Me shuani nje kuriozitet se nuk e di nga vjen prejardhja e fjales Albania. Ilirine dhe Shqiperine e di pse ju vune shtetit tone por Albania se di.
Me shuani nje kuriozitet se nuk e di nga vjen prejardhja e fjales Albania. Ilirine dhe Shqiperine e di pse ju vune shtetit tone por Albania se di.
Me sa di unė, egzistojnė dy versione krzesore.
I Njė ndėr fiset mė tė fuqishme Ilire ka qėnė fisi i Albanėve. Thuhet se prej tyre vjen emėrtimi Albania.
II Vjen nga Latinishtja, Alba (rrėnja), Lindja (e Diellit kuptohet).
- Mėndjen nė mėndje e zemrėn nė zemėr.
- Tė mirėn bėje e hidhe nė det,
po s'e diti peshku e di Zoti vetė.
Faleminderit shume Sokol,
Kur kam shkruajtur hartim per nje klase ja futa kot. Albania ja kane vene emrin Shqiptaret sepse bota nuk dinte te thonte dot fjalen Shqiperia dhe vunen Albania.![]()
(Versioni im i historise te emrit Albania)
Eliona,
Perkundrazi, perdorimi i emertimit Shqiperi nga vete shqiptaret eshte shume me i vone se ai Albania ose Arberia.
Shkurt, emertimi vjen nga fisi Albanoi qe jetonin ne Shqiperine e mesme mes Tiranes dhe Krujes se sotme. Per here te pare ky fis permendet nga nje astronom dhe gjeograf Egjiptian qe quhej Ptoleme dhe qe jetoi rreth shek 2 p.K.
Kerko tek temat e tjera ne forum sepse aty kjo ceshtje eshte konsumuar ne imtesi.
Pershendetje
Live and let live!
kam lexuar se ALBANIA vjen nga fjala indoeuropiane alpe dhe se prandaj ka pasur dhe ka disa vende te tjera malore si ne kaukaz skoci ose itali qe quhen njesoj kjo teori mu duk interesante prandaj e shkruajta
Besimi im eshte ky.
Duhet te behen shume studime serioze rreth gjuhes, burimit te fjaleve etj. Shume Albanolog jane duke punuar ne kete aspekt. Kisha vequar ketu punen e palodheshme te Zoteri Nezir Myrtes, Albanolog, i cili ka bere studim te thelle rreth prejardhjes se fjaleve shqipe- bashk01@aol.com
Une personalishte mendoj se fjala SHQIPTAR eshte me e vjeter se qfaredo fjale tjeter si Arber, Albanoi etj. Se shpejti do te behet kjartesimi i prejardhjes se Shqiptareve. Kjo do te shpjegoj se Shqiptaret jane populli me i lashte ne Ballkan dhe nder me te lasht ne Evrope.
Shqiptare jane populli, kurse te tjeret jane fise. Eshte e mundeshme qe te tjeret ta therrasin kete populle sipas nje fisi, por jo vete populli.
Vaso Pash Shkodrani ne librin e tij te shkruar para 120 viteve shkruan. Po ta therasesh nje Shqiptar ALBANIAN eshte SHARJE per te. Vaso Pasha ka jetuar dhe shkruar ne kete kohe.
Me sa e mbaj ne mend per here te pare fjalen ALBAN e perdore nje francez, para 1000 viteve. Keshtu me vone kjo fjale behet e zakonshme nga te huajte te cilet per Shqiptaret lexonin vetem ne shkrimet e Francezeve, Anglezeve etj.
Me nderime,
nga teorite me te besueshme dhe me te verteuara eshte se emri Albanoi vjen nga fisi ilir i Albaneve (sic e theksoi edhe Armando 2001). Ndersa persa i perket emrit shqipetar ky eshte shume me i heret. Thuhet se Pirroja i madh i quante ushtaret e vete ilire bijte e shqiponjes dhe krenohej vazhdimisht me ta. Sipas tij celesi i fitoreve te tij ishin bijte e shqiponjes, pra shqipetaret.
Ka edhe nje teori tjeter qe thote se shqipetare ishin te gjithe luftetaret qe mbanin mbi krye shqiponjen dykrenare pas vdekjes se skenderbeut por neve na pelqen me shume varianti i pare(lol)
pershendetje te gjitheve
HISTORIA NUK SHKRUHET ME SHKROLA E SHKOKLA!
Shume mire Illirian,
Jam mese i sigurte se te gjitha informatat qe na duhen i gjejme ne studimet antike. Fatemiresishte jane shkruar me qindra libra per Aleksandrin e madh dhe te tjeret.
Do te ishte mire nese mund ta gjesh saktesishte ne cilen liber dhe cili autor ka shkruar per thenien e Pirros, apo te tjera thenie te rendesishme per popullin Shqiptar., ne menyre qe te mos mbetet si thashetheme. Ne e dime fare mire se Shqiptaret jane mbushur me to, e tash kane nevoj per fakte konkrete. Faktet jane gjithkund, ne vetem duhet ti shpalosim.
Si psh gati ne qdo liber antike shihet Zeusi me Shqiponje ne dore.
Shqiponja do te na gjeje informatat dhe do te na tregoj rrugen para. Sepse nuk do ti harroj djemte e saj.
Nderime,
Nga teorite me te reja, fjala Albania vjen nga fjala Alp nga Malet e Alpeve kurse Ania nga fjala Anė. Dmth " Anėt e Alpeve". Duke e ditur se Shqiperia eshte vend i begate me male, kjo teori nuk mund te mirret si absurde.
Sidoqofte, kjo eshte vetem nje teori.
StarCraft
Teori ka plot dhe absurde dhe jo absurde. Asnjeri nga ne nuk eshte shkencetar per ti gjykuar ne thjesht diskutojme dhe cmojme teorite me serioze dhe me te bazuara ne fakte.
Ate punen e ushtareve te Pirros Pelasgian une e kam lexuar ne librin e Sabri Godos "Ali Pashe Tepelena"
Ndersa persa i perket shqiponjes ajo eshte nje mister. Di se shqiponjq ka qene edhe simbol i romakeve te lashte prej nga e moren edhe shume popuj te tjere si gjermanet,polaket etj. Shqiponja qe kemi ne ne flamur (me dy koka) eshte simbol i Bizantit (Skenderbeu e mori prej tyre). Fakti qe ka dy koka simbolizon ndarjen e Perandorise Romake me dysh ne perandorine e lindjes (Bizantin) dhe ate te perendimit. Prandaj kokat shikojne njera nga lindja tjetra nga perendimi.Kjo ishte per sa i perket shqiponjes me dy krere. Per sa i perket shqiponjes si simbol i vitalitetit dhe i mbijeteses ky duhet te jete nje koncept shume i lashte dhe ka qene perdorur nga Iliret. Ceshja shtrohet a ka qene ekskluzivitet vetem i ilireve, apo edhe ata e huazuan nga diku?
Kete le ta diskutojme dhe kush ka mundesi le te bjere fakte
HISTORIA NUK SHKRUHET ME SHKROLA E SHKOKLA!
Krijoni Kontakt