Close
Faqja 119 prej 148 FillimFillim ... 1969109117118119120121129 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 1,181 deri 1,190 prej 1475
    Perjashtuar
    Anëtarësuar
    10-08-2007
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    1,100
    Citim Postuar më parë nga dias10 Lexo Postimin

Edhe nje gje tjeter qe me ben pershtypje ne harte, jane emrat Kaonia dhe Kanina.
    Ashtu siç eshte paraqitur aty Kanina eshte qendra e Kaonise, dhe kjo nuk do te perbente asnje çudi per mua, aq me teper qe kjo perputhet me deshmite e antikitetit. Dhe nga pikepamja gjuhesore diferenca midis Kani-në dhe Χαονία or Χάων eshte vetem ne tingullin o, i cili sipas te gjitha gjasave eshte reduktuar gjate shekujve, duke dhene Kani-n ku n-ja eshte nje mbarese e kallezores tipike per shqipen(dhe ""greqishten"" e lashte).
    Pra Kaonia s'eshte gje tjeter veçse krahina e Kanines me kryeqender qytetin e Kanines e cila nuk e humbi rendesine e saj deri ne mesjeten e vone.
    sipas studimeve per gjuhen e lashte greke germa "X=hk"....shfaqet ne shek 4 te eres sone me kete forem ...ndersa omega eshte akoma me e re.

Straboni thote se ne iliri thuhen shume legjenda me Kadmin e bijet e tij.

Citim Postuar më parë nga alfeko sukaraku Lexo Postimin
    sipas studimeve per gjuhen e lashte greke germa "X=hk".....
    Kjo eshte mese e sakte, X ka qene nje foneme me vlere fonetike te ndermjetme midis h-se dhe k-se:

bile ajo ne shqipen e sotme qe nuk ka tinguj te ndermjetem shfaqet ne ca raste si k-ë dhe ne ca raste si h-ë. Persa i perket k-se ajo ne te gjitha rastet shfaqet si q-ë(ne toskerisht).
    Tabela e meposhtme jep me shume informacion:

e verteta dhe e drejta jane miq me te mire se edhe vete Platoni, miku im

Citim Postuar më parë nga dias10 Lexo Postimin
    Po le ti rikthehemi temes, Dodona sipas kesaj harte eshte shume larg asaj te zbuluares. Nese kjo harte eshte e sakte, atehere vendodhjen e Dodones nuk duhet ta kerkojme shume larg Llogarase:

Ndryshuar për herë të fundit nga dias10 : 30-05-2009 më 15:52
    e verteta dhe e drejta jane miq me te mire se edhe vete Platoni, miku im

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Pozicionimi i Dodones ne krah te djathte te Serman aty ky bashkohet pak a shume Devolli e pak me tutje Osumi, me duket se eshte nen Ujembajtesin e Thanes, ne mos e mbuluar nga ujerat me vendim te partise.

Por ndonese emri i lumit thote Seman, ky eshte vizatuar nden Karaburunin. Aktualisht nuk ka nje lume te tille nden Karaburun, as Vjosa.

Gabim kartografik apo ndryshim tektonik/hidratik??
    Ndryshuar për herë të fundit nga javan : 30-05-2009 më 16:07

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    10-08-2007
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    1,100
    Dias

Harta qe keni sjell permban nje ide te pergjithshme te zones edhe duhet ti perkas 5-6qind vjetve te fundit.Idea me Dodonen ne krah te Devollit si edhe vete hartat bizantine qe shenojn nje qender me emrin "Dhiavolos=Demon" ..jane per tu diskutuar.Vete emeri i Divjakes pak me poshte tregon se zona lidhet drejtperdrejt me Divin.

megjithse te dhenat per Suloven si qendren e Dodones qe tregon autoktonin tone ne si edhe lidhjen tone me Pellazget autokton..jane te dhena me bindese..vetem ne se Devolli ndryshoj rrjedhe edhe dikur duhej te derdhej drejt Divjakes....duke ju bashkengjitur rrezmaleve te Tomorrit pika e Dodones ne harten qe sillni.

Megjithse doja te shtoja se ka zera te cilet mbrojn iden se Dodona gjendet diku ne laberi...Lepenica tregon lashtesin e saj ...por besoj se keto te dhena i kane shpikur labet hahahahhah....si historia e LApidarit me SKRApidarin

tunele te nendheshme me lumenj te nendheshem gjenden ne Sulove....ajo idea qe kishin te shkuarit per zbritjen e te vdekurve ne lumin styx..qe e permend edhe N Ceka duke shpjeguar nje stel varri ne librin e tij "Apollonia 2005"..edhe shume te tjera tregojn Tomorrin si malin e Dodones sote 5000 vjecare.
    Ndryshuar për herë të fundit nga alfeko sukaraku : 30-05-2009 më 16:32

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    germa "X=hk"....shfaqet ne shek 4 te eres sone me kete forem ...ndersa omega eshte akoma me e re.
    Per rekord. Me qe nuk gjeta dot shpjegimin e zgjeruar pararendes per germen X te postuar nga Baptist, solla keto:

si edhe:

Ndryshuar për herë të fundit nga javan : 30-05-2009 më 18:58

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Aq me interesant me duket ky postim qe eshte nga te paret para se te perjashtohesha pergjithmone si Troy III 28-08-2006, 21:41

Citim Postuar më parë nga Baptist Lexo Postimin
    Ne fund te fundit jam i mendimit se akili do te na dale se eshte emer i nje perendiu minor me kuptimin e ujit shume te ftohte dhe te rrepirshem qe ne fakt ishte lum.

Ngjashem me heroin trojan Skamandrin i cili po qe se eshte shkruar ne origjinal me nje simbol i cili ka mundur te lexohet edhe "ksi" edhe "ski" ka qene lum i shterrueshem gjate veres. Emri origjinal i te cilit kishte qene Xanthos, kjo perpos qe do te thote se Akili dhe Skamandri i takonin te njejtit rang, na tregon edhe nje gje se simboli qe e permendem "ksi" ose "ski" ishte vertete nje varian i simbolit X "iks" dhe qe mund te eliminohet nga simboli "H".

Se ky simbol X ka mundur te lexohet edhe ski edhe ksi na ndihmon edhe shprehja hije, shqip qe mendohet te kete rrjedhur ose te kete dicka te perbashket me shprehjen skia latinisht dhe si sic kam cekur (nese e kam cekur?), eliminuesit X,H, permbajne semantiken e zhdukjes edhe kur jane te vetmuar dhe nese nuk i takojne asnje fjale.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    29-05-2007
    Postime
    336

Pyetje per emrin e lumit "Osum"

Citim Postuar më parë nga alfeko sukaraku Lexo Postimin

Harta qe keni sjell permban nje ide te pergjithshme te zones
    . . .
    vetem ne se Devolli ndryshoj rrjedhe edhe dikur duhej te derdhej drejt Divjakes....duke ju bashkengjitur rrezmaleve te Tomorrit pika e Dodones ne harten qe sillni.
    . . .
    edhe shume te tjera tregojn Tomorrin si malin e Dodones sote 5000 vjecare.

Pyetja:
    ======

Desha te di spjegimet(spjegimin) e emertimit "OSUM ".

Kjo pyetje me lindi teksa verej qe emri OSUM dhe fjala
    e Anglishtes " AWESOME " kane SHQIPTIM te njejte.

Pra pyetja eshte ne se OSUM-it i eshte dhene ky emer " i RI " per te
    zevendesuar te meparshmin, duke ruajtur te njejtin kuptim.

Po spjegoj:

Ne fjalor, psh :
    http://dictionary.reference.com/browse/Awesome

fjala "AWESOME" spjegohet si vijon:
    -------------------------------------------------

awesome ( awe + -some )
    adj.
    Inspiring awe an awesome thunderstorm.) etc
    -------------------------------------
    dhe me tej spjegimi vazhdon:
    -------------------------------------
    awe:
    noun
    1. an overwhelming feeling of reverence, admiration, fear, etc.,
    produced by that which is:

grand,
    sublime,
    extremely powerful, or the like: in awe of God; in awe of great political figures.

2. Archaic. power to inspire fear or reverence.
    3. Obsolete. fear or dread .

+ "SOME=SUM" .
    ==================================

Fjala " AWESOME " eshte " DIVI ", pra
    "OSUMI " eshte " DIVI ".

-----------------------------------------------------------------------

Shenim i rendesishem:
    ----------------------
    Dua te evitoj keqkuptimet.

Nuk merrem me fjale formimin sepse nuk e njoh kete fushe
    Nuk merrem as edhe me origjinen e fjales "Awesome".
    Ne nje kendveshtrim shume specifik, fjala "OSUM" = "DIV"
    ( ne e perdorim "Diva-Ave Maria-n" njelloj )

Ishte thjesht nje pyetje, jo gjuhesore.

i/e regjistruar Maska e gjergani
    Anëtarësuar
    09-01-2009
    Postime
    132
    [QUOTE=BARAT;2281280]

BARAT mundet te nasqarosh e kujte perjudhe eshte kjo harte dhe po qe e mundur kush eshte autori.Qenka interesante jo se ka toponimin dodone por mesa shoh pak me larte ku shkruhet
    Elyma ot ulim
    mendoj qe eshte e sakte toponimia e vendosur aty pasi aty dhe sot toponimia e vendit eshte VARRET E ELINEVE dhe QAFA E ELINITmundet te jete dhe nje koecidence e rastit besoj se me kupton
    Jam shqiptar se kesh lerë unë i parë, pa bëra gjuhë e bëra perëndinë e më pas Perëndia bëri njerinë.

i/e regjistruar Maska e BARAT
    Anëtarësuar
    20-07-2006
    Vendndodhja
    Himarjot jet' e jet', Zot mbi male Hyll mbi det
    Postime
    2,565
    Citim Postuar më parë nga gjergani Lexo Postimin
    BARAT mundet te nasqarosh e kujte perjudhe eshte kjo harte dhe po qe e mundur kush eshte autori.Qenka interesante jo se ka toponimin dodone por mesa shoh pak me larte ku shkruhet
    Elyma ot ulim
    mendoj qe eshte e sakte toponimia e vendosur aty pasi aty dhe sot toponimia e vendit eshte VARRET E ELINEVE dhe QAFA E ELINITmundet te jete dhe nje koecidence e rastit besoj se me kupton
    Gjergani
    Ky me poshte eshte dhene informacioni i hartes.
    Besoj se e kam parasysh mire se per cfare toponimi dhe guri po flet.
    Edhe Aulona mund te shpjegohet Ylona/Eylona/Elymona
    Ato vende per te cilet ti ke arritur ne keto perfundime (nje hipoteze e imja) permenden edhe ne shkrimin e Eva Brinjes. AJo flet pikerisht per ate zone per te cilen ti po pyet.

Title: Epirus hodie Canina [cartographic material] : cum Maris Ionii Insulis Coreyra seu Corfu Cephalenia seu Cefalogna etc.

Publisher: [Venduntur Amstelaedami : Apud Joannem Wolters, Bibliopolam op 't water, 1697.
    Date: 1697
    Material Type: Map
    Physical Description: 1 map ; 19 x 24.3 cm.
    Notes: Map of Epirus, Greece, with relief shown pictorially.

Tab. 27 from: Philippi Cluverii introductio in universam geographiam tam veterem quam novam tabulis geographicis XLVI. ac notis olim ornata a Johanne Bunone, Jam vero locupletata additamentis & annotationibus Joh. Frid. Hekelii & Joh. Reiskii.

Nordenskiold 45; Also available in an electronic version via the Internet at: http://nla.gov.au/nla.map-rm1780

Kjo eshte nje harte tjeter ne te cilen vihet re i njejti emer ELYMIOT qe ne harta te tjera e shikon te spostuar me ne jug, jashte kaoneve.

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •