Nuk kemi ne dore "KUR" vime ne jete!
Rrjedhimisht e vetmja gje mbi te cilen kemi kontroll eshte kur ti japim fund jetes!
Rrjedhimisht une jam pro!
Te gjithe ata qe jane kundra mund te shohin "million dollar baby" edhe te nderrojne mendje...
Jam pro dhenies se kesaj te drejte.
Jam kunder dhenies se kesaj te drejte.
Nuk kemi ne dore "KUR" vime ne jete!
Rrjedhimisht e vetmja gje mbi te cilen kemi kontroll eshte kur ti japim fund jetes!
Rrjedhimisht une jam pro!
Te gjithe ata qe jane kundra mund te shohin "million dollar baby" edhe te nderrojne mendje...
Pikerisht eshte e vetmja ane e medaljes te ciles duhet ta shohim me hollesi.
Sikurse nje abuzim i tille te behet , e gjithe ceshtja e lirise se marrjes se jetes me ndihme te jashtme hidhet poshte. Mjafton te thellohesh pak me shume e do e shohesh se sa bollsheqe do krijohen me vendosjen e ketij ligji ne fuqi.
Njerezit nuk jane aq te paster ne shpirt sa vertete te perqendrohen tek deshirat e njerezve te cilet jetojne ne kushte te veshtira per te vazhduar jetesen e tyre.
Plus edhe organet shteterore do implikohen ne kete papasterti . Sa e sa lek harxhojne spitalet duke mbajtur gjalle njerez te tille. Imagjinoje per nje moment nje ligj i tille te vihet ne fuqi , e sa green lights do ndizen .
Por edhe ata vet te cilet e marrin kete vendim , mos kujto se jane aq te llogjikshem ne vendimet e tyre.
Nje atlet ketu ne angli 21 vjecar beri nje aksident me makine , edhe nuk ka mundesi me te eci sepse eshte paralizuar nga mesi e poshte. Per arsyen se sdo mundi me te vrapoje , i ka kerkuar familjes se tij te bejne te pamunduren ta cojne ne zvicer per ta munduar vetvrasjen e tij , e famija po mundohet vertet per ta bere kete gje. Imagjinoje sa absurde si vendimi i ketij djali por edhe ndihma e familjes se tij.
E sa e sa raste te tilla do krijohen nqs ligji vihet ne fuqi.
Per sa i perket pjeses se pare te shkrimit tend e kam paraqitur me lart pozicionin tim dhe opinion tim ne lidhje me kete problem. Jam e vetedijshme qe ne kete bote ska mundesi per idealizime.
Dhe persa i perket pjeses se dyte u lodha duke e perseritur qe po flitet per gjendje vegjetative permantente ku nuk ka shpresa per sherim. Rasti i ketij djali qe permende ti eshte nje paralize e pjeses se poshtme te trupit (paraplegia) dhe te siguroje qe asnje mjek do pranonte t a kryente eutanazine mbi te. Eshte absurde edhe vetem ta mendosh.
Asnje njeri nuk ka autoritet te heqe jeten e askujt..., por qe kur behet fjale per semundje te pasherueshme (terminale)..., kutu ndryshon puna!
Eshte e drejte thelbesore e njeriut te jetoje jeten e tij ne menyre dinjitoze, pra mos te mvaret nga njeri per te mbijetuar, ose ti vari shpresat vetem dhe nepermjet makinave pasi keshtu nuk eshte dinjitoze, nese do te kishte mundesi ky njeri, do te zgjidhte; FUND!
Mësoi të tjerët me jetën tënde dhe jo me fjalët e tua
Por qe nuk duhet kerresesi qe "autanazia" te behet ligj..., pasi qe me pas mos te abuzohet...
Thjesht ligji te jete me "elastik", ku ne menyre fakultative dhe me ndergjegje "humane" vete doktorret do te vepronin..., por qe eshte nje diskutim pa fund ky........
Mësoi të tjerët me jetën tënde dhe jo me fjalët e tua
Ore po askush nuk lejon eutanazinë vetëm se tu paralizuan duart apo se humbe të folurën.
Këtu po flasim për persona që NUK kanë më shance të kurohen, për persona që ndiejnë dhembje fizike jashtë mase të mëdha, edhe ME VULLNETIN E TYRE do donin ti jepnin fund këtij ferri.
E kanë apo nuk e kanë këtë të drejtë? NATYRALISHT PO, ASKUSH NUK KA TË DREJTË TI THOTË JO!
[QUOTE =puroshkodran;2654864]Roma del kampion[ /QUOTE]
Pyetja asht ba gabim. Duhet ba: a asht e drejte me e shkaktue vdekjen a jo.
Nuk mund te vendoset nje ligj mbi raste te vecuara , sepse ligji do bazohet mbi nje princip , e principi eshte liria e njeriut per ti dhene fund jetes se tij me ndihmen e instuticioneve mjekesore.Sepse nqs ligji perfshin vetem gjendje te cilat ti i pershkruan ,atehere do ngrihen me qindra-mijera njerez per raste te cilat ata i perceptojne si te pamunduara per tu duruar. Do krijohen bollsheqe te medhaja ne ligj , loopholes , e njerezit do i marrin jeten te afermve te tyre , duke shpresuar te mbeshteten tek keto loopholes.
E kupton kaq gje?
Ne zvicer ekzistojne klinika te tilla ,e ai doktori nuk pagohet te shikoje se sa e rende eshte jeta e atij personi qe do te vetflijohet , por thjesht te ndjeki proceduren , pa perzier emocionet me linjen e detyres.
Une e kuptoj shume mire dhe jam e ndergjegjshme per ate qe mendoj dhe qe hedh ne shkrim. Je ti ai qe flet per raste te vecuara duke permendur ate shembullin ne postimin e pare qe bere.
Te kapi paniku me duket..informohu mire per cfare behet fjale, mendoje edhe njehere pastaj ec prap te japesh opinion tend. Ta keshilloj.
Krijoni Kontakt