Qe munesh me ja lshue ni sy. Qisaj i thojn tkurrje. Çka ka ktu lidhje me qubrilloviqin, atë mund t'a kuptojë veç truri yt. Fakti osht se ti kan marr tokat edhe tkan përzan.
![]()
Qe munesh me ja lshue ni sy. Qisaj i thojn tkurrje. Çka ka ktu lidhje me qubrilloviqin, atë mund t'a kuptojë veç truri yt. Fakti osht se ti kan marr tokat edhe tkan përzan.
![]()
Jo jo Krajina asht term shqiptar mesjetar.
Ekziston/te vetem nje vend me Emnin Krajine. Jutbina ka emen t'pervecem, Krajina s'ka se qashtu e ka emnin.
La pase shume vise me status krajine por ato kane pase emen. Krajina nuk ka emen tjeter vec Krajine!
Krahine eshte tjeter fjale dhe tjeter kuptim, qe nuk ben te ngaterrohet me Krajine vetem pershkak te pergjasimit fonologjik me nocionin Krajine.
Une mendoj se budallak eshte te thuash qe shqiptaret erdhen ketu ne shekullin e XVI nga ato krajina dhe formuan fiset ekzistuese te kosoves e shqiperise.Është budallallëk të thuash se aty shkuan familje të shquara arbëreshe, kur dihet fare mirë kush ishte arbëresh, me emër e mbiemër, kurse familjet që u vendosën aty nuk kishin kurrfëarë lidhje me arbëreshë.
Ky eshte pak me shume se budallak.
Po sipas atyre qe u thane: "jo XVI po X-XI" rezultati eshte njesoj. Vec ngaterrim shekujsh.Për çfarë zjermi eki fjalën kur serbët nuk kanë ardh në Kosovë deri në shek. 12????
I bie se neve ne Kosove na kane sjellur shkijet me vete atehere kur filluan te vinin kendej edhe vet.
Gje qe nuk ka as gjasa imagjinante per te qendruar.
Por nese flasim per kohen kur u themelua Krajina atehere - duhet ditur se ajo u formua ne periudhen e pushtimeve te perandorise turke dhe se keta luftetare shkuan atje, dhe nuk u kthyen me kurre. dhe se nuk ka asnje lidhje me periudhen e perhapjes sllave drejt jugut te shekujve XI.
Prej atje s'ka ardhur askush per te formuar fise shqiptare ketu. Te jemi te qarte.
Kjo histori eshte pak me ndryshe dhe me e hereshme se pushtimet turke. Sllavet nuk kane fituar asgje me lufte neper ato vise veri-perendimore te ilirikut tashme te shkaterruara nga fiset tjera barbare te veriut. Dhe jo, fiset ilire te atyre trevave nuk kane ikur kendej po drejte perendimit.Vendet e para që janë ataku nga sllavët janë ato ku edhe sot jetojnë sllavët: Kroaci, Bosne, Serbi, edhe fiset ilire kanë ik prej aty, se çka menove ti, mos iu paska pëlqy pushteti sllav si me nejtun atje a??
Krajina nuk eshte pjese e Dalmacise. Kqyre harten sa te duash. As bosna nuk asht pjese e kroacise ani qe pothuaj i tere territori i saj eshte i rrethuar nga kroacia. S'ke cka me u berlyke ketu. Vet emnio po t'kallzon qe asht autonome dmth, e pavarun.Po çna knaqe edhe ti neve tash, po çka ki qi po brëlykesh bre daj, po Provinca Dallmacisë kah i bje? Kqyre i her hartën.
Ndersa "Kanget Kreshnike" ne popull njihen me emrin "Krajina"!
Fjala "kallushan" musteqe zi, jeton ende ne formen e pa korruptuar si "Klladushan musteqe zi" tipar qe u popullarizua ne turqi si shej burrnie e qe e mbajne edhe sot atje. Pra ai varg i kushtohet trimit nga Klladusha.
Ai asht fakt histroik e;Kjo osht seni ma palidhje qi munesh me thanë. As nuk ka kurrfar baze shkencore. As nuk e di pse po lodhesh se nuk je tuj kontribu kurgjo për nacionalizëm em këtë ide tanden.
Keto qe po thua jane fjale goje - dhe kontributi i tyre u shkon ne dobi dhe mbeshtetje te plote teorive te shpikjeve sllave. Ato qe thash une nuk kane asnje lidhje me nacionalizem dhe nuk jane te ndikuara nga nacionalizmi im fare, sepse jane nje e vertete e pamohueshme historike.
Paragjykimet tua ne vazhdim jane te gjitha nga mendja e shendoshe dhe nuk kane asnje baze as logjike as shkencore e aq ma pak historike.Fakti që erdhën sllavët, edhe dëbuan ilirët nga shumë vise rreth e rreth Shqipnisë së sotme, dmth Kroaci, Bosne Serbi, Bulgari, nuk e dëmton kurgjo nacionalizmin veç ty tu teken do sene në budallak, edhe nuk hjek dorë, se e thojnë vetë malësorët, atëherë kush je ti me kundërshtu këtu. Një forumist pa kurrëfarë rëndësie, që e hup kohën tuj ba debate të kota.
"Erdhen sllavet i debuan shqiptaret" ah, sa thjeshte?!!
Keto jane rren te rrezikshme por fatmiresisht te pabaza.
Kjo do te shihet ne vazhdim, deri ketu nuk je tu ia lujt penin hiq vec tu ia drejtue.Jo, jo, un skma lidhje me to kurgjo, na mujna me tha tnjajtin sen, edhe prap me pas ndryshime në mënyrën e të shprehurit.
Jo!Unë shprehem qartë: ilirët ikën nga vendet e zjarrit, erdhën në një vend ku vendasit flitnin të njëjtën gjuhë sikurse vetë këta të ardhur.
Jo hiq jo.
Cfare ilireve?
Ku ka ilire ne shekullin e XVI?
Hiq nuk ka pase kurrfare shpernguljesh te tilla - ato jane rren e propagande e kurdisjes se historise sipas agjendave te ndarjes boterore mes lufterave. Dhe ne to s'ka tjeter pos falsifikim sistematik e te programuar mire. Asaj agjende qe ndau deri ne zhdukje trashegimine shqiptare. Asaj agjende te fuqive se ciles ne mase te madhe i sherben edhe zoja fort e nderuar e maleve Edit Durham.
Cilet "muhaxhir"? Cfare pyetje eshte kjo?Sa për SHEMBULL: Ku shkun muhaxherët 1878???
A nuk ka ndodh e njajta gja para shumë shekujve?
Jo jo joEh po bash për çito rode jam tuj fol. Rodi i Kreshnikëve, vjen prej Jutbine e Klladushe që bashkë quhen Krahina. E dalëngadalë janë shpërngul kah jug-lindja, ku e gjen edhe emërtimin Gruda midis Dalmacije, e kan lan aty e hajt hajt ma posht, në Mal të Zi, e mas mramti në Shqipëri Veriore.
"Rodi" i kreshnikeve shkon prej kosove e viseve tjera veriore shqiptare e vendoset atje.
Kjo eshte krejt gabim. rrotullim 180 shkallesh i shigjetes historike.
Ne kohen e turqise nuk ka pase ilir. Te vetmit qe deri vone kane ruajt identitet ilir kane qene rraguzianet. Pak fise ne bosne, anipse gjuhen e kan pas t'humbne, nuk e kan pase humb edhe identietin por pikerish kjo shkuarje e klases ushtarake e cila ishte e perzier per te themeluar frontin e fundit kunder perandorise turke ne viset ende te papaushtuara te ilirikut te dikurshem - per shkak te qeshtjes se perbashket dhe majorizimit sllavofon atje - ne fakt e ndihmoi dhe shpejtoi "vellazerimin" e asimilimin me te shpejte te tyre. Pra ky element me teper sherbei si katalizator i pershpejtimit te asimilimit se sa ruajtes identiteti.
Parandaj duke marre parasysh leshimet dhe leximet e gabuara te asaj qe thash une - ai qe po ngaterron periudhat historike e sidomos renditjen e tyre je ti vet.Nga ana tjetër ka ardh Kabashi prej Nishit. E nashta edhe naj fis tjetër, po nuk kena të dhana ma tepër.
E kur ski të dhana, duhet mi ngue fjalët e pleqve të fisit, si e kallxojn historinë e gjenealogjinë në mënyrën ma të saktë.
Qishtu. Se qysh po thu ti, pi bje qi atje kurr nuk ka pas ilirë. Plus nuk je kerkah në bashkërenditjen e të dhanave historike me legjendat.
E te dhana kemi mjaft.
Nuk di, me cilet pleq jeni konsulltuar - por ata pleq me te cilet jam konsulltuar une - pavaresisht nga cili fis apo ane e kosoves e dukagjinit te gjithe thoene njezeri: "Kemi ardhe prej Shqipnije."
Aeneas Dardanus
Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...
Kete harte mos ma trego ti mua, se kur e kam sjelle une per here te pare kete harte ketu - te gjithe keni menduar se e kam vizatuar me doren time.
Nderkohe qe kjo harte vlen afersisht deri ne fillim te shekullit V - e ne ketu po diskutojme qeshtje ngjarjesh qe ndodhen rrafsh 10 shekuj me vone!
Aeneas Dardanus
Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...
Testim, ne vegjeli kam lexuar dicka nga punimet akademike mbi legjendat e Mujit dhe te Halilit pasi kisha kenaqesi te mesoja sa me shume per to. Nuk me kujtohet autori i monografise, por me kujtohet qarte se ai shkruante qe Krajina, Jutbina dhe ka te ngjare edhe emrat Muj e Halil te ishin implante mesjetare te emrave shume me te vjeter topologjike dhe te heronjve. Arsyeja, ishte nje nevoje renaissance e vlerave te vjetra te popullit ne situaten e re, kur kishin dale armiq te rinj.
Pra, Jutbina e Krajina, nuk mund te konsiderohen si origjinat e ketyre legjendave. Pike.
Ndryshuar për herë të fundit nga javan : 04-09-2009 më 22:08
Me i lexue postimet e mia, nashta gati gjysa e tyne na dalin pyetje per vertetim, pyetje per plotsim, pyetje per skjarim, pyetje per moskuptim etj. etj.
Me fjale te tjera, u ba bajat ma kjo pune, pyet e pyet e pyet, s'po m'asht ma interesant me ia nxerr njerit fjalt me dana, veq kjo ma nalt qe e paske shkrue, bukur po m'intereson me dite pak ma kjart se çka dashte me thane me te dhe per çfar arsye e the, se nuk po e mar vesh edhe aq mire. E n'kit udhe mir a kane me na pas kallxue qysh e ke nxerr ti kuptimin e fjales "Krajina", qe edhe ate e paske lane n'gjyst ma nalt. T'pershendes
Zoteri te nderuar jeni dal komplet jasht teme!
Krajina as që ekziston në fjalorin shqiptar. Legjendat thonë qartë Krahina. Vende vende ka ndryshu në krajinë nën ndikimin e fqinjëve. Por vetë atdheu legjendar prej nga erdhën ca fise shqiptare u ruajt emri Krahinë.Une mendoj se budallak eshte te thuash qe shqiptaret erdhen ketu ne shekullin e XVI nga ato krajina dhe formuan fiset ekzistuese te kosoves e shqiperise.
Edhe osht hera e tretë a e katërt që po ta tërhjek vërjetjen se nuk thashë askund që "shqiptarët erdhën", por disa fise nga ato zona ilire erdhën e iu bashkangjitën fiseve vendase që jetonin këtu.
Gjithashtu askund nuk thashë që erdhën në shek.16. Se kur kanë ardh saktësisht nuk di askush. Përafërsisht mund t'a dijë gjithkush: Pasi erdhën sllavët, dhe para se të përmenden këto fise për herë të parë në dokumente.
Kështu na del një interval kohe prej 700 deri 1100 p.e.s.
Përësri marrim shembull muhaxherët. Muhxherët erdhën në Kosovë më 1878, kurse serbët më 1913. Sa vite ka ndërmjet???Po sipas atyre qe u thane: "jo XVI po X-XI" rezultati eshte njesoj. Vec ngaterrim shekujsh.
I bie se neve ne Kosove na kane sjellur shkijet me vete atehere kur filluan te vinin kendej edhe vet.
Fiset shqiptare që këndojnë për Mujin e Halilin, që dallohen për përdorimin e lahutës, për varrezat me megalite, për dialektin e vjetër kreshnik (ky ka humb në shumë vende, është shkri me dialekte tjera), që edhe vetë e mbajnë mend se kanë ardh nga ajo zonë malore që përfshin Krahinë, Dalmaci, Bosne, Hercegovinë etj, të gjitha këto janë të ardhura nga ato vende.Prej atje s'ka ardhur askush per te formuar fise shqiptare ketu. Te jemi te qarte.
Dalmaci unë personalisht gjithëmonë e përdori në kuptimin e një zone më të gjerë, poqese të pengon kjo, atëherë mund të ndryshojmë edhe terminologji, hiq nuk ta prishi qefin.
Edhe thirrni mendjes pak: LENE TURQINË SE SJEMI TUJ FOL PËR TURQI.
ÇKA HIN TURQIA KTU???
A MUNI JU ME FOL SI NJERZ, PA I PSHTJELL SENET, E JINI KAQ TË PAPJEKUN SA TI NGATTRONI SENET EDHE MASI TIU KALLXOJ NJERI.
ÇFAR TURQIE?
LEGJENDAT KRESHNIKE BAJN FJAL PËR DYNDJE SLLAVE-MAXHARE, DHE PËR LUFTËNE ILIRËVE KUNDRA TYNE, PËR ÇFARË TURQIE JINI KAH FOLNI JU NJERËZ TË MJERË.
Përralla teori, hipoteza të shkencatrëve të dështuar. Dhe në bazë të tyre arrite në përfundim që Jutbina e Klladusha nuk kanë qenë tonat, por aty gjithëmonë paskan jetue kroatët.Pra, Jutbina e Krajina, nuk mund te konsiderohen si origjinat e ketyre legjendave. Pike.
Jo mer njerëz të çuditshëm, se legjendat tona nuk kallxojn asigjo tjetër përveç asaj dyndje, që ka qenë dyndja ma e madhe në historinë tonë, që na i ka marr pjesën ma të madhe të tokave, se përdnryshe nuk ka pas se si të lë kaq shumë gjurmë tek njerëzit tanë.
JO JO JO JONderkohe qe kjo harte vlen afersisht deri ne fillim te shekullit V - e ne ketu po diskutojme qeshtje ngjarjesh qe ndodhen rrafsh 10 shekuj me vone!
Nuk po flasim për 10 shekuj me vonë pro po flasim pikërisht duke fillu nga ky shekull e duke vazhdu me ardhjen e sllavëve, dëbimin e ilirëve, vendosjen e refugjatëve nëpër trojet e sotme shqiptare krahas atyre vendas etj etj.
Po dyshoj se dikush nga ne nuk kupton shqip. Une shkrova qe legjendat shkojne aq thelle ne milleniume (dhe jo shekuj) sa qe percaktimi i origjines se tyre ne baze te emertimeve me te reja, Jutbine e Krajine eshte nje orvatje pa vlere.
Tani urdhero vertetoje se me 3000 vjet e pertej me pare Muji vinte nga Krajina e jo toke tjeter pellazge, dhe Krajina quhej Krajine. Cfare kroatesh? Ku kishte kroate/sllave atehere? Kush eshte i mjeruar ketu?
PS. Miqte boshnjake aty nga viti 2000 vune perpara akademine tone me tezen se eposi i Mujit dhe Halilit eshte boshnjak dhe se shqiptaret e kane huajtuar prej tyre se bashku me guzlen e cila ekspozohet si prodhim sllav autentik ne nje numer muzesh te botes. Me vjen keq te zgjodha te mos e fotografoj.
Ndryshuar për herë të fundit nga javan : 05-09-2009 më 05:17
E di që shkojnë aq thellë. Dyndja keltike u bë përafërsisht në të njëjtën zonë, ku përfshiu Dalmatët, Ardianët, Autariatët, Japodët, dardanët, etj.Une shkrova qe legjendat shkojne aq thelle ne milleniume (dhe jo shekuj) sa qe percaktimi i origjines se tyre ne baze te emertimeve me te reja, Jutbine e Krajine eshte nje orvatje pa vlere.
Por, vulën ia kanë dhën dyndjet sllave. Elementet e mëhershme janë shumë të vogla në epos.
Krahina thuani shqip dreçi e marrtë, se krajinë serrbisht e kurrë shqip sbahet. Krahina e Jutbina e Klladusha, janë vendet ku jetun ato fise ilire, dhe emrat kanë mbetur ashtu siç ishin, në shtresimin e fundit. Emra të shtresimeve më të hershme nuk kemi, sepse shtresimi i fundit i ka mbulu emrat e mëhershëm.
Kjo nuk ka të bajë, ma të që po them unë. Kështu që njëri nga ne nuk është duke fol shqip, përndryshe do të më kuptoje.PS. Miqte boshnjake aty nga viti 2000 vune perpara akademine tone me tezen se eposi i Mujit dhe Halilit eshte boshnjak dhe se shqiptaret e kane huajtuar prej tyre se bashku me guzlen e cila ekspozohet si prodhim sllav autentik ne nje numer muzesh te botes.
Për këtë thuj Baptistit, e ai ka zgjedh teorinë Enveriste se shqiptarët gjithëmonë kanë qenë vetëm në Shqipëri, dhe askund tjetër.Tani urdhero vertetoje se me 3000 vjet e pertej me pare Muji vinte nga Krajina e jo toke tjeter pellazge, dhe Krajina quhej Krajine.
Prandaj MULE O BURRA, ta sjellim Trojën në Shqipëri, edhe Jutbina ishte në Shqipëri, edhe Aleksandria e Egjiptit ishte në Deltën e Drinit, edhe Atlantida ishte aty afër Kalimashit të Pukës, edhe Kontinenti Mu ishte në Nikaj Mertur (Malësi e Gjakovës).
Ajo tkurrja për të cilën po flasim, ka ndodh në realitet, kurse ju po i ndihmoni duke e bërë edhe në letra.
Ndryshuar për herë të fundit nga Testim : 05-09-2009 më 05:31
Krijoni Kontakt