Ti the se ilirët u sllavizuan. Unë po them jo. Ata nuk ishin ilirë në kohën kur u sllavizuan.Ne kuptimin qe pervec ritit katolik nuk ka asgje vllehe as tek kroatet e sidomos boshnjaket. Dhe sidomos ne ate, qe nuk kam hasur kurrefare fakti qe provon se Iliret e asimiluar te ketyre dy zonave kane qene vllehe/romake. Perkundrazi, kam lexuar per emra fisesh shqiptare te sllavizuar. (Kam postuar ne fillim te temes)
Ata ishin ilirë vetëm në kohën antike. Në kohën romake, u latinizuan, dmth humbën gjuhën shqipe. Më pas kur erdhën sllavët u sllavizuan.
Ka shqiptarë të sllavizuar, por kjo nuk e mohon faktin që shumë më tepër ka vlleh. Vetëm në Mal të zi ke disa sosh: Cetina, Njegushi, Moraça, Mataguzi, Mugosha, janë vlleh.
Edhe serbë të hercegovinës, më tepër ka vlleh ndërsa shumë pak shqiptarë.
Përmë tepër fiset shqiptare të sllavizuara kanë "Counter-partin" e tyre në kombin shqiptar, psh Vasoviq-Krasniq, ose Palabardhaj-Dukagjin etj. Kurse fiset vllehe nuk e kanë askund counterpartin sepse janë asimiluar plotësisht që të gjithë.
Pra janë ajo pjesa më së paku inteligjente, që fillimisht iu nënshtrue asimilimit latin më vonë atij sllav.
Këto nuk kanë të bajnë me atë që po flasim. Ti deri më tash nuk je duke ndërtu asgjë mbi ato gurë që po hedh unë, por po hap themele të reja, krejt tjetërkund.Kjo tregon se ti nuk di gje per shpernguljet antike nga Iliriku drejt Perendimit per shkak te inondatave te natyres. As per shpernguljet e Thesalianeve te Itali per shkak te avareve.
Thesalianët janë shpërngulë, po çka tani?? Fort pune e madhe. Na jena duke fol për fiset ilire që kanë lëshuar trojet e tyre.
Se si është e mundur që asnjeri të mos largohet nga pushtimi, ndërkohë që të sllavizohen nga një racë e nënshtruar, kjo oshte e tepërt, nga na juaj, fantazi që unë nuk e honeps.
Kështu pra, nga Jutbina në Malësi, Nga Nishi në Pukë, Nga Besët e Thrakisë në Zadrime, nga Bosna në Malësi. etjPra, levizjet jane bere nga troje per ne troje te banuara me popullate te nje gjaku.
Problemi osht aty që ti po flet për troje etnike shqiptare, në një kohë kur këto nuk ekzistonin. Kishte troje etnike ilire, ishte njësoj si Jutbina, si kosova, Si Shqipëria administrative.
Autoktoni të tipit që do ti nuk gjen dot. Popullësia gjithmonë ka lëviz, e gjithmonë do të lëviz.
Epika askund nuk thotë se Muja shkoi atje. Epika thotë e Muja ishte nga Klladusha ose sipas variantit nga Jutbina. Asnja prej ktyne dy vendeve nuk gjendet në trojet e sotme shqiptare. Epika flet për ilirë vendas të atyne trojeve, që në kangë quhen kreshnikë.Popullatat albane neper krajina te shkeputuna prej trungut, jane asimilu me shpejtesi te madhe gjate pushtimeve turke, sic thash edhe me teper me shkuarjen e aleancave te gjithferallojshme familjesh ushtarake prej viseve te pushtuara drejt atyre atje.
Nuk është e çudtishme që Krajli mba Sejen (fushë), e Muja Jutbinën (Bjeshkë). Armiku fillimisht merr fushat, ligj i përhershëm.
Me çita e ke tepru ma. Çfarë shqip kjo fjalë bre po a je tranue???Cka do me thane fjala "kraj" sllavisht?
Kjo osht srrbisht, e ma has srrbisht, KRAJ domethanë Fund. Nuk ka absolutisht asnjë dialekt, asnjë fjalor shqip ku mund ta gjesh këtë fjalë.
Shkijet e kanë huazu fjalën Krahinë, edhe e kanë shëndrru në Krajina.
Nga Karli i Madh i Frankëve, që pushtoi kroatët për një kohë të gjatë.Po fjala "Krajl" athua, prej kah poll?
Krijoni Kontakt