Close
Faqja 4 prej 5 FillimFillim ... 2345 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 31 deri 40 prej 44
    me 40 hajdutë Maska e alibaba
    Anëtarësuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Nuk bëhet studimi në këtë mënyrë alla-katunarçe, duke injoru të gjitha realitete historike e gjuhësore.

folja kumbon eshte forme e perbere
    kumboj=ku +mboj(mbaj)
    kamban=ka + mban(veta e trete)
    Në këtë rast:
    1. Po thehet ai ligji yt, se këto fjalë fillojnë me KA. Këtu kemi dhe një tjetër që fillon me KU.
    2. Kambana nuk mban asgjë. Unë nuk kam parë ndonjë kambanë që mban diçka. Kambana për herë të parë është përdorë nga blegtorët për t'ua vënë bagëtive dhe jo nga kishat siç pandeh zotrote.
    3. MBOJ nuk ekziston si fjalë. Dhe s'ka të bëjë me Mbaj
    4. Kumbona ose Kambana, rrjedh nga onomatope, dmth nga tingulli natyral që nxjerr kjo vegël. "Kumb-kumb-kumb" shumë e thjeshtë është me kuptue.

Ne te cilen qe=ka(lexo postimin tim per lidhezen qe perdorur ne fjalite percaktore me burim ka) dhe rre~rreth~rrote~rotullim
    s'ka të bëjë me kurrfëarë rrotullimi. Kerri osht kerr, është fjalë themelore, nuk është kriju nga ndonjë fjalë tjetër. Të paktën jo nga rrota.

1. Kandar= Ka(që) + ndar(ndaj)= nje paisje që perdoret per te ndare (vendosur,percaktuar ) sasine e mases(peshen) =qe ndare
    Në këtë rast:
    1. Kandari nuk ndan asgjë. Thika ndan, shpata ndan, sëpata ndan, por kandari nuk ndan asgjë, edhe shekujt do të kalojnë e kandari kurrën e kurrës nuk do të mund të përdoret për të ndarë diçka, sepse nuk mund të ndajë asgjë. Kandari është për të matur peshën dhe kaq.
    2. Kandar është përdorë edhe në veri shumë herët, dhe po të ishte ashtu do të duhej të thuhej KADAMUN dhe jo KANDAR.
    3. Në veri thuhet kandar, që menj'herë të thotë mendja se ka të bëjpë me KËND, KAND, këndi i rrotullimit të tij.

2. Kangjell=ka(që) + ngel= ne te cilen nuk deperton dot= qe ngel(ngec)
    Erdhi Papa Qemo dhe ngeli në kangjella LOL.

Po kangjell dmth KUNGJ, asgjë më tepër, ju në Shqipëri i thoni kunja, ne i themi kungj. Kungj është diçka ngulur në tokë por me majë përpjetë. Edhe kangjellat janë kungja.

Ne rastin konkret fjalia percaktore: që a shtiell= që'a shtiell=k(ë)a shtjelle=k(ëa)shtjellë=kështjellë. Kuptimi : qe eshte mbrojtje.
    Kur t'i kthehesh edhe njëherë asaj që kam thënë më herët mund të vimë në binarë.

Fjalën kështjellë nuk e shpjegon dot pa fjalën Kastra, sepse kanë një prejardhje. Rrënja është KAST. edhe te Kasolla kemi të njëjtën gjë veçse ka humb T.

alpha dominant Maska e D@mian
    Anëtarësuar
    20-09-2005
    Vendndodhja
    Boston, MA
    Postime
    1,170
    Huazim nga latinishtja (ne rastin me te mire).

Citim Postuar më parë nga dias10 Lexo Postimin
    kalesh(ka +lesh), kampion(ka-mbi), kandar(ka+ndarë),kambanë(ka+mban), kangjell(ka+ngel), karroce(ka+rrotza), etj etj.
    Karrote?
    FLUCTUAT NEC MERGITUR

i/e regjistruar Maska e ajzberg
    Anëtarësuar
    22-09-2004
    Postime
    2,214
    Citim Postuar më parë nga alibaba Lexo Postimin
    Ajzberg edhe dias10, për të vërtetu ato që thoni ju duhen mijëra shpjegime. Ju nuk jeni duke dhënë kurrëfarë shpjegimi. Ato më ngjajnë me ca përralla priftërinjsh, që të nervozojnë, sepse ka vetëm vullnet për të pohuar por jo edhe logjikë as shpjegim.

K nuk është njeriu, as ka lidhje me njeriun, këto janë shpjegime alla-turka, që nuk kanë asnjë lloj vlere shkencore.
    Je me i sakte ne percaktim ,spjegimi i germave nuk eshte as peralle prifterinjesh e as alla turkerisht ,por eshte spjegim qe ti dhe te tjere nuk doni ta pranoni.Per kete po te sjell nje provez nga Da Vinci ,shikoje mire figuren ,ajo eshte nje dopjo K dhe profili i saj eshte K ,tani dac pranoje e dac jo ,une duke ditur formimin e germes mundet te deshifroj fjale qe per ty nuk kane kuptim
    Fotografitë e Bashkëngjitura Fotografitë e Bashkëngjitura  
    Dija eshte injorance e mesuar.....

Anëtarësuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Ça osht kjo gallatë kshu more??

Ke marrë shkronjë K ke vendos në pikturën e njeriut, dhe mundohesh të bindësh njerëzit se shkronja K simbolizoka njeriun. Njerëzit nuk hanë bar mer plak.

Unë tash mund të marrë shkronjën K dhe të vendos në brirët e lopës, ose t'a vendos në kokën e veshët e lepurit, ose shumë e shuml tjera opcione dhe që të gjitha i përshtaten.

Shkronja K është K, nuk simbolizon kurrëfarë njeriu, thjesht simbolizon një tingull të veçantë që del nga goja e njeriut, dhe ky tingull në gjuhën tonë shkruhet me këto shkronja K dhe k

i/e regjistruar Maska e ZANOR
    Anëtarësuar
    25-09-2002
    Postime
    1,114
    Citim Postuar më parë nga rrezon Lexo Postimin
    emri - kështjellë, në shqip sot është një derivat gjoja modern, mbase kemi kështjella gurësh, kala etj. por rrënja e fjalës është - kast(ë), kasta - kashta e thekres (sepse me këtëkashtë thekre u ndërtuan banimet mbrojtëse të para (pas atyre nga degët e dushkut) dhe nuk janë ndërtuar as me gardhiqe anash, as lartë, as poshtë - por prej tokes, në formë të germës A, çka kuptojmë sot veç formë kulmi, pra një kulm kashte mbi tokë, e asgjë tjetër. Kështjellat e para, nuk kishin mure,që më vonë, u ndërtuan me mure gardhi, me gur, me granite, në forma arkitekturale ndër ma të ndryshmet, si fortifikata - ku kemi në vijim - kalanë, kalaja nga turqit
    qëi shohim gërmadhat e tyre...

Rrënja - kast(ë), kaast, me a zanore e ngritur dyfishe, është e pakontestueshme dhe nuk ka të bëjë me rrënjen - kastra, kastro, as nuk ndahet në ka+stjellë, shtjellë assesi, se janë dy fjalë të ndryshme (kastra, kastro, kastravec)...

Realisht e origjinalisht duhet të thohet shqip - KASTELLË, KASTELLA, si fjalë e hershme dhe KASHTELLË, KASHTELLA, si fjalë shqipe e sotme - nga kashta e thekres, grurit etj.

kurse lidhja me rrënjen TALL(Ë), TALLA, vie nga fjala - tallë, talla e misrit, ku në vend të kashtes së thekres, u ndërtuan poashtu si kulme mbi tokë, pa mure, po me talla misri, talla kollomoqi dhe ndryshon pak nga kashta e thekres dhe merr kuptimin - KASHTALL(Ë), KASHTALLA, KASHTALLAT - ndërtuar me talla misri, apo talla kallami të thame etj.

KASHTELLA - KASHTALLA - KËSHTJELLA
    nuk e shihni këtë parase të ofroheni tek përfundimi - është nga faqja 1.?

ke harru kasht elbi....pa permen,t'gjitha llojet e tjera t'kashtrave jan

Anëtarësuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    K'ëto gjëra jam duke i thënë që nga postimi i parë edhe duke ilustruar me tekste historike.
    Megjithatë hamendja për "tallë" është e vlefshme.

i/e regjistruar Maska e Brari
    Anëtarësuar
    23-04-2002
    Postime
    18,826
    diskutime te bukura e me nivel..

i/e regjistruar Maska e Kreksi
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636
    Gabim trashanike eshte te thuhet se keshtjelel vjene edhe nga TALLA e MISRIT !
    Sa per kashten pajtohem deri diku me kete teori por kur e permendet ne fund edhe TALLEN e MISRIT mu desht te nderhyje per kete arsye se;
    Misri u depertua ne kontinentin e europes vetem pas zbulimit te amerikes pra pas Kolombos dhe filloi filloi t e mbillet ne egjypte ne Misir dhe mori emrin misri kurse emri i vertete eshte MAJIS se vjen nga se populli Maja e mori emrin e tyre pikerishte nga kjo fara e Majisit, pra e KALLAM-BOQÊ-es se per ne europianet ngjante ne kallam veçse kishte edhe nje boç me teper se kallami per ate quhet ne popull "kallamboç"...;

Ti kthehemi keshtjelles tani;
    Keshtjelle mund te jete vetem se "rrethim" nje kulle e mbshtjellun, e rrethekuar me mure guri, tullash apo gardh, qe edhe fjala gardh eshte nje fjale ne vete qe mbron siguron kullen.

Si ndodhi qe nga "Peshtjell" te dali sot "keshtjelle" ?
    Shume lehte, krahasoni keto dy dallime gati se nuk dallohen fare kur shqiptohen...
    Askush nuk te pyt: ç'ka bere atedheu per ty por ç'ke bere ti per Atedheun ! - JFK

Anëtarësuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Sa per kashten pajtohem deri diku me kete teori por kur e permendet ne fund edhe TALLEN e MISRIT mu desht te nderhyje per kete arsye se;
    Misri u depertua ne kontinentin e europes vetem pas zbulimit te amerikes pra pas Kolombos dhe filloi filloi t e mbillet ne egjypte ne Misir dhe mori emrin misri kurse emri i vertete eshte MAJIS se vjen nga se populli Maja e mori emrin e tyre pikerishte nga kjo fara e Majisit, pra e KALLAM-BOQÊ-es se per ne europianet ngjante ne kallam veçse kishte edhe nje boç me teper se kallami per ate quhet ne popull "kallamboç"...;
    E dimë kur erdhi misri. Po talla? Nga rrjedh kjo fjalë?

TALUS në latinishte dhe në' gjuhën e shkencës quhet trupi i algave dhe kërpudhave. Kjo rrjedh nga fjala e lashtë shqipe TALLA. Talla ka ekzistu edhe kur nuk kishte misër.

Vetë talla për menim tem vje nga Kashtalla. Sepse Kashtalla ishte gardhi i bërë nga kallinjtë, Kallami, shavari etj. Nga kalliri, Kallishta pastaja Kashta, pastaj Kashtalla pastaj Kështjella.

Si ndodhi qe nga "Peshtjell" te dali sot "keshtjelle" ?
    Shume lehte, krahasoni keto dy dallime gati se nuk dallohen fare kur shqiptohen...
    Çka nëse vetë folja pështjell rrjedh nga kështjella?

Faqja 4 prej 5 FillimFillim ... 2345 FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Prejardhja e fjales Krisht ?
    Nga dardajan në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 25
    Postimi i Fundit: 11-12-2024, 08:56
  2. Prejardhja e fjales Albania?
    Nga s0ni në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 86
    Postimi i Fundit: 26-10-2016, 06:37
  3. Arvanitasit dhe prejardhja e grekëve
    Nga drini_në_TR në forumin Portali i forumit
    Përgjigje: 85
    Postimi i Fundit: 12-06-2015, 13:29
  4. Prejardhja e fjales "mishmash"!!!!!!!!
    Nga drague në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 43
    Postimi i Fundit: 15-06-2009, 20:31
  5. Prejardhja linguistike e emrit ATHINA
    Nga ash në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 147
    Postimi i Fundit: 10-06-2009, 10:55

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •