Close
Faqja 16 prej 33 FillimFillim ... 6141516171826 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 151 deri 160 prej 328
    i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    09-02-2010
    Postime
    98
    Kjo tem qe u hap lidhur me mbajtjen e shamise me duket qe eshte shume fjale per asgje.Ja pse sepseper ne shqiptaret eshte turp dhe marri nese bajm veshje te cilat nuk jane te kultures sone.Shamit dhe qarqafet dhe pshtjelljet tjera si te grate po ashtu edhe te burrat nese nuk jane te kombit tone qe kane prejardheje ilirenuk duhet te mbahen.Cili popull tjeter pranon dhe mbane veshjet e e nje populli tjeter me nje kultur dhe tradite tjeter?Prandaj une mendoi qe ndalesa e shamive neper shkolla eshte shume me vend,dhe ata qe mbajne shami nuk duhet lejohen ne asnje institucion shteteroras te mesoi as te punoi.Shamit e dijm te gjithe nga e kane prejardhjen.prandai ne nuk na duhen se sjane tonat.

Musliman-Shqiptarë-krenar Maska e gimche
    Anëtarësuar
    24-02-2009
    Vendndodhja
    Prishtinë
    Postime
    3,642
    Citim Postuar më parë nga fattlumi Lexo Postimin
    Ti merr shembuj gabimisht,nuk e di me qellim apo pa qellim.Si mund te krahasosh nene Zahiden ose edhe nenat tona ne te kaluaren qe kane bartur shami me nje vajze 15 vjeqare qe mban shami.Nene Zahidja dhe gjyshet apo nenat tona qe kane mbajt shami kete nuk e kane bere per baza fetare,mirepo per te pasur "havale",dhe kete vetem kur jane me ne moshe.Nje vajze 15 vjeqare ose edhe me e re nese i vihet shamija ne koke nuk i vehet per te pasur"havale" por vetem si simbol fetar.Eshte njejte edhe katolikeve nese ju vene kryqin ne qafe.
    Mendon se nje vajze 11 a 12 vjeqare duhet te bart shami pasiqe nese nuk bart shami mund te jete provokim seksual ndaj meshkujve apo çka?Kush eshte ai i krisur qe e sheh ne menyre provokative nje vajze 12 vjeqare Gimche.Askush.Vetem te semuret mentalisht dhe njerezit pa moral ose me moral te degjeneruar.Atehere pse shamija?Pra shamija po del vetem si simbol fetar,pasiqe ende nuk ndodhi ne trojet shqiptare qe nje vajze 12,13 apo 15 vjeqare te abuzohet vetem pse ska bartur shami dhe kjo mosbartje e shamisë ka "provokuar"ndjenjat e ndonje psikopati.Gimche eshte shek 21.Te rinjte sot nuk i shohin femrat ashtu siq i kane pare para 100 viteve njerezit.Ne ato kohera i kane pare vetem si objekte te riprodhimit dhe objekte te kenaqesive dhe epshit.Sot nuk eshte ashtu.Pra edhe shamija del si e demoduar,pasiqe qellimi i saj ka skaduar.Nuk ka me njerez me sy te keq qe tek nje vajze e mitur shohin nje grua per ti kenaqur epshet e veta,perveq te semureve psiqik.Nese qellimi i venjes se shamisë nuk eshte ky qe shkrova me larte,atehere do kisha pasur deshire ta dij se per qfare qellimi tjeter(perveq fetar) duhet te vehet shamija.
    Krahasimin tjeter qe bene eshte poaq gabim.Krahason mentalitetin evropian me mentalitetin ne Kosove.Ne Evrope edhe nese eshte e lejuar shamija,eshte aq e paefektshme saqe as nuk vehet re nga njerezit.Ne ne Kosove jemi prapa 50 vite ose mos me shume sa i perket ketij mentaliteti.Me kujtohet para vitit 1998 kur reporteret boteror raportonin nga Kosova,ne fokusin e kamerave te tyre merrnin minaretet e xhamive.Donin te na jepnin identitet lindor te prapambetur.Keshtu na shihnin krejt bota derisa e kuptuan realitetin shqiptar te Kosoves.E njejta eshte edhe me shami,ndryshe shihet shamija ne Angli,ndryshe shihet ne Kosove.Jemi vend i prapambetur dhe vend qe nuk guxojme tia lejojme vetes krijimin e nje identiteti te shpifur qe se kemi pasur kurre,pra ate te lindjes dhe vendeve te prapambetura.Tekefundit nje vajze qe deshiron te kryeje shkolle dhe te studioj,me nje fjale te aftesohet per jete,familje dhe shoqeri,kete mund ta beje edhe pa shami.Besimin dhe dashurine ndaj zotit mund ta mbaj ne zemer.Edhe keshtu e pranon zoti apo?
    Referuar asaj që thatë ju shamia po paraqitka problem për identitetin e shqiptarëve!
    Referuar asaj që thatë ju shamia Islamike qenka diçka e re, e panevojshme për kombin tonë, bile edhe më tepër në dëm!
    Epo ti asnjëherë nuk permende ndonjë fakt që deshmon se kjo shami është e paligjshme, ti vetëm tregove se të pengon, s'të pelqen, e urren etj. etj. por asnjëherë nuk tregove një element argumentativ që e ndalon shaminë.
    Me fjalët e tua nuk ndalohet shamia dhe me arsyetimet e tua, keto janë vetëm komente.
    Çka do të thotë "havale" a e din ti?! Në cilën fe ekziston kjo "havale"?! Dhe kur kjo "havale" është edhe traditë ku guxon të ndalohet?!
    Shamia pajtohem se është parim Islam, nuk vëhet për t'a zbutur epshin e mashkullit siç aludon ti, por për t'a zbatuar një ligj hyjnorë.
    Fundi i fundit, nuk e di sa lexove nga kjo temë, por nëse ke lexuar postimet e mia e thash shumë qartë se ne nuk po kerkojmë aplikimin e shamisë nëpër shkolla, por po kerkojmë lejimin e shkollimit të atyre femrave që mbajnë shami, që ato të jenë të barabarta me shoqet e tyre, të mos diskriminohen kaq! Dhe keto femra me shamia janë në numer simbolik, andaj mendoj se nuk ka nevojë për panik nga veshja e identitetit musliman i cili etiketim po na pengojka tepër thuajse Evropa dhe Amerika nuk e din se ne jemi musliman. Joe Biden tha shumë mirë në vizitën e tij në Kosovë: "Po i ndihmojmë një shteti musliman në Evropë". Të gjithë e dinë i nderuar se nëse jo me anë të ketyre minareve dhe xhamive, nëse jo me falje ditore, nëse jo me shamia, atëherë gjithësesi në raste festash (bajrame) festohet nga të gjithë, varrimi kryhet me rituale Islame dhe fundi i fundit kur veton të gjithë bien shahadet keto janë elemente të cilat neve na paraqesin si musliman, sa do frikoju ti shamisë, ka elemente tjera para shamisë që ty dhe mua na paraqesin para Evropës dhe botës si musliman, mos ke dert!
    Ti je hija e Kastriotit
    Ti je gjoksi i të madhit Hamzes
    Ti je kullë fuqi baroti...

i/e regjistruar Maska e mia@
    Anëtarësuar
    11-01-2008
    Vendndodhja
    Twilight Zone...
    Postime
    10,676
    Citim Postuar më parë nga gimche Lexo Postimin
    Këtë po e kerkojmë edhe ne e nderuar, shamia nuk e ka kushtin të duket me ngjyrë të zezë, në këtë drejtim shoh një propagandë anti-islame.
    USA është shembulli më i mirë i tolerances fetare për sa i përket shamisë. Në shtepinë e bardhë janë dy gra të punësuara me shami
    Ajo vajza afrikane qe pashe une dje me shami e uniforme shkolle nuk kishte asgje te ngjashme me ate vajzen nga Kosova ne foton qe ke vene ti.. Pse rroba te zeza xhanem? Duhet patjeter te visheni si arabet qe te jeni me afer Zotit?
    Feelings change - memories don't.

el kafirun Maska e chino
    Anëtarësuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    Referuar asaj që thatë ju shamia po paraqitka problem për identitetin e shqiptarëve!
    Referuar asaj që thatë ju shamia Islamike qenka diçka e re, e panevojshme për kombin tonë, bile edhe më tepër në dëm!
    Epo ti asnjëherë nuk permende ndonjë fakt që deshmon se kjo shami është e paligjshme, ti vetëm tregove se të pengon, s'të pelqen, e urren etj. etj. por asnjëherë nuk tregove një element argumentativ që e ndalon shaminë.
    Me fjalët e tua nuk ndalohet shamia dhe me arsyetimet e tua, keto janë vetëm komente.
    Çka do të thotë "havale" a e din ti?! Në cilën fe ekziston kjo "havale"?! Dhe kur kjo "havale" është edhe traditë ku guxon të ndalohet?!
    Shamia pajtohem se është parim Islam, nuk vëhet për t'a zbutur epshin e mashkullit siç aludon ti, por për t'a zbatuar një ligj hyjnorë.
    Fundi i fundit, nuk e di sa lexove nga kjo temë, por nëse ke lexuar postimet e mia e thash shumë qartë se ne nuk po kerkojmë aplikimin e shamisë nëpër shkolla, por po kerkojmë lejimin e shkollimit të atyre femrave që mbajnë shami, që ato të jenë të barabarta me shoqet e tyre, të mos diskriminohen kaq! Dhe keto femra me shamia janë në numer simbolik, andaj mendoj se nuk ka nevojë për panik nga veshja e identitetit musliman i cili etiketim po na pengojka tepër thuajse Evropa dhe Amerika nuk e din se ne jemi musliman. Joe Biden tha shumë mirë në vizitën e tij në Kosovë: "Po i ndihmojmë një shteti musliman në Evropë". Të gjithë e dinë i nderuar se nëse jo me anë të ketyre minareve dhe xhamive, nëse jo me falje ditore, nëse jo me shamia, atëherë gjithësesi në raste festash (bajrame) festohet nga të gjithë, varrimi kryhet me rituale Islame dhe fundi i fundit kur veton të gjithë bien shahadet keto janë elemente të cilat neve na paraqesin si musliman, sa do frikoju ti shamisë, ka elemente tjera para shamisë që ty dhe mua na paraqesin para Evropës dhe botës si musliman, mos ke dert!
    Ketu ne forum flasim tanime kohe te gjate rreth ceshtjes se shamise dhe arsyeve perse kjo duhet ngaluar. Jane shpalosur argumentet ne shume tema, ndaj nuk mund te kerkosh nga askush me te i mbledhe argumentet edhe nje here dhe t'i ofroj ty perseri, edhe pse ke qene shpesh here ti personalisht adresat i argumenteve, ngase pale e bisedes.

Ndaj disa ia lejojne vetit ne lidhje me ty te te thone thjesht rezultatin e harkes argumentuese, i cili ne kete rast eshte se shamia eshte e demshme. Argumentet ne kete rast me te drejte mund te lihen te padukshem, apo aty ku jane (ne tema tjera, pararendese ane e kend forumit).

Po qe mendon se ka ndonje argumet te ri qe ka dalur ne palen e bisedueseve qe kundershtojne mendimin e ligjdhenesit per ndalim te shamise, e shtro ketu dhe merremi edhe me ate.

Perndryshe cdo gje me duket e qarte.

el kafirun Maska e chino
    Anëtarësuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    Citim Postuar më parë nga letaa Lexo Postimin
    nuk ka nevoj per dicka te till
    se kam plot per aq sa me nevoitet
    Nuk te thashe se te nevojitet gje, por te thashe se te pershtatet me ato qe thashe.

Anëtarësuar
    24-02-2009
    Vendndodhja
    Prishtinë
    Postime
    3,642
    Citim Postuar më parë nga chino Lexo Postimin
    Pasi qe te deklaroj se pari shprehimisht se eshte ofendim per mua t'kshilloj muslimane ne aspekte ligjore, ne lidhje me synimet e tyre fetare te them: Po. Kunder cdo akti shteteror qe nderhyn ne te drejta themelore (kushtetutore) mund te ngritesh ankese pran Gj. Kushtetuese. Pavaresisht ne behet fjale per akte adminstrative, judikative apo legjislative. Por ne vendin ku jetoj je i obliguar te "kalerosh" se pari rrugen e instancave "normale" gjyqesore para se te kerkosh ndihme nga Gj. Kushtetuese. Pra ankesa pran Gj. Kushtetuese eshte "subsidiare", quhet ketu ku jetoj..
    Për këtë jam duke folur, pa dyshim neni është anti-kushtetues, por udhëzimet administrative të cilat hartohen nga Ministria e Arsimit dergohen tek Drejtoritë Komunale, pra larg është Gjykata Kushtetuese. Nëse e din ketu në forum pata sjell një lajm ku drejtori në Viti e përjashton një nxënëse dhe Gjykata e Qarkut në Gjilan (pra Vitia i takon regjionit të Gjilanit) mori vendim në të mirë të nxënëses, pra kjo ishte Gjykata e Qarkut e jo Kushtetuese, është e pakuptimtë t'i drejtohet Gjykatës Kushtetuese për një udhëzim administrativ. Adresimi tek Gjykata Kushtetuese është në rast se Gjykata e Qarkut përkrahë një nen anti-kushtetues siç ishte ajo, por deri më tani Gjykatat e Qarkut nuk e kanë bërë këtë gabim. Pyetja shtrohet a ka gjë ma banale nëse ne i drejtohemi Gjykatës Kushtetuese kur realisht Avokati i Popullit, KMDLNJ-ja dhe Gjykatat e Qarkut kanë marrë vendim për lejimin e shamisë dhe ky vendim i tyre praktikohet edhe në Viti, tani ajo vajzë është kthyer në shkollë, edhe në Ferizaj ajo është kthyer në shkollë, kësaj në Mitrovicë i është dhënë shpjegimi se "nuk" je e përjashtuar, por nuk i është dhënë shpjegimi pse nuk u lejua të hyj brenda objektit shkollor. Problemi i kësaj çështje apo të themi më mirë thelbi qendron se në të gjithë Kosovën shamia lejohet si në Pejë, Gjakovë, Prizren, Viti, Ferizaj etj. mirëpo X raste po dalin kundër vendimit të Gjykatave dhe ato shkolla (që mund të njihen në gishta) po thirren në një nen të udhëzimit administrativ. Defekti ketu është tek Ministria e cila nuk intervenon ta korigjoj gabimin pas vendimit të Gjykatës.
    Deshta të them se ky është sistemi i cili duhet të ndiqet në Kosovë para se të arrihet tek Gjykata Kushtetuese.
    Ti je hija e Kastriotit

el kafirun Maska e chino
    Anëtarësuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    Citim Postuar më parë nga mia@ Lexo Postimin
    Ajo vajza afrikane qe pashe une dje me shami e uniforme shkolle nuk kishte asgje te ngjashme me ate vajzen nga Kosova ne foton qe ke vene ti.. Pse rroba te zeza xhanem? Duhet patjeter te visheni si arabet qe te jeni me afer Zotit?
    Paramendo cfare kuptimi absurd per Zotin kane. Mendojne se ky eshte aq koketul sa qe nuk eshte ne gjendje te dalloje se kush eshte besimtar i devotshem i tij pa vendosur shamine. Se ka gjetur nje grup te caktuar shkretirexhive analfabete per te komunikuar nepermjet te tyre me tere njerezimin. Se ky pritka nga njerezimi t'i nenshtrohet perrallave te ketyre shketirexhive pa patur asnje deshmi ne dore. Po nese njeriu beson ne rastin X (te Islamit) pa pare deshmi, perse atehere te mos besoje ne rastin Y (te Krishterimit, Budizmit, Ateizmit, Taoizmit)?

Cfare eshte kjo? Tentim per te na treguar se Zoti eshte analfabet me logjike prej nje oran utani?

Sikur te isha Zoti, do e kisha ndjer veten te ofenduar kur ne emer timin perhapet kjo bindje per mua.

Anëtarësuar
    24-02-2009
    Vendndodhja
    Prishtinë
    Postime
    3,642
    Citim Postuar më parë nga mia@ Lexo Postimin
    E nderuar, ketu tek ne nuk ka uniforma shkollore, andaj dikush vishet në të zeza, dikush në të kuqe etj. kjo gjë krijon mundësi që nxënësit të veshin ç'të dojnë. Por parimisht edhe në Islam lejohet kombinimi i ngjyrave dhe kjo nuk është temë e diskutimit tonë, pasi që nuk paraqet ndonjë problem cilado ngjyrë që ajo vendosë t'a vesh
    Ti je hija e Kastriotit

Anëtarësuar
    24-02-2009
    Vendndodhja
    Prishtinë
    Postime
    3,642
    Citim Postuar më parë nga chino Lexo Postimin
    Ketu ne forum flasim tanime kohe te gjate rreth ceshtjes se shamise dhe arsyeve perse kjo duhet ngaluar. Jane shpalosur argumentet ne shume tema, ndaj nuk mund te kerkosh nga askush me te i mbledhe argumentet edhe nje here dhe t'i ofroj ty perseri, edhe pse ke qene shpesh here ti personalisht adresat i argumenteve, ngase pale e bisedes.

Ndaj disa ia lejojne vetit ne lidhje me ty te te thone thjesht rezultatin e harkes argumentuese, i cili ne kete rast eshte se shamia eshte e demshme. Argumentet ne kete rast me te drejte mund te lihen te padukshem, apo aty ku jane (ne tema tjera, pararendese ane e kend forumit).

Po qe mendon se ka ndonje argumet te ri qe ka dalur ne palen e bisedueseve qe kundershtojne mendimin e ligjdhenesit per ndalim te shamise, e shtro ketu dhe merremi edhe me ate.

Perndryshe cdo gje me duket e qarte.
    Mua nuk më janë sjellur asnjëher argumentet në aspektin ligjor të të drejtave të njeriut, thjeshtë komente, pëlqime-mospëlqime asgjë më tepër.
    Ti je hija e Kastriotit

el kafirun Maska e chino
    Anëtarësuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    Për këtë jam duke folur, pa dyshim neni është anti-kushtetues,
    Per mua jo. Deri sa te flet Gj. Kushtetuese ndryshe.

por udhëzimet administrative të cilat hartohen nga Ministria e Arsimit dergohen tek Drejtoritë Komunale, pra larg është Gjykata Kushtetuese.
    E sakte. Ankesa pran Gj. Kushtetuese eshte subsidiare dhe Gj. Kushtetuese nuk eshte suprainstance apeli. Me kete ka te beje kjo qe pershkruan. Para se te shkosh tek Gj. Kushtetuese duhet te kesh kaluar tere shkallet qe parasheh jurisdiksioni per mbrojtje individuale. Pra te gjitha ankesat ndaj te gjitha instancave administrative, judikative apo te llojit tjeter (p.sh. peticioneve e tjera).

Nëse e din ketu në forum pata sjell një lajm ku drejtori në Viti e përjashton një nxënëse dhe Gjykata e Qarkut në Gjilan (pra Vitia i takon regjionit të Gjilanit) mori vendim në të mirë të nxënëses, pra kjo ishte Gjykata e Qarkut e jo Kushtetuese, është e pakuptimtë t'i drejtohet Gjykatës Kushtetuese për një udhëzim administrativ. Adresimi tek Gjykata Kushtetuese është në rast se Gjykata e Qarkut përkrahë një nen anti-kushtetues siç ishte ajo, por deri më tani Gjykatat e Qarkut nuk e kanë bërë këtë gabim. Pyetja shtrohet a ka gjë ma banale nëse ne i drejtohemi Gjykatës Kushtetuese kur realisht Avokati i Popullit, KMDLNJ-ja dhe Gjykatat e Qarkut kanë marrë vendim për lejimin e shamisë dhe ky vendim i tyre praktikohet edhe në Viti, tani ajo vajzë është kthyer në shkollë, edhe në Ferizaj ajo është kthyer në shkollë, kësaj në Mitrovicë i është dhënë shpjegimi se "nuk" je e përjashtuar, por nuk i është dhënë shpjegimi pse nuk u lejua të hyj brenda objektit shkollor. Problemi i kësaj çështje apo të themi më mirë thelbi qendron se në të gjithë Kosovën shamia lejohet si në Pejë, Gjakovë, Prizren, Viti, Ferizaj etj. mirëpo X raste po dalin kundër vendimit të Gjykatave dhe ato shkolla (që mund të njihen në gishta) po thirren në një nen të udhëzimit administrativ. Defekti ketu është tek Ministria e cila nuk intervenon ta korigjoj gabimin pas vendimit të Gjykatës.
    Deshta të them se ky është sistemi i cili duhet të ndiqet në Kosovë para se të arrihet tek Gjykata Kushtetuese.
    Nese Gjykata e Qarkut ka vendosur, atehere ekziston nje vendim gjyqesor, i cili eshte i ekzekutueshem ne rastin konkret. Nese pengohet ekzekutimi i tij nga kushdo person, pavaresisht cfare rangu shoqeror ka (drejtor, polic, prokuror), kunder tij mund te perdoret dhuna policore. E nese nuk e perdor policia dhunen, edhe kunder policise mund te ankohesh. E nese persei nuk ndihmohesh, ke kalon perseri rruget e parapara te ankimit, dhe nese ne fund te fundit nuk je ndihmua, e ke rrugen hapur per tek Gj. Kushtetuese. Ne kete rast nuk qendron me problemi i "subsidiaritetit dhe suprainstances". Por kjo e tera nenkupton se Gjykata e Qarkut e Gjilanit ka qene sipas ligjit kompetente per te vendosur. Kjo me duket e dyshimte. Normalisht mbi keso ceshtje vendosin gjykatat administrative, jo ato te rregullta (et qarkut e tjera). Por ne Kosove ndoshta nuk ka keso gjykatash.

Perndryshe mund te jete e sakte qe vajza nuk eshte perjashtuar, por thjesht eshte penguar nga nje personel (kompetent apo inkompetent) per te hyre ne shkolle. Ky personel mund te mos kete folur "ne emer te shkolles" apo ne emer te ministrise perkatese. Ne kete rast nuk do te behej fjale per nje perjashtim prej shkolles. Por sikur te mos kishte patur perjashtim prej shkolles, Gjykata e Qarkut nuk do kishte vendosur - sic thua ti - se perjashtimi ishte jashteligjor..

Tani i pergjigjem asaj ne te kuqe: Nuk i njoh rastet vec e vec, por mund te kete nje lloj prerogative te ligjdhenesit komunal te vendose ceshtjen e shamise sipas dijes dhe ndergjegjes se tij. Edhe ne vende tjera ekziston ky lloj "autonomie komunale". Komunat kane sferat e tyre, te cilat guxojne t'i reglementojne ashtu sic u duket ketyre e pershtatshme me kushtetuten si dhe e dobishme per komunen. Ndaj mund te kete dallime brenda jursidiksioneve komunale.

Faqja 16 prej 33 FillimFillim ... 6141516171826 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •