Close
Faqja 3 prej 5 FillimFillim 12345 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 21 deri 30 prej 47
    acid burn :
    Te gjithe e dime qe Resuli a.s i ka faluar teravijet 8 rekate dhe jo ne xhemat. Omeri r.a nga 8 i beri 20 dhe ne xhemate. Dy pyetje:

1 - A nuk eshte kjo risi ne fe??
    2- Nese cdo risi ne fe te con ne humbje pse teravijet ne Qabe falen me xhemate dhe 20 rekate?
    Namazi i teravis është synet i fort (muekedetu), atë për herë të parë e ka praktikuar Muhamedi s.a.w.s. Thotë Ebu Hurejre: "I dërguari i Allahut nxiste për faljen e namazit të Ramazanit (kijamu ramadan), por pa e urdhëruar në formë të domosdoshme, dhe thoshte: "Kush falë namazin e Ramazanit me besim (në Allahun) dhe me shpres (në shpërblimin e Tij) do t'i shlyhen mëkatet e mëpërparme" (Transmetojn Buhariu Muslimi dhe të tjerët)
    Kurse Aishja r.a. ka thënë: "Është falur i dërguari i Allahut një natë në xhami dhe e kanë falë këtë namaz edhe disa njerëz, pastaj e ka falë atë me fisin, e janë shtuar njerëzit, pastaj janë tubuar natën e tretë apo të katërtën, e i dërguari i Allahut nuk ka dalur për tu falur me ta, ndërsa kur është zgjuar në mengjes ju ka thënë: "Ju kam parë atë që e keni bërë dhe nuk më ka penguar asgjë që të dalë, përveç frikës që kam patur se po ju obligohet ajo". Kjo ishte në Ramazan. (Muslimi)
    Namazi i teravis do të falët njëzet rekate, mund të falët me imam e edhe në mënyrë individuale. Ndërsa sa i përket numrit të rekateve në mes dijetarëve ka pikpamje të ndryshme:
    Ibni Tejmije në librin e tij "Mexhmu'ul fetava" thotë: "Në mesin e dijetarëve ka pikpamje të ndyshme rreth sasis së faljës së namazit të Ramazanit. Është e vërtetuar se Ubej Ibni Ka'bi i kishte falur njerëzit me njëzet rekate gjatë falëjës së Ramazanit, ndërsa vitrin tre rekate. Shumë prej dijetarëve këtë e shofin si synet, sepse këtë namaz e ka falë në mesin e muhaxhirëve dhe ensarëve e asnjëri prej tyre nuk e ka kundërshtue. Disa të tjerë kanë preferuar të falët tridhjet e nëndë rekate duke u mbështetur në atë se kështu falëshin banorët e hershëm të Medinës. Ndërsa një grup tjetër kanë thënë: "Është vërtetuar në Sahih nga Aishja r.a. se i dërguari i Allahut nuk ka shtuar në Ramazan e as jasht tij më shumë se trembëdhjet rekate" (Muslimi)
    Kjo çështje nuk u bëri përshtypje disa njerëzve, ngase menduan se si mund të jetë në kundërshtim me hadithin sahih veprimi i vertetuar i hulefai rrashidinëve dhe praktika e muslimanëve?
    E vërteta është se të gjitha këto pikpamje janë të pranueshme (hasen) siç e ka potencuar këtë Imam Ahmedi r.a. i cili nuk fikson në faljen e Ramazanit numër, dhe se i dërguari i Allahut nuk ka fiksuar numër, atëherë mund të shtohen rekatet dhe mund të zvoglohën sipas zgjatjes së leximit apo shkurtimit të tij.
    Vërtetë i dërguari i Allahut e zgjatte leximin në namazin e natës, sa që është vërtetuar në Sahih nga hadithi i Hudhejfës se: "Vërtet ai lexonte në një rekat kaptinën Bekare, Nisa dhe Ali Imran" Prandaj, zgjatje e leximit të tij nuk ka patur nevojë për shtimë të rekateve. Kurse Ubej Ibni Ka'bi pasi që është falë me ta, e ata ishin një xhemat i vetëm, nuk ka patur mundësi për t'ju zgjatur leximin, dhe i ka shtuar rekatet që të jenë si zëvëndësim për leximin e gjatë, dhe e kanë dyfishuar numrin e rekateve të Pejgamberit, nëse ai i ka falë gjatë natës njëmbëdhjet apo trembëdhjet rekate. E pas kësaj njerëzit në Medine, nuk kanë mundur ta përballojnë zgjatjen e leximit dhe i kanë shtuar rekatet deri në tridhjet e nëndë.
    Pastaj dijetarët prap kanë pikpamjet e tyre rreth asaj se cila është më e vlefshme: Zgjatimi i leximit apo shumimi i rukuve dhe sexhdeve, apo janë të njëjta? Imam Ahmedi për këtë sjell tri transmetime:
    Është vërtetuar në Sahihe se i dërguari i Allahut është pyetur: Cili namaz është më i vlefshëm? Ai ka thënë: "Namazi më i vlefshëm është ai që ka qëndrimin më të gjatë" Gjithashtu ai ka thënë: "Vërtetë nuk do të ndodhë që ti të bëjshë ndonjë sexhde veçëse Allahu do të të gradoj me një gradë më lartë, dhe do ta shlyej me të një lëshim" Edhe Rebi'a bin Ka'bit i ka thënë: "Ndihmoje vetën tënde me sexhde të shumta" (Muslimi)
    Është e njohur se sexhdeja në vete është më e vlefshme se qëndrimi, por leximi i qëndrimit e që është leximi i Kuranit është më i vlefshëm se sexhdeja. Por, realiteti qëndron në atë që namazi të jetë i ballansuar, kur të zgjatët qëndrimi duhet të zgjatët edhe rukuja dhe sexhdet, ashtu siç falej i dërguari i Allahut gjatë natës siç transmetoi Hudhejfja e edhe të tjerët, të tillë ishin edhe namazet farze, namazi i zënjës së diellit dhe të tjerë, pra të ballansuara. Nëse dikush i jep përparësi qëndrimit të gjatë me ruku dhe sexhde të gjata është njëjtë me atë që i jep përparësi qëndrimit të shkurtër me ruku e sexhde të shkurtëra. Në ndonjë moment kjo e shkurta do të jetë më e vlefshme, sikur që i dërguari i Allahut në ditën e çlirimit në namazin e paraditës (duha) i ka falur tetë rekate të shkurtëra e nuk ishte kufizuar me dy rekate të gjata. Si dhe veprimi që e kanë praktikue sahabët gjatë Ramazanit, pasi që është bërë i pamundshëm për xhematin përballimi i leximit të gjatë".
    Fitorja e vërtetë i takon Allahut dhe besimtarëve por qafirat këtë nuk e kuptojnë.

Nderi i Forumit Maska e Acid_Burn
    Anëtarësuar
    02-05-2002
    Postime
    1,028
    Vllai une pyetjen ta bera shume thjeshte ti pergjigjen "ma dhe" shume te nderlikuar.

Resuli a.s nuk i ka falur kurre teravijet me shume se 8 rekate.
    Kushdo qe i ka falur 20 ka bere dicka te re ne fe.
    Kjo e ka emrin RISI NE FE
    A eshte risi qe te con ne zjarr??

Te lutem mos i bjer nga KIna bjeri drejt se ke lehtsina ka pas thene gjyshi im rahmetliu.
    RIPPR

i/e regjistruar Maska e sleep
    Anëtarësuar
    10-10-2006
    Postime
    114
    Selamu Alejkum!
    Nje pyetje kam: A eshte e detyrueshme ngritja e pantollonave siper nyjave te kembes?
    Nese po me jepni argument!Edhe nje here a eshte e detyrieshme?
    __________________________________________________ ________________________
    red_dragon

Anëtarësuar
    02-05-2002
    Postime
    1,028
    Citim Postuar më parë nga sleep Lexo Postimin
    Selamu Alejkum!
    Nje pyetje kam: A eshte e detyrueshme ngritja e pantollonave siper nyjave te kembes?
    Nese po me jepni argument!Edhe nje here a eshte e detyrieshme?
    __________________________________________________ ________________________
    red_dragon
    Ti more pellumb a ke lexuar dic nga postimet e kesaj teme apo "kelltum e hajde te shkruaj edhe une dicka"

per hapesin e temes eshte obligim zbulimi i zogut te kembes ... une nuk pajtohem me te,por megjithate ai argumentet e tij i ka treguar ....
    RIPPR

Anëtarësuar
    02-05-2002
    Postime
    1,028
    referi

askush sot nuk i mban pantallonat te gjata per mendjemadhesi... dhe ne nje rast te tille nuk kemi te bejmeme Isbal. Nese pantallonat e mija e kalojne kycin e kembes kjo aspak nuk do te thote qe une po perpiqemte mbahem mendjemadh.

Ju harroni ndryshimin themeltar te dy epokave historike dhe zakoneve qe i karakterizojne ato.Ne kohen e Pejgamberit a.s arabet ne ate menyre tregonin kapajdallek ( shume e cuditshme per ta kuptuar) Sot nje gje e tille nuk ekziston. Per cfare Isbali e ke fjalen ti kur mbajtja e pantallonave nen kycin e kembes sot nuk perputhet aspakme definicionin e Isbalit??

Po nese dikush per mendjemadhesi i mabn pantallonat e shkurtra? Apo me ngjyra ngjyra apo me rripa apo ....

Friksojuni Allahut edhe thirrini mendjes se na nxite faqen
    RIPPR

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    22-12-2008
    Postime
    661
    Citim Postuar më parë nga altruisti_ek84 Lexo Postimin
    Une e kam nje pyetje per ty ?

Me beri pershtypje qe kjo qe the ti se cdo risi(bidad) eshte lajthitje dhe cdo ljathitje te con zjarr.

A je i sigurt ce cdo bidad te con ne lajthitje ?

Nese me thua qe po cdo bidad te con ne lajthitje ather do ta bej nje pyetje ty, por se pari dua kete pergjigje...
    po vella çdo bidat te çon ne zjarr.

por bidat ne fe ama ,jo bidate ne jeten e perditshme.siç jan makina avioni ora e te tjera.

nuk ka argumente qe umeri radij Allahu anhu te ket falur 20 rekate,por edhe nese i ka fal un te them siç i tha i biri Umerit, Abdullahu nje njeriu qe e pyeti per haxhin

i tha "tani te presim te bien gur nga qielli ,un them ka thene resuli Alejhi salatu ue selam ,ndersa ti me thuan ka then Umeri e ka then ebu Bekri.

e gjithsesi resuli alejhi selam ka thene

kapuni pas sunetit tim dhe sunetit te hulefai rashidineve. o vellezer kini kujdes ne çeshtjet e fes ,sepse kur pergjigjeni ne diçka ju po futeni midis Allahut teala dhe robit te tij dhe po thoni kjo ben e kjo nuk ben.

Anëtarësuar
    02-05-2002
    Postime
    1,028
    O paridi !

Kaq gje nuk kuptoni ? Resuli a.s nuk i ka fal teravijat me xhemat dhe i ka fal vetem 8 rekate.

Sot ne Qabe teravijat falen 20 rekate dhe me xhemate.

Keto dy fenomene nuk jane te njejta. I dyti eshte risi ne fe.

A thua valle kjo risi te con ne zjarr? A keni mend ju apo nuk keni?
    RIPPR

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    22-12-2008
    Postime
    661
    Citim Postuar më parë nga Acid_Burn Lexo Postimin
    O paridi !

Kaq gje nuk kuptoni ? Resuli a.s nuk i ka fal teravijat me xhemat dhe i ka fal vetem 8 rekate.

Sot ne Qabe teravijat falen 20 rekate dhe me xhemate.

Keto dy fenomene nuk jane te njejta. I dyti eshte risi ne fe.

A thua valle kjo risi te con ne zjarr? A keni mend ju apo nuk keni?
    le te presim te bien gur nga qielli pra.

un them resuli

ti thuan meka

Anëtarësuar
    02-05-2002
    Postime
    1,028
    si si si the ti???????

Ti thua Resuli une them Meka ????? Po nuk e kupton se cfare flet??? Ti akuzon te gjithe ata musliman qe falen ne Harami Sherifin gjate muajit te shenjte te RAmazanit se jane ne humbje??????

Ik o parid lexo edha ca libra se e ke gojen me te madhe se mendja.
    RIPPR

Acidi :
    Vllai une pyetjen ta bera shume thjeshte ti pergjigjen "ma dhe" shume te nderlikuar.
    Resuli a.s nuk i ka falur kurre teravijet me shume se 8 rekate.
    Kushdo qe i ka falur 20 ka bere dicka te re ne fe.
    Kjo e ka emrin RISI NE FE
    A eshte risi qe te con ne zjarr??
    Te lutem mos i bjer nga KIna bjeri drejt se ke lehtsina ka pas thene gjyshi im rahmetliu
    Habibi kur dikush i bjen shqip ju i thoni pse si bjen kinezisht.Un ta solla edhe shqip edhe kinezisht. Lexo edhe njiher se gjë nuk ke lexuar,un kam cituar :
    Sa i përket bidatit të lavdërueshëm, atëherë kjo është ajo çka përputhet me Sunet – që do të thotë se ajo ka bazë në Sunet të cilës mund t’i referohemi, dhe ky është ‘bidat’ në kuptimin e vet gjuhësor e jo në kuptimin e vet sheriatik, për shkak të pajtueshmërisë së tij me Sunet.
    Sikur që është mbledhja e Kur'anit dhe shum veprime tjera që u bënë pas profetit tonë.
    acidi :

askush sot nuk i mban pantallonat te gjata per mendjemadhesi..
    Gjykimi jot kategorik është kufr,sepse ti po e din se a ASKUSH sot nuk i mban pantollonat e gjata për mendjemadhësi.OSe mos ke marrë ndonji shpallje ose ndonji hadith për këtë?Po të thuash se nji pakicë ose nji shumicë, ndryshon meseleja por të thuash kategorikisht kjo është injorancë.
    Un ma së pari njoh disa që mu për këtë shkak i mbajnë pantollonat pra nga vetadmirimi,mendjemadhësia,vetëpëlqimi dhe x arsye tjera.
    Dhe tani bëhesh kategorik në katror pasi i studjove krejt çështjet dhe në fund ja vëndon vulën :
    dhe ne nje rast te tille nuk kemi te bejmeme Isbal
    Që pastaj do të kontraditosh me thënjen tënde :
    Po nese dikush per mendjemadhesi i mabn pantallonat e shkurtra? Apo me ngjyra ngjyra apo me rripa apo ....
    Na pyet neve se çak është kjo?
    Kjo i ngjan : Çka nëse ti tregohesh këtu për mendjemadh?
    Çka nëse ti islamin e mëson për tu treguar?
    Pastaj ti endej nuk mësove thelbësoren se çka është mendjemadhësia,ja resuli po të përgjigjet : Mendjemadhësia është rrefuzimi i të vërtetës dhe nënçmimi i njerëzve.’’(El-Bukhari).

Pastaj habibi,do ishte mir që edhe ti të biesh disa argumente t shiqojm e jo të folish nga logjika jote se çka është isbali
    Fitorja e vërtetë i takon Allahut dhe besimtarëve por qafirat këtë nuk e kuptojnë.

Faqja 3 prej 5 FillimFillim 12345 FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Vargje nga mërgimtari Xh.Ferizi
    Nga angert në forumin Letërsia shqiptare
    Përgjigje: 754
    Postimi i Fundit: 06-04-2010, 03:08

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •