Close
Faqja 57 prej 91 FillimFillim ... 747555657585967 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 561 deri 570 prej 903
    Citim Postuar mė parė nga javan Lexo Postimin
    Ne fakt Herodoti thote se Prifterinjte meshkuj te Tebes se Egjiptit i treguan ketij historine e pellumbeshave te zeza qe vijon. Se priftereshat pellumba ndaluan njekohesisht si ne Teben e tyre edhe ne Dodone, dhe se qe te dy tempujt veneronin njelloj.

Po mire, si ndodhi qe Tebanet kaluan ne meshkuj por vazhdonin te veneronin njelloj? Kjo bie ndesh me shume thenie te tjera qe pellazget qene te paret qe adhuronin dhe u bene dhurata perendive. Edhe me nje tjeter thenie qe emrat e perendive (vetem keto) i moren nga Egjiptianet. Mos te them pastaj se kam dyshimet e miaj se nuk behet fjale fare per Teben e Egjiptit.

Pra Herodoti evgjit po na mbush mendjen se Egjiptianet ne mos kishin qene me te vjeter, kane se paku ne te njejten lashtesi civilizimi me edhe pellazget. Por Plato na thote qe prifterinjte Egjiptiane i thane Solonit se Greket jane me te vjeter se kushdo popull, por kane humbur memorjen nga pembytja.

Me pak fjale, ne se ka ndonje gje nga Herodoti qe une kam refuzuar gjithnje ta blej par-value eshte pikerisht ky citim. Herodoti bile thote qe po nuk ju del llogaria, mendoni se Kadmi e solli nje zezake skllave dhe kjo u kthye ne idhull nga pellazget. Shume bindese.
    Rrefimet e autoreve """greke""" te lashtesise jane plot kontradiksione, por dhe perkthimet lene per te deshiruar, por meqe ra fjala per Solonin une nuk e kam kuptuar shprehjen: nuk ka gje ne bote me emrin grek i vjeter, ju jeni te rinj.
    Si humbka memorja e vetem nje kombi nga permbytja dhe kombi tjeter(egjypti) ruajti cdo gje. Mos valle permbytja preku vetem """"greket""""? Po pellazget nga dolen?
    e verteta dhe e drejta jane miq me te mire se edhe vete Platoni, miku im

OPENMINDED Maska e land
    Anėtarėsuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Citim Postuar mė parė nga Darius Lexo Postimin
    Flm fabrizio. Me kurseve kohe dhe mund. Vetem nje pyetje kisha se jam i paqarte. Pse ne vend te bakrit ke perdorur termin plumb? Me ngaterron prania e plumbit si ne korda ashtu dhe ne ene, sidomos tek kordat pasi dihet qe plumbi nuk rezonon.
    .
    e korrigjova lol... perkthimin e pare qe i bera ku mu sul kreksi e kisha shkruar plumb...ne fakt kisha nje fiksim qe metali i dodones eshte plumbi,pra kisha degjuar me pare per pllaken e plumbit te dodones,plus dhe per supersticion plumbin e quaj magjik....pra nje shkarje ime momentale....e di qe plumbi nuk rezonon.

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Citim Postuar mė parė nga dias10 Lexo Postimin
    Rrefimet e autoreve """greke""" te lashtesise jane plot kontradiksione, por dhe perkthimet lene per te deshiruar, por meqe ra fjala per Solonin une nuk e kam kuptuar shprehjen: nuk ka gje ne bote me emrin grek i vjeter, ju jeni te rinj.
    Si humbka memorja e vetem nje kombi nga permbytja dhe kombi tjeter(egjypti) ruajti cdo gje. Mos valle permbytja preku vetem """"greket""""? Po pellazget nga dolen?
    Pikerisht. Thenia e plote te Platos (Solonit) ne kete rast kam pershtypjen se eshte postuar ne nje nga temat e Atlantides me pare. Thenia nuk eshte se ju jeni te rinj, por se kujtesa juaj (greke) eshte e re. Interpretimi qe i bej une eshte se Egjipti ruajti kulturen civilizuese (lexo pellazge) ne piramide. Hermesi/Thoti mendohet te kete urdheruar per kete.

Nderkohe pellazget ishin te zene duke u marre me llafe se kush eshte me i zgjuar. Si rezultat, pas permbytjes Egjipti kishte prezervuar kulturen qe tani me quhet Egjiptiane.

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Citim Postuar mė parė nga FABRIZIO Lexo Postimin
    e korrigjova lol... perkthimin e pare qe i bera ku mu sul kreksi e kisha shkruar plumb...ne fakt kisha nje fiksim qe metali i dodones eshte plumbi,pra kisha degjuar me pare per pllaken e plumbit te dodones,plus dhe per supersticion plumbin e quaj magjik....pra nje shkarje ime momentale....e di qe plumbi nuk rezonon.
    Darius, mendoj qe pjesa qe ka mbetur eshte me interesante se sa kjo qe eshte perkthyer gjer me tash. New fakt tere libri, por kerkon nje perqendrim te madh ta kuptosh dhe sy shqiponje. Fabrizio i ka te dyja, e une jo.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga javan : 05-02-2009 mė 22:12

OPENMINDED Maska e land
    Anėtarėsuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Darius, mendoj qe pjesa qe ka mbetur eshte me intersante se sa kjo qe eshte perkthyer gjer me tash.
    e kam perkthyer dhe pjesen tjeter,po,eshte me interesante.......ta rishikoj dhe njehere neser dhe e postoj.

do ishte mirete hidhje pjese te tjera nga libri

Pikerisht. Thenia e plote te Platos (Solonit) ne kete rast kam pershtypjen se eshte postuar ne nje nga temat e Atlantides me pare. Thenia nuk eshte se ju jeni te rinj, por se kujtesa juaj (greke) eshte e re. Interpretimi qe i bej une eshte se Egjipti ruajti kulturen civilizuese (lexo pellazge) ne piramide. Hermesi/Thoti mendohet te kete urdheruar per kete.

Nderkohe pellazget ishin te zene duke u marre me llafe se kush eshte me i zgjuar. Si rezultat, pas permbytjes Egjipti kishte prezervuar kulturen qe tani me quhet Egjiptiane.
    Sipas mitologjise, permbytja nga e cila mbijetoi Deukaleoni nuk kurseu komb mbi dhe, por duke qene se Greqi, filloi te quhej pikerisht zona ku jetuan Pellazget, me detyron te mendoj, se, meqe pellazget ishin gjalle ne kohen e ""grekve"" , ska ndodhur kurfare permbytje, por ndoshta me permbytje ""greket"" kuptojne nje vershim, mbivendosje etnike dhe shfarosje te nje race aborigjene.

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Citim Postuar mė parė nga dias10 Lexo Postimin
    Sipas mitologjise, permbytja nga e cila mbijetoi Deukaleoni nuk kurseu komb mbi dhe, por duke qene se Greqi, filloi te quhej pikerisht zona ku jetuan Pellazget, me detyron te mendoj, se, meqe pellazget ishin gjalle ne kohen e ""grekve"" , ska ndodhur kurfare permbytje, por ndoshta me permbytje ""greket"" kuptojne nje vershim, mbivendosje etnike dhe shfarosje te nje race aborigjene.
    Hermesi jetoi dhjetra vjet pas permbytjes. Mendoj se permbytje ka patur, ne fakt nuk kam dyshim mbi kete sepse ne do na kishin mbetur relike te civilizimit. Problemi eshte se teknologjia dhe njohurite mbeten te kufizuara me memorjen e te shpetuarve dhe trasheguan ne forme legjende dhe jo dijeje kategorike. Ndryshe nga Egjiptasit.

Peshemebull di se nje nga Sibilat, ajo e Kumanes e njohur si Amathea i kerkon prijesit romak Tarkuin Priska (emer interesant ky) disa qindra talente per 9 libra te lana nga parardhest e saj. Askush nuk ja ve veshin dhe tallen me te sepse shuma qe marramendese. Ajo hedh ne zjarr 3 libra. Kerkon te njeten shume per librat e mbetur. Persheri tallje. Ajo djeg edhe tri libra te tjere. Me ne fund thote se gjithe njohuria boterore eshte ne keto libra, ne se nuk paguani edhe keto do pasojne. Tarkuini thote prit te shoh njehere cfare jane keta libra qe po ben kaq zhurme. Dhe mahnitet. Thone qe permbanin tere dijeneine njerezore. I thote t'i jape kopjet e librave qe dogji dhe ai do i jape me shume para se kerkoi. Amathea i thote qe vetem keta te tri kane mbetur, nuk ka ne bote me asnje kopje ose flete te librave qe dogji. Thone qe keta libra permbanin te erdhmen e botes dhe te Italise. U derguan ne Rome, u kopjuan dhe disa libra u bene publike me perjashtim te pjeseve qe lidheshin me Romen dhe Greqine. Cdo gje ka dale.

Ja vargjet qe Sibula i reciton tarkuinit ne ate takim prej njerit nga librat:

Nje Zot, qe sundon i Vetem, i pamase, i palindur.
    Por Zoti eshte nje, me i larti ng ate tere,
    Qe beri parajsen, qiellin, yjet dhe henen,
    Token me fruta te marsur dhe detin.
    Eshte vetem ai nje Zot, Krijues i pakontrollueshem;
    Ai precaktoi modelin e formes njerezore,
    Dhe krijoi natyren ky perzihen te vdekshimit
    Vete, duke qene gjenerues i cdo jete.

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Ne fakt po vendos dicka shume interesante lidhur me origjinen e fjales Boule, dhe Sibile.

Citohet Mark Varro, qe cilesohet si burri me i ditur qe ka ekzistuar nder Greket dhe Latinet nje gjuhe Aeolike "Si" Zot qe po sipas Varros lexohet "sious" dhe jo "theous" ose "šeou's" sic i thone greket, ndersa Keshilli shqiptohet "Bule" dhe jo "Boule" sic i thone greket. Komenti nuk eshte i imi, e kam marre nga nje citim Varros.

Pra SioBule do te thote Keshill I Zotit.

Dias10, si e lidh ti "Bule" me keshill? Une mendoj se duhet te jete pjesa Grum-Bull. Le ta diskutojme pasi ky bulli na ka dale perpara si kau egjiptian, si bolla e si shume gjera te tjera.

Hermesi jetoi dhjetra vjet pas permbytjes. Mendoj se permbytje ka patur, ne fakt nuk kam dyshim mbi kete sepse ne do na kishin mbetur relike te civilizimit. Problemi eshte se teknologjia dhe njohurite mbeten te kufizuara me memorjen e te shpetuarve dhe trasheguan ne forme legjende dhe jo dijeje kategorike. Ndryshe nga Egjiptasit.

Peshemebull di se nje nga Sibilat, ajo e Kumanes e njohur si Amathea i kerkon prijesit romak Tarkuin Priska (emer interesant ky) disa qindra talente per 9 libra te lana nga parardhest e saj. Askush nuk ja ve veshin dhe tallen me te sepse shuma qe marramendese. Ajo hedh ne zjarr 3 libra. Kerkon te njeten shume per librat e mbetur. Persheri tallje. Ajo djeg edhe tri libra te tjere. Me ne fund thote se gjithe njohuria boterore eshte ne keto libra, ne se nuk paguani edhe keto do pasojne. Tarkuini thote prit te shoh njehere cfare jane keta libra qe po ben kaq zhurme. Dhe mahnitet. Thone qe permbanin tere dijeneine njerezore. I thote t'i jape kopjet e librave qe dogji dhe ai do i jape me shume para se kerkoi. Amathea i thote qe vetem keta te tri kane mbetur, nuk ka ne bote me asnje kopje ose flete te librave qe dogji. Thone qe keta libra permbanin te erdhmen e botes dhe te Italise. U derguan ne Rome, u kopjuan dhe disa libra u bene publike me perjashtim te pjeseve qe lidheshin me Romen dhe Greqine. Cdo gje ka dale.

Ja vargjet qe Sibula i reciton tarkuinit ne ate takim prej njerit nga librat:

Nje Zot, qe sundon i Vetem, i pamase, i palindur.
    Por Zoti eshte nje, me i larti ng ate tere,
    Qe beri parajsen, qiellin, yjet dhe henen,
    Token me fruta te marsur dhe detin.
    Eshte vetem ai nje Zot, Krijues i pakontrollueshem;
    Ai precaktoi modelin e formes njerezore,
    Dhe krijoi natyren ky perzihen te vdekshimit
    Vete, duke qene gjenerues i cdo jete.
    Shume interesant Javan.
    Dija eshte pushteti me i madh dhe jo paraja prandaj dhe Pellazget e quanin Zotin e tyre DIA (Δία) kurse profetet theo(thenes).

Ne fakt po vendos dicka shume interesante lidhur me origjinen e fjales Boule, dhe Sibile.

Citohet Mark Varro, qe cilesohet si burri me i ditur qe ka ekzistuar nder Greket dhe Latinet nje gjuhe Aeolike "Si" Zot qe po sipas Varros lexohet "sious" dhe jo "theous" ose "šeou's" sic i thone greket, ndersa Keshilli shqiptohet "Bule" dhe jo "Boule" sic i thone greket. Komenti nuk eshte i imi, e kam marre nga nje citim Varros.

Pra SioBule do te thote Keshill I Zotit.

Dias10, si e lidh ti "Bule" me keshill? Une mendoj se duhet te jete pjesa Grum-Bull. Le ta diskutojme pasi ky bulli na ka dale perpara si kau egjiptian, si bolla e si shume gjera te tjera.
    Ka te beje me foljen Boulo qe do te thote vendos, ngul. Pra ajo eshte ne fakt jo keshill por te vendosurit, te zgjedhurit, te ngulurit e zotit( ose mundesia tjeter ata qe vendosin) . Por ne fakt ajo eshte folja shqipe me vu. Eshte e njejta folje qe sherben per fjaleformimin e fjales VULE, Buall dhe ne pergjithesi me simbolin e bririt(boukeros-me brire si buall) sepse bririt i thone keras= qe ra(qe te godet).
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga dias10 : 05-02-2009 mė 22:58

Faqja 57 prej 91 FillimFillim ... 747555657585967 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Etimologjia e emrit Pellazg
    Nga Henri nė forumin Gjuha shqipe
    Pėrgjigje: 511
    Postimi i Fundit: 13-07-2014, 14:41
  2. Kisha ėshtė Njė
    Nga Albo nė forumin Komuniteti orthodhoks
    Pėrgjigje: 14
    Postimi i Fundit: 29-05-2010, 11:25
  3. Qėllimi dhe kuptimi i fesė - besimit
    Nga ORIONI nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 04-12-2004, 16:59
  4. DOKTRINA - Kapitulli II. Simboli i Besimit
    Nga Albo nė forumin Komuniteti orthodhoks
    Pėrgjigje: 19
    Postimi i Fundit: 21-09-2004, 21:47

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •