Close
Faqja 5 prej 8 FillimFillim ... 34567 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 41 deri 50 prej 74
    i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    22-05-2005
    Vendndodhja
    Duke shtegtuar ne Krishtin qe banon brenda meje
    Postime
    177
    Vėlla Luani33,

tė falenderoj shumė nė Zotin pėr atė historinė qė ndave me atė grupin e besimtarėve nė Tiranė dhe gjithashtu pėr ata mendimet qė dhe nė postimin e fundit. Mua mė bekoi shumė Krishti nėpėrmejt tyre.
    Dua tė citoj diēka nga ato qė ke shkruar nė postimin e fundi sepse ato tregojnė me tė vėrtetė se si funksionon njė kishė organike.

Luani33Dua te ndjehem gjymtyre qe leviz organikisht nuk ndjehem mire te jem vetem vesh dhe sy.Do te doja te vrapoja atu ku ka vellezer e motra qe mblidhen si te barabarte, ku Kreu te jete vetem Krishti ,As nje individ me i respektuar se sa nje vella a moter qe vjen ne kishe per here te pare.Kush ishte i pari le te ndjehet i fundit e kush te vije i fundit te ndjehet i pari keshtu porositi Zoti yne ky eshte modeli i mbreterise Qiellore qe presim,ku nuk ka individe me tituj,qe respektohen, dhe te tjere qe nuk i njeh kush,por ku t'e ndjehemi te barabarte,ku gjith kujt t'i shkelqeje fytyra nga gezimi per secilin,sepse tek secili po sheh ate person qe ja dhuroi per vella dhe moter Vete Krishti.
    Krishti me ty, vėlla.
    Sarayu, the one who is streaming.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    03-11-2009
    Postime
    219

O vella Shtegetar
    Te jetosh jeten e kishes organike eshte e njejte sic jetohet nje jete natyrale e cdo gjeje qe ka jete.Psh pemet mund rriten te ndara ne rrjeshta dhe te organizuara ne parcela ,por ne menyre natyrale rriten neper pyje prej mijra e mijra vjetesh qe nga krijimi!
    Te besh Jeten e kishes organike nuk eshte e lehte,sepse mbarvajtja e jetes ne kishe nuk varet nga nje drejtues,pastor a plak qe mendon per te.Gjithshka varet vetem nga nje Person Ai eshte sfida,drejtimi!
    Ata e kane lene jeten e tyre vetem tek nje Person,Jeten e kishes e ka ne duart vetem Ky person' Krishti.Dhe te gjithe jane te qarte qe c'do gezim cdo dallge ne jeten e grupit e drejton vetem Ai.
    Kisha' vellezerit dhe motrat takohen, per te takuar Ate nepermjet njeri tjetrit,dhe nqse Ai nuk sjell asgje dhe ata nuk kane sjelle asgje.Por nqse Ai sjell ushqim Frymor, edhe ata kane sjellur!Sfida e ekzistences se tyre eshte vetem Ai.
    Kisha teshme e ka kuptuar kete gje!
    do te tregoj nje fabul
    Nje ujk shume i uritur nga te ftohtit dhe debora,i afrohet fshatit.
    Ne krye te fshatit ishte shtepia e nje fshatari qe kishte nje qen-stani i cili rrinte i qete tek kolibja e vet me nje koske te madhe plot mish.
    Ujku e pershendeti duke i shkuar goja leng.-Ckemi vella si po e kalon?se une po ngordh nga uria.
    -Shume mire i thote qeni kam ushqim me bollek e shtepi te ngrohte jam i kenaqur nga fshatari.
    -po ate zinxhir c'far e ke ne qafe?e pyet perseri ujku
    -Azgje nje zinxhir qe ma ka lidhur fshatari,por mua nuk me shqeteson me, se jam mesuar me te !ju pergjigj qeni.
    -Ah tha ujku ky eshte problemi qe vuaj une,sepse nuk e mbaj dot ate zinxhir ne qafe!

Keshtu eshte misteri i Dashurise me Krishtin
    Te clirohesh nga zinxhiri i kesaj bote do te thote te fitosh mbi gjith moralin e saj,dhe t'a kembesh me Krishtin dhe lidhjen paszgjidhshmerisht me Te,duke pranuar sprovat dhe gezimet qe sjell jeta brenda Tij.

...dhe jeta ime u fal Maska e Peniel
    Anėtarėsuar
    10-03-2003
    Vendndodhja
    -|- Atje ku njeriu takohet me Perėndinė
    Postime
    1,257
    Citim Postuar mė parė nga toni77_toni Lexo Postimin
    Peniel respekte per ty dhe uroj tė jeni mirė. U bė njė kohė qe nuk u degjuam, te them se unė jam gjithnjė ai toni qe isha edhe mė parė dhe ashtu do tė jam.

Dua tė lidhna me temen edhe pse ndoshta sipas rregullores nuk kam edhe aq te drejt, por unė jam njėfar tipi se nganjiher nuk i repsketoj rregulloret. Them nuk irespektoj kur kam tė bėjė me ata qe janė tė Krishtit se per ndryshe po. Pasi qe jemi te fjala e rregulloreve, unė e kam njėfar mllefi me rregullore dhe disa rregulla te nejrzve qe bėhen, bile nganjiher edhe ne emer te Zotit, sepse kam mesuar se pikerisht rregullat dhe rregulloret, hirarkite dhe eproret e denuan Zotin dhe e perjashtuan!!

Arsyeja pse unė u lidha me kete ėshtė sepse lexova nga ti disa rreshta kur thua se; "Nuk ka ndryshuar asgjė qė nga ajo kohė."

Peniel, pa dashur tė gjykoj, por nese flet te verteten ai nuk eshte gjykim as gjė e keqe sepse po flet te verten.

Unė edhe nuk i njoh mirė kishat e juaja ndoshta lehtė edhe mund te gaboj, por, ajo qe mund ta argumentoj eshte se Karizmat e krishterimit janė due fletur nė Kisha dhe shumė pak janė duke levizur, pra janė nė gjumė. Unė kam jetuar nė EU dhe kam argumente per ato qe i them, kete e them per te gjitha kishat. Kurse per Kishat tona katolike, jemi krejt nė gjumė. Edhe nėse Zoti dhuron dhe na flet permes njė shenjti, ai gjykohet dhe nganjiher edhe pernjeket. Nuk dij se si do t'mė gjykoj dikush kur ta lexoj kete rresht timin, por krishterimi nuk ėshtė aktiv, ka njė lloj krize te ndikimit te materializimit, krenarisė, lluksit dhe shumė e dhėnun nė ndertime te objekteve kishtare dhe shkurt vėlla, nuk mendoj se kjo gjendje qfare e kemi sot, mund te themi se i perngjanė asaj te asaj kohe qe eshte pershkruar ne at artikull.

Unė problemin mė tė madh e kam kur i shoh te krishterėt se nuk ia pranojnė njeri tjetrit, dhe kur i shoh te krishterėt qe ia zėnė frymen FRYMES! Vėlla, fryma Frymes i zinet dhe karizmat flejnė nė Kishė duke rritur vlerat e disa gjymtyrve edhe pse te gjithė e dimė se secila gjymtyrė e ka rrolin dhe funksionin e vet, asnjėra nuk mund tė funksionon pa tjetren. Nėse njėna gjymtyrė pretendon se eshte mė e vlershme, mė e rendėsishme se sa tjetra, dhe tjetra ėshtė e dores sė dytė dhe tė tretė, atėher trupi ėshtė i sėmuar, nuk funksionon ashtu si duhet dhe fryma i zinet FRYMES.

Mendoj se ne duhet tė ēlirohemi nga kjo, nuk flas per dikėnd te caktuar por per vetveten dhe per krishterimin ne pergjithsi.

Sidoqoftė, kerkoj falje nėse isha i pa deshiruar por beso se unė nuk e konsideroj vetveten si komunitet i tjeter por te gjithė jemi tė Krishtit dhe duhet tė bisedojmė sė bashku dhe duhet tė themi gjendjen ashtu sikurse edhe ėshtė.

Mendoj se krishterimi duhet tė lutet mė shumė dhe tė thrret Zotin nė ndihmė sepse kjo qe ėshtė sot, mund tė na mbaj nė gjum dhe gjumi nuk ėshtė i mirė, kėtė e them sepse edhe Zotėria na ka thėnė; "rrini zgjuar". Krishterimi - Kisha ka shumė karizma por janė duke fletur dhe askush nuk ėshtė duke i zgjuar.

respekte, Zoti me ju
    toni77

Pėrshėndetje Toni. Tė kėrkoj ndjesė pėr vonesėn e pėrgjigjes por nuk kam pasur kohėn e duhur.

Je kapur pas njė fjalie me anė tė sė cilės thjesht shpreha njė tė vėrtetė. Dikur kur ende isha besimtar i ri, dmth nė hapat e para si i Krishtit, kur lexoja pjesėt e Dhiatės sė Re qė i referoheshin Kishės sė Parė, ndjeja njė admirim, njė dėshirė qė edhe unė tė jem pjesė e njė kishe tė tillė. Dhe kjo vazhdoi pėr vite me rradhė. Por, duke u rritur nė Frymė, Zoti mė zbuloi se nė atė kohė nuk kishte diēka magjike, diēka qė tė mund tė ishte e pamundur tė ekzistojė edhe nė ditėt e sotme. Ata vėllezėr dhe motra nė atė kohė, nuk bėnė gjė tjetėr veēse iu pėrkushtuan Zotit dhe ecėn me Tė. Dhe duke ecur me Tė e njohėn thellė Atė, e pėrjetuan nė ēdo hap tė jetės sė tyre, mėsuan prej Tij, mėsuan tė duan dhe tė japin pa llogaritur se sa do tu kushtonte kjo nė jetėn e tyre personale dhe ēfarė do tu kushtonte. Dėshmuan Krishtin nė jetėn e tyre dhe me jetėn e tyre. Dhe ishte Fryma e Shenjtė qė u zbulonte Krishtin. Dhe Fryma e Shenjtė ishte nė atė kohė qė drejtonte Kishėn dhe po i njėjti Frymė drejton edhe sot.

Ke kapur njė aspekt tė jetės sė Kishės qė ka tė bėjė me dhuntitė (nė mos gaboj). Jam shumė dakort me ty dhe ke plotėsisht tė drejtė. Personalisht jam pro 100%. Kjo ėshtė jeta e tė krishterit dhe e Kishės. Apostulli Pal tek 1 Korintasve kapitulli 12 thotė:

1 Edhe pėr sa u pėrket dhuntive frymėrore, o vėllezėr, nuk dua tė jeni tė paditur.
    2 Ju e dini se, kur ishit paganė, tėrhiqeshit pas idhujve tė pagojė, nėn shtytje tė ēastit.

3 Prandaj ju bėj tė ditur se askush qė flet nė Frymėn e Shenjtė nuk thotė: ''Mallkuar qoftė Jezusi!''; edhe asnjė nuk mund tė thotė: ''Jezusi ėshtė Zot'', veē se nė Frymėn e Shenjtė.

4 Ka larmi dhuntish, por i njėjti Frymė.

5 Ka edhe larmi shėrbimėsh, por i njėjti Zot.

6 Dhe ka larmi veprimtarish por ėshtė i njejti Perėndi i cili i bėn tė gjitha gjėrat nė tė gjithė.

7 Dhe secilit i jepet shfaqja e Frymės pėr dobinė e pėrbashkėt.

8 Dikujt, pra, i jepet, me anė tė Frymės, fjalė diturie; njė tjetri, sipas tė po atij Frymė, fjalė njohurie;

9 njė tjetri besim, nga po ai Frymė; njė tjetri dhuntitė e shėrimeve, nėpėrmjet po atij Frymė; njė tjetri pushtet pėr tė kryer veprime tė fuqishme; njė tjetri profeci; njė tjetri tė dallojė frymėrat;

10 njė tjetri larmi gjuhėsh; njė tjetri interpretimi i gjuhėve.

11 Dhe tė gjitha kėto i bėn i njėjti dhe i vetmi Frymė, duke i ndarė gjithsecilit dhunti veē e veē ashtu si do vetė.

12 Sepse ashtu si trupi ėshtė njė, por ka shumė gjymtyrė, dhe tė gjitha gjymtyrėt e tė njėtit trup, megjithse janė shumė, formojnė njė trup tė vetėm, kėshtu ėshtė edhe Krishti.

13 Sepse tė gjithė ne jemi pagėzuar nė njė Frym tė vetėm nė tė njėjtin trup, qofshin Hebrenjtė apo Grekėt, qofshin skllevėrit a tė liruarit, dhe tė gjithė e kemi jemi uijtur nė tė njėjtin Frymė.

14 Sepse edhe trupi nuk ėshtė njė gjymtyrė e vetme, por shumė.

15 Sikur tė thoshte kėmba: ''Mbasi nuk jam dorė, unė nuk jam pjesė e trupit'', mos pėr kėtė nuk ėshtė pjesė e trupit?

16 Dhe sikur veshi tė thoshte: ''Mbasi nuk jam sy, unė nuk jam pjesė e trupit'', mos pėr kėtė nuk ėshtė pjesė e trupit?

17 Po tė ishte gjithė trupi sy, ku do tė ishte dėgjimi? Po tė ishte gjithė dėgjim, ku do tė ishte tė nuhaturit?

18 Por Perėndia ka vėnė ēdo gjymtyrė tė trupit si ka dashur.

19 Po tė ishin tė gjitha gjymtyrėt njė gjymtyrė e vetme, ku do tė ishte trupi?

20 Kėshtu, pra, janė shumė gjymtyrė, por njė trup i vetėm.

21 Dhe syri nuk mund t'i thotė dorės: ''Unė nuk kam nevojė pėr ty''; dhe po ashtu koka nuk mund t'u thotė kėmbėve: ''Unė nuk kam nevojė pėr ju''.

22 Madje, gjymtyrėt e trupit qė duken se janė mė tė dobėta, janė shumė mė tė nevojshme se tė tjerat;

23 dhe ato qė ne i konsiderojmė mė pak tė nderuara, pikėrisht ata rrethojmė me mė shumė nderim; dhe tė pahijshmet tona kanė mė tepėr hijė.

24 Por gjymtyrėt tona tė hijshme nuk kanė nevojė. Por Perėndia e ndėrtoi trupin duke i dhėnė mė tepėr nder asaj pjese qė e kishte mangut,

25 qė tė mos kishte pėrēarje nė trup, por tė gjitha gjymtyrėt tė kenė tė njėjtin kujdes pėr njera-tjetrėn.

26 Dhe nėse vuan njė gjymtyrė, tė gjitha gjymtyrėt vuajnė; kurse po tė nderohet njė gjymtyrė, tė gjitha gjymtyrėt gėzohen bashkė me tė.

27 Dhe ju jeni trupi i Krishti dhe gjymtyrėt e tij, veē e veē.

28 Dhe Perėndia i vuri disa nė kishė, sė pari apostuj, sė dyti profetė, sė treti mėsues; pastaj vepra tė fuqishme; pastaj dhuntitė e shėrimit, tė ndihmės e tė qeverisjes dhe tė larmive tė gjuhėve.

29 A janė vallė tė gjithė apostuj? Janė tė gjithė profetė? Janė tė gjithė mėsues?

30 A kanė tė gjithė dhuntinė e veprave tė fuqishme? A kanė tė gjithė dhuntitė e shėrimeve? A flasin tė gjithė gjuhė tė ndryshme? A interpretojnė tė gjithė?

31 Por kėrkoni me zemėr tė zjarrtė dhuntitė mė tė mira; dhe unė do t'ju tregoj njė udhė shumė mė tė lartė.

Shiko sa i mrrekullueshėm ėshtė ky kapitull. Nė fakt janė tė gjitha vargjet pėr nėnvizim por zgjodha vetėm vargun 11 pėr tė tė treguar mėnyrėn se si funksionon trupi i Krishtit, KISHA. Dhe vetė Fryma: tė gjitha kėto i bėn i njėjti dhe i vetmi Frymė, duke i ndarė gjithsecilit dhunti veē e veē ashtu si do vetė - kujdeset qė ēdo gjymtyrė tė jetė nė lėvizje, tė mos jetė nė heshtje, tė mos flejė por tė ecė tė jetė i gjallė. Pali me urtėsinė dhe menēurinė e Frymės ashtu si Krishti pėrdor njė shembull unik dhe tė kuptueshėm. Bėn njė krahasim tė Kishės me trupin njerėzor nė mėnyrė qė tė kuptojmė sa mė mirė se ēdo tė thotė tė jesh gjymtyrė dhe ti pėrkasėsh njė trupi tė gjallė. Dhe tė qenit gjymtyrė e Kishės do tė thotė shumė dhe ka njė kuptim akoma mė tė thellė se sa mund tė mendojmė ne. Duhet ta jetosh.

Nuk e ka fajin Kisha nėse unė dhe ti jemi duke fjetur (pėrsa i pėrket dhuntive). Fajin e kemi ne vetė. E ka secili prej nesh. Dhe e gjithė kjo vjen sepse komunikimi ynė me Frymėn ėshtė i dobėt. Nuk arrijmė ta dėgjojmė Frymėn, ti bindemi, nuk e lejojmė tė na udhėheqė, tė na ndihmojė tė kuptojmė, tė na drejtojė. Me pak fjalė e njohim shumė pak Frymėn e Shenjtė qė na u dha. Frymėn e lidhim gjithmonė me dhuntitė por roli i Frymės ėshtė akoma mė i madh nė jetėn e njė tė krishteri, nė jetėn e KISHĖS sė Krishtit.

Citim Postuar mė parė nga marcus1 Lexo Postimin
    Peniel, kjo ėshtė njė mėnyrė qė pėrdoret shumė pėr tė trėmbur besimtarėt.

"Kush je ti tė gjykosh Frymėn e Perėndisė?", "Kush je ti qė gjykon Kishėn e Krishtit?", "Kush je ti qė gjykon fėmijėt e Perėndisė?", etj, etj, pyetje si kėto. Ndjenja e frikės, ndjenja e fajit, i futet nė njė mėnyrė tė kamufluar besimtrėve, nė mėnyrė qė ata tė mos zgjohen dhe tė shohin tė vėrtetėn ashtu siē ėshtė.

Por ashtu si e tha edhe vėlla Toni77, ėshtė tjetėr gjė gjykimi, dhe tjetėr gjė tė zgjohesh nga gjumi frymor qė mund tė na ketė zėnė.

Nėse ishte pėr t'u akuzuar njeri nė kohėn e vet, ai ka qenė Jezusi. A e kishin doktrinėn e tyre tė saktė fetarėt e kohės sė Jezusit? A besonin bashkėkohėsit e Tij nė Zotin e vėrtetė? A i njihnin shkrimet pėrmendėsh, farisenjtė? Po! Dhe megjithatė Jezusi u bė pėr ata armiku i tyre kryesor. Kur Jezusi i hapi sytė njė tė verbri, liderat fetarė tė asaj kohe, nė vėnd qė tė mrekulloheshin nė atė qė po bėnte Zoti, ata ju kundėrvuan menjėherė atij personi. Ishte kaq e madhe frika e babait tė tyre, saqė u tha tė shkojnė tė pyesin vetė birin e tij dhe kur ata pyetėn birin, i thanė: Ku di ti njė mėkatar nga gjėrat e Perėndisė. Jemi ne ata qė dimė tė vėrtetėn.

Kėshtu pra, ajo ndjenjė frike qė ka qenė atėhere, ėshtė edhe sot. Nuk guxon njeri tė thotė tė vėrtetėn se menjėherė do akuzohet se po gjykon kishat e Zotit, po gjykon besimtarėt, po gjykon vetė Frymėn e Shenjtė.

Jo Peniel, unė nuk po gjykoj asnjė nga keto gjėra. Por edhe nėse po gjykoj, do ju duhet mė parė tė kryqėzoni Krishtin, para se tė mė kryqėzoni mua, sepse gjykimi im, nuk ka asnjė ndryshim me atė gjykimin e Krishtit para 2000 vjetėsh.

Peniel, nuk do merrem me kishėn tėnde, qė tė mos mė thuash se po ju gjykoj, megjithėse kėsaj akuze nuk do i shmangem dot. Por majfton tė tė them vetėm njė rast nga njė kishė tjetėr ungjillore. Njė ditė njė anėtar i kėsaj kishe shkoi tė vizitonte njė kishė tjetėr. Para se ai tė largohej ai tha: "Ju lutem, mos i thoni njeriu se kam ardhur kėtu, sepse po e morėn vesh drejtuesit, do mė pėrzėnė nga kisha." Kjo ėshtė vetėm njė pikė e vogėl e njė oqeani dhe nėse kjo nuk quhet frikė, atėhere ēfarė quhet. Nėse kjo konsiderohet Frymė, atėhere nuk kam mė ē'tė them.

Shumė tė krishterė sot kanė frikė tė dėgjojnė zėrin e brendshėm tė tyre. Mundohen t'i dėbojnė ato mendime "tė kėqie" qė u vijnė ndėrsa shohin gjėra qė nuk pėrkojnė me Frymėn. Ata janė frikėsuar kaq shumė nga predikime tė tilla, saqė mendojnė se ato mendime dhe ndjenja qė kanė janė prej djallit, ose nėse dikush mundohet t'i hapė sytė, ata kanė frikė se mos kėta persona janė heretikė. Nė fakt, kjo nuk ėshtė e vėrtetė. Zėri i brendshėm qė ata dėgjojnė nuk ėshtė prej djallit, ashtu siē u thuhet, sepse djalli nuk banon brenda tyre, por ėshtė zėri i Frymės qė pėrpiqet t'i zgjojė nga ai gjumė i thellė frymor.

Peniel, ti mund tė bekohesh nė kishėn ku ti shkon. Lavdi Zotit dhe uroj qė tė vazhdosh tė bekohesh. Por, nuk ka ndjenjė frike, nuk ka ndjenjė faji qė tė mė bėjė mua tė mos hap gojėn dhe tė shpall tė vėrtetėn qė mua mė ėshtė zbuluar. Kjo ka njė kosto tė lartė, e di. Jam quajtur vėlla i rėnė, heretik, i larguar nga besimi, etj, etj. Pėr njė gjė jam i sigurtė, unė nuk gjykoj fėmijėt e Perėndisė, kudo qofshin ata.

Mė vjen keq por ke keqkuptuar fjalinė time dhe e ke interpretuar sipas mendimit tėnd personal. Me njė fjalė ia ke mbytur kot. Tė kėrkoj ndjesė pėr fjalėn e pėrdorur por nuk mund tė gjej fjalėn e pėrshtatshme pėr tė pėrshkruar shkrimin e mėsipėrm. Nuk e kam pėrdorur atė shprehje pėr tė trembur dikė. Ishte diēka qė e shkruajta pėr momentin, spontane, qė Fryma ma dha.

Kam shkruar nė fund tė postimit tim: "Kush mund tė gjykojė Frymėn pėr mėnyrėn se si punon brenda ēdo Kishe?" Kjo nuk ka asnjė lidhje me tė gjitha ato qė ke shkruar ti. Nuk ėshtė e drejtė dhe as e saktė tė interpretosh sipas oreksit tėnd shprehje tė tilla. Fryma ka njė mision tė caktuar nė Tokė dhe iu dha Kishės pėr njė qėllim tė caktuar. Kur njė besimtar e njeh shumė pak ose aspak Frymėn qė i ėshtė dhėnė, atėhere katandiset tė flasė nė mėnyrėn qė ti ke folur mė lart. E gjithė Dhiata e Re ėshtė e mbushur me veprimtarinė e Frymės sė Shenjtė. E gjithė Dhiata e Re na prezanton Frymėn dhe rolin qė ka, dhe rolin qė luajti nė Kishėn e hershme. Vetė Krishti foli pėr Frymėn dhe po ashtu edhe Apostujt. Historiku i Kishės sė hershme tregon shumė qartė se cili ishte roli i Frymės dhe Letrat Apostolike e shtjellojnė shumė qartė kėtė rol.

Nuk e kuptoj pse pėrpiqesh ta paraqesėsh veten tėnde si viktimė. Kjo ėshtė metoda e tė ashtuquajturve dėshmitarėt e Jehovait, ti ē'ne me kėto metoda? Sikur tė tjerėt tė paskan rėnė nė qafė sepse ti paske mendim tė kundėrt me tė tjetėr. Edhe? Brenda Kishave apo grupeve tė krishterė, ka gjithmonė mendime personale qė bien nė kundėrshtim me njėri - tjetrin por asnjėherė nuk ka pasur akuza tė tipit dhe tė llojit tė ti pėrshkruan mė lart. Mendime tė tilla u takojnė njerėzve qė nuk kanė njohur kurrė Krishtin nė jetėn e tyre ose mė saktė e kanė njohur por nuk e kanė jetuar Atė. Dhe kėta njerėz janė tė numėrueshėm, me kokrra. Kam njohur tė tillė dhe janė plagė nė Kishėn lokale ku janė dhe as Kisha lokale nuk i mbėshtet dhe personalisht iu jam shmangur pasi kam bėrė tė qartė pozicionin tim tė bazuar nė Fjalėn e Perėndisė. Nėse ti kapesh pas fjalėve tė njerėzve tė tillė, atėhere ky ėshtė problemi yt dhe as i imi dhe as i ndonjė Kishe lokale apo njė grupi. Personalisht as nuk kam vėnė tellallin dhe as jam pėrpjekur tė luaj rolin e viktimės. Zotit i jam drejtuar pėr ndihmė dhe prej Tij kam marrė edhe ndihmėn e duhur.

Dhe sa pėr besimtarėt e trembur qė ti pėrmend mė lart, personalisht nuk kam njohur tė tillė kurrė nė jetėn time. Mund tė ketė, nuk e pėrjashtoj si mundėsi por personalisht nuk kam njohur dhe tė shkuarit nė njė Kishė apo nė njė grup tė krishterė tė njė dogme tjetėr, nuk ka qenė problem dhe as nuk mė ka penguar dikush. Dhe as jam frikėsuar duke shkuar apo frekuentuar dhe askush nuk ėshtė pėrpjekur tė mė frikėsojė me kėto metoda primitive por as edhe tė mė pengojė. Perėndia nuk bekon vetėm njė KISHĖ apo njė grup. Bekon individualisht gjithsecilin qė qėndron nė tė Vėrtetėn dhe kėshtu e gjithė KISHA dhe grupi bekohet.

Meqėnėse e ke pėrmendur shpesh gjumin frymor, jam shumė i interesuar tė lexoj mendimin tėnd personal, gjithmonė tė mbėshtetur nė Bibėl.

Nėn Hirin e Tij,

ns
    קָדֹושׁ קָדֹושׁ קָדֹושׁ יְהוָה צְבָאֹ

I Shenjtė I Shenjtė...

"Nė fillim ishte Fjala" Maska e toni77_toni
    Anėtarėsuar
    09-09-2005
    Vendndodhja
    Kosovė
    Postime
    4,534
    Citim Postuar mė parė nga Peniel Lexo Postimin
    Pėrshėndetje Toni.

Respekte dhe qoftė lavduar Jezus Krishti

Pa tjeter se dua tė shkruah diēka por jo tė zgjatna sepse deshiroj te jam I kujdesshem me ju dhe me ty personalisht derisa debatojmė ne kete forme. Ėshtė krejt ndryshe, pra, ėshtė shumė lehtė sikurse tė ishim ne ni dhomė dhe te bisedojmė sy ne sy si vellezer, prandaj forma e bisedes ėshtė e veshtirė dhe mund tė ketė edhe keqkuptime, sidoqoftė, unė I lutėna Zotit qe Ai tė jetė nė mesin tone, nė menden dhe frymen tone. Gjithsesi qellimi edhe i imi edhe i yti ėshtė i mirė, per kėtė jam i sigurtė.

Peniel, kam lexuar me kujdes ato q eke shkruar, ke thėnė gjėra tė mira, flas per shkrimin qe mė ėshtė drejtuar mua, ashtu ėshtė o vėlla, por, diēka mė ėshtė dukur se ka mbetur mungesė, ndoshta ėshtė vetem mendim i imi por, nuk te ka shkue ndermend? nuk e ke menduar dhe si pasojė ndoshta nuk me ke kuptuar edhe krejte se ēka deshta tė them. Prandaj, dua tė postoj diēka nga Bibla ku ata rreshta na tregojnė se problemi ėshtė edhe mė I madhė se sa dikush mendon. Ky problem, nuk I ka fillet te kjo gjeneratė, por kjo I ka fillet qe ne kohen kur Mėsuesi ishte perezent ne mesin e nxėnėsve, I ulur duke mėsuar dhe jetuar me ta.

Tė lexojmė se ēka na shkruan Luka:

“Mėsues, po tė lutem, ma shiko djalin tim: ėshtė i vetmi qė kam! E kap shpirti i keq e menjėherė bėrtet. E tund andej kėndej dhe e bėn tė shkumojė dhe mezi largohet prej tij pasi e dėrrmon krejtėsisht. I luta edhe nxėnėsit e tu qė ta dėbojnė, por nuk ia dolėn
    Jezusi u pėrgjigj:
    “O brezni e pafe dhe e prishur, deri kur do tė jem me ju dhe deri kur do t’ju duroj? Sille kėtu djalin tėnd!” (Lk 9; 38-41)

Atėherė Gjoni mori fjalėn dhe i tha:
    “Mėsues, pamė njė njeri qė dėbonte djajtė nė Emrin tėnd. Ne ia ndaluam, sepse nuk vjen pas teje me ne.”
    Jezusi iu pėrgjigj:
    “Mos ia ndaloni, sepse, kush nuk ėshtė kundėr jush, ėshtė me ju.” (Lk; 9; 49-50)

Ndėr ta lindi kjo ēėshtje: cili prej tyre do tė ishte mė i madhi. Jezusi, duke e ditur ē’mendime u vlonin nė zemėr, e mori njė fėmijė, e afroi pranė vetes, dhe u tha:
    “Kush e pranon kėtė fėmijė nė emrin tim, mė pranon mua, e kush mė pranon mua, pranon atė qė mė dėrgoi mua. Pėrnjėmend, kush ėshtė ndėr ju mė i vogli, ai ėshtė vėrtet i madh.” (LK 9; 46-48)

Edhe Pali na flet kėtu sepse ai vėrenė me kohė kėtė problem:

“Tashti, ju jeni trupi i Krishtit dhe, secili prej jush gjymtyrė e tij.
    Kėshtu Hyji disa nė Kishė i caktoi: mė parė apostujt, sė dyti profetėt, sė treti mėsuesit; pastaj vjen dhurata e mrekullive, pastaj ajo e shėrimeve, e kujdesimit, e drejtimit shpirtėror, dhurata e gjuhėve tė ndryshme.
    A thua tė gjithė janė apostuj? Tė gjithė profetė? Tė gjithė mėsues? A thua tė gjithė bėjnė mrekulli? A thua tė gjithė e kanė dhuratėn e shėrimeve? A thua tė gjithė flasin gjuhėt? Tė gjithė shpjegojnė?
    Dėshironi dhuratat mė tė shkėlqyeshme! (1 Kor; 12; 27-30)

Besoj se me ke kuptuar, ne duhet tė jemi tė kujdesshem sepse jemi trashigimtar i gjitha gjėrave. Unė kam lexuar nė Bibel Historinė e Shelbimit, kam lexuar te kaluaren - Historinė e Kishes sė Krishtit. Jam duke e jetuar te sotmen dhe ajo e sotmja ėshtė e dukshme dhe ėshtė e trashiguar - mė verteton atė tė kaluaren!!

Tė fala nga vėllau I juaj dhe gjithnjė sė bashku – tė bashkuar si gjymtyrė e Jezusit. Perndjekjet ishin, janė dhe do tė jenė; “shumė janė tė thirrur, pak janė tė ‘begenisur’….”

Zoti me ty
    toni77
    Gjej kohen tė lexosh, ėshtė themel i tė diturit.

Anėtarėsuar
    10-03-2003
    Vendndodhja
    Postime
    1,257
    Citim Postuar mė parė nga toni77_toni Lexo Postimin

Respekte dhe qoftė lavduar Jezus Krishti

Pa tjeter se dua tė shkruah diēka por jo tė zgjatna sepse deshiroj te jam I kujdesshem me ju dhe me ty personalisht derisa debatojmė ne kete forme. Ėshtė krejt ndryshe, pra, ėshtė shumė lehtė sikurse tė ishim ne ni dhomė dhe te bisedojmė sy ne sy si vellezer, prandaj forma e bisedes ėshtė e veshtirė dhe mund tė ketė edhe keqkuptime, sidoqoftė, unė I lutėna Zotit qe Ai tė jetė nė mesin tone, nė menden dhe frymen tone. Gjithsesi qellimi edhe i imi edhe i yti ėshtė i mirė, per kėtė jam i sigurtė.

Peniel, kam lexuar me kujdes ato q eke shkruar, ke thėnė gjėra tė mira, flas per shkrimin qe mė ėshtė drejtuar mua, ashtu ėshtė o vėlla, por, diēka mė ėshtė dukur se ka mbetur mungesė, ndoshta ėshtė vetem mendim i imi por, nuk te ka shkue ndermend? nuk e ke menduar dhe si pasojė ndoshta nuk me ke kuptuar edhe krejte se ēka deshta tė them. Prandaj, dua tė postoj diēka nga Bibla ku ata rreshta na tregojnė se problemi ėshtė edhe mė I madhė se sa dikush mendon. Ky problem, nuk I ka fillet te kjo gjeneratė, por kjo I ka fillet qe ne kohen kur Mėsuesi ishte perezent ne mesin e nxėnėsve, I ulur duke mėsuar dhe jetuar me ta.

Tė lexojmė se ēka na shkruan Luka:

“Mėsues, po tė lutem, ma shiko djalin tim: ėshtė i vetmi qė kam! E kap shpirti i keq e menjėherė bėrtet. E tund andej kėndej dhe e bėn tė shkumojė dhe mezi largohet prej tij pasi e dėrrmon krejtėsisht. I luta edhe nxėnėsit e tu qė ta dėbojnė, por nuk ia dolėn
    Jezusi u pėrgjigj:
    “O brezni e pafe dhe e prishur, deri kur do tė jem me ju dhe deri kur do t’ju duroj? Sille kėtu djalin tėnd!” (Lk 9; 38-41)

“Mėsues, pamė njė njeri qė dėbonte djajtė nė Emrin tėnd. Ne ia ndaluam, sepse nuk vjen pas teje me ne.”
    Jezusi iu pėrgjigj:
    “Mos ia ndaloni, sepse, kush nuk ėshtė kundėr jush, ėshtė me ju.” (Lk; 9; 49-50)

Ndėr ta lindi kjo ēėshtje: cili prej tyre do tė ishte mė i madhi. Jezusi, duke e ditur ē’mendime u vlonin nė zemėr, e mori njė fėmijė, e afroi pranė vetes, dhe u tha:
    “Kush e pranon kėtė fėmijė nė emrin tim, mė pranon mua, e kush mė pranon mua, pranon atė qė mė dėrgoi mua. Pėrnjėmend, kush ėshtė ndėr ju mė i vogli, ai ėshtė vėrtet i madh.” (LK 9; 46-48)

Edhe Pali na flet kėtu sepse ai vėrenė me kohė kėtė problem:

“Tashti, ju jeni trupi i Krishtit dhe, secili prej jush gjymtyrė e tij.
    Kėshtu Hyji disa nė Kishė i caktoi: mė parė apostujt, sė dyti profetėt, sė treti mėsuesit; pastaj vjen dhurata e mrekullive, pastaj ajo e shėrimeve, e kujdesimit, e drejtimit shpirtėror, dhurata e gjuhėve tė ndryshme.
    A thua tė gjithė janė apostuj? Tė gjithė profetė? Tė gjithė mėsues? A thua tė gjithė bėjnė mrekulli? A thua tė gjithė e kanė dhuratėn e shėrimeve? A thua tė gjithė flasin gjuhėt? Tė gjithė shpjegojnė?
    Dėshironi dhuratat mė tė shkėlqyeshme! (1 Kor; 12; 27-30)

Besoj se me ke kuptuar, ne duhet tė jemi tė kujdesshem sepse jemi trashigimtar i gjitha gjėrave. Unė kam lexuar nė Bibel Historinė e Shelbimit, kam lexuar te kaluaren - Historinė e Kishes sė Krishtit. Jam duke e jetuar te sotmen dhe ajo e sotmja ėshtė e dukshme dhe ėshtė e trashiguar - mė verteton atė tė kaluaren!!

Tė fala nga vėllau I juaj dhe gjithnjė sė bashku – tė bashkuar si gjymtyrė e Jezusit. Perndjekjet ishin, janė dhe do tė jenė; “shumė janė tė thirrur, pak janė tė ‘begenisur’….”

Zoti me ty
    toni77

Pėrshėndetje nė Krishtin Toni.

E kuptova shumė mirė shkrimin tėnd (besoj) dhe me pėrgjigjen time thjesht desha tė tė them qė gjithsecili nga ne brenda KISHĖS sė Krishtit ėshtė njė gjymtyrė tė cilės Fryma i ka dhėnė njė dhunti. Pjesa e cituar nga Korintasit, besoj se ėshtė pjesa mė ideale pėrsa i pėrket dhuntive. Aty kuptojmė se ti, unė, gjithsecili prej nesh ka marrė njė dhunti dhe thėrritet ta verė nė punė kėtė dhunti. Ėshtė nė dorėn tonė nėse ne duam ta vemė nė punė kėtė dhunti ose mė mirė nė shėrbim tė Perėndisė, tė KISHĖS apo bashkėsisė ku ne bėjmė pjesė. Nuk ėshtė ēėshtje KISHE apo dogme, ėshtė personale. Kjo pėrsa i pėrket dhuntive.

Pėr pjesėt e tjera tė cituara, mund tė mendosh shumė gjėra. Nuk e di se ēfarė ke si qėllim tė thuash me ato vargje. Do tė dėshiroja tė ishe mė konkret nė mendimet e tua.

Nėn Hirin e Tij,

ns

I Shenjtė I Shenjtė...

i/e regjistruar Maska e marcus1
    Anėtarėsuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Greqi
    Postime
    2,574
    Citim Postuar mė parė nga Peniel
    Meqėnėse e ke pėrmendur shpesh gjumin frymor, jam shumė i interesuar tė lexoj mendimin tėnd personal, gjithmonė tė mbėshtetur nė Bibėl.
    Ta kam shpjeguar mė lart me shembuj biblikė se ēfarė ėshtė gjumi frymor, ashtu tė paktėn si e kuptoj unė. Izraleitėt ishin i vetmi komb qė besonte nė Zotin e vėrtetė dhe kjo i kishte vėnė ata nė njė gjumė tė tillė, nė njė siguri arrogante sa qė mendonin se ata e kishin "lidhur" Zotin me doktrinėn e tyre tė drejtė dhe me besimin e tyre nė Zotin e vėrtetė. Ata kishin rėnė njė njė gjumė kaq tė thellė, saqė kur Krishti erdhi nė shtėinė e Tij, i gjeti shėrbėtorėt nė gjumė, nė vend qė tė dilnin dhe ta prisnin ashtu siē i ka hije njė mbreti.

Kur Jezusi u fliste, ata thonin se Ai blasfemonte!

Ėshtė pikėrisht ky gjumė dhe kjo verbėri qė sot ka zaptuar shumė kisha. Kėto kisha, duke u mbėshtetur nė "doktrinat e sakta" mendojnė se mund ta "lidhin" Zotin me kėto doktrina. Por ato janė nė njė gjumė kaq tė thellė, ose thėnė ndryshe, kaq tė preokupuar me gjėrat e tyre, ose kaq tė verbėruar, saqė kur Fryma do t'u flasė, ato nuk e dėgjojnė dot, nuk e dallojnė dot zėrin e Tij.

Zoti qėndron jashtė derės sė shtėpisė dhe troket. Kush e dėgjon zėrin e Tij dhe e fton brėnda, ai do tė hajė bashkė me Tė. Sa frikė kam se Jezusi ėshtė ende jashtė portės sė shumė kishave!

Me tė vėrtetė Peniel, nėse do tė tė thoja se edhe ti mund tė gjendesh nė njė gjumė tė tillė, vallė do tė tė ēohej egoizmi dhe do mė kundėrviheshe me vargje nga Shkrimi? Ja tė shohim! Jo pėr ndonjė gjė, por nga shkrimi yt i mėsipėrm mė jep pėrshtypjen se jeton nė njė botė tjetėr!
    The experience of love, is not when you receive it, but when you give it! - Durin Hufford

Anėtarėsuar
    10-03-2003
    Vendndodhja
    Postime
    1,257
    Citim Postuar mė parė nga marcus1 Lexo Postimin
    Ta kam shpjeguar mė lart me shembuj biblikė se ēfarė ėshtė gjumi frymor, ashtu tė paktėn si e kuptoj unė. Izraleitėt ishin i vetmi komb qė besonte nė Zotin e vėrtetė dhe kjo i kishte vėnė ata nė njė gjumė tė tillė, nė njė siguri arrogante sa qė mendonin se ata e kishin "lidhur" Zotin me doktrinėn e tyre tė drejtė dhe me besimin e tyre nė Zotin e vėrtetė. Ata kishin rėnė njė njė gjumė kaq tė thellė, saqė kur Krishti erdhi nė shtėinė e Tij, i gjeti shėrbėtorėt nė gjumė, nė vend qė tė dilnin dhe ta prisnin ashtu siē i ka hije njė mbreti.

Kur Jezusi u fliste, ata thonin se Ai blasfemonte!

Ėshtė pikėrisht ky gjumė dhe kjo verbėri qė sot ka zaptuar shumė kisha. Kėto kisha, duke u mbėshtetur nė "doktrinat e sakta" mendojnė se mund ta "lidhin" Zotin me kėto doktrina. Por ato janė nė njė gjumė kaq tė thellė, ose thėnė ndryshe, kaq tė preokupuar me gjėrat e tyre, ose kaq tė verbėruar, saqė kur Fryma do t'u flasė, ato nuk e dėgjojnė dot, nuk e dallojnė dot zėrin e Tij.

Zoti qėndron jashtė derės sė shtėpisė dhe troket. Kush e dėgjon zėrin e Tij dhe e fton brėnda, ai do tė hajė bashkė me Tė. Sa frikė kam se Jezusi ėshtė ende jashtė portės sė shumė kishave!

Me tė vėrtetė Peniel, nėse do tė tė thoja se edhe ti mund tė gjendesh nė njė gjumė tė tillė, vallė do tė tė ēohej egoizmi dhe do mė kundėrviheshe me vargje nga Shkrimi? Ja tė shohim! Jo pėr ndonjė gjė, por nga shkrimi yt i mėsipėrm mė jep pėrshtypjen se jeton nė njė botė tjetėr!

Mė vjen keq por shembulli i mėsipėrm nuk ėshtė pėr tu marė nė konsideratė. Dhe kjo pėr vetė faktin se ajo pjesė i referohet njė periudhe kohe nė tė cilėn Fryma e Shenjtė akoma nuk kishte zbritur. Pra, ata besimtarė tė asaj kohe - pėrpara se Krishti tė lavdėrohej dhe Fryma e Shenjtė tė zbriste nė Tokė pėr tė jetuar me KISHĖN e Krishtit - nuk kishin Frymėn tė jetonte brenda tyre ashtu siē ndodh me ne sot. Pėr kėtė shikojmė nė Dhiatėn e Vjetėr Profetėt, Gjyqtarėt dhe shfaqjen e engjėjve dhe Engjėllit tė Zotit, sepse Fryma nuk jetonte me besimtarėt dhe tek besimtarėt. Dhe tė gjithė kėta qė pėrmenda, udhėhiqnin popullin izraelit ashtu Zoti i drejtonte dhe sipas situatave qė ata kalonin. Sot ėshtė krejt ndryshe dhe nuk mund tė krahasosh gjumin frymor tė asaj kohe me formėn qė mund tė ketė sot. Edhe sot ka gjumė frymor dhe Dhiata e Re e pėrmend dhe nė kėtė pikė dua mendimin tėnd.

Besoj se ekziston njė problem nė tė kuptuarit tė ecjes me Krishtin. Tė ecurit me Krishtin ėshtė personal dhe jo kolektiv. KISHA ėshtė njė grup besimtarėsh ku secili prej tyre ecėn personalisht me Krishtin dhe tė gjithė bashkė ndajnė Krishtin me njėri-tjetrin dhe lavdėrojnė Krishtin tė gjithė sė bashku. Kisha shkruar diēka nė postimin e mėsipėrm dhe qėllimisht e shkruajta si ngacmim: "Brenda Kishave apo grupeve tė krishterė, ka gjithmonė mendime personale qė bien nė kundėrshtim me njėri - tjetrin...". Kjo ėshtė njė e vėrtetė e pashmangshme dhe kundėrshtimet janė pėr pjesė biblike tė vėshtira pėr tu kuptuar dhe ku kėrkohet ndriēimi nga Fryma por tė qenit bashkė dhe tė ecurit bashkė pamvarėsisht mendimeve personale, tregon unitet, dashuri, pranim, pėrulje. Nė Krishtin nuk ekzistojnė gjėra qė na ndajnė por gjėra qė na bashkojnė sepse dashuria e Tij na bashkon dhe duke qėndruar nė Tė dhe duke ecur me Tė duam njėri-tjetrin. Mendimet personale sheshohen nėse qėndrojmė nė Krishtin dhe mėsojmė prej Tij.

Nėn Hirin e Tij,

ns
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Peniel : 12-11-2009 mė 06:35

I Shenjtė I Shenjtė...

"Nė fillim ishte Fjala" Maska e toni77_toni
    Anėtarėsuar
    09-09-2005
    Vendndodhja
    Kosovė
    Postime
    4,534
    Citim Postuar mė parė nga Peniel Lexo Postimin
    Pėrshėndetje nė Krishtin Toni.

E kuptova shumė mirė shkrimin tėnd (besoj) dhe me pėrgjigjen time thjesht desha tė tė them qė gjithsecili nga ne brenda KISHĖS sė Krishtit ėshtė njė gjymtyrė tė cilės Fryma i ka dhėnė njė dhunti. Pjesa e cituar nga Korintasit, besoj se ėshtė pjesa mė ideale pėrsa i pėrket dhuntive. Aty kuptojmė se ti, unė, gjithsecili prej nesh ka marrė njė dhunti dhe thėrritet ta verė nė punė kėtė dhunti. Ėshtė nė dorėn tonė nėse ne duam ta vemė nė punė kėtė dhunti ose mė mirė nė shėrbim tė Perėndisė, tė KISHĖS apo bashkėsisė ku ne bėjmė pjesė. Nuk ėshtė ēėshtje KISHE apo dogme, ėshtė personale. Kjo pėrsa i pėrket dhuntive.

Pėr pjesėt e tjera tė cituara, mund tė mendosh shumė gjėra. Nuk e di se ēfarė ke si qėllim tė thuash me ato vargje. Do tė dėshiroja tė ishe mė konkret nė mendimet e tua.

Nėn Hirin e Tij,

ns
    Pershendetje nė Krishtin i dashuri vėlla Peniel!

Dua edhe njėher tė perseris njė pjesė tė shkrimit pasi qe edhe eshte kerkuar.

Luka shkruan:

“Mėsues, po tė lutem, ma shiko djalin tim: ėshtė i vetmi qė kam! E kap shpirti i keq e menjėherė bėrtet. E tund andej kėndej dhe e bėn tė shkumojė dhe mezi largohet prej tij pasi e dėrrmon krejtėsisht. I luta edhe nxėnėsit e tu qė ta dėbojnė, por nuk ia dolėn.”
    Jezusi u pėrgjigj:

Mėsues, pamė njė njeri qė dėbonte djajtė nė Emrin tėnd. Ne ia ndaluam, sepse nuk vjen pas teje me ne.”
    Jezusi iu pėrgjigj:
    Mos ia ndaloni, sepse, kush nuk ėshtė kundėr jush, ėshtė me ju.” (Lk; 9; 49-50)

"Ndėr ta lindi kjo ēėshtje:
    cili prej tyre do tė ishte mė i madhi. Jezusi, duke e ditur ē’mendime u vlonin nė zemėr, e mori njė fėmijė, e afroi pranė vetes, dhe u tha:

Ok, sipas asaj qe e lexova, len tė mendojmė se nuk keni kuptuar se ēka dshta tė them! Prandaj dua tė them ato qe unė e mednoj dhe ashtu edhe ėshtė sipas shkrimeve:

“I luta edhe nxėnėsit e tu qė ta dėbojnė, por nuk ia dolėn.”

DMTH, ka raste se bash ata qe janė (para syve e tė popullit) mė afer Jezusit, rrethi I pare dhe ne tryezė me Tė. Bash ata nuk mund tė debojnė djallin. Penieli vėlla, nuk mund tė sherojnė, nuk e kan Krishtin nė vetveten e tyre dhe as qe kan se si tė debojnė, tė sherojnė tė tjerėt. Shkurt ata e kan Krishtin vetem simbolikisht dhe para tė tjerėve se aspak nuk ia kan hapur Krishtit Zemren dhe qe Krishti tė veproj. Ajo qe mė bėnė tė shpresoj dhe jam i sigurtė ėshtė qe Jezusi i kėshillon. Pra kjo prap se prap na bėnė optimist.

Mrpor, po kėta nxėnės, pikėrisht ata qe nuk munden tė debojnė djajt as tė sherojnė tė sėmuarin, e marrin guximin tė pengojnė veprimet e Zotit tek tė tjerėt, tek ata qe nė sy tė popullit duken large Jezusit por realisht nė ata shihet Jezusi, shihet Jezusi nė veper sepse ata debojnė djallin. Lexojeni se si ka force Gjoni – apostulli I dashur I Krishtit tė pengoj Frymen, tė ia zen frymen Frymes; “Mėsues, pamė njė njeri qė dėbonte djajtė nė Emrin tėnd. Ne ia ndaluam”!

Kjo ishte ajo qe ungjilltari Luka na thotė; Ndodhė qe “Eprorėt nuk munden vet tė veprojnė, tė dėbojnė, tė sherojnė", ata as qe janė tė vetdieshem per kėtė realiteet sepse e kan Krishtin afer por nuk e kan Krishtin nė veper, nė besė, nė sherim, nė dashuri, por nė vend tė asaj, nganjiher ndodhė dhe e kan gjelozinė, e kan forcen ta pengojnė veprimin e Zotit nė besimtarėt qe debojnė djaj, sherojnė dhe predikojnė nė emer tė Krishtit, ata kufizojnė Zotin nė vetveten dhe nė rrethin e vet dhe gjithēka qe nuk ėshtė nė rrethin e tyre, per ata ėshtė veprim i gabuar!.

Pse ndodhė kjo? Pse apostulli I Krishtit, ai qe ėshtė I ulur nė tryezė me Krishtin, ia ndalon Zpotit tė veproj? Kjo pergjigje ėshtė e thjeshtė; “sepse nuk vjen pas teje me ne”! Thjeshtė, vetem qe nuk I perket hirarkisė – rrethit tė ngushtė por thjeshtė, ai ėshtė besimtar, personi qe ia ka hapur deren Jezusit dhe ia ka mundesuar Jezusit tė veproj nė tė, dhe tash sipas atij, ai nuk meriton dhe duhet ndaluar.

Ok, besoj se u kuptuam, tash nė vazhdim:
    Bashk me kėtė rresht ka edhe tė tjerė qe na flet Luka nė vijim: “Ndėr ta lindi kjo ēėshtje: cili prej tyre do tė ishte mė i madhi

Edhe ky problem shumher ndodhė dhe bėhet edhe si shkak I mospajtimeve. Ajo qe unė mendoj dhe besoj, por mendoj se duhet tė mendoj secili I krishter se, nuk ėshtė problemi se kush ėshtė I madhi, por problemi ėshtė se cili deshiron tė jetė mė I vogli? prandaj, nė shumė raste mė I vogli ėshtė ai qe as qe e mendohet se ėshtė me Krishtin, kėta tė mėdhenjėt mbajnė kėtė qendrim dhe etiketojnė, perjashtojnė, perndjekin, nxisin tė tjerėt kunder , ndodhė ndarje pa deshirueshme. Shkurt vėlla, kėta tė “medhenjė” mbajnė kėtė qendrim dhe ky qendrim i percell perher; “Ne ia ndaluam, sepse nuk vjen pas teje me ne”!

S’ka rendesi se si dikush mendon dhe etiketon, e rendesushme ėshtė se Mėsuesi ka thėnė; “Mos ia ndaloni” dhe ai qe ndalon ėshtė kunder fjales-urdherit tė Zotit dhe ai qe vepron ėshtė nė pajtim me vullnetin e ZOTIT.

Vėlla, ajo qe unė kerkoj nga ti dhe nga secili dhe , u lutna, mos mendoni se kam diēka personale me askė, aspak nuk dij, me perjashtim tė 3-4 persovane, se si funksionojnė anėtarėt e kėtij forumi nė Kishė. Arsyeja pse kam postuar kėta rreshta - artikuj ne kėtė temė ėshtė se unė jam deshmitar I funksionimit tė kishave te sotme, per te kaluaren kam lexuar Histori, prandaj kjo qe thuhet nga unė ėshtė pa dallime por nė mėnyrė tė pergjithshme, si gjėra qe kan ndodhur qe ne kohen e apostujve dhe qe janė trashiguar dhe do te trashigohen sepse njerez jemi. Prandaj, mendoj se keta rreshta dhe te gjithė rreshtat e Ungjillit duhet tė na flasin sepse na flet Krishti e jo rreshti.

Tė fala dhe bekime te Zotit uroj per ju te gjithė

toni77
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga toni77_toni : 12-11-2009 mė 10:04
    Gjej kohen tė lexosh, ėshtė themel i tė diturit.

i/e regjistruar Maska e marcus1
    Anėtarėsuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Greqi
    Postime
    2,574
    Mė vjen keq por shembulli i mėsipėrm nuk ėshtė pėr tu marė nė konsideratė. Dhe kjo pėr vetė faktin se ajo pjesė i referohet njė periudhe kohe nė tė cilėn Fryma e Shenjtė akoma nuk kishte zbritur. Pra, ata besimtarė tė asaj kohe - pėrpara se Krishti tė lavdėrohej dhe Fryma e Shenjtė tė zbriste nė Tokė pėr tė jetuar me KISHĖN e Krishtit - nuk kishin Frymėn tė jetonte brenda tyre ashtu siē ndodh me ne sot. Pėr kėtė shikojmė nė Dhiatėn e Vjetėr Profetėt, Gjyqtarėt dhe shfaqjen e engjėjve dhe Engjėllit tė Zotit, sepse Fryma nuk jetonte me besimtarėt dhe tek besimtarėt. Dhe tė gjithė kėta qė pėrmenda, udhėhiqnin popullin izraelit ashtu Zoti i drejtonte dhe sipas situatave qė ata kalonin. Sot ėshtė krejt ndryshe dhe nuk mund tė krahasosh gjumin frymor tė asaj kohe me formėn qė mund tė ketė sot. Edhe sot ka gjumė frymor dhe Dhiata e Re e pėrmend dhe nė kėtė pikė dua mendimin tėnd.
    Mendimin tim e kam dhėnė njėherė. Fakti qė ti nuk e pranon, nuk mė bėn qė ta ndryshoj, por nėse do mė shumė pjesė nga Dhjata e Re, hidhi njė sy 3 kapitujve tė parė tė Zbulesės dhe do shohėsh se si mund tė katandisen kishat.

Besoj se ekziston njė problem nė tė kuptuarit tė ecjes me Krishtin. Tė ecurit me Krishtin ėshtė personal dhe jo kolektiv. KISHA ėshtė njė grup besimtarėsh ku secili prej tyre ecėn personalisht me Krishtin dhe tė gjithė bashkė ndajnė Krishtin me njėri-tjetrin dhe lavdėrojnė Krishtin tė gjithė sė bashku. Kisha shkruar diēka nė postimin e mėsipėrm dhe qėllimisht e shkruajta si ngacmim: "Brenda Kishave apo grupeve tė krishterė, ka gjithmonė mendime personale qė bien nė kundėrshtim me njėri - tjetrin...". Kjo ėshtė njė e vėrtetė e pashmangshme dhe kundėrshtimet janė pėr pjesė biblike tė vėshtira pėr tu kuptuar dhe ku kėrkohet ndriēimi nga Fryma por tė qenit bashkė dhe tė ecurit bashkė pamvarėsisht mendimeve personale, tregon unitet, dashuri, pranim, pėrulje. Nė Krishtin nuk ekzistojnė gjėra qė na ndajnė por gjėra qė na bashkojnė sepse dashuria e Tij na bashkon dhe duke qėndruar nė Tė dhe duke ecur me Tė duam njėri-tjetrin. Mendimet personale sheshohen nėse qėndrojmė nė Krishtin dhe mėsojmė prej Tij.
    Po, edhe unė besoj se ekziston njė problem nė tė kutpuarit tė ecjes me Krishtin. Tė ecurit me Krishtin ėshtė edhe personal, por, do thoja akoma mė shumė, ėshtė edhe kolektiv. Sigurisht ti nuk e njeh kėtė mentalitet prandaj edhe nuk mund ta kuptosh dot. Por, mjafton t'i hedhėsh njė sy tė kujdesshėm Dhjatės sė Re dhe do shohėsh se mė shumė se 90% e saj i referohet kishave, kolektivit, jo individit. Nėse ecja me Krishtin do ishte vetėm individuale, atėhere Pali nuk do ja drejtonte letrat e tij kishave, por individėve. Nėse ecja me Krishtin do ishte vetėm individuale, atėhere Vetė Krishti nuk do kėrkonte nga Gjoni qė t'ja pėrcillte mesazhet e Tij Kishave, por individėve. Ja mendoje pak kėtė gjė! Pėrse pra vėndin e parė nė Dhjatėn e Re e zėnė kishat dhe jo individi?

Pastaj edhe diēka tjetėr. Mendo pak pėr trupin e njeriut. Mendo pak tė fillojė goja dhe t'i thotė gjymtyrėve tė trupit: "Shikoni kėtu, secili duhet tė mendojė vetė pėr ecurinė e tij dhe pasi tė jeni rritur dhe tė keni fituar shėndetin e plotė dhe pjekurinė e plotė, t'i bashkoheni trupit nė mėnyrė qė edhe i gjithė trupi tė jetė i shėndoshė dhe tė ketė njė ecuri normale."

Si tė duket kjo deklaratė? Sigurisht absurde! Atėhere, kuptoje se pak a shumė tė njėjtėn gjė thua edhe ti.

Sigurisht qė brenda kishave ka dhe do ketė mendime personale, tė cilat sigurisht duhet tė vihen mėnjėanė, pėrderisa ato janė personale. Nė kishė ne nuk duhet tė vimė me mendimet tona personale dhe duhet tė mėsojmė ato t'i vėmė mėnjėanė, por si i bėhet kur Fryma mundohet tė flasė pėrmes njė vėllai ose motre dhe nuk i vihet veshi?
    The experience of love, is not when you receive it, but when you give it! - Durin Hufford

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    03-11-2009
    Postime
    219
    Lexova kapitujt e para te Zbuleses ku flitet per 7 kishat ne Fryme,dhe ne fund te Zbuleses:
    "EJA DO TE TREGOJ NUSEN GRUAN E QINGJIT"
    Simbas Zbuleses duket gjendja e kishave ne pergjithsi, por...Lavdi Krishtit aty ndodhet edhe Kisha e Filadelfis.
    Pasjoni me i bukur per Zotin tone eshte Nusja e Tij. Historia e Jezus Krishtit eshte Mardhenja me e pa krahesueshme per Nusen e Tij.
    Ai e mbron me vigjilence,si Bariu delet e Tij me syte hapur.Duke i kerkuar ne kembim vetem nje gje: Dashuri, Besnikeri,jo sjellje si Jeruzalemi. Desheron gjithe Zemren e Saj drejt Tij deri sa te kthehet.
    Ne na dritherohet zemra per Zotin tone sepse e Dashurojme! Pasjoni i Tij per Ne eshte i pa mase, Ai vuajti, luftoi, per te qene Fitimtar mbi toke e Qiell dhe per te na sjelle para Atit te pastert dhe te bukur, per ta gezuar Jeten ne Perjetesi, Bashke ne Mbreteri Qiellore!
    Kjo duket te jete Mahnitese,mardhenja me e bukur dhe me e mistershmja qe ekziston ndermjet Nesh dhe Perendise.
    Ky eshte pozicjoni i vertete e real i yne para Jezus Krishtit.te pastert,te Bukur,te Shenjte,e Bij e Bija te Perendise.
    Pra mardhenja ne Kishe eshte jete ne dashuri dhe respekt reciprok. Ndaj Krishtit dhe mes te gjitheve.
    Ne grup vellezert dhe motrat mblidhen si familje bashke, ku fjala "bashke " ze shume vend .
    Individi eshte ai qe duhet te shkrihet e sfumohet ,dhuntite jane dicka te pa dallushme,se gjithshka kryhet nga mardhenja e ngushte qe krijohet ne Kishe si gjymtyret ne trup.
    Ne Kishe nuk fiton ideja e shumices por e pakices.E kush i njeh deri ne fund rruget e Perendise qe te luftosh kunder vellait qe ka mendim ndryshe? mbi te gjitha ne Kishe ka rendesi harmonia,dhe...Jezus Kreshti.
    Ne Kishe nuk ka asnjehere te pare,por te krishtere te ulur ne rreth. Gjithekujt i degjohet me respekt fjala,Kush desheron deklaron Krishtin dhe Fryma qe ndodhet ne brendesi te tyre i mban te lidhur.
    Keshtu Ata(kisha)behen nje me Atin dhe Birin.
    Kjo Kishe nuk sforcohet, ajo ben jete organike si fara e sinapit,ku ushqimin e merr organikisht dhe ritet Frymerisht ne menyre natyrale nga kujdesi i vete Jezus Krishit .Pa programe, pa statistika,pa studime te lodhshme,e seanca lutjesh shpesh rutine,gjykime te vellezerve..etj
    Takimi eshte i lire,pergjithsisht me gezim,e shaka.
    Sepse aty kane ne mes tyre Jezus Krishtin.Ne takim mund edhe te hane bashke( kjo gje eshte e realizueshme se takimet behen ne shtepi) A mos valle Krishti nuk hante dhe pinte bashke me dishepujt e Tij?A mos valle nuk kishte gezim kur prane tyre ata kishin vet Zotin?
    E pra ne takim mund ta takosh Zotin kur perqafon vellane,mund te hashe te pish te ngresh edhe dolli, me Vete Jezus Krishtin kur ha e pi me vellezerit dhe motrat!
    Te kenduarit, ndarja e Fjales ,leximi i Shkrimit, deshmite e diskutimet e lira jane pa imponim. Jo me komande nje dy tre fillo! tani eshte radha e kenges,tani radha e lutjes,tani radha e deshmise,tani e predikimit (mesazhi per sot i pregatitur gjate javes nga predikuesi)
    Ne nje kishe organike nuk ka te tilla.Vetem nje gje nuk mbaron aty Krishti..
    Ai ze vend ne cdo bisede,ju garantoj se ne as njelloj kishe ne kete Toke, nuk gjen Krisht kaq me bollek se aty.
    "Shume kush mund te thote eh shume e bukur per me qene e vertete"
    Nuk duhet te harrojme qe po shkojme drejt Mbreterise se Perendise , ku shkohet drejt rruges se ngushte te Jezus Krishtit . Duhet guxim,sic thoshte vella Pali-"nuk dua te ndertoj mbi themele qe kane ndertuar te tjere para meje"

Faqja 5 prej 8 FillimFillim ... 34567 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •