Close
Faqja 3 prej 5 FillimFillim 12345 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 21 deri 30 prej 44
    me 40 hajdutë Maska e alibaba
    Anëtarësuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Une e di qe kjo analize eshte nje shuplake per te gjithe ata qe "mendojne" se fjala keshtjelle eshte nje huazim prej latinishtes/italishtes castelo, por nuk eshte faji im qe latinishtja eshte nje forme jo e lashte konvencionale e shqipes.
    Kastell është fjala e lashtë latino-ilire, se i njëjti popull ishin.

Se si u shtu shkronja J, kjo nuk ka të bëjë me prejardhjen e fjalës, shkronja J u shtua pasi që është kriju fjala.

Kemi së pari Kast (kashtë), Kastell (kashtallë), pra është krijuar njëherë emërtimi për këtë fortesë, ka marrë kuptimin që ka dhe sot, e shumë më vonë, është shtuar shkronja J. Prandaj nuk e shoh të arsyeshme që shkronja J të debatohet më tej. Shkronja J mungon edhe te Kastra.

Mua nuk më bind dot, dhe as nuk e konsideroj të logjikshëm studimin që i ke bërë, përderisa nuk ke dhënë shpjegime se iu mbath përpara KA, asaj Shtjellës. Jo që siç e thashë më herët, nuk njihen formime të fjalëve që iu kanë mbathur para dy shkronjat KA.

latine dhe ilire jane dy gjera te ndryshme......keshtjella nuk ka lidhje me kashte.

dias e spjegon bindshem.

Citim Postuar më parë nga alibaba Lexo Postimin
    Mua nuk më bind dot, dhe as nuk e konsideroj të logjikshëm studimin që i ke bërë, përderisa nuk ke dhënë shpjegime se iu mbath përpara KA, asaj Shtjellës. Jo që siç e thashë më herët, nuk njihen formime të fjalëve që iu kanë mbathur para dy shkronjat KA.
    kalesh(ka +lesh), kampion(ka-mbi), kandar(ka+ndarë),kambanë(ka+mban), kangjell(ka+ngel), karroce(ka+rrotza), etj etj.

Qellimi im nuk eshte te te bind ty. Eshte pakuptim ti ve detyre vehtes te te bind ty. Une thjesht diskutoj. Ky eshte nje forum ku perfitimi eshte reciprok.
    e verteta dhe e drejta jane miq me te mire se edhe vete Platoni, miku im

Anëtarësuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    kalesh(ka +lesh), kampion(ka-mbi), kandar(ka+ndarë),kambanë(ka+mban), kangjell(ka+ngel), karroce(ka+rrotza), etj etj.
    Kalesh s'ka lidhe me lesh, kjo dmth bukurosh.
    Kambana, nuk është formu nga KA dhe mbana, por nga onomatopeja Kamb apo kumb, dmth krisma që bën, kumbimi i saj. Karroca, gjithashtu është një zgjatje e formës arkaike KERR, qerre.
    Kandar e Kangjell më duken si të hujat për t'u shpjegu me anë të shqipes.

Kështu si thu ti, na del se Kështjella është formu nga KA dhe STELLI, sepse forma arkaike është Kastell, shkronja J është futë vonë. nuk mund të shpjegojmë fjalët ashtu siç janë sot, por vetëm duke i ditur, format arkaike.

Kalesh s'ka lidhe me lesh, kjo dmth bukurosh
    i cili eshte kuptim dytesor

Kambana, nuk është formu nga KA dhe mbana, por nga onomatopeja Kamb apo kumb, dmth krisma që bën, kumbimi i saj.
    folja kumbon eshte forme e perbere
    kumboj=ku +mboj(mbaj)
    kamban=ka + mban(veta e trete)

Karroca, gjithashtu është një zgjatje e formës arkaike KERR, qerre.
    Ne te cilen qe=ka(lexo postimin tim per lidhezen qe perdorur ne fjalite percaktore me burim ka) dhe rre~rreth~rrote~rotullim

Kandar e Kangjell më duken si të hujat për t'u shpjegu me anë të shqipes..
    Qe jane shqip te pastra:

1. Kandar= Ka(që) + ndar(ndaj)= nje paisje perdoret per te ndare (vendosur,percaktuar ) sasine e mases(peshen) =qe ndare

2. Kangjell=ka(që) + ngel= ne te cilen nuk deperton dot= qe ngel(ngec)

Kështu si thu ti, na del se Kështjella është formu nga KA dhe STELLI, sepse forma arkaike është Kastell, shkronja J është futë vonë. nuk mund të shpjegojmë fjalët ashtu siç janë sot, por vetëm duke i ditur, format arkaike.
    Fjala shtjelle(=veshje) eshte shume e vjeter, ajo pothuajse ka dale fare nga perdorimi ose perdoret vetem ne kuptime te tjera.
    Tingujt nuk futen kot ne rrenjet e fjaleve , funksioni i tyre eshte i percaktuar, renja apo transformimi i tyre ju bindet disa ligjeve specifike.
    Ne rastin konkret fjalia percaktore: që a shtiell= që'a shtiell=k(ë)a shtjelle=k(ëa)shtjellë=kështjellë. Kuptimi : qe eshte mbrojtje.
    Ndryshuar për herë të fundit nga dias10 : 26-10-2008 më 22:12

. Karroca, gjithashtu është një zgjatje e formës arkaike KERR, qerre.
    .
    Citim Postuar më parë nga dias10
    .Ne te cilen qe=ka(lexo postimin tim per lidhezen qe perdorur ne fjalite percaktore me burim ka) dhe rre~rreth~rrote~rrotullim.
    por qe te dale me e qarte po te spjegoj se forma origjinale eshte qerre(qe rreth)=karro(qe rrotullohet)= karrote(karroce) eshte shmanguar ne menyre te vetvetishme omonimi qe buron nga e njejta strukture.

Prandaj dhe ne anglisht cart=ka-rrotë(karroce) ku rt=rrot pas nje reduktimi te o-se. Po ashtu dhe sinonimet e tjera kane te bejne me rotullimin:

Per kete arsye dhe ne anglisht dhe ne """greqishten""" e lashte kemi te njejten forme roll~rrot~roch~rrokullisem~rreth~rrotulloj:

i vetmi sinonim qe eshte "origjinal" anglez eshte carriage qe buron nga folja carry=mbart
    Ndryshuar për herë të fundit nga dias10 : 26-10-2008 më 23:03

Anëtarësuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Ne te cilen qe=ka
    Pra mëzati dhe rrota na e bëkan Karrocën, ndërkohë që Karroca tërhiqet nga kuajt, e jo nga kijet.

Ndërsa mëzati dhe mbështjellja prej leshit a pambukut na e jepkan kështjellën.

Plako, me të vërtetë nuk duken të logjikshme këto që ke shkru më lart.

P.S. Karrota mos është perime? Apo rrotë e tërhequr nga kijet?

Anëtarësuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    E vetmja gjë e përbashkët në emrat e mësipërm është se fillojnë me KA, dhe jo se tingujt KA, na paraqitkan një fjalë më vete që erdhi e u bashkua me pjesën tjetër.

Vetë Kerri dhe Karroca kanë dallim. Kerri si mjet është më i lashtë, bëhej fund e krye nga druri me përjashtim të ca pjesëve shumë të vogla, dhe tërhiqej nga kijet, e përdorej për punë, dhe për vizitat e grave tek gjinia e tyre.

Karroca bëhet nga druri dhe nga metali, tërhiqej nga kuajt, përdorej vetëm në qytete, dhe vetëm për udhëtim jo edhe për punë.

Karroca është shumë e re, si mjet, edhe fjala që e emërton është e re. -oca prapashtesë asgjë më tepër.

Po të ishte fjala Karrocë më e vjetër, dhe Kerr më i ri, atëherë Karrocë do ta quanin atë mjetin më të lashtë, dhe jo e kundërta. Karroca është mjet e shekujve të fundit, i përdorur vetëm nga zotërinjtë e pasur.

i/e regjistruar Maska e ajzberg
    Anëtarësuar
    22-09-2004
    Postime
    2,214
    Interpretimi i Dias per mendimin tim eshte shume i sakte per keshtjelle ,shtjelle =mbeshtjelle
    ne interpretimin tim eshte ''K=NJERIU ,E dhe A =ESHTE ,SHTJELLE APO MBESHTJELLE.
    Karro,karroce,kerr etj eshte teper e sakte qe ka te beje me rroten qe kryesisht eshte e ndertuar nga druri rr=dru ,o=rrethi ,e gjithe kjo fjale percaktohet ne kuptimin e saj nga dy germat rr dhe o,perkundrazi nuk do te quhej karro,karroce kerr,por slite si mjet reshqites.Karroca eshte modernizimi i karros ....
    Dija eshte injorance e mesuar.....

Anëtarësuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Ajzberg edhe dias10, për të vërtetu ato që thoni ju duhen mijëra shpjegime. Ju nuk jeni duke dhënë kurrëfarë shpjegimi. Ato më ngjajnë me ca përralla priftërinjsh, që të nervozojnë, sepse ka vetëm vullnet për të pohuar por jo edhe logjikë as shpjegim.

K nuk është njeriu, as ka lidhje me njeriun, këto janë shpjegime alla-turka, që nuk kanë asnjë lloj vlere shkencore.

Faqja 3 prej 5 FillimFillim 12345 FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Prejardhja e fjales Krisht ?
    Nga dardajan në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 25
    Postimi i Fundit: 11-12-2024, 08:56
  2. Prejardhja e fjales Albania?
    Nga s0ni në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 86
    Postimi i Fundit: 26-10-2016, 06:37
  3. Arvanitasit dhe prejardhja e grekëve
    Nga drini_në_TR në forumin Portali i forumit
    Përgjigje: 85
    Postimi i Fundit: 12-06-2015, 13:29
  4. Prejardhja e fjales "mishmash"!!!!!!!!
    Nga drague në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 43
    Postimi i Fundit: 15-06-2009, 20:31
  5. Prejardhja linguistike e emrit ATHINA
    Nga ash në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 147
    Postimi i Fundit: 10-06-2009, 10:55

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •