Close
Faqja 100 prej 148 FillimFillim ... 50909899100101102110 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 991 deri 1,000 prej 1475
    Perjashtuar
    Anëtarësuar
    03-12-2008
    Vendndodhja
    ATJE KU ME RESPEKTOJN SI SHQIPTAR
    Postime
    1,015
    Citim Postuar më parë nga BARAT Lexo Postimin
    Kam lexuar diku se... thuhet qe rrufete e vizitojne Dodonen ne menyre me frekuente se cdo vend tjeter ne Evrope. Ketu besoj se behet fjale per Tomorrin, pasi aty ndodhin edhe crregullimiet me te medha te motit, stuhi, rrufe etj. Do te ishte me interes sikur te kishte ndonje informacion shkencor ne lidhje me kete gje. A di njeri nese mund te behet nje vezhgim tille nga ndonje institucion?
    Meqe jemi te rrufete...ato jane nje prej mistereve ende te pazbuluara te njeriut. Eshte thjesht teorik dhe i paplote spiegimi qe behet per to
    Ja dhe tjetra; rreth murit cikllopik ne sulov mund te gjesh me qindra lisa te goditur nga rrufet, kete e teregojn vete druret te cilet jan gjysem te dejgur ne trung, nga prania e energjise se madhe te rrufes, ne vendin qe fola per rreken e zeze jo shume larg prej aty eshte nje qaf nje quhet QAFA E GJIMOKES pra atje ku gjemon dhe eshte ne drejtim me kalan, shume afer.

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    03-12-2008
    Vendndodhja
    Postime
    1,015
    Citim Postuar më parë nga javan Lexo Postimin
    E kuptoj drejt kur thua, qe ne se shikon lumin Devoll ne drejtim te vendit ku derdhet, varri eshte ne krah te majte?

A lidhet rrekeja e zeze Lubinjes me Tomorricen?

Nga rrjedh emri sllav Lubinje? Zakonisht rrenja do jete ruajtur ne shqip.

Po ne krah te majt.

Rrekeja e zez lidhet me devollin. por eshte dhe shume afer me tomorricen 2 ose 3 klm nga pika ku bashkohen tomorrica me devollin.

Nuk eshte emertim sllav lubinja( te pakten keshtu mendoj une) se vendi ku eshte ky fshat eshte si nje BRINJ, ddhe poshte brinjes eshte LUM,pra ma do mendja se eshte deformimi i emrit LUMBRINJ ne LUBINJ, sic ndodh me nje fshat tjeter aty me posht ku kemi, (sot quhet) DARZEZ,(dje eshte quajtur) DARDHZEZ, nuk edi nese jam i sakt po eshte llogjike te kete ndodhur keshtu.

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Na duhet t'i dhurojme Kreksit nje shishe vere Bordeaux qe te na beje nje harte te re me keto rrekete, lumejte, varret dhe malin.

Kjo vere Kreksi thuhet qe eshte shpene ne Marseje nga Iliria prej ushtareve romake. Mbase disa nuk e dijne por pija me e mire per perendite behej diku aty verdalle Berat-Skraparit. Prej nga mendoj une ka rrjedhur emri i saj.

Francezet te hidhen ne gryke qe nuk eshte e vertete, dhe dokumentat qe provojne kete jane fallco.
    Ndryshuar për herë të fundit nga javan : 16-02-2009 më 17:47

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    03-12-2008
    Vendndodhja
    Postime
    1,015
    Na duhet t'i dhurojme Kreksit nje shishe vere Bordeaux qe te na beje nje harte te re me keto rrekete, lumejte, varret dhe malin.

Kjo vere Kreksi thuhet qe es het shpene ne Marseje nga Iliria prej ushtareve romake. Mbase disa nuk e dijne por pija me e mire per perendite behej diku aty verdalle Berat-Skraparit. Prej nga mendoj une ka rrejdhur emri i saj.
    Hahahahaha bordoja si mungon atij se e ka per dite ne franc,po ndonje shishe ME RAKI RRUSHI NGA AJO E JONA NE SULOV DO KISHTE QEN ILAC I MIRE SE E BEJM DHE PAK TE FORT E ZJEJM DY HER.

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Citim Postuar më parë nga sulioti Lexo Postimin
    Po ne krah te majt.

Rrekeja e zez lidhet me devollin. por eshte dhe shume afer me tomorricen 2 ose 3 klm nga pika ku bashkohen tomorrica me devollin.

Nuk eshte emertim sllav lubinja( te pakten keshtu mendoj une) se vendi ku eshte ky fshat eshte si nje BRINJ, ddhe poshte brinjes eshte LUM,pra ma do mendja se eshte deformimi i emrit LUMBRINJ ne LUBINJ, sic ndodh me nje fshat tjeter aty me posht ku kemi, (sot quhet) DARZEZ,(dje eshte quajtur) DARDHZEZ, nuk edi nese jam i sakt po eshte llogjike te kete ndodhur keshtu.
    Ajo qe ke rendesi eshte se kemi shume toponimi per te Zeze. Po kerkoj dicka si iZeb/o/a, Ka mundesi qe emri tere Devollit te jete i Zi, sepse koincidon me Devoll=Diabolo-Devolo-Diabolo-Ziabolo-Devoll (emertim latin).

i/e regjistruar Maska e ajzberg
    Anëtarësuar
    22-09-2004
    Postime
    2,214
    Ky eshte mali i Tomorit fotografuar nga ana veri lindore nga ku kalon lumi i Tomorices nga ku bashkohet me lumin e Devollit.Ne shtratin e thare te tij ju shikoni furrat e djegjes se qymyr drurit..........
    Fotografitë e Bashkëngjitura Fotografitë e Bashkëngjitura   
    Dija eshte injorance e mesuar.....

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    03-12-2008
    Vendndodhja
    Postime
    1,015
    Ajo qe ke rendesi eshte se kemi shume toponimi per te Zeze. Po kerkoj dicka si iZeb/o/a, Ka mundesi qe emri tere Devollit te jete i Zi, sepse koincidon me Devoll=Diabolo-Devolo-Diabolo-Ziabolo-Devoll (emertim latin).
    Jo them se jo, nuk duhet kurre ne kerkime emertimesh te marrim per baze gjuhe te tjera,por duke shikuar format dhe masat e atyre emrave qe kerkoojm.

DEV+HOLL (sipas meje) do te thote;

DEV=DEG ose derdh

HOLL= E HOLLE,pra dega e holl, se deri ne afersi te gramshit lumi i devollit eshte i holl i ngushte, nga gramshi e poshte fillon e trashet shum, ose me mire qe aty ku bashkohen me tomorricen.

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Shkrova nje fakt. Dioabol eshte mertimi i ketij lumi ne tere hardat e kohes romane. Por mbeshteta mendimin se Diabolo rrjedh nga toponimi shqiptar I Zi/Zez.

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    03-12-2008
    Vendndodhja
    Postime
    1,015
    Kush di te postoj ca foto nga interneti? se vet smarr shum vesh nga postimet e fotove.

mund te gjeni leht ne googel foto nga gramshi qe tregojn qart keto vende, se keto qe ka postuar ajzberg jan pak te mejgullta dhe ca larg nga vendi ku duhet te studjojm.

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    03-12-2008
    Vendndodhja
    Postime
    1,015
    Shkrova nje fakt. Dioabol eshte mertimi i ketij lumi ne tere hardat e kohes romane. Por mbeshteta mendimin se Diabolo rrjedh nga toponimi shqiptar I Zi/Zez.
    O miku im e dhash shembullin me lart, ne vete dhe i deformojm emrat, cfare mund te presim nga romakt qe e kan ber DEVOLLIN DIOABOL.Eshte thjesht nje gabim dhe deformim ne shkrimin romak te pakten keshtu e shoh keshtu e llogjikoj, e se me erdhi dhe ideja tjeter;

dev=damar i holl

po te shikojm damaret e gjakut te japin pershtypjen e formave qe kan lumenjt me perenj bashk.si te duket kjo tez?

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •