Kjo eshte mese e sakte, X ka qene nje foneme me vlere fonetike te ndermjetme midis h-se dhe k-se:
bile ajo ne shqipen e sotme qe nuk ka tinguj te ndermjetem shfaqet ne ca raste si k-ë dhe ne ca raste si h-ë. Persa i perket k-se ajo ne te gjitha rastet shfaqet si q-ë(ne toskerisht).
Tabela e meposhtme jep me shume informacion:
![]()
e verteta dhe e drejta jane miq me te mire se edhe vete Platoni, miku im
Ndryshuar për herë të fundit nga dias10 : 30-05-2009 më 15:52
e verteta dhe e drejta jane miq me te mire se edhe vete Platoni, miku im
Pozicionimi i Dodones ne krah te djathte te Serman aty ky bashkohet pak a shume Devolli e pak me tutje Osumi, me duket se eshte nen Ujembajtesin e Thanes, ne mos e mbuluar nga ujerat me vendim te partise.
Por ndonese emri i lumit thote Seman, ky eshte vizatuar nden Karaburunin. Aktualisht nuk ka nje lume te tille nden Karaburun, as Vjosa.
Gabim kartografik apo ndryshim tektonik/hidratik??
Ndryshuar për herë të fundit nga javan : 30-05-2009 më 16:07
Dias
Harta qe keni sjell permban nje ide te pergjithshme te zones edhe duhet ti perkas 5-6qind vjetve te fundit.Idea me Dodonen ne krah te Devollit si edhe vete hartat bizantine qe shenojn nje qender me emrin "Dhiavolos=Demon" ..jane per tu diskutuar.Vete emeri i Divjakes pak me poshte tregon se zona lidhet drejtperdrejt me Divin.
megjithse te dhenat per Suloven si qendren e Dodones qe tregon autoktonin tone ne si edhe lidhjen tone me Pellazget autokton..jane te dhena me bindese..vetem ne se Devolli ndryshoj rrjedhe edhe dikur duhej te derdhej drejt Divjakes....duke ju bashkengjitur rrezmaleve te Tomorrit pika e Dodones ne harten qe sillni.
Megjithse doja te shtoja se ka zera te cilet mbrojn iden se Dodona gjendet diku ne laberi...Lepenica tregon lashtesin e saj ...por besoj se keto te dhena i kane shpikur labet hahahahhah....si historia e LApidarit me SKRApidarin
tunele te nendheshme me lumenj te nendheshem gjenden ne Sulove....ajo idea qe kishin te shkuarit per zbritjen e te vdekurve ne lumin styx..qe e permend edhe N Ceka duke shpjeguar nje stel varri ne librin e tij "Apollonia 2005"..edhe shume te tjera tregojn Tomorrin si malin e Dodones sote 5000 vjecare.
Ndryshuar për herë të fundit nga alfeko sukaraku : 30-05-2009 më 16:32
Per rekord. Me qe nuk gjeta dot shpjegimin e zgjeruar pararendes per germen X te postuar nga Baptist, solla keto:germa "X=hk"....shfaqet ne shek 4 te eres sone me kete forem ...ndersa omega eshte akoma me e re.
si edhe:
![]()
Ndryshuar për herë të fundit nga javan : 30-05-2009 më 18:58
Kjo pyetje me lindi teksa verej qe emri OSUM dhe fjala
e Anglishtes " AWESOME " kane SHQIPTIM te njejte.
Pra pyetja eshte ne se OSUM-it i eshte dhene ky emer " i RI " per te
zevendesuar te meparshmin, duke ruajtur te njejtin kuptim.
Po spjegoj:
Ne fjalor, psh :
http://dictionary.reference.com/browse/Awesome
fjala "AWESOME" spjegohet si vijon:
-------------------------------------------------
awesome ( awe + -some )
adj.
Inspiring awean awesome thunderstorm.) etc
-------------------------------------
dhe me tej spjegimi vazhdon:
-------------------------------------
awe:
noun
1. an overwhelming feeling of reverence, admiration, fear, etc.,
produced by that which is:
grand,
sublime,
extremely powerful, or the like: in awe of God; in awe of great political figures.
2. Archaic. power to inspire fear or reverence.
3. Obsolete. fear or dread .
+ "SOME=SUM" .
==================================
Fjala " AWESOME " eshte " DIVI ", pra
"OSUMI " eshte " DIVI ".
-----------------------------------------------------------------------
Shenim i rendesishem:
----------------------
Dua te evitoj keqkuptimet.
Nuk merrem me fjale formimin sepse nuk e njoh kete fushe
Nuk merrem as edhe me origjinen e fjales "Awesome".
Ne nje kendveshtrim shume specifik, fjala "OSUM" = "DIV"
( ne e perdorim "Diva-Ave Maria-n" njelloj )
Ishte thjesht nje pyetje, jo gjuhesore.
[QUOTE=BARAT;2281280]
BARAT mundet te nasqarosh e kujte perjudhe eshte kjo harte dhe po qe e mundur kush eshte autori.Qenka interesante jo se ka toponimin dodone por mesa shoh pak me larte ku shkruhet
Elyma ot ulim
mendoj qe eshte e sakte toponimia e vendosur aty pasi aty dhe sot toponimia e vendit eshte VARRET E ELINEVE dhe QAFA E ELINITmundet te jete dhe nje koecidence e rastit besoj se me kupton
Jam shqiptar se kesh lerë unë i parë, pa bëra gjuhë e bëra perëndinë e më pas Perëndia bëri njerinë.
Gjergani
Ky me poshte eshte dhene informacioni i hartes.
Besoj se e kam parasysh mire se per cfare toponimi dhe guri po flet.
Edhe Aulona mund te shpjegohet Ylona/Eylona/Elymona
Ato vende per te cilet ti ke arritur ne keto perfundime (nje hipoteze e imja) permenden edhe ne shkrimin e Eva Brinjes. AJo flet pikerisht per ate zone per te cilen ti po pyet.
Title: Epirus hodie Canina [cartographic material] : cum Maris Ionii Insulis Coreyra seu Corfu Cephalenia seu Cefalogna etc.
Publisher: [Venduntur Amstelaedami : Apud Joannem Wolters, Bibliopolam op 't water, 1697.
Date: 1697
Material Type: Map
Physical Description: 1 map ; 19 x 24.3 cm.
Notes: Map of Epirus, Greece, with relief shown pictorially.
Tab. 27 from: Philippi Cluverii introductio in universam geographiam tam veterem quam novam tabulis geographicis XLVI. ac notis olim ornata a Johanne Bunone, Jam vero locupletata additamentis & annotationibus Joh. Frid. Hekelii & Joh. Reiskii.
Nordenskiold 45; Also available in an electronic version via the Internet at: http://nla.gov.au/nla.map-rm1780
Kjo eshte nje harte tjeter ne te cilen vihet re i njejti emer ELYMIOT qe ne harta te tjera e shikon te spostuar me ne jug, jashte kaoneve.
![]()
Krijoni Kontakt