Close
Faqja 0 prej 14 FillimFillim 1210 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 131
    Nderi i Universit Maska e Gostivari_usa
    Anėtarėsuar
    12-08-2005
    Vendndodhja
    Atje ku nuk me gjeni dot!
    Postime
    3,639

Exclamation Cfar e shtyri Imam Buharin qe ti shkruaj ose mbledhi hadithet?!!

Shpesh here me ka interesuar se cili ka qene motivimi pas te cilit jane mbeshtetur mbeledhesit e haditheve.

Me padiskutim, Imam Buhari, eshte nje nga dijetaret qe ka dhene jeten e tij duke mbedhur dhe studjuar theniet e profetit.
    Por ajo qe me intereson mua eshte se nga e mori Buhari kete motivin, cfar e shtyri ate qe ti mbledhi hadithet?!!!

Duke lexuar per jeten e tij ne web , me ra ne sy dicka qe dua ta ndaj me juve.

Sipas ketij burimi " Abridged from Hady al-Sari,the introduction to Fath al-Bari, by Ibn Hajr, pg. 8-9 Dar al-Salaam edition" eshte regjistruar se Imam Buhari kishte pasur deshire te madhe qe te shkruaj ne liber me fjalet autentike te profetit, dhe kete deshire kishte mbajtur thelle ne zemer per nje kohe te gjate. Me vone Buhari thot se : " E pash profetin ne ender dhe me dukeshte sikur qendroja para tij. Ne fore kisha nje flladitese me te cilen e mbroja ate. Pyeta ca interpretues te endrave se cfar dmth kishte kjo ender , dhe ate me thane se une do ta ruaja nga genjeshtrat. Kjo ishte arsyeja pse e shkruajta kete Sahih".

This suggestion remained in my heart so I began compiling the Sahih.” Bukhari also said, “I saw the Prophet in a dream and it was as if I was standing in front of him. In my hand was a fan with which I was protecting him. I asked some dream interpreters, who said to me, ‘You will protect him from lies.’ This is what compelled me to produce the Sahih.” [4]

Tani ajo me me intereson mua, dhe keto duke u bazuar ne vete fjalet e Imam Buharit, kete qe permenda me larte nuk e kam thene une, e ka thene Imam Buhari.
    Dmth imam Buhari ka pa nje ender dhe nuk i ka ditur kuptimin, dhe sipas fjalleve te tija ai ka pyetur ca fallxhore se cfar dmth endra e tij, ashtu ?!!
    Dhe keta i kane thene se dmth kete dhe ate!!!

Ceshtja e dyte qe me intereson, Buhari thot se ne ender kishte pa profetin, ajo me me intereson mua eshte se nga e dinte qe kishte pa me te vertete profetin?!! Profeti ka jetuar 200 vite para tij, Buhari kurre nuk ka pa ftyren e profetin ne jeten e tij, nga e dinte ai qe kishte pa profetin?!! Mos valle ne ate kohe kane qarkulluar fotografite e profetit?!!

Kisha dashur qe diskutojme lidhur ketyre ceshtjeve, sepse per mendimin tim une vleresoj punen e tij, por ne asnjemenyre nuk mund te pranoj se puna e tij qe e frymezuar npa profeti A.S.

GV_USA
    WE WILL NOT GO DOWN!

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    15-05-2009
    Postime
    1,130
    Fillimisht une nuk kam degjuar kurre per kete endrren e Buhariut, andaj dhe nuk e di nese eshte e vertete.

Nese e ka pare ne enderr me fytyre Pejgamberin a.s., atehere ai ka qene vertet Muhammedi a.s., sepse Pejgamberi a.s. ka thene qe nese dikush sheh ne enderr fytyren time, ateher une jam ai, ngase shejtani nuk mund te paraqitet me fytyren time. E nese nuk me shihet fytyra, atehere ai mund te jete shejtani.
    Po e them hadithin vetem me kuptim, jo edhe me shprehje, nese ka mundesi dikush le ta sjell.

Pastaj komentuesit e endrrave nuk jane patjeter falltore, sepse edhe Jusufi a.s. ka komentuar endrrat (per kete edhe u lirua nga burgu).

Pastaj edhe nuk eshte i vetmi Buhariu qe eshte marre me mbledhjen e haditheve.
    Jane edhe Muslimi, Ahmedi, Ebu Davudi, Tirmidhiu, Ibn Maxhe etj.
    Ata i kane tubuar hadithet qe te mos shtemberohen mesimet islame, sepse hadithet jane ato qe sqarojne cdo dispozite te Islamit dhe ka qene rrezik po te humbisnin, apo te perziheshin me "hadithet" e shpifura qe i kane bere armiqte e Islamit.

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    15-05-2009
    Postime
    1,130
    Tani lexova rreth kesaj ceshtje dhe ishte e vertete qe Buhariu e kishte pare nje enderr te tille. Por para se ta shihte endrren, mesuesi i tij Is'hak iben Rahawai kishte qene ai qe e kishte nxitur ate qe t'i mblidhte te gjitha hadithet autentike dhe tek pas kesaj e ka pare endrren.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga uvejsa : 01-04-2010 mė 18:27

Anėtarėsuar
    12-08-2005
    Vendndodhja
    Postime
    3,639
    Citim Postuar mė parė nga uvejsa Lexo Postimin
    Fillimisht une nuk kam degjuar kurre per kete endrren e Buhariut, andaj dhe nuk e di nese eshte e vertete.

Nese e ka pare ne enderr me fytyre Pejgamberin a.s., atehere ai ka qene vertet Muhammedi a.s., sepse Pejgamberi a.s. ka thene qe nese dikush sheh ne enderr fytyren time, ateher une jam ai, ngase shejtani nuk mund te paraqitet me fytyren time. E nese nuk me shihet fytyra, atehere ai mund te jete shejtani.
    Po e them hadithin vetem me kuptim, jo edhe me shprehje, nese ka mundesi dikush le ta sjell.

Pastaj komentuesit e endrrave nuk jane patjeter falltore, sepse edhe Jusufi a.s. ka komentuar endrrat (per kete edhe u lirua nga burgu).

Ata i kane tubuar hadithet qe te mos shtemberohen mesimet islame, sepse hadithet jane ato qe sqarojne cdo dispozite te Islamit dhe ka qene rrezik po te humbisnin, apo te perziheshin me "hadithet" e shpifura qe i kane bere armiqte e Islamit.

Jusufi A.S. ishte derguar i Zotit. Allahu si cdo profeti tjeter qe i ka dhene mrekullit , Jusufit A.S. dha aftesine e interpretmit te endrave.
    Endren qe ka pa Imam Buhari , kuptimin e saj nuk ia interpretoj Jusufi A.S. , po dikush krejt tjeter , qe aftesite e tija per te interpretuar endra kush e di nga i kane ardhur !!!! Mund te kete qene sharlatan , mund te kete qene nen fuqine e Iblsit e ku ta di une se cfar.
    Andaj nuk mund te krahasohen keta fallxhore ose interpretues te endrave me Jusufin A.S., ne asnje menyre nje krahasim i tille nuk ka kuptim.

Sic e thash edhe me larte , Imam Buhari na transmeton se ai ka pa nje njeri ne endren e tij, as ka folur me ate, sipas Buharit ai, as qe i ka treguar se kush ka qene, Buhari vete vjen deri ne perfundim se ka pa Profetin A.S.
    Sikur Imam Buhari te kishte biseduar me personin qe kishte pa ne ender dhe personi ne ender ti kishte thene qe ai eshte Muhamedi A.S. , do te ishte tjeter muhabet.
    Por sipas doreshkrimeve te Imam Buharit, ai vete vjen ne perfundim se kishte pa profetin.
    Tani duke i pasur keto gjerat qe i permenda me larte parasysh dhe duke pasur parasysh faktin qe Imam Buhari ka jetuar 200 vite e me shum pas vdekjes se profetit, perseri parashtroj pyetjen nga e dinte ai qe kishte pa profetin A.S. kur ai kurre ne jeten e tij se kishte pa se si duket profeti?!!!
    Sikur kete ender te kishte pa psh. Omeri R.A. ose Aliu R.A. qe kane jetuar dhe vepruar ne te njejten kohe me profetin, kane qene prezent ne te njejtin vend ku ka qene profeti, qe kane pa profetin cdo dite , nuk do te me vinte cudi sikur te kishin thene se kane pa profetin ne ender, sepse ata fort mire e kane ditur se si duket profeti, por ama te shprehete dikush qe kurre nuk e ka pa profetin se duket dhe te thot se e ka pa profetin ne ender, kjo me duket pak e dyshimte.

Kjo i bie sikur une me pa nje njeri ne ender dhe me thene se e kam pa ne ender Nuhen A.S. !!! Do me kishe besuar mua sikur ti thoja keto fjale ose jo ?!

GV_USA
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Gostivari_usa : 01-04-2010 mė 20:40
    WE WILL NOT GO DOWN!

i/e regjistruar Maska e Abdulrrahmani
    Anėtarėsuar
    15-08-2009
    Postime
    129
    Citim Postuar mė parė nga uvejsa Lexo Postimin

po moter shum bukur e ke kuptuar per te enderuarin e Muhamedit s.a.v.s.

Per sa i perket komentimit te endrave ka dijetare qe kan pasur kete mundesi per te komentuar endrat, dhe nuk eshte e thene se vetem profetet dine te komentojne endrat. Gjithashtu nje njeri shum besimtar dhe i devotshem (qe nuk eshte arogant) do i kupton endrat qe ai i sheh per vete. Ai qe eshte arogant nuk ka mundesi ti sheh isharetet e Allahut subhanuhu we teala, sepse kjo gje permendet ne kuran.

Gostivari, kujdes kur te flasish per Imam Buhariun se ai nuk ka qene prej atyre qe shkon te fallxhoret per ty pyetur, ai ka qene dijetar shum i madh dhe normal ne islam dijetaret keshillohen me njeri tjetrin dhe sidomos me sheikhun e vet... kjo eshte islami, keshillimi eshte sunnet dhe i preferuar dhe ne disa raste konkrete farz apo vaxhib. Subhanallah!

Falemnderimi i takon vetem Allahut, krijuesit te gjithesise.

Selamu Aleikum
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Abdulrrahmani : 01-04-2010 mė 22:44
    www [.] sunnipath [.] com
    www [.] vehabizmi [.] com

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    15-05-2009
    Postime
    1,130
    Citim Postuar mė parė nga Gostivari_usa Lexo Postimin
    Jusufi A.S. ishte derguar i Zotit. Allahu si cdo profeti tjeter qe i ka dhene mrekullit , Jusufit A.S. dha aftesine e interpretmit te endrave.
    Endren qe ka pa Imam Buhari , kuptimin e saj nuk ia interpretoj Jusufi A.S. , po dikush krejt tjeter , qe aftesite e tija per te interpretuar endra kush e di nga i kane ardhur !!!! Mund te kete qene sharlatan , mund te kete qene nen fuqine e Iblsit e ku ta di une se cfar.
    Andaj nuk mund te krahasohen keta fallxhore ose interpretues te endrave me Jusufin A.S., ne asnje menyre nje krahasim i tille nuk ka kuptim.

Sic e thash edhe me larte , Imam Buhari na transmeton se ai ka pa nje njeri ne endren e tij, as ka folur me ate, sipas Buharit ai, as qe i ka treguar se kush ka qene, Buhari vete vjen deri ne perfundim se ka pa Profetin A.S.
    Sikur Imam Buhari te kishte biseduar me personin qe kishte pa ne ender dhe personi ne ender ti kishte thene qe ai eshte Muhamedi A.S. , do te ishte tjeter muhabet.
    Por sipas doreshkrimeve te Imam Buharit, ai vete vjen ne perfundim se kishte pa profetin.
    Tani duke i pasur keto gjerat qe i permenda me larte parasysh dhe duke pasur parasysh faktin qe Imam Buhari ka jetuar 200 vite e me shum pas vdekjes se profetit, perseri parashtroj pyetjen nga e dinte ai qe kishte pa profetin A.S. kur ai kurre ne jeten e tij se kishte pa se si duket profeti?!!!
    Sikur kete ender te kishte pa psh. Omeri R.A. ose Aliu R.A. qe kane jetuar dhe vepruar ne te njejten kohe me profetin, kane qene prezent ne te njejtin vend ku ka qene profeti, qe kane pa profetin cdo dite , nuk do te me vinte cudi sikur te kishin thene se kane pa profetin ne ender, sepse ata fort mire e kane ditur se si duket profeti, por ama te shprehete dikush qe kurre nuk e ka pa profetin se duket dhe te thot se e ka pa profetin ne ender, kjo me duket pak e dyshimte.

Kjo i bie sikur une me pa nje njeri ne ender dhe me thene se e kam pa ne ender Nuhen A.S. !!! Do me kishe besuar mua sikur ti thoja keto fjale ose jo ?!

GV_USA
    O Gostivari, Buhariu e ka ditur qe ka qene Pejgamberi a.s. sepse ti e di qe endrrat jane ndryshe nga jeta reale. Ne mund ta shohim enderr nje njeri qe s'e njohim, por qe na ka folur dikush per te, ose na e ka pershkruar dhe pa na treguar fare qe ai eshte personi qe na ka folur X personi per te, ne e dime vet kete gje.
    S'po di sa jam e kjarte, sepse une vet kam pare endrra te tilla.

Meqe ligjet e jetes reale dhe ligjet e endrrave jane te ndryshme, atehere ti nuk mund te thuash se si e ka ditur ai qe ka qene pejgamberi a.s. kur s'e ka pare kurre.
    Eshte e njejta gje sikurse te te tregonte ty nje person i paralizuar (qe ka lindur si i tille) nje enderr qe ai ka pare duke vrapuar dhe ti t'i thuash atij se si ka mundesi qe ti kurre nuk e ke perjetuar vrapimin dhe ta shohesh nje enderr te tille!! Eshte logjike kjo?! JO, sepse endrrat jane nje bote ne vete qe ne nuk i kemi kuptuar akoma ligjet e saj dhe shume gjera qe na ndodhin ne endrra ne nuk dime as t'ia tregojme dikujt se si ka qene.
    Andaj edhe ky brenda ketyre ligjeve e ka kuptuar qe ai ka qene Pejgamberi a.s. e jo pasiqe i ka dalur gjumi.

Ndersa per komentuesit e endrrave nuk mund te thuash qe nuk mund ta bejne nje gje te tille, sepse All-llahu ia jep dikujt kete mundesi.
    Por ne nuk duhet t'i marrim si te prera ato komente, sepse ne nuk e dime se kujt ja ka dhene Allahu kete cilesi, por as te mos ia mohojme kategorikisht kete cilesi.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga uvejsa : 02-04-2010 mė 10:09

Anėtarėsuar
    12-08-2005
    Vendndodhja
    Postime
    3,639
    Citim Postuar mė parė nga Abdulrrahmani Lexo Postimin
    po moter shum bukur e ke kuptuar per te enderuarin e Muhamedit s.a.v.s.

Per sa i perket komentimit te endrave ka dijetare qe kan pasur kete mundesi per te komentuar endrat, dhe nuk eshte e thene se vetem profetet dine te komentojne endrat. Gjithashtu nje njeri shum besimtar dhe i devotshem (qe nuk eshte arogant) do i kupton endrat qe ai i sheh per vete. Ai qe eshte arogant nuk ka mundesi ti sheh isharetet e Allahut subhanuhu we teala, sepse kjo gje permendet ne kuran.

Gostivari, kujdes kur te flasish per Imam Buhariun se ai nuk ka qene prej atyre qe shkon te fallxhoret per ty pyetur, ai ka qene dijetar shum i madh dhe normal ne islam dijetaret keshillohen me njeri tjetrin dhe sidomos me sheikhun e vet... kjo eshte islami, keshillimi eshte sunnet dhe i preferuar dhe ne disa raste konkrete farz apo vaxhib. Subhanallah!

Falemnderimi i takon vetem Allahut, krijuesit te gjithesise.

Selamu Aleikum
    Degjo une e thash edhe me larte qe vleresoj punen e tij, por duke u bazuar ne te dhenat qe kemi nuk mund te them se puna e tij qe e frymezuar nga ana e profetit A.S.

Sa i perket Buharit, une nuk them asgje me shum sec ai ka thene vete. Ai pohon se ka pa profetin, une nuk pohoj kete.
    Nese pohon qe ka pa profetin , une dua te di nga e dinte ai se kishte pa profetin me te vertete?!!
    E sa i perket interpretimit te endrave mendoj qe ne fene islame kjo eshte e ndaluar.

GV_USA
    WE WILL NOT GO DOWN!

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    26-10-2006
    Postime
    992
    O Gostivar na ki lodh me ket punen e haditheve, un as qe mora mundimin te lexoj qka ke shkru, se pe di perafersisht qka ke dasht me thon.

O burr i dheut nese nuk do ti besosh hadidhet mos i beso, po mos u mundo me na mbush menden edhe neve mos me i besu ato.
    Tash ti ben gerdi me kete teme, dhe moderatori e mbyll temen, dhe pas nje muaji hap prap te njejten teme vetem ja ndryshon titullin pak.

Mirmbetsh
    Urrejtja ndaj armikut, dyfishon forcėn e njė populli

Anėtarėsuar
    12-08-2005
    Vendndodhja
    Postime
    3,639
    Citim Postuar mė parė nga celyy Lexo Postimin
    O Gostivar na ki lodh me ket punen e haditheve, un as qe mora mundimin te lexoj qka ke shkru, se pe di perafersisht qka ke dasht me thon.

O burr i dheut nese nuk do ti besosh hadidhet mos i beso, po mos u mundo me na mbush menden edhe neve mos me i besu ato.
    Tash ti ben gerdi me kete teme, dhe moderatori e mbyll temen, dhe pas nje muaji hap prap te njejten teme vetem ja ndryshon titullin pak.

Mirmbetsh
    Celyy , e shikon me akuzon para kohe. Nuk thash qe i mohoj hadithet, ate qe them e perseris , eshte se NUK BESOJ SE BUHARI ESHTE FRYMEZUAR nga ana e profetit A.S.. Kete po them.

Sepse ti dhe shumica e muslimaneve mendojne qe Imam Buahri ka qene i frymezuar nga ana e Profetit A.S., andaj ne punen e tij nuk mund te kete gabime , ashtu ?!!!
    Ndersa une them qe ai nuk ka qene i frymezuar nga ana e profetit A.S. dhe se ekziston mundesia qe tek puna e tij te kete gabime ( dhe ka gabime ) .

Tani ate qe dua ti te me thuash a ka qene i frymezuar nga ana e Profetit A.S. Buhariu ose jo, ne baze te kesaj qe kam shkruar me larte, ne baze te endres qe ka pa ai?!!

GV_USA
    WE WILL NOT GO DOWN!

Ragnald
    Anėtarėsuar
    18-06-2006
    Vendndodhja
    london
    Postime
    4,442
    Citim Postuar mė parė nga Gostivari_usa Lexo Postimin
    Degjo une e thash edhe me larte qe vleresoj punen e tij, por duke u bazuar ne te dhenat qe kemi nuk mund te them se puna e tij qe e frymezuar nga ana e profetit A.S.

Sa i perket Buharit, une nuk them asgje me shum sec ai ka thene vete. Ai pohon se ka pa profetin, une nuk pohoj kete.
    Nese pohon qe ka pa profetin , une dua te di nga e dinte ai se kishte pa profetin me te vertete?!!
    E sa i perket interpretimit te endrave mendoj qe ne fene islame kjo eshte e ndaluar.

GV_USA
    Sa me shume te lexoj , aq me shume me mbushet mendja se nga ty rrjedh nje sheer ignorance qe se shoh tek anetaret e tjere.

Pa pike turpi tani , na hap tema ku behesh skeptik edhe tek bazimi i nijetit te bukharit. Dmth ne menyre indirekte , ti do te hedhesh poshte hadithet si histori e thenje te cilat jane mbledh mbi qellime te dyshimta , e si pasoje per ty ngelet vetem kurani si liber i patundshem per ty dyshuar e mare ne pyetje.
    Por injoranca jote eshte aq e madhe , sa harron qe interpretimi i vetem i paster i kuranit eshte hadithi , se pa hadithin, ti nuk do te kishe mundesi as te dije ritet e faljes se namazit apo marrjes se abdesit sipas sunetit.

Ti je nje pasqyrimin i paster i njeriut konfuz me ndenja te turbulluara i cili endet vetem , i paudhe, ne shkretetirat e pafundme te shpikura ne skenaret e imagjinatave te injorances moderne .

Ti je nje esklusivist i cili e shpall veten pjesetar i inklusivizmit islamik.

Shembull i qarte i kesaj eshte mohimi yt i interpretimit te enderrave ne islam, duke e shpall me injorancen tende si dicka te palejueshme e duke u bazuar asgjekundi , ku ibn sirini i ka bere keto interpretime shume kohe para bukharit.

O esklusivist , ka ardh koha sic thote dhe George Bushi i ''madh'' qe ti je ''either with us , or against us'' .
    Sigurisht qe qendrimi im kundra teje eshte shume totalitar , por tek e fundit , totalitarizmi u shpik per te mbajt nen zoterim jo ''new thinkers'' , por injorantet te cilet sjellin vecse ide te pavlera per te rrezuar traditat e ''vjetra'' .
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Smth_Poetic : 02-04-2010 mė 14:18

Faqja 0 prej 14 FillimFillim 1210 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •