Edhe njehere tjeter po nderhyj: Kjo teme eshte per Dodonen ne vecanti apo antikitetin ne pergjithesi?
Ose qendrojini subjektin ose le te hapet teme me vete. Ju lutem mbajeni parasysh.
Edhe njehere tjeter po nderhyj: Kjo teme eshte per Dodonen ne vecanti apo antikitetin ne pergjithesi?
Ose qendrojini subjektin ose le te hapet teme me vete. Ju lutem mbajeni parasysh.
Absence Of Evidence Does Not Correlate To Evidence Of Absence... © Deny Ignorance © Autochthonox
Gjurmet e Civilizimeve te zhdukura Dodona pjese e trashegimise se vjedhur Fshehje te Zbulimeve Arkeologjike Shtetet Ilire Antropologjia e Ballkanit
Mesjeta Shqiptare dhe periudha e pushtimit Osman Rilindja Kombetare Illuminati ! Kulti i syrit qe sheh cdo gje Lufta Dulces Mistere Histori e Letersise Shqiptare
Kjo verejtje ketu eshte shume me vend - e tera qe eshte thene ne keto poste eshte plotesisht jasht temes.
Ata qe deshriojne te diskutojne me gjersisht ne lidhje me Elimiejte do te ishte mire sikur te hapim nje teme per Eliminotet, dhe postimet nga ketu, te kalohen ne temen te vecante te dedikuar kesaj gjinie pellasge te periudhes se ekzodit.
Pershendetje.
Aeneas Dardanus
Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...
Dalan problemi per mua qendron ne te kuptuarin e drejte te fjales ELIN nga e cila rrjedhin gjithmon per mendimin tim te gjith termat e tjere JELIM, JELIN, ELIM,ELEN, etj gje qe ka te beje me djalektalizmat qe ketu te ne ekzistojne dhe brenda nje krahine, nga fshati ne fshat.Per mendimin tim shume modest ka kuptimin YLLI IM
EL+IN=YL+JON
Pra kemi te bejme me popullin qe e mban veten te krijuar nga mbreti YLL
Sa per Cabein mbase i kishte harruar ne Itali librat
Jam shqiptar se kesh lerë unë i parë, pa bëra gjuhë e bëra perëndinë e më pas Perëndia bëri njerinë.
Aeneas Dardanus
Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...
Populli jonë që nga kohërat më të lashta ka jetuar në dy ambiente: Mal dhe Fushë.
Ata në male gjithnjë kanë qenë të gjatë, se ambienti i bën të gjatë. Këta janë gjigantët, që sipas krahinave quhen: Gogë në Jutbinë, Elimiotë (Jelimë) në bjeshkët e Maqedonisë, Cyklopë nëpër bjeshkët e Helladës, Katallaj e Diva nëpër gjithë trojet shqiptare etj.
Kemi edhe shkurtabiqët, njerëzit që kanë jetuar nëpër rrafshina, ambienti i ka bërë më të shkurtër.
Dhe ndërsa mitet e përrallat për shkurtabiqër janë bërë nga gjigantët, përrallat për gjigantë janë bërë nga shkurtabiqët. Dhe gjatë shpërnguljeve individuale të familjeve të ndryshme në drejtimet Mal-Fushë Fushë-Mal, mitet janë shkëmbyer, duke arritur në ditët tona si një mitologji e vetme. Ky është mendimi sa i përket Gjigantëve.
Në breg të Detit e veçanërisht në Sasaj të Sarandës gjgantit i thonë jelim. Ky emër i pashënuar gjer sot nëpër fjalorë është një me elin "pagan, helen", pra përmban emrin e grekëve. Në shumë gjuhë emrat e gjigantit kanë dalë nga emra popujsh : khs. gjerm. Hune "gjigant"
A duhet lexuar Cabej ashtu si e lexon Tanhauzi?
Nese shikoni "proven" e pakundershtueshme sjelle nga Tanoja e cituar nga Cabej, lexohet qarte se greket (nuk) jane Elinet.
Po pse NUK jane greket=Eline? Edhe nje njeri qe nuk di te lexoje fare mund ta beje krahasimin-nuk kane as ngjashmerine me te vogel.
Cabej nuk thote se greket jane elinet, perkundrazi. Ai thote Elin "permban emrin e grekeve". Kjo do te thote se Elin eshte e tere masa origjinale dhe brenda saj nje prej perzierjeve eshte emri grek, i cili eshte nje pjesez por jo e tere substanca. Eshte njelloj si te themi Elinet jane Yllinet dhe prej tyre si degezim e nenndarje u krijuan greket fale perzierjes edhe me popullsi te tjera.
Se perse duhet pare ne Sasaj me teper se ne vende te tjera kete duhet ta thote arkeologjia besoj.
Ne keto harta shihet qarte perdorimi i emertimit, i cili nuk ka lidhje fare me “greket”. Ai mund te kete lidhje me Fenikasit. Kemi Elin edhe sot ne toponimine shqiptare, por nuk i themi grek. I themi: elim, elin ose edhe emra njerezish si el(i)ona
Barat......ajo zone nuk eshte lidhur kurre me greket ,greket e bene te tyrin epirin fale paburreris se Ali Pash Tepelenes i cili i theri Camet edhe shkaterroj nga rrenjet suliotet..............c do dokument me i vjeter nuk flet per greke ne epire,por flet gjuhen e fese se perandosris romake edhe asgje me shume.
ne linear b ..sipas Ventrit kemi "e=i" ,po keshtu thone edhe dijetaret e sotem ..kujtoj se ne Chania te kretes u zbulua qytet me emrin "eliros" ...edhe qytetet te tilla qe lidhen me "e lire-i lire-illi=ylli" kemi kudo ku ekzistonin paragreket.
sipas Suidas fjala "elin-ilin " perkthehet ne greqisht si fjala..."verbim"..vetem se e njejta fjale merr shume kuptime qe kan te bejn me driten kryesisht...keshtu qe eshte me se e qarte fjala shqipe.
"Cudin" me te madhe e bera kur vrejta sote Suidan tek fjala "ΕΛΕΑ=ELEA" ...Suida e quan fjalen si emerin e nje qyteti edhe pastaj vazhdon ...se keshtu thirrej qyteti "ΥΛΗ=ILLI=YLLI"
Çabej ka qenë një hap drejt zhvillimit të Albanologjisë. Që nga atëherë kanë kaluar mjaft hapa tjerë. Ndoshta mund të kuptoni çfarë dua të them.
Si quhet ai kantoni/katundi nden Thesprotia tek harta- VAI/ELITIA?
Barat, ne se eshte e mundur te shkruash emrat e tri degeve te lumit te Dodones se vertete (nuk po i dalloj mire), sidomos ai qe derdhet ne detin Jon dhe tjetren ne pozicion vertikal me te prane (Omphalum- kerthizes se botes)?
Ne krah te majte lart te Buthrotum lexohen Cassiopeja, Deimas (ose Asopos/Sangarus/Dionissus) dhe Elim.
Edhe nje gje tjeter qe me ben pershtypje ne harte, jane emrat Kaonia dhe Kanina.
Ashtu siç eshte paraqitur aty Kanina eshte qendra e Kaonise, dhe kjo nuk do te perbente asnje çudi per mua, aq me teper qe kjo perputhet me deshmite e antikitetit. Dhe nga pikepamja gjuhesore diferenca midis Kani-në dhe Χαονία or Χάων eshte vetem ne tingullin o, i cili sipas te gjitha gjasave eshte reduktuar gjate shekujve, duke dhene Kani-n ku n-ja eshte nje mbarese e kallezores tipike per shqipen(dhe ""greqishten"" e lashte).
Pra Kaonia s'eshte gje tjeter veçse krahina e Kanines me kryeqender qytetin e Kanines e cila nuk e humbi rendesine e saj deri ne mesjeten e vone.
Ndryshuar për herë të fundit nga dias10 : 30-05-2009 më 14:26
e verteta dhe e drejta jane miq me te mire se edhe vete Platoni, miku im
Krijoni Kontakt