He shqiptar he magare,ende ne merremi ne me kete tem,kurse ne anen tjeter evropa kaher e ka kryer kete problem
He shqiptar he magare,ende ne merremi ne me kete tem,kurse ne anen tjeter evropa kaher e ka kryer kete problem
1000 zogj pula,kunder nje LUANI.
Po si jo. Une kam biseduar gjere dhe gjate me ty mu ne kete rubrike (toleranca fetare). Pastaj te jane cituar arsyetimet e vendimeve te drejtorit, i cili pat vendosur se shamia eshte e ndaluar ne shkolle. Aty i ke pare shumicen prej argumenteve. Kete e di une. Por puna eshte se ti i ke thene vetes se te ka plotefuqizuar Allahu ty te te mos rruhet per vendime shteterore apo te paraqitesh qorr ndaj tyre.
Argument i tille eshte per shembull laiciteti i shtetit.
Ne e dime se ka shete, te cilat kete term, kete vlere kushtetutore e kane definuar ne ate menyre qe bartja e shamise si element fetar nuk mund te jete e lejuar ne instanca shteterore si p.sh. shkolla, univerziteti e tjera. Turqia eshte keso shteti per shembull. Andaj nuk ka qene veshtir per ty t'i thuash vetes se ky argument duhet te qendroje edhe prapa vendimeve shamindaluese te instancave kosovare.
Nuk besoj qe ke qene aq i varfer menderisht qe nuk te eshte kujtuar kjo gje. Por ... te thashe... plotefuqizimi i Allahut...
Ndryshuar për herë të fundit nga chino : 14-09-2010 më 12:32
Ceshtja rreth shamisë me te vertete eshte konsumuar mjaft.Ka pasur edhe tema tjera ketu ne forum lidhur me kete çeshtje ku kemi debatuar mjaft.
Mua Gimche nuk me pengon as nudizmi e as fundet e skocezeve.Nuk eshte çeshtje e shijes sime personale ose tendes,mirepo eshte çeshtje e identitetit dhe mentalitetit tone si komb.Une urrej qe shqiptaret e Kosoves te marrin identitete ose me mire thene te huazojme identitete nga te tjeret kur mund ta mbajme identitetin tone.Aq sa zoti eshte i arabeve ,aq eshte edhe i shqiptareve.Nese e duam zotin nuk eshte e thene se duhet ti duam edhe arabet ose vendet e prapambetura te islamit,vetem e vetem se jane te se njejtes fe me neve.Shamija nuk eshte e shqiptareve Gimche.Shamija sikur kjo ne foto eshte e tjeterkujt.Gimche a e din se si kane jetuar femrat ne Afganistan para ardhjes se talebaneve ne fuqi.?
Cili eshte ai ligj hyjnorë?Nga çka e mbron ajo shami nje femer?Nje sqarim me konkret,nje sqarim me logjik,nese mundesh?Shamia pajtohem se është parim Islam, nuk vëhet për t'a zbutur epshin e mashkullit siç aludon ti, por për t'a zbatuar një ligj hyjnorë.
Verja e shamise nje vajze 11 ose 12 vjeqare,nuk tregon asgje perveq perversitetit dhe injorances se prindit te saj,sepse ky prind i cili i ve shamine vajzes se tij mendon qe krejt meshkujt jane te prishte moralisht siq eshte ai vet.Ketu eshte çeshtja.Nuk eshte ne gjendje nje vajze 12 vjeqare te vendos per veten e saj se eshte e drejte apo jo verja e shamise.Fundi i fundit, nuk e di sa lexove nga kjo temë, por nëse ke lexuar postimet e mia e thash shumë qartë se ne nuk po kerkojmë aplikimin e shamisë nëpër shkolla, por po kerkojmë lejimin e shkollimit të atyre femrave që mbajnë shami, që ato të jenë të barabarta me shoqet e tyre, të mos diskriminohen kaq! Dhe keto femra me shamia janë në numer simbolik, andaj mendoj se nuk ka nevojë për panik nga veshja e identitetit musliman i cili etiketim po na pengojka tepër thuajse Evropa dhe Amerika nuk e din se ne jemi musliman.
Joe Biden e di se ne Kosove edhe pse mbahen mbi 90 % musliman,80 % e tyre nuk jane predikues te saj.Nese jeton ne Kosove edhe ti e di se ky eshte realiteti.Ka mjaftuar qe ne muajin e Ramazanit ti japesh nje xhiro neper qytetet e Kosoves dhe te shohesh se sa "musliman"te devotshem"jane shqiptaret ne Kosove.Kete e di edhe ti,edhe çdokush qe jeton ne Kosove.Joe Biden tha shumë mirë në vizitën e tij në Kosovë: "Po i ndihmojmë një shteti musliman në Evropë". Të gjithë e dinë i nderuar se nëse jo me anë të ketyre minareve dhe xhamive, nëse jo me falje ditore, nëse jo me shamia, atëherë gjithësesi në raste festash (bajrame) festohet nga të gjithë, varrimi kryhet me rituale Islame dhe fundi i fundit kur veton të gjithë bien shahadet keto janë elemente të cilat neve na paraqesin si musliman, sa do frikoju ti shamisë, ka elemente tjera para shamisë që ty dhe mua na paraqesin para Evropës dhe botës si musliman, mos ke dert!
Eshte prerogative e ligjdhenesit necional te definoje vlerat kushtetutore dhe te vej ne bashkeekzistencen adekuate per vendin. Nenkuton: Kosova ka te drejten te definoje laicitetin, lirite fetare dhe te vej keto ne bashkeekszitence ashtu si mendon se e kerkon kushetuta e saj dhe si eshte mire per shoqerine e saj. Nenkutpon: Qe apo si e ka reglementuar Europa kete gje, nuk luan rol per Kosoven. Qe te verifikosh kete gje, mudn te besh nje krahasim te shteteve europiane dhe me gjere me njeri tjetrin. Ka shtet qe ndalon shamine, ka qe nuk ndalon, ka qe e kane ndaluar, ka qe nuk e kane ndaluar, ka aso qe e ndalon kryqin ne klase te shkolles, ka qe nuk e ndalon. Pse kjo? Sepse eshte prerogative e ligjdhenesit nacional. Keshtu qe ky duhet "bidnur". Cfare nuk do te ndodhi kurre nese Islami e paraqet veten tamam ashtu sic mendoj une se eshte. Pra per te bindur Islami dike, duhet te tjetersohet. Me fjale tjera: Te mos jete Islam fare. Mendoj une.
Shkolla është laike, por nxënësit janë besimtar.
Laiciteti mbron shkollën, neni 38 i Kushtetutes mbron nxënësit
E kemi shpjeguar këtë gjë në këtë temë drejtuar Malsorit lexoje atë postim.
Prapë se prapë më e forta është vendimi i Gjykatës i cili në një shtet demokratik duhet të respektohet, në këtë besoj se edhe ti pajtohesh apo jo?!
Ti je hija e Kastriotit
Ti je gjoksi i të madhit Hamzes
Ti je kullë fuqi baroti...
E po, edhe ne Turqi nuk vleu ky dallim (artificial) per afro 8 dekada. Pse te vleje ne Kosove, ku kemi te njejten mase te llymit islam, te njejtin rrezik? Edhe shteti kosovar duhet te tentoje t'i mbushe qytetaret e tij per disa dekada (tre mileniume kisha thene une) me vlera laiciste para se te guxoje te beje nje leshim ndaj hegjemonizmit islam qe te testoje ne eshte "domestikuar" bisha apo akoma jo..
E di qe je mik i mendimit te drejtperdrejt, prandaj nuk te kursej..
Paramendo sa lehte e kemi ne Kaurret, edhe kryebacili i Islamit per ne, Turqia, na sherben per mendimet tona.
Nuk ka thene kot Allahu ne Kuran, se rruga e besimtarit eshte e veshtire. Teresisht i padishem nuk eshte as Allahu.
Krijoni Kontakt