Postuar mė parė nga
Gostivari_usa
Shpesh here me ka interesuar se cili ka qene motivimi pas te cilit jane mbeshtetur mbeledhesit e haditheve.
Me padiskutim, Imam Buhari, eshte nje nga dijetaret qe ka dhene jeten e tij duke mbedhur dhe studjuar theniet e profetit.
Por ajo qe me intereson mua eshte se nga e mori Buhari kete motivin, cfar e shtyri ate qe ti mbledhi hadithet?!!!
Duke lexuar per jeten e tij ne web , me ra ne sy dicka qe dua ta ndaj me juve.
Sipas ketij burimi " Abridged from Hady al-Sari,the introduction to Fath al-Bari, by Ibn Hajr, pg. 8-9 Dar al-Salaam edition" eshte regjistruar se Imam Buhari kishte pasur deshire te madhe qe te shkruaj ne liber me fjalet autentike te profetit, dhe kete deshire kishte mbajtur thelle ne zemer per nje kohe te gjate. Me vone Buhari thot se : " E pash profetin ne ender dhe me dukeshte sikur qendroja para tij. Ne fore kisha nje flladitese me te cilen e mbroja ate. Pyeta ca interpretues te endrave se cfar dmth kishte kjo ender , dhe ate me thane se une do ta ruaja nga genjeshtrat. Kjo ishte arsyeja pse e shkruajta kete Sahih".
This suggestion remained in my heart so I began compiling the Sahih. Bukhari also said, I saw the Prophet in a dream and it was as if I was standing in front of him. In my hand was a fan with which I was protecting him. I asked some dream interpreters, who said to me, You will protect him from lies. This is what compelled me to produce the Sahih. [4]
Tani ajo me me intereson mua, dhe keto duke u bazuar ne vete fjalet e Imam Buharit, kete qe permenda me larte nuk e kam thene une, e ka thene Imam Buhari.
Dmth imam Buhari ka pa nje ender dhe nuk i ka ditur kuptimin, dhe sipas fjalleve te tija ai ka pyetur ca fallxhore se cfar dmth endra e tij, ashtu ?!!
Dhe keta i kane thene se dmth kete dhe ate!!!
Ceshtja e dyte qe me intereson, Buhari thot se ne ender kishte pa profetin, ajo me me intereson mua eshte se nga e dinte qe kishte pa me te vertete profetin?!! Profeti ka jetuar 200 vite para tij, Buhari kurre nuk ka pa ftyren e profetin ne jeten e tij, nga e dinte ai qe kishte pa profetin?!! Mos valle ne ate kohe kane qarkulluar fotografite e profetit?!!
Kisha dashur qe diskutojme lidhur ketyre ceshtjeve, sepse per mendimin tim une vleresoj punen e tij, por ne asnjemenyre nuk mund te pranoj se puna e tij qe e frymezuar npa profeti A.S.
GV_USA
Krijoni Kontakt