Close
Faqja 42 prej 90 FillimFillim ... 32404142434452 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 411 deri 420 prej 892
    Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga Testim Lexo Postimin
    Po, interesant hamendjet tua, por unë nuk shoh dallim mes ni emni turk, grek, sllav e jahudi.

Hiç ma larg s'pe çoj, veç Ibrahim e Abraham janë i njajti m'ut, Musa edhe Moisiu, Dauti e Davidi, etj.
    Jo une me hamendjet tua pata pak pune me i nreq se nuk ke qashtje dallimi e tuj marre parasysh se nuk i kan krejt shqiptarte emnat: muse, daut e brahim, kemi edhe emna tjere. Shtoja edhe faktin qe k'ta emna ma nuk jane te kurkujna -del se nuk ka vend per ndoj "panike" e aq ma pak me i klasifikue prej menes shnoshe jo serb jo boshjnjak jo hamam jo hyre vec shqiptar jo.

Se po e shoh se do miq ketu po na nxjerrin te tanve boshnjak e t'ardhun gjoja prej veriu, secili sipas agjendes se vet. Po na ktu jemi kane e ktu kemi me mbete e emnat tone asht mire me i rujte ma shume se cdo gja mbi dhe. Se edhe mua me pengojne fort menat qi nuk jane shqip ose bile mos kofshin shqip ma kane jasht jasht naj perkatsie grupore. Si c'asht per shembul Suzane - ani qe asht emen shqiptar madje shume shume shume i vjeter, ai sot asht nji emen qi perdoret nga gjithe ata qe bajne pjese ne barkun tone te mocem europian, e munet me u konsideru si internacional po megjithate i vendit edhe i joni.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga fegi Lexo Postimin
    Une qysh e di mbiemrat,jakan filluar te shkruhen ne shekullin 5,6 te eres sone.
    Puna e mbiemnave asht pak si teper e ngatrrueme - e nuk kane pas tane mbiemna - funksioni i mbiemnit ka aq shume lloje treguesish sa duhet studim e studim e studim edhe prap mos me ia mberri fundin.

Shumica e popullsise tone kane fitu mbiemna vec mas luftes dyte botnore. E ajo qe sot quhet mbiemen par nji shekulli nuk e ka pas as per s'afermi ket kuptim.

Pra duhet me e dite per cfare lloji e tipi te mbiemnit e ke fjalen etj etj etj
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Prenku i Dalmatëve
    Anëtarësuar
    12-12-2008
    Vendndodhja
    Në dritën fosforike që lëshojnë varrezat gjatë natës
    Postime
    1,008
    Jo une me hamendjet tua pata pak pune me i nreq se nuk ke qashtje dallimi e tuj marre parasysh se nuk i kan krejt shqiptarte emnat: muse, daut e brahim, kemi edhe emna tjere.
    Krejt kjo bisedë filloi kështu: A kan dallim emna muslimanë, nha emna katolikë???

Në të dy rastet bëhet fjalë për emra që nuk janë shqip.

Psh a ka përparësi emri David nga emri Daut?

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Krejt kjo bisedë filloi kështu: A kan dallim emna muslimanë, nha emna katolikë????
    Se pari, kjo pyetje eshte ndertuar gabim. Emrat e njerezve kane ekzistuar para katolicizmit dhe islamizmit, dhe ishin emra te jetes se perditshme qe mbartnin nje konoitacion te caktuar kuptimor per ate popull. Keta emra njerezish kane nje prejardhje nga nje popull, gjuhe, por qe me pas mund te kene marre shtrirje te gjere te ndihmuar nga viciniteti mes popujve, e me pas feja. Roli i feve ka qene te ndihmoje qe ideologjia nacionaliste e percuar nga ajo fe e dhene, t'u imponohet popujve te nje nacionaliteti dhe ideologjie tjeter.

Ne kete sens, nuk ka kuptim pyetja se a ka prioritet David apo Daut. Ka kuptim pyetja ne se ky emer eshte pjese e ideologjise tone autoktone apo jo. Une personalisht, per kete emer, mendoj qe po.
    Ndryshuar për herë të fundit nga javan : 03-09-2009 më 12:55

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Krejt kjo bisedë filloi kështu: A kan dallim emna muslimanë, nha emna katolikë???

Per mendimin tem ASNJANI!
    "Dùùd" kish me kane forme shqipe e te dyve; po problemi asht qe nuk kemi nevoje per ta hiq.
    Aeneas Dardanus

i/e regjistruar Maska e fegi
    Anëtarësuar
    29-05-2009
    Postime
    5,767
    Unë nuk kuptoj si ka ardhur deri tek një ngatërrim i pashoq në historinë tonë.

Tradita thotë e Malësorët e Malësisë Mbishkodrës erdhën aty nga Dalmacia vetëm pas viteve 1600. Pra deri atëherë kanë qenë në Dalmaci.

Nga ana tjetër kadastrat e Venedikut dhe të sundimtarëve tjerë të periudhës shek. 13-14 përmendin fiset si Shkreli, kastrati, Kelmendi, Hoti, Gruda etj.

Nëse fiset tona kanë qenë në Dalmaci atëherë kush mbante këta mbiemra?

A kanë qenë këta mbiemra të vendasve, ndërsa të ardhurit kanë përvetësuar mbiemrat e vendasve?
    KETU GJENDEN SHENIMET PER NE KOSOVE
    Në vitin 1455 kalaja e Novobërdës kishte 50 ulufexhinj (ulûfeci). Të gjithë ishin muslimanë, por, veç një numri shqiptarësh, janë pjestarë të etnoseve dhe të vendeve të ndryshme; hungarezë (Unguru): Shahini, Karaxha, Sunkuri; boshnjakë: Atmaxha, Hamza; edrenas: Salihu, Aliu; kostadinias: Hiziri, Jakupi, Timurhani, Shahini, Shirmerdi Sylejmani; shqiptarë: Timurtashi, Shahini, Dogani, Shahini (qetër); vranjas: Hamza; pirotas: Dogani; vllehas: Saruxha, Dogani, Ismaili; tërnovas: Karaxhozi, Hamza; beligradas: Shahini; nikopolas: Aliu; tatarë: Aliu; Ilazë: Musa, lusufi; Shkupjanë: Mustafa; dramas: jusufi, Ismaili, etj, etj.9
    Sipas defterit të vitit 1486/87 vetë Vuçiterna kishte 43 familje muslimane dhe 33 familje - shtëpi krishtere "hâne", 3 "mücerred" dhe 2 ‘bive".10 Kjo tregon se në Vuçiternë tanimë zotëronte elementi musliman.
    Ndërkaq, në Prishtinë (1486/87) zotëronte ende elementi i krishterë. Aty ishin 51 shtëpi muslirnane, kundrejt 248 shtëpi të krishtera të 34 shtëpive "mücerred" dhe 56 shtëpive "bive".11
    Ndër muslimanët e parë të Pejës pa mëdyshje është Mahmud Beu, i vëllai i Ahmed Pashë Dukagjinit i cili, me të përqafuar fenë e re, bëhet edhe sanxhakbe i parë i Sanxhakut të Dukagjinit (1462) dhe krijues i dinastisë së Mahmudbegollajve të Pejës.12
    Peja në vitin 1485 kishte 33 shtëpi muslimane, kundrejt 140 shtëpive të krishtera (104 shtëpi "hâne‘, 20 "mücerred" dhe 16 "bive"). Këto familje muslimane janë gjithësesi të bujarisë shqiptare, të cilat, më së pari kaluan në fenë e re: nga Mahmudbegollajt përmendet Nasuh Beu, si sanxhakbe që ishte, pastaj Zaim Hyseni, Shexhaaüd-din Beu, Mirza Beu, Daut Beu, Hasan Beu, Ajas Beu, etj.13 Pra, procesi i islamizimit e kishte përfshirë vetë Pejën, por aty kjo dukuri ende mbizotëronte. Islami, ndonëse më ngadalë, kishte filluar të përhapej edhe në fshatrat e Pejës. Kështu, në fshatin Kosuriq 3 shtëpi ishin muslimane; në fshatin Cërni Potok 1 shtëpi, etj.14
    Në vitin 1525 në Novobërdë kishte 4 mëhallë muslimane me 77 shtëpi dhe 42 mëhallë të krishtera me 294 shtëpi.15 Këto të dhëna tregojnë qartë se numri i familjeve të islamîzuara ishte duke u shtuar gjithnjë.
    Në vitin hixhri 937 (1530-1531) Sanxhaku i Vuçiternës kishte këto kadillëqe: Novobërdën, Prishtinën, Bellasicën dhe Vuçiternën. Në këto vende kishte 4 xhami, 10 mesxhide, si institucione të islamizmit. Vetë Novobërda kishte 53 mëhallë muslimane dhe 49 të krishtera 16, kurse në vitin 1544 në Novobërdë ishin 5 mëhallë musliman,http://www.google.com/url?sa=t&sourc...SAobaVIw4_v4qw

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    krejt keto jane rrene te kullueme.
    Aeneas Dardanus

i/e regjistruar Maska e fegi
    Anëtarësuar
    29-05-2009
    Postime
    5,767
    Citim Postuar më parë nga Baptist Lexo Postimin
    krejt keto jane rrene te kullueme.
    Kto jane dokumente,qe po thojn fiset shqiptare jan ardh prej bosnes, ne shekullin 16.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    28-08-2009
    Postime
    12
    Kto jane dokumente,qe po thojn fiset shqiptare jan ardh prej bosnes, ne shekullin 16.
    Me duket sikur tema ka te beje me origjinen e disa fiseve shqiptare e jo me islamizimin e tjetersimin e emrave nga ashtu sic ishin ne ashtu sic jane, gje qe nuk ndikon aspak ne origjinen a etnine e tyre si shqiptare apo jo ?

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Po pra, jane falsifikime n'kajde "dokumentash" t'agjendave antishqiptare qe se kan as me te voglen relevance historike a shkencore.

-N'shekullin e XVI a?!!
    po ku je cubrillovic bre
    hehehee
    Ndryshuar për herë të fundit nga Baptist : 03-09-2009 më 17:17
    Aeneas Dardanus

Faqja 42 prej 90 FillimFillim ... 32404142434452 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. A ka konspiracion kundër Shqipërisë?
    Nga BARAT në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 42
    Postimi i Fundit: 10-05-2011, 09:36
  2. Misioni Amerikan Në Shqipëri (1946)
    Nga DriniM në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 8
    Postimi i Fundit: 30-07-2010, 21:39
  3. "Dr. dituria"
    Nga Sabriu në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 20
    Postimi i Fundit: 18-12-2008, 06:32
  4. Përgjigje: 15
    Postimi i Fundit: 06-12-2008, 14:08
  5. Ervin Hatibi
    Nga erzeni në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 9
    Postimi i Fundit: 18-11-2006, 00:39

Fjalët Kyçe për Temën

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •