Mos harroni ta shkruani edhe posten elektronike ne kartėn e identitetit.
Mos harroni ta shkruani edhe posten elektronike ne kartėn e identitetit.
Mėso Islamin nga Kur'ani e jo nga myslimanet!
[QUOTE=altin_lezhjani;2280778]Te pershendes!Per te qene i sinqerte nese debatojme per islamizmin apo komunizmin une nuk kam asnje armiqesi me njerzit qe jane me te tille edukim.Ne jemi nje famije e madhe shqipetare e pandashme por me synimin per te rritur dashurine mes njeri tjetrit.Kjo eshte aspirata ime.
Per sa me siper ,kur lexova pjesen qe kam ngjyrosur ne te kuqe, po me linde idea se ky duhet te jete ndonje komunist, pasi vetem ato dhe islamiket shqipetare, menduan se kullat i rrezuan vete amarikanet.Por, ke pare ti qe me kishe dale vet ne shteg,e ja kam dhene te qeshurit.Lene tashti o altin e na thuaj drejte , je i frymezuar nga ide komuniste ,je i ndikuar nga grafiteti familjare me prejardhje te tille?Sinqerisht te them ke nevoje te ndryshosh.Pak rendesi ka tema per te shkruar identitetin fetare, ajo merr rendesi kur tema zgjerohet per te kuptuar se per se behet fjale.Pra per te nxitur ndryshimin.
A sillet sot bota me ne si nje popull sekondare?-Pra aduhet ne te ndryshojme apo duhet ata te ndryshojne e te vijne tek ne?
A kemi rekorde boterore te kriminalitetit me 10% te emigranteve ne bug-A duhet tendryshojme?
A erdhi kjo fe nga pushtuesi me i eger ne historine epopullit tone?- Ka ndere ta mbash akoma ate?
A u dhunua pakica e krishtere nga magioranca muslimane e ndresyer nga pushtuesi?Duhet vazhduar perseri keshtu?
A i prish ajo ekuilibret politike( ne shkoder nese bashkiaku eshte i krishtere prefekti duhet te jete musliman dhe ne se te dy mund te jene me te mata)
Por me tre besime nė Shqipėri, vendi ėshtė i ngjashėnm me kopshtin e Babilonit, ku nuk e merr vesh i pari tė dytin. Pra, kuptueshmėria fetare, fsheh nėn rrogoz njė armiqėsi tė heshtur, qė nuk e lė kėtė vend tė prosperojė, sidomos pėr arsye tė kulturave tė ndryshme, qė sjell nė bashkėjetesė, dhe mentalitetit oriental, bizantin e mashtrues, qė ka ardhur nga pushtimi 500 vjeēar osman, apo depersonalizimi i njeriut tė ri, qė ka ardhur sidomos nga 50 vjetėt e regjimit komunist.Formimi i njeriut te ri ,nje specie qe hante vellai e vet.-Perseri nuk duhet te ndryshojme?
A a nuk jane fete pengese per unifikimin e nje kombi?A nuk ndjeni ne vetevete nje aspirate si nje ender te pa arriteshme ?Ah, silur te ishim te gjithe te nje feje?-A nuk paska mekanizma paqesore per te arritur nje qellim te tille?Nuk ka kurajo per ceshtje qe shtojne dashurine mes nesh , zvogelojne urrejtjen, na rrisin respektin e besueshmerine ne mardhenie me nderkombetaret?Do te hiqemi sikur nuk e kuptojme c'na mungon?Po kjo i intereson vetem atyre qe abuzojne me religionin dhe spak ty o i ri qe me te te lidh vetem nje trashegimni e deformuar dhe jo per fain tend, por te atij qe i sherbente ky deformim.Kjo nuk eshte per fajin e prinderve tane qe e besojne nje fe te tille te injektuar nga maja e shpates dhe privilegji.
A nuk kemi bere mekate ne emer te kesaj feje?
A nuk e quajtem per ndere Turqezimin?
A dhunuam lirite e popujve te tjere nen ushtrine osmane?
Ne dhe Bosnje Herzegovina, a nuk krijojme polaritet me komunitetet qe Zoti na ka dhene te bashkejetojme?
A nuk eshte me mire te shkohet derjt zbutjes se mardhenijeve sesa te jetosh me urrejtje artificiale?
Nuk me duhet se si sillen te tjeret me ne. Per mua eshte e rendesishme te realizoj aspiraten time te ushqyer nga shembulli i Jezuesit, per te zvogeluar sa me shume urrejtjen
Perseri mund te thote kush se ska vend per ndryshim?E pra tema per shenimin e identitetit fetar ne kete rast sherben si katalizator, si shtyse e nje procesi, te nisur me kohe.
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Anesti_55 : 30-05-2009 mė 09:29
Eshte menyra e duhur per tu bere tabele qitje sa here dikujt do ti sherbeje si ne paqe edhe ne lufte.
Dito.
Ju duhet se zbenmos harroni pa e shkruar .
E kur jetoni e hani buken kot dhe beni pytje te tilla.
Vetem ato te pa identitet identifikohen nga ana e fese , kopilat e perdhunimeve te mizorive perandorake. Ato qe shpi nuk kan dhe vend te tyre nuk kan se ke te quajne, ato qe bredhin ana e mbane dhe vrasin, plackisin, pushtnojne dhe mjerojne popuj per fatkeqesin e tyre e te qenit Kopil. Te gjitha keto i bajne te mbuluar nen petkun e Hyjnise, por qe asgje te perbashket nuk kan me Hyjin apo mesimet e tije.
"Fol fjalen e Zotit, ban punen e djallit"
Merrni mesim prej te pareve tone qe jetonin ne nje kohe kur kopilat mbulonin token (pra kur shumica identifikoheshin me ane te fese)
Aty eshte nje shpirt pamvarsiet dhe dashuri per per vendin e tyre, ne te gjithe njerezit ajo (pamvarsia) deri ne nje cak te madhe fshin dallimin ndermjet njani tjeterit, veshtrohet ne pjeset e tjera te turqise, ndermjet ndjekesve te te dyja feve. Se kur vendaliet e prefekturave te tjere teksa pyeteshin se kush jane, ato te thojne "ne jemi turq (domethene myslimane) ose " ne jemi te qrishtere" nje burre nga ky vend pergjigjet, "Une jam Shqiptar"There is a spirit of independence and a love of their country, in the whole people, that, in a great measure, does away the vast distinction, observable in other parts of Turkey, between the followers of the two religions. For when the natives of other provinces, upon being asked who they are, will say, "we are Turks"(meaning muslim) or, "we are christians", a man of this country answers, " I am an Albanian"
J. C. Hobhouse Brughton, A Journey Through Albania 1809-1810, page 131
J.C Hobbouse Brughton
Nje udhetim permes Shqiperise faqe 131
Edhe mamaja jote ta kishte bere Greqine dhe nuk do e doje kaq shume o i gjore.
Po mire ti Z. Grek, ka mundesi te na shpjegosh pak se cfare kerkoni te nxirrni ju ne pah me venien e fese se personit ne nje kart identiteti?! A mos ndoshta ajo kualifikohet si diskriminim ne baze feje zoteri?
Jo ne fakt mire e ke ti se ne Arabi ka rrezik edhe ne lule te ballit duhet ta vesh qe je myslyman se perndryshe te vrane me buke ne goje. Ju greket i lini te pakten ta pertypin kafshaten derisa te nxjerrin nga xhepi karten e identitetit.![]()
Nuk e di sa jam i saktė kur them se nuk mė ke kuptuar drejt. Sepse flet pėr edukim si europianė, ndėrsa unė tė thash qartė se shėnimi i pėrkatėsisė fetare nė letėrnjoftim ėshtė thyerje e atyre vlerave kushtetutore qė i pėrmenda. Tani ti ose nuk mė ke kuptuar saktė asgjė nuk tė bėn mė "europian" sesa respektimi i Kushtetutės.
Unė ironozoj religjionet nė saje tė tė drejtave dhe dijes dhe ndėrgjegjes qė kam. Ėshtė e vėrtetė.Por se a janė ironizimet e mia tė nevojshme apo nevojshme, ėshtė vlerėsim personal. Se si e sheh ti kėtė gjė, nuk i obligon tė tjerėt. Ti sheh nė ironizimin tim panevojshmėri apo ndoshta edhe imoralitet, ndėrsa tjetri saktėsisht tė kundėrtėn.Ju ironizoni beni shakara te pa nevojshme, e ndoshta te pa moraleshme.Keshtu jane sjellur dhe te tjere perpara jush me religionin fetar dhe produkti jemi ne qe sot na konsiderojne si njerez te dores se dyte.
Edhe mendimi yt se Europa na shihka si njerėz tė dytė pėr shkak tė mosedukumit tonė fetar, ėshtė poashtu vlerėsim yti. Unė nuk e ndaj. As nuk e ndaj pohimin se na shohin si njerėz tė dytė. As nuk e ndaj mendimin se na shihin pėr shkak tė mosedukimit fetar. Pėrderisa nuk sjell ti argumente pėr tė mbėshtetur kėto vlerėsime tua subjektive, i jap vetit lirinė pėr tė mos argumentuar mendimin tim kontrar.
Sipas meje: Pasi qė nuk ėshtė e pėrshtatshme me Kushtetutėn.Te ndryshosh , te perqafosh progresin do kurajo ,inisiative ,vendosmeri, te vleresosh drejte realitetin e ti pershtatesh atij,me te gjitha opsionet qe te afron.
Idea e vendosjes se religionit eshte diskutuar kur u propozuan pasaportat e reja,por ky diskutim u be mes politikanesh te cilet rane ne konsensus per mos venien esaj.Pasi rriskonin me voten.
*
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga chino : 31-05-2009 mė 06:24
Dakort kėtu. Jo qė mendoj (sikur ti) se Greqia ka tė drejtė tė "mbrohet" nė kėtė mėnyrė nga dėmet qė ia solli Islami, por thjesht sepse kėto pohime tua nuk pezullojnė vlerėsimin tim tė japur mė lartė mbi Greqinė, dhe sepse vlerėsimi im nuk ishte i bazuar nė norma nacionaliste shqiptare apo aso islame, e as nuk ishte i bazuar nė institucione tė tilla, por ishte i bazuar nė vendime tė Gjyqit Europian pėr tė Drejta tė Njeriut dhe njėherit nė vlera demokratike. Se a duhet kuptuar Greqia kur ajo mohon e thyen tė drejta tė njeriut dhe me to edhe vlera demokratike pėr shkak tė kaluarės sė saj, kėtė pyetje ia lė poashtu tė pėrfillė apo mospėrfillė gjyqit nė fjalė.
Unė jam kundėr idesė sate. Arsyet i ceka: Jam kundėr sepse ideja ėshtė e papėrputhshme me Kushtetutėn. Tani trego cilat tė meta nė edukim i sheh tek unė?Per sa me siper verej se pikerisht shumica qe jane ne kunder, kane dhe te metat me te medha ne edukim.Pikerisht tema ne fund te fundit kerkon ti sherbeje shoqrise per edukimin.Une nuk kam pare te krishtere te perdorin te tilla fjale te turpeshme ne asnje forum, por dhe ne jete kurre nuk kam hase nje njeri te tille.
*
JoA duhet shenuar identiteti fetar ne karten e identitetit?
Indentiteti fetar eshte dicka private edhe ne pune kur te pyesin ,thjesht per pune taksash,te mbajn nje % te vogel nga rroga ,por jo se i intereson njeriut se c'fare besimi i perket.
Jeto sot se neser nuk i dihet
Krijoni Kontakt