Close
Faqja 6 prej 8 FillimFillim ... 45678 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 51 deri 60 prej 74
    ...dhe jeta ime u fal Maska e Peniel
    Anėtarėsuar
    10-03-2003
    Vendndodhja
    -|- Atje ku njeriu takohet me Perėndinė
    Postime
    1,257
    Citim Postuar mė parė nga marcus1
    Mendimin tim e kam dhėnė njėherė. Fakti qė ti nuk e pranon, nuk mė bėn qė ta ndryshoj, por nėse do mė shumė pjesė nga Dhjata e Re, hidhi njė sy 3 kapitujve tė parė tė Zbulesės dhe do shohėsh se si mund tė katandisen kishat.

Mendimin tėnd sigurisht qė mund ta mbash dhe tė mos e ndryshosh por kjo nuk do tė thotė se ke dhe tė drejtė. Kam pėrshtypjen se nuk i ke tė qarta disa gjėra. Vėrtet farisenjtė nė atė kohė, nė kohėn e Krishtit e urrenin Krishtin pėr tė vėrtetėn qė thoshte. Por, nėse do tė bėnim njė model tė besimtarit tė Dhiatės sė Vjetėr dhe njė model tė besimtarit tė Dhiatės sė Re, ndryshimet janė drastike. Ulu dhe bėj dy modele tė tilla dhe ke pėr tė kuptuar shumė gjėra. Ka shumė gjėra qė i dallojnė tė dy grupet pamvarėsisht se qėllimi ishte i njėjtė. Po tė pėrmend dy fakte: Besimtarit tė Dhiatės sė Vjetėr i kėrkohej qė tė zbatonte gjithė ligjin dhe kontrrollohej nga ligji dhe pėr mė tepėr ishte i pafuqishėm tė zbatonte ligjin dhe po ashtu i pafuqishėm ti bėnte ballė mėkatit. Nė njė besimtar tė Dhiatės sė Vjetėr Fryma e Shenjtė nuk banonte tek ēdo besimtar dhe as qė bėhej fjalė qė njė besimtar tė quhej tempulli i Perėndisė sė gjallė.

Besimtarit tė Dhiatės sė Re iu kėrkua tė zbatonte vullnetin e Atit, Perėndi, vullnet i cili ishte: Tė besonte nė Atė qė Ati dėrgoi, nė Jezu Krishtin. Tė besuarit nė Krishtin ėshtė njė ēėshtje e thellė qė nuk mund ta shtjellojmė shpejt e shpejt kėtu. Besimi nė Krishtin kishte si rezultat larjen njėherė e mirė tė mėkatit dhe mbushjen me Frymė qė do tė thoshte se besimtari i Dhiatės sė Re do ti bėnte ballė mėkatit dhe do tė mund tė bėnte njė jetė tė pėlqyeshme nga Perėndia sepse Fryma tashmė do tė kishte drejtimin dhe kontrrollin e jetės sė besimtarit tė Dhiatės sė Re.

Kjo ėshtė shumė pak nė krahasim me atė qė do tė mund tė shtjellonim akoma mė tepėr nė lidhje me kėtė ēėshtje. Letra e Hebrenjve ka shumė pėr tė tė thėnė nė lidhje me kėtė ēėshtje sepse bėn pikėrisht krahasimin e Dhiatės sė Vjetėr dhe Dhiatės sė Re.

Citim Postuar mė parė nga marcus1
    Po, edhe unė besoj se ekziston njė problem nė tė kutpuarit tė ecjes me Krishtin. Tė ecurit me Krishtin ėshtė edhe personal, por, do thoja akoma mė shumė, ėshtė edhe kolektiv. Sigurisht ti nuk e njeh kėtė mentalitet prandaj edhe nuk mund ta kuptosh dot. Por, mjafton t'i hedhėsh njė sy tė kujdesshėm Dhjatės sė Re dhe do shohėsh se mė shumė se 90% e saj i referohet kishave, kolektivit, jo individit. Nėse ecja me Krishtin do ishte vetėm individuale, atėhere Pali nuk do ja drejtonte letrat e tij kishave, por individėve. Nėse ecja me Krishtin do ishte vetėm individuale, atėhere Vetė Krishti nuk do kėrkonte nga Gjoni qė t'ja pėrcillte mesazhet e Tij Kishave, por individėve. Ja mendoje pak kėtė gjė! Pėrse pra vėndin e parė nė Dhjatėn e Re e zėnė kishat dhe jo individi?

Pastaj edhe diēka tjetėr. Mendo pak pėr trupin e njeriut. Mendo pak tė fillojė goja dhe t'i thotė gjymtyrėve tė trupit: "Shikoni kėtu, secili duhet tė mendojė vetė pėr ecurinė e tij dhe pasi tė jeni rritur dhe tė keni fituar shėndetin e plotė dhe pjekurinė e plotė, t'i bashkoheni trupit nė mėnyrė qė edhe i gjithė trupi tė jetė i shėndoshė dhe tė ketė njė ecuri normale."

Si tė duket kjo deklaratė? Sigurisht absurde! Atėhere, kuptoje se pak a shumė tė njėjtėn gjė thua edhe ti.

Sigurisht qė brenda kishave ka dhe do ketė mendime personale, tė cilat sigurisht duhet tė vihen mėnjėanė, pėrderisa ato janė personale. Nė kishė ne nuk duhet tė vimė me mendimet tona personale dhe duhet tė mėsojmė ato t'i vėmė mėnjėanė, por si i bėhet kur Fryma mundohet tė flasė pėrmes njė vėllai ose motre dhe nuk i vihet veshi?

Pėrsėri pėrpiqesh ti ngatėrrosh gjėrat. Nėse Fryma nuk tė zbulon atėhere dhe as nuk mund tė kuptosh. Nuk jam kundėr tė ecurit kolektiv sepse kolektivi nė kėtė rast ėshtė KISHA e Krishtit ku secili prej nesh ndan dhe dėshmon Krishtin me jetėn e vet dhe tė gjithė se bashku i japin lavdi Atij. Jam kundėr tė ecurit kolektiv pa drejtimin e Frymės gjė e cila tė ēon nė pasivitet dhe mė tej nė verbėri frymore. Pse e them kėtė. Nėse ne do ti kushtojmė mė tepėr rėndėsi tė ecurit kolektiv duke lėnė mėnjanė tė ecurit personal me Krishtin, atėhere do tė biem nė grackėn e tė ecurit sipas njeriut. Dmth do tė shikojmė se si ecėn, vepron, mendon, vėllai apo motra qė ėshtė pranė meje dhe po ashtu nė tė njėjtėn mėnyrė do tė eci edhe unė. Duke gjykuar se vėllai/motra janė duke bėrė njė jetė tė pėlqyeshme pėrpara Perėndisė por nuk e konsultoj kėtė gjė me Fjalėn e Perėndisė dhe me Frymėn e Shenjtė, atėhere rreziku i devijimit nga e Vėrteta ėshtė shumė i madh dhe shumė afėr.

Lexo se ēfarė shkruan Pali tek 1 Korintasve kapitulli 12:

1 Edhe pėr sa u pėrket dhuntive frymėrore, o vėllezėr, nuk dua tė jeni tė paditur.
    2 Ju e dini se, kur ishit paganė, tėrhiqeshit pas idhujve tė pagojė, nėn shtytje tė ēastit.

3 Prandaj ju bėj tė ditur se askush qė flet nė Frymėn e Shenjtė nuk thotė: ''Mallkuar qoftė Jezusi!''; edhe asnjė nuk mund tė thotė: ''Jezusi ėshtė Zot'', veē se nė Frymėn e Shenjtė.

4 Ka larmi dhuntish, por i njėjti Frymė.

5 Ka edhe larmi shėrbimėsh, por i njėjti Zot.

6 Dhe ka larmi veprimtarish por ėshtė i njejti Perėndi i cili i bėn tė gjitha gjėrat nė tė gjithė.

7 Dhe secilit i jepet shfaqja e Frymės pėr dobinė e pėrbashkėt.

Trupi i Krishtit ėshtė njė dhe ne ose mė saktė secili nga ne gjymtyrėt e kėtij Trupi. Pali shkruan tek 1 Kor. kap. 12 menjėherė pas dhuntive, pėr Trupin e Krishtit. Thotė tek vargu 26 & 27:

26 Dhe nėse vuan njė gjymtyrė, tė gjitha gjymtyrėt vuajnė; kurse po tė nderohet njė gjymtyrė, tė gjitha gjymtyrėt gėzohen bashkė me tė.
    27 Dhe ju jeni trupi i Krishti dhe gjymtyrėt e tij, veē e veē.

Pra, secili prej nesh na qenka gjymtyrė e veēantė e Trupit tė Krishtit dhe tė gjithė sė bashku jemi njė Trup i vetėm. Dhe vargu 7 thotė se: "Dhe secilit i jepet shfaqja e Frymės pėr dobinė e pėrbashkėt."

Ke pėrmendur letrat e Apostujve nė lidhje me ecjen kolektive. Nė kohėn e Apostujve Kishat nuk kishin atė qė ne sot quajmė Dhiatė tė Re por kishin mėsimin e Apostujve dhe i pėrmbaheshin plotėsisht kėtij mėsimi pasi kishin bindjen e plotė se ishte nga Zoti. Pas ēdo pėrgjigje qė apostulli Pal jep nė lidhje me ēėshtje tė ndryshme, ekziston njė pyetje. Kisha tė cilės Pali i drejtohej, i kishte dėrguar sė pari njė letėr apostullit Pal nė lidhje me problemet qė kishin lindur nė kishė apo nė lidhje me ecurinė e tyre si kishė, apo qėndrimin qė duhet tė mbanin si kishė ndaj fenomeneve tė ndryshme. Vėrtet letra dėrgohej nga ana e Kishės por brenda saj trajtonte problemin personal tė ēdo individi, tė ēdo pjestari tė Kishės. Dhe kur pėrgjigjia merrej nga Apostulli Pal, letra lexohej para Kishės dhe secili merrte pėrgjigjen e pyetjes apo problemit tė tij dhe po ashtu pėrgjigjia e apostullit Pal vlente pėr tė gjithė Kishėn dhe pėr ēdo pjesėtar tė saj personalisht.

Shkruan njė shqetėsim nė fund tė postimit tėnd, shqetėsim tė cilin e ke trajtuar dhe herė tjetėr dhe e kam dėgjuar edhe nga persona tė tjerė. Fryma e Shenjtė pėrpiqet tė flasė nėpėrmjet njė vėllai apo motre dhe askush nuk dėgjon. Kam ndeshur plot persona tė tillė nė jetėn time tė pretendojnė se Fryma ėshtė duke folur nėpėrmjet tyre por tė thėnat e tyre nuk kanė pasur asnjė bazė biblike dhe Fryma nuk mė ka vėrtetuar se ėshtė prej tij. Ose kanė pasur bazė biblike tė gabuar kryekėput. Nėse ti pretendon tė jesh njė prej tyre atėhere mė vjen keq qė tė them por nė shumicėn e rasteve nuk ke asnjė bazė tė saktė biblike pėrsa shkruan. Nuk mund tė adoptoj apo thith gjėra tė cilat nuk i kam kaluar nė shoshėn e Biblės dhe tė Frymės dhe pasi i kam kaluar kam parė se nuk ka asgjė tė vėrtetė nė tė.

Nėn Hirin e Tij,

ns
    קָדֹושׁ קָדֹושׁ קָדֹושׁ יְהוָה צְבָאֹ

I Shenjtė I Shenjtė...

i/e regjistruar Maska e marcus1
    Anėtarėsuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Greqi
    Postime
    2,574
    Citim Postuar mė parė nga Luani33 Lexo Postimin
    Lexova kapitujt e para te Zbuleses ku flitet per 7 kishat ne Fryme,dhe ne fund te Zbuleses:
    "EJA DO TE TREGOJ NUSEN GRUAN E QINGJIT"
    Simbas Zbuleses duket gjendja e kishave ne pergjithsi, por...Lavdi Krishtit aty ndodhet edhe Kisha e Filadelfis.
    Pasjoni me i bukur per Zotin tone eshte Nusja e Tij. Historia e Jezus Krishtit eshte Mardhenja me e pa krahesueshme per Nusen e Tij.
    Ai e mbron me vigjilence,si Bariu delet e Tij me syte hapur.Duke i kerkuar ne kembim vetem nje gje: Dashuri, Besnikeri,jo sjellje si Jeruzalemi. Desheron gjithe Zemren e Saj drejt Tij deri sa te kthehet.
    Ne na dritherohet zemra per Zotin tone sepse e Dashurojme! Pasjoni i Tij per Ne eshte i pa mase, Ai vuajti, luftoi, per te qene Fitimtar mbi toke e Qiell dhe per te na sjelle para Atit te pastert dhe te bukur, per ta gezuar Jeten ne Perjetesi, Bashke ne Mbreteri Qiellore!
    Kjo duket te jete Mahnitese,mardhenja me e bukur dhe me e mistershmja qe ekziston ndermjet Nesh dhe Perendise.
    Ky eshte pozicjoni i vertete e real i yne para Jezus Krishtit.te pastert,te Bukur,te Shenjte,e Bij e Bija te Perendise.
    Pra mardhenja ne Kishe eshte jete ne dashuri dhe respekt reciprok. Ndaj Krishtit dhe mes te gjitheve.
    Ne grup vellezert dhe motrat mblidhen si familje bashke, ku fjala "bashke " ze shume vend .
    Individi eshte ai qe duhet te shkrihet e sfumohet ,dhuntite jane dicka te pa dallushme,se gjithshka kryhet nga mardhenja e ngushte qe krijohet ne Kishe si gjymtyret ne trup.
    Ne Kishe nuk fiton ideja e shumices por e pakices.E kush i njeh deri ne fund rruget e Perendise qe te luftosh kunder vellait qe ka mendim ndryshe? mbi te gjitha ne Kishe ka rendesi harmonia,dhe...Jezus Kreshti.
    Ne Kishe nuk ka asnjehere te pare,por te krishtere te ulur ne rreth. Gjithekujt i degjohet me respekt fjala,Kush desheron deklaron Krishtin dhe Fryma qe ndodhet ne brendesi te tyre i mban te lidhur.
    Keshtu Ata(kisha)behen nje me Atin dhe Birin.
    Kjo Kishe nuk sforcohet, ajo ben jete organike si fara e sinapit,ku ushqimin e merr organikisht dhe ritet Frymerisht ne menyre natyrale nga kujdesi i vete Jezus Krishit .Pa programe, pa statistika,pa studime te lodhshme,e seanca lutjesh shpesh rutine,gjykime te vellezerve..etj
    Takimi eshte i lire,pergjithsisht me gezim,e shaka.
    Sepse aty kane ne mes tyre Jezus Krishtin.Ne takim mund edhe te hane bashke( kjo gje eshte e realizueshme se takimet behen ne shtepi) A mos valle Krishti nuk hante dhe pinte bashke me dishepujt e Tij?A mos valle nuk kishte gezim kur prane tyre ata kishin vet Zotin?
    E pra ne takim mund ta takosh Zotin kur perqafon vellane,mund te hashe te pish te ngresh edhe dolli, me Vete Jezus Krishtin kur ha e pi me vellezerit dhe motrat!
    Te kenduarit, ndarja e Fjales ,leximi i Shkrimit, deshmite e diskutimet e lira jane pa imponim. Jo me komande nje dy tre fillo! tani eshte radha e kenges,tani radha e lutjes,tani radha e deshmise,tani e predikimit (mesazhi per sot i pregatitur gjate javes nga predikuesi)
    Ne nje kishe organike nuk ka te tilla.Vetem nje gje nuk mbaron aty Krishti..
    Ai ze vend ne cdo bisede,ju garantoj se ne as njelloj kishe ne kete Toke, nuk gjen Krisht kaq me bollek se aty.
    "Shume kush mund te thote eh shume e bukur per me qene e vertete"
    Nuk duhet te harrojme qe po shkojme drejt Mbreterise se Perendise , ku shkohet drejt rruges se ngushte te Jezus Krishtit . Duhet guxim,sic thoshte vella Pali-"nuk dua te ndertoj mbi themele qe kane ndertuar te tjere para meje"
    Luani, tė faleminderit. Me kėtė shkrim na ke dhėnė mundėsinė tė shijojmė sado pak nga jeta e kishave organike.
    The experience of love, is not when you receive it, but when you give it! - Durin Hufford

Anėtarėsuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Greqi
    Postime
    2,574
    Citim Postuar mė parė nga Peniel
    Mendimin tėnd sigurisht qė mund ta mbash dhe tė mos e ndryshosh por kjo nuk do tė thotė se ke dhe tė drejtė. Kam pėrshtypjen se nuk i ke tė qarta disa gjėra. Vėrtet farisenjtė nė atė kohė, nė kohėn e Krishtit e urrenin Krishtin pėr tė vėrtetėn qė thoshte. Por, nėse do tė bėnim njė model tė besimtarit tė Dhiatės sė Vjetėr dhe njė model tė besimtarit tė Dhiatės sė Re, ndryshimet janė drastike. Ulu dhe bėj dy modele tė tilla dhe ke pėr tė kuptuar shumė gjėra. Ka shumė gjėra qė i dallojnė tė dy grupet pamvarėsisht se qėllimi ishte i njėjtė. Po tė pėrmend dy fakte: Besimtarit tė Dhiatės sė Vjetėr i kėrkohej qė tė zbatonte gjithė ligjin dhe kontrrollohej nga ligji dhe pėr mė tepėr ishte i pafuqishėm tė zbatonte ligjin dhe po ashtu i pafuqishėm ti bėnte ballė mėkatit. Nė njė besimtar tė Dhiatės sė Vjetėr Fryma e Shenjtė nuk banonte tek ēdo besimtar dhe as qė bėhej fjalė qė njė besimtar tė quhej tempulli i Perėndisė sė gjallė.

Besimtarit tė Dhiatės sė Re iu kėrkua tė zbatonte vullnetin e Atit, Perėndi, vullnet i cili ishte: Tė besonte nė Atė qė Ati dėrgoi, nė Jezu Krishtin. Tė besuarit nė Krishtin ėshtė njė ēėshtje e thellė qė nuk mund ta shtjellojmė shpejt e shpejt kėtu. Besimi nė Krishtin kishte si rezultat larjen njėherė e mirė tė mėkatit dhe mbushjen me Frymė qė do tė thoshte se besimtari i Dhiatės sė Re do ti bėnte ballė mėkatit dhe do tė mund tė bėnte njė jetė tė pėlqyeshme nga Perėndia sepse Fryma tashmė do tė kishte drejtimin dhe kontrrollin e jetės sė besimtarit tė Dhiatės sė Re.

Kjo ėshtė shumė pak nė krahasim me atė qė do tė mund tė shtjellonim akoma mė tepėr nė lidhje me kėtė ēėshtje. Letra e Hebrenjve ka shumė pėr tė tė thėnė nė lidhje me kėtė ēėshtje sepse bėn pikėrisht krahasimin e Dhiatės sė Vjetėr dhe Dhiatės sė Re.
    Peniel, ndryshimin midis besimtarėve tė Dhjatės sė Vjetėr dhe atyre tė Dhjatės se Re nuk ka nevojė tė ma thuash se e di. Kjo nuk do tė thotė se nuk mund tė marrim shembuj pėr mėsim. Dhe mbi tė gjitha, kjo nuk do tė thotė se tė krishterėt nuk gabojnė. Kjo nuk do tė thotė se kishat nuk largohen nga e vėrteta. Nėse m'i ke sjellė kėto ndryshime pėr tė vėrtetuar se kjo gjė nuk ndodh, nuk kam ē'tė them gjė tjetėr.

Pėrsa i pėrket pjesės sė dytė, nuk dija ēfarė tė citoja dhe ēfarė tė lija, sepse janė pikėrisht ato vargje qė ti ke sjellė qė mbėshtesin mendimin se jeta e krishterė mbi tė gjitha (duhet tė) jetohet si njė jetė kolektive.

Siē e kam thėnė edhe nė shkrimin e parė, sigurisht qė nuk pėrjashtoj jetėn individuale, por e theksoj, jeta personale e njė tė krishteri bėhet shumė, shumė, shumė mė e lehtė kur ajo bashkohet me jetėn e kishės. Aty, i krishteri ndjehet i sigurtė, pasi nuk ndjehet vetėm, inkurajohet nga tė tjerėt, sheh Krishtin nė mėnyra tė ndryshme, jo vetėm nga prizmi i tij/saj, mėson tė pranojė edhe mendimet e tė tjerėve, mėson tė jetojė nė pėrulje, mėson tė dashurojė vėllezėrit dhe motrat, mėson tė shohė Krishtin nė ta, e shumė e shumė gjėra tė tjera. Por kur i krishteri bėn vetėm njė jetė individuale dhe kur nė sallėn qė ai shkon pėr tė dėgjuar njė predikim, nuk bėn gjė tjetėr veēse tė heshtė, atėhere i krishteri bie nė njė dembelizėm frymor duke menduar se janė tė tjerėt qė duhet tė mendojnė pėr ecurinė e tij frymore.

Nė njė kishė organike, tė gjithė ndajnė, tė gjithė japin dhe marrin, tė gjithė duan dhe duhen, tė gjithė lėndojnė dhe lėndohen, tė gjithė mėsojnė Krishtin, secili sipas zbulimit qė i jepet. Kėto gjymtyrė veē e veē, kur bashkohen krijojnė pamjen e njė Trupi me kokė Krishtin, kur bashkohen dhe vetėm kur bashkohen, kur jetojnė sė bashku, tė tjerėt mund tė shohin pamjen e Krishtit tė qartė.

Nėse ti pretendon tė jesh njė prej tyre atėhere mė vjen keq qė tė them por nė shumicėn e rasteve nuk ke asnjė bazė tė saktė biblike pėrsa shkruan. Nuk mund tė adoptoj apo thith gjėra tė cilat nuk i kam kaluar nė shoshėn e Biblės dhe tė Frymės dhe pasi i kam kaluar kam parė se nuk ka asgjė tė vėrtetė nė tė.
    No comment!
    The experience of love, is not when you receive it, but when you give it! - Durin Hufford

Anėtarėsuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Greqi
    Postime
    2,574
    Nėse ti pretendon tė jesh njė prej tyre atėhere mė vjen keq qė tė them por nė shumicėn e rasteve nuk ke asnjė bazė tė saktė biblike pėrsa shkruan. Nuk mund tė adoptoj apo thith gjėra tė cilat nuk i kam kaluar nė shoshėn e Biblės dhe tė Frymės dhe pasi i kam kaluar kam parė se nuk ka asgjė tė vėrtetė nė tė.
    Ndėrrova mėndje, do komentoj edhe mbi shkrimin e mėsipėrm.

Peniel, ajo qė kam vėne re unė nga pėrvoja ime me Krishtin ėshtė se duhet tė ndodhė zbulesa mė parė qė tė kuptosh Shkrimin. Shkrimi nuk ėshtė si njė libėr udhėzimesh qė sa herė dikush tė thotė diēka, para se tė shohim nėse ajo qė thotė, ėshtė e saktė apo jo, e hapim atė, e lexojme dhe mė pas vendosim nėse ajo qė ai tjetri na ka thėnė, ėshtė e saktė apo jo. Jo, nuk ndodh kėshtu me Shkrimin.

Po tė tė sjell njė shembull nga vetė shkrimi tė shohėsh se mė parė ndodh zbulesa, hapja e syve qė tė kutposh atė qė po lexon.

Acts 8:26 Dhe njė engjėll i Zotit i foli Filipit, duke i thėnė: ''Ēohu dhe shko drejt jugut, nė rrugėn qė nga Jeruzalemi zbret nė Gaza; ajo ėshtė e shkretė''.
    Acts 8:27 Ai u ngrit dhe u nis; dhe ja, njė njeri Etiopas, eunuk, njė zyrtar i lartė i Kandaces, mbretėreshės sė Etiopisė, pėrgjegjės i tė gjitha thesareve tė saj, i cili kishte ardhur nė Jeruzalem pėr tė adhuruar.
    Acts 8:28 Tani ai po kthehej dhe, i ulur nė karrocėn e vet, lexonte profetin Isaia.
    Acts 8:29 Dhe Fryma i tha Filipit: ''Afrohu dhe arrije atė karrocė!''.
    Acts 8:30 Filipi iu turr afėr dhe, duke dėgjuar se po lexonte profetin Isaia, i tha: ''A e kupton atė qė lexon?''.
    Acts 8:31 Ai tha: ''E si do tė mundja, po s'pata njė qė tė mė udhėzojė?''. Pastaj iu lut Filipit tė hipė dhe tė ulet pranė tij.
    Acts 8:32 Por pjesa e Shkrimit qė ai po lexonte ishte kjo: ''Atė e ēuan si delja nė thertore; dhe ashtu si qengji ėshtė memec pėrpara qethtarit, kėshtu ai nuk e hapi gojėn e vet.
    Acts 8:33 Nė pėruljen e tij iu mohua ēfarėdolloj drejtėsie; po kush do tė mund ta pėrshkruajė brezin e tij? Sepse jeta e tij u hoq nga toka''.
    Acts 8:34 Dhe eunuku iu kthye Filipit dhe tha: ''Tė lutem, pėr kė e thotė profeti kėtė? Pėr veten e vet apo pėr ndonjė tjetėr?''.
    Acts 8:35 Atėherė e mori fjalėn Filipi dhe, duke filluar nga ky Shkrim, i shpalli Jezusin.

Pak a shumė kėshtu ndodh edhe me ne sot. Ndėrsa lexojmė Shkrimin, Zoti, nėpėrmjet Frymės mund tė na hapė sytė dhe tė kutpojmė diēka qė nuk e kishim kuptuar mė parė. A nuk tė ka ndodhur ty qė pėr vite me radhė tė kesh njė interpretim tė caktuar pėr njė varg dhe nė njė moment, ose duke lexuar ose nga njė vėlla, ose nga rrethanat qė ti po kalon, tė tė hapen sytė dhe tė shohėsh njė interpretim mė tė thellė tė atij vargu? Mua pėr vete mė ka ndodhur.

Kėshtu pra, unė Shkrimin nuk e shoh si njė manual qė do mė tregojė si tė funksionojė njėra apo tjetra gjė. Shkrimin e shoh si njė ushqim nga i cili mund tė marr dhe tė rritem. Nė tė, kėrkoj tė gjej Krishtin dhe tė ushqehem prej Tij. Ndėrsa marr nga Ai, Ai mė tregon mė shumė nga Vetja e Tij.

Nėse dikush thotė diēka qė unė nuk e kam parė ende, atėhere kėrkoj qė Ai tė ma tregojė. Por ka raste qė dikush mund tė mė thotė gjėra qė janė ndryshe nga ato qė mė ka zbuluar Ai dhe qė dikur unė e kam kaluar atė shteg. Pėr atė gjė, unė jam i bindur pėr tė vėrtetėn dhe mbahem nė tė. Nuk tregohem i ashpėr kur ėshtė fjala pėr gjėra dotkrinore, pėrkundrazi jam shumė elastik me vėllezėr qė kanė mendimė tė ndryshme nga unė. Por kur vjen puna qė disa gjėra doktrinore kėrkohen tė bėhen qendėr e Krishtėrimit, atėhere unė nuk lėshoj pe.

Njė shėmbull konkret ėshtė ndryshimet nė doktrinė qė unė kam me Toni77. Ai i pėrket kishės katolike, ndėrsa unė ndodhem jashtė ēdo sistemi fetar. Por unė kam parė kaq shumė Krisht nė atė vėlla, kam marrė kaq shumė Krisht nga ai vėlla, jam mbushur kaq shumė nė frymė nga ai vėlla, saqė nuk merrem fare me ndryshimet doktrinore qė unė mund tė kem me tė. Fryma e Krishtit nuk mund tė pengohet nga barrikadat e doktrinave.

Ndėrsa ti nuk ke parė pothuajse asgjė biblike ne shkrimet e mia. Mos vallė ndodh kjo sepse ke bėrė qendėr doktrinat?
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga marcus1 : 13-11-2009 mė 12:57

"Nė fillim ishte Fjala" Maska e toni77_toni
    Anėtarėsuar
    09-09-2005
    Vendndodhja
    Kosovė
    Postime
    4,534
    Citim Postuar mė parė nga marcus1 Lexo Postimin

Njė shėmbull konkret ėshtė ndryshimet nė doktrinė qė unė kam me Toni77. Ai i pėrket kishės katolike, ndėrsa unė ndodhem jashtė ēdo sistemi fetar. Por unė kam parė kaq shumė Krisht nė atė vėlla, kam marrė kaq shumė Krisht nga ai vėlla, jam mbushur kaq shumė nė frymė nga ai vėlla, saqė nuk merrem fare me ndryshimet doktrinore qė unė mund tė kem me tė. Fryma e Krishtit nuk mund tė pengohet nga barrikadat e doktrinave.

Falemnderit vėlla, edhe mua mė ka folur shumher Zoti me ty, mua mė ka bekuar Zoti nė ty, mua mė ka bekuar Zoti nė kete komunitet edhe pse eshte vetem nji forum, me ka folur shumher dhe ishte frymzim I Zotit. Te gjithė ju qe keni shkruar tash sa vite, me besoni se pak nga njėri dhe pak nga tjetri mė ka folur Zoti. Ndersa mė sė shumti nga vėllau “deshmuesi”, shumė e dua. Kohė tė gjatė mė ka munguar edhe “liveintwoplaces” por qe ka dasht Zoti dhe ėshtė zėvendsuar, ndersa tash po mė mungon shumė “deshmuesi”.

Mos u shqetesoni edhe nese dikush flet diēka se mendohet se eshte keq, nuk eshte keq sepse Zoti po don ashtu, edhe nepermes te atij shkrimi ne duhet tė marrim njė mesazh.

Besomni se flas nga zemra, unė u dua shumė nė Krishtin dhe ne shkrimet e juaja me flet Krishti.

Paqa e Zotit me ju te gjithė
    toni77
    Gjej kohen tė lexosh, ėshtė themel i tė diturit.

Anėtarėsuar
    10-03-2003
    Vendndodhja
    Postime
    1,257
    Peniel, ndryshimin midis besimtarėve tė Dhjatės sė Vjetėr dhe atyre tė Dhjatės se Re nuk ka nevojė tė ma thuash se e di. Kjo nuk do tė thotė se nuk mund tė marrim shembuj pėr mėsim. Dhe mbi tė gjitha, kjo nuk do tė thotė se tė krishterėt nuk gabojnė. Kjo nuk do tė thotė se kishat nuk largohen nga e vėrteta. Nėse m'i ke sjellė kėto ndryshime pėr tė vėrtetuar se kjo gjė nuk ndodh, nuk kam ē'tė them gjė tjetėr.

Pėrsa i pėrket pjesės sė dytė, nuk dija ēfarė tė citoja dhe ēfarė tė lija, sepse janė pikėrisht ato vargje qė ti ke sjellė qė mbėshtesin mendimin se jeta e krishterė mbi tė gjitha (duhet tė) jetohet si njė jetė kolektive.

Siē e kam thėnė edhe nė shkrimin e parė, sigurisht qė nuk pėrjashtoj jetėn individuale, por e theksoj, jeta personale e njė tė krishteri bėhet shumė, shumė, shumė mė e lehtė kur ajo bashkohet me jetėn e kishės. Aty, i krishteri ndjehet i sigurtė, pasi nuk ndjehet vetėm, inkurajohet nga tė tjerėt, sheh Krishtin nė mėnyra tė ndryshme, jo vetėm nga prizmi i tij/saj, mėson tė pranojė edhe mendimet e tė tjerėve, mėson tė jetojė nė pėrulje, mėson tė dashurojė vėllezėrit dhe motrat, mėson tė shohė Krishtin nė ta, e shumė e shumė gjėra tė tjera. Por kur i krishteri bėn vetėm njė jetė individuale dhe kur nė sallėn qė ai shkon pėr tė dėgjuar njė predikim, nuk bėn gjė tjetėr veēse tė heshtė, atėhere i krishteri bie nė njė dembelizėm frymor duke menduar se janė tė tjerėt qė duhet tė mendojnė pėr ecurinė e tij frymore.

Nė njė kishė organike, tė gjithė ndajnė, tė gjithė japin dhe marrin, tė gjithė duan dhe duhen, tė gjithė lėndojnė dhe lėndohen, tė gjithė mėsojnė Krishtin, secili sipas zbulimit qė i jepet. Kėto gjymtyrė veē e veē, kur bashkohen krijojnė pamjen e njė Trupi me kokė Krishtin, kur bashkohen dhe vetėm kur bashkohen, kur jetojnė sė bashku, tė tjerėt mund tė shohin pamjen e Krishtit tė qartė.

No comment!

Kam pėrshtypjen se jemi duke e humbur fillin e bisedės. Nė fakt ndryshimin ta pėrmenda sepse po flisnim pėr gjumin frymor. Nejse. Nuk besoj se me postimet e mia kam lėnė pėrshtypjen se ka Kisha tė pėrsosura dhe besimtarė tė pėrsosur. Ajo qė mua mė tremb personalisht dhe qė e kam shkruar edhe mė lart, ėshtė lėnia mėnjanė e komunikimit personal me Krishtin. Ato qė kam shkruar mė lart nuk janė gjė tjetėr veēse aktualiteti. Flas ēfarė shikoj aktualisht dhe ēfarė kam jetuar mė pėrpara nė lidhje me kėtė ēėshtje brenda Kishės, Kishave dhe grupeve tė ndryshme tė krishterė.

Kam parė dhe shikoj pikėrisht atė qė pėrmend: dembelizėm frymor. I krishteri nuk e kėrkon fytyrėn e Krishtit, nuk kėrkon Krishtin nė ēdo moment tė jetės sė tij, nė ēdo hap, nuk jeton me Krishtin. Kėto janė zgjedhje personale tė gjithsecilit dhe nuk ėshtė pėr tu ēuditur. Nuk jam kundėr tė qenit nė Kishė dhe ecjes bashkė por nėse ti, unė, tjetri jemi duke fjetur nga ana frymore atėhere ēfarė do tė marrėsh ti prej meje, unė prej teje dhe tjetri prej nesh? Nėse unė nuk marr Krisht, nuk marr nga Krishti, ēfarė do tė tė jap ty? Mish, sepse nuk do tė tė jap dot Krisht, sepse nuk kam, nuk ka, nuk kemi.

Tė ecurit bashkė ėshtė gjėja mė e bukur dhe mė e bekuar. Por besoj se ecjen sė bashku duhet ta bėjmė me urtėsi dhe menēuri nga Perėndia duke qėndruar tė zgjuar me lutje dhe agjėrim sepse ditėt janė tė vėshtira. Ajo qė shkruan nė lidhje me Kishat organike se ēfarė ndodh, Kisha nė tė cilėn bėj pjesė nuk ka ndonjė ndryshim. Atje ku Krishti jeton, atje ku Fryma vepron nuk ka se si tė ndodhė ndryshe.

Ndėrrova mėndje, do komentoj edhe mbi shkrimin e mėsipėrm.

Peniel, ajo qė kam vėne re unė nga pėrvoja ime me Krishtin ėshtė se duhet tė ndodhė zbulesa mė parė qė tė kuptosh Shkrimin. Shkrimi nuk ėshtė si njė libėr udhėzimesh qė sa herė dikush tė thotė diēka, para se tė shohim nėse ajo qė thotė, ėshtė e saktė apo jo, e hapim atė, e lexojme dhe mė pas vendosim nėse ajo qė ai tjetri na ka thėnė, ėshtė e saktė apo jo. Jo, nuk ndodh kėshtu me Shkrimin.

Po tė tė sjell njė shembull nga vetė shkrimi tė shohėsh se mė parė ndodh zbulesa, hapja e syve qė tė kutposh atė qė po lexon.

Acts 8:26 Dhe njė engjėll i Zotit i foli Filipit, duke i thėnė: ''Ēohu dhe shko drejt jugut, nė rrugėn qė nga Jeruzalemi zbret nė Gaza; ajo ėshtė e shkretė''.
    Acts 8:27 Ai u ngrit dhe u nis; dhe ja, njė njeri Etiopas, eunuk, njė zyrtar i lartė i Kandaces, mbretėreshės sė Etiopisė, pėrgjegjės i tė gjitha thesareve tė saj, i cili kishte ardhur nė Jeruzalem pėr tė adhuruar.
    Acts 8:28 Tani ai po kthehej dhe, i ulur nė karrocėn e vet, lexonte profetin Isaia.
    Acts 8:29 Dhe Fryma i tha Filipit: ''Afrohu dhe arrije atė karrocė!''.
    Acts 8:30 Filipi iu turr afėr dhe, duke dėgjuar se po lexonte profetin Isaia, i tha: ''A e kupton atė qė lexon?''.
    Acts 8:31 Ai tha: ''E si do tė mundja, po s'pata njė qė tė mė udhėzojė?''. Pastaj iu lut Filipit tė hipė dhe tė ulet pranė tij.
    Acts 8:32 Por pjesa e Shkrimit qė ai po lexonte ishte kjo: ''Atė e ēuan si delja nė thertore; dhe ashtu si qengji ėshtė memec pėrpara qethtarit, kėshtu ai nuk e hapi gojėn e vet.
    Acts 8:33 Nė pėruljen e tij iu mohua ēfarėdolloj drejtėsie; po kush do tė mund ta pėrshkruajė brezin e tij? Sepse jeta e tij u hoq nga toka''.
    Acts 8:34 Dhe eunuku iu kthye Filipit dhe tha: ''Tė lutem, pėr kė e thotė profeti kėtė? Pėr veten e vet apo pėr ndonjė tjetėr?''.
    Acts 8:35 Atėherė e mori fjalėn Filipi dhe, duke filluar nga ky Shkrim, i shpalli Jezusin.

Pak a shumė kėshtu ndodh edhe me ne sot. Ndėrsa lexojmė Shkrimin, Zoti, nėpėrmjet Frymės mund tė na hapė sytė dhe tė kutpojmė diēka qė nuk e kishim kuptuar mė parė. A nuk tė ka ndodhur ty qė pėr vite me radhė tė kesh njė interpretim tė caktuar pėr njė varg dhe nė njė moment, ose duke lexuar ose nga njė vėlla, ose nga rrethanat qė ti po kalon, tė tė hapen sytė dhe tė shohėsh njė interpretim mė tė thellė tė atij vargu? Mua pėr vete mė ka ndodhur.

Kėshtu pra, unė Shkrimin nuk e shoh si njė manual qė do mė tregojė si tė funksionojė njėra apo tjetra gjė. Shkrimin e shoh si njė ushqim nga i cili mund tė marr dhe tė rritem. Nė tė, kėrkoj tė gjej Krishtin dhe tė ushqehem prej Tij. Ndėrsa marr nga Ai, Ai mė tregon mė shumė nga Vetja e Tij.

Nėse dikush thotė diēka qė unė nuk e kam parė ende, atėhere kėrkoj qė Ai tė ma tregojė. Por ka raste qė dikush mund tė mė thotė gjėra qė janė ndryshe nga ato qė mė ka zbuluar Ai dhe qė dikur unė e kam kaluar atė shteg. Pėr atė gjė, unė jam i bindur pėr tė vėrtetėn dhe mbahem nė tė. Nuk tregohem i ashpėr kur ėshtė fjala pėr gjėra dotkrinore, pėrkundrazi jam shumė elastik me vėllezėr qė kanė mendimė tė ndryshme nga unė. Por kur vjen puna qė disa gjėra doktrinore kėrkohen tė bėhen qendėr e Krishtėrimit, atėhere unė nuk lėshoj pe.

Ndėrsa ti nuk ke parė pothuajse asgjė biblike ne shkrimet e mia
    . Mos vallė ndodh kjo sepse ke bėrė qendėr doktrinat?

Sė pari po komentoj pėr atė qė kam nėnvizuar dhe ėshtė me tė zezė. Tė kam shkruar: "Nėse ti pretendon tė jesh njė prej tyre atėhere mė vjen keq qė tė them por nė shumicėn e rasteve nuk ke asnjė bazė tė saktė biblike pėrsa shkruan." Kam ndeshur shkrime tė tilla dhe ndaj ta kam thėnė. Gjithsesi nuk do tė desha tė ngelem kėtu.

Po mė ka ndodhur ashtu siē shkruan mė lart, tė kuptoj me tė vėrtetė njė varg. E di se si? Duke e jetuar atė. Nėse nuk e jeton Fjalėn e Perėndisė nuk do ta kuptosh atė.

Njė plak i urtė qė ka njė dėshmi tė fuqishme nė Krishtin tha njė histori personale: "Po bisedoja me dikė, njė tė njohur besimtar dhe ndėrsa ishim duke u pėrshėndetur personi tjetėr mė tha: Do shkoj nė shtėpi dhe do lexoj rreth 3 me 4 kapituj nga Bibla. Po ti vėlla? Unė,- iu pėrgjigja shėrbėtori i Perėndisė,- nuk mund tė lexoj mė tepėr se sa 1 ose 2 vargje." Nga kjo histori mund tė mėsosh shumė dhe mund tė kuptosh shumė.

Si i krishterė, e kam shkruar edhe mė lart, kam pasur kontakt me shumė besimtarė tė besimeve dhe dogmave tė ndryshme. Dhe kjo jo se nuk dija se ku besoja dhe se ēfarė besoja por sepse doja tė ndaja Krishtin me tė gjithė ata qė dėshmonin emrin e Krishtit. Ndeshja besimtarė me shoqėrinė e tė cilėve bekohesha shumė dhe ndeshja besimtarė qė duke u shoqėruar me ta lindnin debate tė forta doktrinale dhe nuk kishte asnjė lloj bekimi. Dhe e di se nga vinte kjo? Nga ecja kolektive pa i kushtuar rėndėsi ecjes personale, pa kontrolluar nėse ajo qė dėgjonin ishte e saktė Biblikisht dhe nėse Fryma e pranonte atė ushqim qė ata merrnin.

Kjo eksperiencė mė bėri tė rikthehem nė njė "zakon tė vjetėr" tė jem njė bereas.

Veprat, kapitulli 17 vargu 11: Por kėta ishin mė fisnikė nga ndjenjat se ata tė Thesalonikit dhe e pranuan fjalėn me gatishmėri tė madhe, duke i shqyrtuar ēdo ditė Shkrimet pėr tė parė nėse kėto gjėra ishin ashtu.

Jo duke qenė mė i ashpėr doktrinal por duke kontrrolluar ēdo gjė me anė tė Fjalės dhe tė Frymės. Vetė Pali shkruan se ēdo gjė duhet t'ia nėnshtrojmė dėgjesės sė Perėndisė.

Me shumė postime kėtu jam bekuar, Dėshmuesit, Tonit, Shtegtarit, piut, tė tuat, tė Matrix, Gregut, etj. etj, por edhe me shumė postime nuk kam rėnė dakort dhe jo duke u nisur nga ana doktrinale sepse e pėrsėris doktrina e vetme dhe e vėrtetė ėshtė mėsimi i Krishtit dhe asgjė tjetėr. Nuk kam rėnė dakort sepse edhe pse autori i postimit (nuk po pėrmend emra) ėshtė pėrpjekur tė nxjerrė nė skenė, nė pah, Krishtin, ka qenė shumė larg kėsaj. Kjo sepse ka qenė krejt personal, njerėzor, mendim personal dhe duke e testuar me Fjalėn e Perėndisė nuk ka qėndruar. Nuk dua tė pretendoj me kėtė se postimet e mia janė mė tė mira apo mė frymore nga tė tjerat. Jo. Mė pėlqen dėshmia personale dhe secili nga ne duhet tė flasė dhe tė shkruajė me dėshminė e tij nė Krishtin. Personalisht deri tani kėtė kam bėrė dhe jam pėrpjekur tė bėj, tė flas me jetėn time dhe jo me tė tjetrit. Pa dashur tė vendos veten time nė njė pozitė qė nuk mė takon, thjesht them tė vėrtetėn dhe kėtė do vazhdoj tė bėj.

Ju pėrshėndes nė Krishtin.

Nėn Hirin e Tij,

ns

I Shenjtė I Shenjtė...

Anėtarėsuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Greqi
    Postime
    2,574
    Kjo eksperiencė mė bėri tė rikthehem nė njė "zakon tė vjetėr" tė jem njė bereas.

Veprat, kapitulli 17 vargu 11: Por kėta ishin mė fisnikė nga ndjenjat se ata tė Thesalonikit dhe e pranuan fjalėn me gatishmėri tė madhe, duke i shqyrtuar ēdo ditė Shkrimet pėr tė parė nėse kėto gjėra ishin ashtu.
    Shumė tė krishterė dėshtojnė tė shohin kuptimin e kėtij vargu dhe do vazhdojnė tė dėshtojnė nėse nuk e shohin nė kontekstin e plotė. Pali kudo qė shkonte pėr ungjillėzim e kishte zakon tė predikonte Krishtin mė parė nė sinagogėn e qytetit qė ai vizitonte. Pothuajse nga tė gjitha sinagogat, ai dėbohej. Vėllezėrit e tij nuk e pranonin mesazhin e ti dhe kėshtu Pali predikonte ungjillin tek paganėt.

Nė rastin e Bereas ndodh diēka e ndryshme nga ēfarė ndodhte nė sinagogat e tjera. Judenjtė qė e njihnin mirė Shkrimin, nuk e dėbojnė Palin, por hapin shkrimet pėr t'u siguruar nėse ato qė thoshte Pali pėr kryqėzimin dhe ringjalljen e Jezusit ishin tė vėrteta. Pra, judenjtė po e pėrdornin Shkrimin si njė mjet pėr t'i dėrguar tek Krishti. Nga momenti qė ata e shohin Krishtin, nuk kanė nevojė mė pėr mjetin, por fokusohen nė Qėllimin e tyre, nė Krishtin.

Ndėrsa paganėt, nuk e njihnin Shkrimin dhe nuk e lexonin ate pėr t'u bindur nėse ato qė thotė Pali janė tė vėrteta. Megjithatė kjo nuk i pengon ata qė tė marrin zbulesėn e Jezu Krishtit. Pra, ajo qė dua te them ėshtė se pa zbulesė Shkrimi ka pak vlera, por me zbulesė Ai na shfaq Krishtin. Ajo qė dua tė them ėshtė se Krishti nuk mund tė kufizohet nga Shkrimi. Ai mund tė shfaqet dhe tė zbulohet edhe pa ndihmėn e Shkrimit. Por kujdes, me kėtė nuk dua tė anulloj Shkrimin. Dua tė them se nė rastin tonė unė nuk po tė sjell disa profeci pėr tė tė bindur ty pėr ardhjen e Krishtit dhe ti tė kontrollosh Shkrimin pėr tė parė nėse unė po them tė vėrtetėn.

Gjithashtu edhe interpretimi qė tė krishterėt i bėjnė kėtij vargu, qė gjoja ky varg na mėson se ne duhet tė lexojmė Biblėn ēdo ditė. I krishteri mund ta lexojė Biblėn ēdo ditė nėse ai ka dėshirė pėr t'u ushqyer nga ajo, por kjo nuk do tė thotė se ky varg mbėshtet mendimin e tė lexuarit ēdo ditė Biblėn. Nėse edhe kjo gjė bėhet doktrinė, atėhere tė mjerėt ne.

Anėtarėsuar
    10-03-2003
    Vendndodhja
    Postime
    1,257
    Shumė tė krishterė dėshtojnė tė shohin kuptimin e kėtij vargu dhe do vazhdojnė tė dėshtojnė nėse nuk e shohin nė kontekstin e plotė. Pali kudo qė shkonte pėr ungjillėzim e kishte zakon tė predikonte Krishtin mė parė nė sinagogėn e qytetit qė ai vizitonte. Pothuajse nga tė gjitha sinagogat, ai dėbohej. Vėllezėrit e tij nuk e pranonin mesazhin e ti dhe kėshtu Pali predikonte ungjillin tek paganėt.

Nė rastin e Bereas ndodh diēka e ndryshme nga ēfarė ndodhte nė sinagogat e tjera. Judenjtė qė e njihnin mirė Shkrimin, nuk e dėbojnė Palin, por hapin shkrimet pėr t'u siguruar nėse ato qė thoshte Pali pėr kryqėzimin dhe ringjalljen e Jezusit ishin tė vėrteta. Pra, judenjtė po e pėrdornin Shkrimin si njė mjet pėr t'i dėrguar tek Krishti. Nga momenti qė ata e shohin Krishtin, nuk kanė nevojė mė pėr mjetin, por fokusohen nė Qėllimin e tyre, nė Krishtin.

Ndėrsa paganėt, nuk e njihnin Shkrimin dhe nuk e lexonin ate pėr t'u bindur nėse ato qė thotė Pali janė tė vėrteta. Megjithatė kjo nuk i pengon ata qė tė marrin zbulesėn e Jezu Krishtit. Pra, ajo qė dua te them ėshtė se pa zbulesė Shkrimi ka pak vlera, por me zbulesė Ai na shfaq Krishtin. Ajo qė dua tė them ėshtė se Krishti nuk mund tė kufizohet nga Shkrimi. Ai mund tė shfaqet dhe tė zbulohet edhe pa ndihmėn e Shkrimit. Por kujdes, me kėtė nuk dua tė anulloj Shkrimin. Dua tė them se nė rastin tonė unė nuk po tė sjell disa profeci pėr tė tė bindur ty pėr ardhjen e Krishtit dhe ti tė kontrollosh Shkrimin pėr tė parė nėse unė po them tė vėrtetėn.

Gjithashtu edhe interpretimi qė tė krishterėt i bėjnė kėtij vargu, qė gjoja ky varg na mėson se ne duhet tė lexojmė Biblėn ēdo ditė. I krishteri mund ta lexojė Biblėn ēdo ditė nėse ai ka dėshirė pėr t'u ushqyer nga ajo, por kjo nuk do tė thotė se ky varg mbėshtet mendimin e tė lexuarit ēdo ditė Biblėn. Nėse edhe kjo gjė bėhet doktrinė, atėhere tė mjerėt ne.

Nuk ndaj tė njėjtin mendim. Nuk mund tė themi se ėshtė dėshtim tė kuptuarit e njė vargu tė vetėm apo edhe tė vargjeve tė tjerė. Aspak. Kam vėnė re se njė varg vėrtet ka njė kuptim tė vetėm por ka edhe varg qė tė flet shumė sepse Fjala e Perėndisė ėshtė shumė e thellė. Aq e thellė ėshtė Fjala sa akoma edhe me njė varg tė vetėm mund tė kuptosh shumė. Mund tė themi se ėshtė shumė dimensional. Ka vargje qė flasin pėr diēka konkrete dhe ngelen aty. Por shumica e vargjeve nuk janė tė kėsaj forme.

Jo mė kot tė solla historinė e atij vėllait plak. Njė varg mund tė tė flasė shumė. Nėse rri dhe e mediton dhe i kėrkon Frymės tė tė ndihmojė ta kuptosh dhe Fryma tė jep, atėhere lumenj uji tė gjallė do tė derdhen brenda teje, do tė tė mbushin, do tė freskojnė, do tė tė gjallėrojnė do tė tė japin jetė dhe bekimi qė do tė marrėsh ėshtė i papėrshkrueshėm dhe atė ēfarė ndjen nė atė moment, gjuha dhe fjalėt njerėzore janė tė varfėra ta pėrshkruajnė.

Nėse ecėn me Krishtin ēdo ditė, nuk ėshtė e nevojshme tė tė thonė tė lexosh Fjalėn. Duket. Ai qė ecėn me Krishtin ēdo ditė e do Shkrimin, nuk mund tė rrijė minutė pa u ushqyer prej tij, ėshtė oksigjeni i tij. Do tė thithė ēdo sekondė sa mė shumė qė tė mundet, merr Frymė thellė me mushkėritė frymore dhe mbush ēdo cep tė tij. Ashtu si njeriu qė ka nevojė pėr ēdo sekondė tė thithė oksigjen, ashtu ėshtė edhe njeriu qė ecėn ēdo ditė me Krishtin. Nuk jeton dot pa oksigjenin frymor sepse Krishti ėshtė oksigjeni i tij, Fjala qė zbulohet nė Shkrimet dhe nėpėrmjet Frymės. A mund tė rrish dot pa marrė frymė? JO. Edhe njeriu frymor nuk mund tė rrijė dot pa thithur nga Fjala ēdo sekondė tė jetės sė tij.

Edhe nėse bėhet doktrinė (pjesa me tė zeza) dhe nėse vendosej tė bėhej doktrinė, personalisht nuk do mė prishte punė. Dhe nėse ka vėllezėr qė porosisin apo kėshillojnė njė gjė tė tillė, ėshtė diēka e keqe? Nėse do tė eci me llogjikėn e njė gjykimi tė tillė, atėhere do tė ishte njėsoj sikur tė kapja vėllezėrit dhe motrat dhe tu them sugjerimet e mia njerėzore: "Muaji ka 4 javė. Javėn e parė tė muajit do ushqeheni vetėm tre ditė dhe do tė hani kėto ushqime..., javėn e dytė tė muajit do tė ushqeheni pesė ditė dhe do hani kėto ushqime..., javėn e tretė... " e kėshtu me rradhė do tė pėrcaktoja njė menu javore sipas mendimit tim duke gjykuar unė se ēfarė ėshtė mė e mirė pėr ta. A ėshtė kjo e saktė? Sigurisht qė jo dhe sigurisht qė ėshtė ēmenduri. Nėse eci ēdo ditė me Krishtin, nuk do tė rri tė nxjerr recetė javore se sa herė nė javė do tė lexoj Shkrimet. Kur pėrjeton gjithė ato bekime, kur zjarri i Frymės djeg brenda teje, a ėshtė e mundur tė veprosh nė kėtė mėnyrė, a ėshtė e mundur tė heshtėsh? A nuk duhet tė inkurajoj vėllezėrit dhe motrat e mia tė shijojnė bekimet e tė ecurit me Krishtin dhe tė lexuarit tė Fjalės?

Shkruan Pali tek 2 Korintasve kapitulli 3 vargu 18:

Dhe ne tė gjithė, duke soditur fytyrėzbuluar lavdinė e Zotit si nė pasqyrė, transformohemi nė tė njėjtėn shėmbėllim nga lavdia nė lavdi, posi prej Frymės sė Zotit.

Ky ėshtė edhe qėllimi i jetės tonė, tė shėndrrohemi nė Krishtin, Zotin tonė prej Frymės sė Shenjtė. Si mund tė vendos kufij nė jetėn time frymore? Si mund tė injoroj kėshillėn e urtė tė njė vėllai qė ecėn ēdo moment tė jetės sė tij me Krishtin? Zoti mos e dhėntė njė gjė tė tillė por na dhėntė urtėsi dhe menēuri hyjnore tė trajtojmė ēėshtjet frymore nė Frymė dhe jo njerėzisht.

Nėn Hirin e Tij,

ns

I Shenjtė I Shenjtė...

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    03-11-2009
    Postime
    219
    Citim Postuar mė parė nga Peniel Lexo Postimin

Nėse ecėn me Krishtin ēdo ditė, nuk ėshtė e nevojshme tė tė thonė tė lexosh Fjalėn. Duket. Ai qė ecėn me Krishtin ēdo ditė e do Shkrimin, nuk mund tė rrijė minutė pa u ushqyer prej tij, ėshtė oksigjeni i tij. Do tė thithė ēdo sekondė sa mė shumė qė tė mundet, merr Frymė thellė me mushkėritė frymore dhe mbush ēdo cep tė tij. Ashtu si njeriu qė ka nevojė pėr ēdo sekondė tė thithė oksigjen, ashtu ėshtė edhe njeriu qė ecėn ēdo ditė me Krishtin. Nuk jeton dot pa oksigjenin frymor sepse Krishti ėshtė oksigjeni i tij, Fjala qė zbulohet nė Shkrimet dhe nėpėrmjet Frymės. A mund tė rrish dot pa marrė frymė? JO. Edhe njeriu frymor nuk mund tė rrijė dot pa thithur nga Fjala ēdo sekondė tė jetės sė tij.

Edhe nėse bėhet doktrinė (pjesa me tė zeza) dhe nėse vendosej tė bėhej doktrinė, personalisht nuk do mė prishte punė. Dhe nėse ka vėllezėr qė porosisin apo kėshillojnė njė gjė tė tillė, ėshtė diēka e keqe? Nėse do tė eci me llogjikėn e njė gjykimi tė tillė, atėhere do tė ishte njėsoj sikur tė kapja vėllezėrit dhe motrat dhe tu them sugjerimet e mia njerėzore: "Muaji ka 4 javė. Javėn e parė tė muajit do ushqeheni vetėm tre ditė dhe do tė hani kėto ushqime..., javėn e dytė tė muajit do tė ushqeheni pesė ditė dhe do hani kėto ushqime..., javėn e tretė... " e kėshtu me rradhė do tė pėrcaktoja njė menu javore sipas mendimit tim duke gjykuar unė se ēfarė ėshtė mė e mirė pėr ta. A ėshtė kjo e saktė? Sigurisht qė jo dhe sigurisht qė ėshtė ēmenduri. Nėse eci ēdo ditė me Krishtin, nuk do tė rri tė nxjerr recetė javore se sa herė nė javė do tė lexoj Shkrimet. Kur pėrjeton gjithė ato bekime, kur zjarri i Frymės djeg brenda teje, a ėshtė e mundur tė veprosh nė kėtė mėnyrė, a ėshtė e mundur tė heshtėsh? A nuk duhet tė inkurajoj vėllezėrit dhe motrat e mia tė shijojnė bekimet e tė ecurit me Krishtin dhe tė lexuarit tė Fjalės?

Dhe ne tė gjithė, duke soditur fytyrėzbuluar lavdinė e Zotit si nė pasqyrė, transformohemi nė tė njėjtėn shėmbėllim nga lavdia nė lavdi, posi prej Frymės sė Zotit.

Ky ėshtė edhe qėllimi i jetės tonė, tė shėndrrohemi nė Krishtin, Zotin tonė prej Frymės sė Shenjtė. Si mund tė vendos kufij nė jetėn time frymore? Si mund tė injoroj kėshillėn e urtė tė njė vėllai qė ecėn ēdo moment tė jetės sė tij me Krishtin? Zoti mos e dhėntė njė gjė tė tillė por na dhėntė urtėsi dhe menēuri hyjnore tė trajtojmė ēėshtjet frymore nė Frymė dhe jo njerėzisht.

Nėn Hirin e Tij,

ns
    histori e vertete
    Nje i ri vella ne Krisht, ne nje bisede me nje tjeter vella me shume eksperjence, i deshmonte per mardhenjen qe kishte ne jeten e tij si i krishter,dhe gjith kohen ne cdo shprehje qe perdorte nuk harronte te thoshte me saktesi kapitullin dhe vargun e Bibles.Mbas nje kohe vellai me i vjeter i thoteo te jap nje keshille me shume dashamiresi ,ki kujdes ,se nga kujdesi i madh per Biblen mund ta zevendesosh ate ne zemren tende me Krishtin!(kete ndodhi po e tregon vellai i ri qe i ka ndodhur disa vite me pare .Ne fillim mu duk si habi ,aq sa e mora me rezerve "si mund te ndahej Bibla nga Krishti"?!
    Por sot kuptoj se ai vella kishte shume te drejte.Bibla,Shkrimet qe marrim aty kane ushqim kur aty kerkojme nje gje: KRISHT!po tjeter? -vetem KRISHT!
    Ne se verejme me kujdes, do te kanstatojme se Bibla mundet qe vargjet kur lexohen me "mendje" kthehen ne shpate per argumente,dhe ku aty nuk ndodhet me Krishti .
    Dhe "mendja" kerkon aty ,ate argument qe desheron ti per t'ja vervitur vellait (dhe cuditerisht Bibla ta jep vargun e cmuar per tja thyer turite atij vellai qe te kundershton pa llogjike !
    Cudia ndodh neser, kur ti i bindur se do ta kapesh mat vellane, me te cilin je diametralisht kunder dhe je i pregatitur nga Bibla me shum argumente , vjen ai me akoma me shume argumenta nga kapituj dhe vargjet edhe ai po nga Bibla...,si mburoje e shpate kunder teje!dhe Lufta me e ashper ndodh kur per vargjet,qe ti ndjeheshe i forte, i degjon nga kundershtari me arsyetime krejt te kundert nga te tuat!
    Dhe te mos harrojme se jane ndare kishat ne dy tre te tjera.Jane ndare ne lloje donominacjane,per nje varg qe nje kishe e ka me te cmuar ,nje tjeter as do ta degjoje fare!dhe mund te shkojne ne gjykime deri atje sa te gjykojne faktin se ne ate kishe a mund te shpetohesh!!
    Me dhimbje por eshte shume e vertete.Ne jemi te Krishtere e themi me krenari qe jemi.Askush nuk thote une jam Bibliar....
    Fryma nuk mund te qendroj vetem ne Bibel.Krishti tha une nuk bej asgje nga vetja ,por eshte Ati ne mua..dhe ne themi asgje nuk bejme dot nga vetja por Krishti qe eshte ne,dhe ne e gjejme shpesh Krishtin ne Bibel,por edhe ne deshmi te shkruara e te deklaruara nga vellezer e motra edhe sot.Krishti i gjalle dhe i fresket e jep veten ne shume forma.Larmia e ushqimit Frymor te Krishtit eshte e madhe.
    Por cdo ushqim sado i shijshem te jete(kujto ushqimin me te preferuar qe ke, a do te pranoje te haje vetem ate ne mengjes,dreke e darke?
    Atehere a mundet ne ta kufizojme e mardhenjen me Zotin e Gjithesise vetem
    me ngrenjen(leximin) e vargjeve te Bibles?-Mundet.por shum te varfer!

Anėtarėsuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Greqi
    Postime
    2,574

Peniel, i krishteri ka nevojė tė jetojė 24 orė me Krishtin qė ėshtė Oksigjeni i Tij. Krishti ėshtė Oksigjeni i tė krishterit, jo bibla. Kjo do tė thotė, se dikush mund tė marrė Krishtin edhe nėse nuk e lexon Biblėn ēdo ditė, ndėrsa dikush mund tė mos marrė Krisht edhe nėse e lexon Biblėn ēdo ditė. I krishteri duhet tė qėndrojė vazhdimisht me Tė, nė mėnyrė qė tė ushqehet vazhdimisht nga Ai.

Leximi i Biblės nuk ėshtė gabim, pėrkundrazi, por kur ajo bėhet doktrinė, humbet qėllimin qė ka. Leximi i Biblės nuk ėshtė oksigjeni, por mjeti qė tė ēon tek Oksigjeni. Gabimi qė ndodh me tė krishterėt sot, ėshtė se ata kufizojnė mundėsitė e Zotit vetėm nė leximin e Biblės. Ėshtė sikur Zoti mund tė zbulohet vetėm aty, nė atė libėr.

Kam njė pyetje. Kishat e shekullit tė parė nuk kishin Bibėl. Shumica e besimtarėve ishin analfabetė. Si mendon ti, ishin ata tė deprivuar nga privilegji i tė njohurit dhe tė jetuarit Krishtin?

Faqja 6 prej 8 FillimFillim ... 45678 FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •