kjo më bën përshtypje:
kjo eshte serioze, e edhe fjala - shfrytezoj, nuk eshte pergjegjese perkatese e fjales - perdore, sikurse anglisht - use, to use. Fjala - shfrytezoj, ka kuptimin - i merr frytin, e shfrytezon, e len pa fryt, e xhveshe nga te drejtat, e shtien te veproj per qellimet tuaja, ia merr kualitetet e te mirave mendore, fiszike e materiale - e sfrytezon, e shtien te veproj per ty - lidhet me fjalen - fryt - shih edhe kjo eshte e natyres psikologjike, sociologjike (shfrytezoj rastin... shfrytezoj kohen... ).
Shprehja - vej ne veprim, ne aspektin gjuhesor eshte mjafte e veshtire ta gjejme pergjegjesen perkatese, te fjales - perdore, perdorim. Si shprehje kemi mjafte: e shtij ne veprim (e perdori), e kur kemi rastet psh. per tingullin, diftongun, rrokjen e fjalen, eshte fjala - e perflas, e pertheksoj, sepse ka te bej me te folurit, a te shkruarit e gjuhes. Mund te perdoret lapsi, fletorja, libri, por jo fjala, tingulli... psh. e pertheksoj tingullin, ne vend te nje tingulli tjeter - e perflas fjalen, ne vend te nje tjetre, sepse kemi fjalet: goje, e pergoje, pergojoj, e marr neper goje dikend, pergojim-i...eshte perfole shume here ai/ajo...eshte pergojuar... kjo ka anen negative, sepse do te ishte mjafte mire per gjuhen - pergoje, perfole, perfolur, perfoli, perflas - po me e mire qenka kjo - perflas, perfolje = perdore, perdorim... psh. ne vend te fjales - parlament, e perflas fjalen - kuvend, si fjale shqipe... (jo e perdori fjalen kuvend, se fjala nuk perdoret fizikisht).
E pertheksoj tingullin... e perflas fjalen... (ne vend - perdore, perdori)...
HISTORIA NUK SHKRUHET ME SHKROLA E SHKOKLA!
Edhe per mua vlen kjo rregull qe ke permendur ti. Edhe pse ne fjalorin e gjuhes shqipe nuk mund te gjesh fjalen ''falemnderit'' por vetem ''faleminderit''.
Nuk e di arsyen se pse eshte perfshire vetem ''faleminderit'' ne fjalorin e shqipes, por une perdor te dyja format e fjales kur i pergjigjet situates.
Barca
Kjo teme eshte thesar i forumit. Jam i apasionuar pas gjuhes shqipe dhe kjo qe arsyeja perse klikova pa vetedije serisht. Gjuha, eshte arma me e forte qe kemi, ne mbrojtje te identitetit dhe autoktonitetit tone dhe prandaj duhet studiuar, folur, shkruar, vleresuar, e mbi te gjitha trasheguar tek pasardhesit. Ndersa lexoja postimet e meparshme, u habita tek gjeta edhe veten aty. Spikata gabime rrenjesore ne postimet e mia. Gabime te cilat per cudi dikur i kam konsideruar si te sakta dhe i kam mbrojtur me fanatizem. Po qeshja gjate te lexuarit. Ama, per nje gje nuk jam pishman. Te pakten kam tentuar te debatoj, te kritikoj dhe te ri-gjalleroj bashke me forumiste te tjere, kete gjuhe qe meriton te shkruhet sic duhet dhe te mbrohet ndaj bastardimit qe po peson ne ditet e sotme. Duke bere gabime, mesojme. Koha paska nje veti te cuditshme ne rektifikimin e gabimeve dhe ne pjekjen e njeriut. Ashtu sic qesh sot me dokrrat qe paskesha shkruar dikur dhe me gabimet drejtshkrimore dhe gramatikore, ashtu ndoshta do qesh edhe pas 5 vitesh kur te lexoj kete postim te sotcem. E rendesishme eshte te shkruajme shqip, te mesojme nga njeri-tjetri dhe ta mbajme kete gjuhe te shtrenjte gjalle, te pa perziere, te pa-cenuar. Gjithashtu, perfitova nga rasti te kujtoj shume anetare te vjeter qe kane postuar ne kete teme, te cilet perbenin ajken e ketij forumi dhe qe mungesa e tyre ndjehet goxha. Mesoni gjuhen Shqipe bashke-patriote, konsiderojeni si thesarin me te vyer kombetar dhe kurre mos e bastardoni.
faleminderit eshte fjala qe perdoret
falemnderit nuk perdoret "vetem"
falem i nderit
falem nderit tend
keto jane "format" qe perdoreshin ne mesjeten(akoma dhe sot arbereshet, thone "falem" kur pershendesin)
ose do themi shkurt faleminderit
ose do themi falem nderit tend, por jo falemnderit
Hej Brari, para se te gjykosh te tjeret mundohu te jesh vete ne rregull dhe pastaj korrigjo te tjeret .
E para : drejtshkrimi yt le vend per korrigjime , sa per drejtshkrimin ...ohohoho eshte pak a shume per t'u deshiruar .
E dyta : Anetaret vijne ketu vetem per zbavitje dhe nuk kane rendesi shume gabimet orthografike apo drejtshkrimi .
Pyet Albon nqs do t'i prishej puna se kush shkruan drejte apo shtrember .
Shiko sa gabime orthografike ke bere per vete , lere me rregullat e drejtshkrimit . I ke me ngjyre te kuqe tek posti jot . As vete nuk e mbaj veten per eksperte , por mundohem te shkruaj sa me mire dhe pa gabime orthografike te pakten ,se ne drejtshkrim kam harruar shume rregulla .
Ndryshuar për herë të fundit nga Viola.V : 15-04-2011 më 20:29
$ € ₭ $ ¥ ... ♥♫ - ♥♫
Viola, shkon nga shkon e rremon temat e vjetra. Po ta shohesh, ate teme e ka hapur ne 2004. Ti ne fakt duhet ta kishe pergezuar ne krahasim me shkrimet/postet e sotshme. Ne vend te permirsohej, meqe ka dhene kontributin e tij si nderrmarres per permiresimin e gjuhes dhe drejteshkrimin e rregullt, po ti besh nje krahasim atehere me sot, Brari ka harruar fare se cfare kish shkruar ketu.
Brari, je per ibret fare. Nga nota 7, ke shkuar te 5 me shkelma. Cdo post fillon me "nje dizaj". lol
Music to my heart that's what you are, a song that goes on and on.....
Nuk shkruhet orthografike por ortografike.Ben te njejtin gabim me disa forumas qe thojne orthotodoksi dhe jo ortodoksi.Gjuha shqipe perdor bashketingulloren "T" dhe jo "Th" ne keto raste.Bejne perjashtim vetem thuthuqet.lolPostuar më parë nga Viola
Pink, Brarit duhet ti kishe vende noten " te lumte dora e vogel" qe su be kurre e madhe per te shkruar shqipen letrare.lol
"Shoku Mjekesise"
Eh c'me gjeti belaja !- Viola , pse nuk shkruan shqip , pse keshtu pse ashtu ?!
Thone qe gjuha e nenes nuk harrohet , por mos harro se qe te dyja njerkat qe kam pasur , Kanadaja dhe Greqia , me kane trajtuar mire . Ne kete rast mundohem te tregohem pak zemergjere per te dyja , se kam jetuar me ato pothuaj gjysmen e jetes time ...ahahaha.
$ € ₭ $ ¥ ... ♥♫ - ♥♫
Krijoni Kontakt