http://www.youtube.com/watch?v=BVFMMbgYhCc
Sigurisht, ju duhet ta dini se nė Tiranė ėshtė e vendosur mafia mė e rrezikshme nė Ballkan dhe nė Europė. Ne bėmė betejė me Aldo Baret, bėmė betejė me Lul Berishėt e tė tjerė, por kam pasur njė vėshtirėsi shumė tė madhe qė ka qenė mafia e Tiranės. Dhe dua tė rrėfej kėtu dhe tju kėrkoj ndjesė qytetarėve se, nė rast se unė jam detyruar tani ti pėrparėsoj gjėrat, kjo jo se unė kam pasur lėkundje tė vullnetit tim pėr tė luftuar mafien, kurrėn e kurrės.
Por kam pasur njė qėllim madhor, qėllimin e parė tė karrierės sime politike, pas rikthimit nė vitin 2005 nė pushtet. Sigurisht, e kam konsideruar gjėnė mė tė madhe anėtarėsimin e vendit nė NATO, gjėnė mė tė madhe liberalizimin e vizave, e me radhė. Por mbi tė gjitha, kam konsideruar detyrėn time mė madhore zgjedhjet e lira dhe tė ndershme. Pėr tė bėrė kėto mė duhej me ēdo kusht qė Edi Rama tė hynte nė zgjedhje. Edi Rama nuk donte kurrė tė hynte nė zgjedhje. Ju jeni dėshmitarė se ēfarė bėri nė vitin 2007. Mirėpo mua ma kishte thyer njėherė vazon, duke mu larguar nga zgjedhjet 2 orė para, nė vitin 96. Nuk ishte ēėshtja personale, por ishte ēėshtja e vendit, ēėshtja e juaj, ēėshtja e ēdo qytetari shqiptar. Ndaj unė, e dija se ky zotėri, ēdo qėndrim timin do ta pėrdorte pėr tė mos u futur nė zgjedhje.
Ju mund tė mė thoni se punė e madhe po nuk futej ai nė zgjedhje. Pėrse ti paske toleruar kėtė mafie? Jo, ishte gjėmė e madhe nėse ai nuk futej nė zgjedhje. Atėherė ēfarė bėra unė? Unė zgjodha sovranin. Mendova me veten time qė kjo ėshtė njė betejė. Nė kushtet dhe rrethanat kur ai u bė kryetar i PS-sė, sė, nėse do merresha me mafien qė e rrethonte dhe qė do ti binte edhe atij direkt, ai do tė bėnte ēdo gjė tjetėr, por nuk do tė hynte nė zgjedhje. Absolutisht. Ai ka bėrė pėrpjekjet mė tė jashtėzakonshme pėr tė mos hyrė nė zgjedhje. Por edhe unė, kam bėrė pėrpjekjet mė tė jashtėzakonshme qė ai tė hynte nė zgjedhje. Unė u jam shumė mirėnjohės qeverive tė vendeve mike pėr presionet e Jashtėzakonshme qė kanė bėrė nė momente tė caktuara. Sepse, pėr ēdo gjė, ai ishte i gatshėm tė largohej nga zgjedhjet. Mirėpo, ai mė thyente vazon, e cila mė ishte thyer njėherė nė duar prej tij. Ajo pėrbėnte njė goditje shumė tė rėndė pėr demokracinė shqiptare.
Nėse ju do tė ndiqni procesin e kartave tė identitetit, do tė vini re se ai ēdo javė nxirrte kėrkesa tė reja, tė cilat unė nuk ia plotėsoja asnjėherė plotėsisht, jo sepse mė kushtonin gjė, por sepse nėse do ta bėja kėtė, ai do tė listonte kėrkesa tė tjera, tė palidhura me zgjedhjet, vetėm pėr tė mos hyrė nė zgjedhje. Unė ndiqja gradualitetin, duke ia plotėsuar pjesėrisht, ashtu siē bėra edhe me kodin, ku i thashė; shkruaje si tė duash. Sėrish do i them shkruaje.
Por tani unė kam bėrė detyrėn time, kam bėrė zgjedhje tė lira dhe tė ndershme, kam bėrė zgjedhje tė vlerėsuara nga e gjithė bota. Nė radhė tė parė, kėto zgjedhje i kanė bėrė qytetarėt shqiptarė, por edhe unė si qeveri kam dėshmuar vullnetin tim. Duke thėnė gjithė kėto, nuk do tė thotė se unė nuk jam i ndjeshėm ndaj rolit tė opozitės. Jo, jam shumė i ndjeshėm ndaj rolit tė opozitės, por opozita ėshtė nė momentin e saj mė fatkeq nė histori. Katėr aventurierė, tė dalė jashtė parlamentit nga sovrani, mbajnė 64 deputetė tė votuar jashtė parlamentit. Sigurisht qė ne do tė marrim vendimet tona. Duhet ta kemi tė qartė kėtė gjė. Ne do tė zbatojmė Kushtetutėn. Nė qoftė se kėta zotėrinj marrin pėrsipėr tė dhunojnė ēdo ditė Kushtetutėn, sepse janė pa betim, nuk e kanė bėrė kėtė, lexoni nenin e Kushtetutės.
Ėshtė mirė qė ti hetoni gjėrat dhe tua thoni shqiptarėve. Kushtetutėn ne do ta zbatojmė. Ata qė duan tė bashkohen me kėta 4-5, tė cilėt i ka ndėshkuar sovrani qė i nxori me 0.3 pėr qind apo 0.9 pėr qind, le tė bashkohen. Ka shumė tė tjerė qė duan tė hyjnė nė parlament. Duke qenė tėrėsisht tė hapur, duke mos dashur aspak tė ndikojmė nė pėrbėrjen e grupit parlamentar tė ardhshėm tė PS-sė, ne do tė zbatojmė ligjet dhe Kushtetutėn e vendit. Ky zotėri, pėr njė qeveri, njė parlament qė e njeh si legjitim gjithė bota, thotė jo. Atėherė ne do tė vazhdojmė procesin.
Krijoni Kontakt