Close
Faqja 4 prej 5 FillimFillim ... 2345 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 31 deri 40 prej 46
    Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga spirobeg Lexo Postimin
    ....si mund te thuash qe Pirro nuk ka mbajtur perkrenaren me cjapin.
    tek vepra e Mehdi Frasherit - Historia e lashte e shqiperise dhe shqipetareve..
    ai tregon shume qart qe Pirro ka mbajtur kuroren me briret e cjapit ne koke. Kur eshte bere lufta e tij kunder Dhimitrit te Maqedonise ai mbante ket "kurore". pasi qe kishte simpatizues nga ana e maqedoneve, ata (maqedonet) venin kurore dushku mbi koke qe te duken te fuqishem si Pirro. Kur pa kete Dhimitri u arratis dhe Maqedonia ra ne duar te Pirros pa lufte. por qe me vone e ndau me Lisimahun.

Sipas doreshkrimeve historike thuhet qe i pari qe ka mbajtur ket kurore eshte Aleksandri i madh, dhe Pirro si kusheri i tij qe ishte e mbajti dhe ky, ku me vone pas Krishtit e mbajti dhe skenderbeu i cili tregon se ishte edhe ky nga ajo ane. te gjithe keta ishin shqiptar.

Mendimi im se tek pyetja se q'paraqet cjapi me briret duhet te ket te beje me fuqine. Cjapi ishte sekreti i zanave te cilat pa to nuk kishin fuqi, po ashtu edhe ne tempullin e Zeusit ne nje far forme kishte te njejtin kuptim. Keshtu qe, ai i cili mbante Cjapin mbi koke, mbante FUQINE.
    spirobeg, e lexova 2 here me vemendje pjesen citimin me lart dhe nuk shikoj perifrazim te Mehdi Frasherit se Pirro kishte dhi ne helmete, por vetem qe kishte gjethe/kurore dushku ne helmete? Mund ata sqarosh ne se ke harruar te citosh kete pjese, apo Mehdi Frasheri flet vetem per kuroren e dushkut?

Mehdi Frasheri qe trashegimtari i bibliotekes se jashtezakonshme te Sami Frasherit dhe neqoftese ai ka cituar nje gje te tille, do ta merrja vertet ne konsiderate.

Baptist, nuk e dija qe e ke patur Pirron komshi
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    ku i mori piro elefantet
    UNE JAM TI-TI JE UNE

E LA NOSTRA GIOIA CON NOI

i/e regjistruar Maska e spirobeg
    Anëtarësuar
    22-04-2008
    Postime
    84
    Citim Postuar më parë nga Styx Lexo Postimin
    spirobeg, e lexova 2 here me vemendje pjesen citimin me lart dhe nuk shikoj perifrazim te Mehdi Frasherit se Pirro kishte dhi ne helmete, por vetem qe kishte gjethe/kurore dushku ne helmete? Mund ata sqarosh ne se ke harruar te citosh kete pjese, apo Mehdi Frasheri flet vetem per kuroren e dushkut?

Mehdi Frasheri qe trashegimtari i bibliotekes se jashtezakonshme te Sami Frasherit dhe neqoftese ai ka cituar nje gje te tille, do ta merrja vertet ne konsiderate.

Baptist, nuk e dija qe e ke patur Pirron komshi
    ndëgjo.
    ta bëj një citat nga vepra e Mehdi Frashërit - Historia e Lashtë e shqiptarëve dhe e Shqipërisë, botim i dytë i vitit 2000, e shtypur nga shtypshkronja Phoenix.

në faqe 145, tek kapitulli "Mbretërit e Mollosisë - Pirroja" ai shkruan kështu:

"Pirroja pati simpatizues edhe në Maqedoni , ata (maqedonasit edhe pse kundërshtar) thoshin që Pirro është një mbret trim, me famë, që do popullin dhe ushtrinë, i rreptë në luftë, mëshirëmadhë në paqe. Pirroja, kur erdhi ballëpërballë me ushtrinë e Dhimitrit (mbretit maqedonas), e vëri kurorën mbi krye, e cila mbante brirët e cjapit, për t’u njohur se kush ishte.
    Shumë maqedonas, nga simpatia që kishin për Pirron, mbi krye vinin kurorë dushku si ushtria e Pirros (në mënyrë që të dukeshin edhe ata të fuqishëm si ky). Për këto shkaqe disa njerëz e këshilluan Dhimitrin duke i thënë se do të ishte mirë që të tërhiqej vetë.
    Dhimitri duke e parë se po tundej dheu kur ecte, duke ndërruar kësulën dhe veshjen u arratis dhe Pirroja në ballë të ushtrisë, pa luftë, u deklarua mbret i Maqedonisë."

Për ta thjeshtuar më shumë, ai tregon shumë qartë që Pirro mbante “kurorën” me brirët e cjapit, dhe jo kurorën e dushkut që thoshte Baptisti më lartë, kurorën e dushkut e mbanin ushtria kundërshtare e Maqedonisë. Pirro ishte strategu më i famshëm i asaj kohe, vdiq në vitin 272 para Krishtit , u vra pabesisht teksa luftonte nga një grua që e qëlloi nga çatia me një tjegull.
    Ai rridhte nga familja e Akilit, dhe ishte kusheri me Aleksandrin madhë. Ishte mbret i Epirit (Toskërisë), dhe padyshim që ishte vend i banuar nga shqiptarët.
    Ndryshuar për herë të fundit nga spirobeg : 28-09-2008 më 07:34

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    o ti kalavesh - ik mos na e lodh te mbramten aman... po 'burimin' qe na e paske sjelle.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Anëtarësuar
    22-04-2008
    Postime
    84
    Citim Postuar më parë nga Baptist Lexo Postimin
    o ti kalavesh - ik mos na e lodh te mbramten aman... po 'burimin' qe na e paske sjelle.
    shiko kete katundar eshte per ate qe fola me larte. po ti nuk ditke gje nga historia vetem shkruan kot ashtu, je ende i ri ti. merr mesim.

ketu shihet Pirro me Briret e cjapit mbi koke, ata mbas ti jane ushtria Epirote, kurse keta dy perpara jane te ushtrise se Maqedonise , ketu vertetohet qka thash me larte, dmth, kopijimi i ushtrise maqedone qe ja ben ushtrise epirote saktesisht Pirros.
    Fotografitë e Bashkëngjitura Fotografitë e Bashkëngjitura  
    Ndryshuar për herë të fundit nga spirobeg : 28-09-2008 më 07:18

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    more kalavesh ti u bane me i dhane mesim dikujte.

Kurse, keshtu dukeshin ushtaret e Pirros.

kjo vertoton se civilizimi epirotas ishte alien.
    Aeneas Dardanus

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga spirobeg Lexo Postimin
    ndëgjo.
    ta bëj një citat nga vepra e Mehdi Frashërit - Historia e Lashtë e shqiptarëve dhe e Shqipërisë, botim i dytë i vitit 2000, e shtypur nga shtypshkronja Phoenix.

në faqe 145, tek kapitulli "Mbretërit e Mollosisë - Pirroja" ai shkruan kështu:

"Pirroja pati simpatizues edhe në Maqedoni , ata (maqedonasit edhe pse kundërshtar) thoshin që Pirro është një mbret trim, me famë, që do popullin dhe ushtrinë, i rreptë në luftë, mëshirëmadhë në paqe. Pirroja, kur erdhi ballëpërballë me ushtrinë e Dhimitrit (mbretit maqedonas), e vëri kurorën mbi krye, e cila mbante brirët e cjapit, për t’u njohur se kush ishte.
    Shumë maqedonas, nga simpatia që kishin për Pirron, mbi krye vinin kurorë dushku si Pirro (në mënyrë që të dukeshin edhe ata të fuqishëm si ky). Për këto shkaqe disa njerëz e këshilluan Dhimitrin duke i thënë se do të ishte mirë që të tërhiqej vetë.
    Dhimitri duke e parë se po tundej dheu kur ecte, duke ndërruar kësulën dhe veshjen u arratis dhe Pirroja në ballë të ushtrisë, pa luftë, u deklarua mbret i Maqedonisë."

Për ta thjeshtuar më shumë, ai tregon shumë qartë që Pirro mbante “kurorën” me brirët e cjapit, dhe jo kurorën e dushkut që thoshte Baptisti më lartë, kurorën e dushkut e mbanin ushtria kundërshtare e Maqedonisë. Pirro ishte strategu më i famshëm i asaj kohe, vdiq në vitin 272 para Krishtit , u vra pabesisht teksa luftonte nga një grua që e qëlloi nga çatia me një tjegull.
    Ai rridhte nga familja e Akilit, dhe ishte kusheri me Aleksandrin madhë. Ishte mbret i Epirit (Toskërisë), dhe padyshim që ishte vend i banuar nga shqiptarët.
    Ben mire te lexosh nganjehere ato qe shkruan vete. T'i kam nenvizuar dy vende nga ku mund te derivohet qe Pirro mbante kurore dushku dhe brire cjapi pas citimit tend. Kjo konfirmon ate qe ka thene Baptisti per kuroren me gjethe dushku, por shkon me tej dhe flet edhe per brire dhije/cjapi per te cilen une vete nuk kisha degjuar me pare.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Baptist : 28-09-2008 më 07:40
    Aeneas Dardanus

Anëtarësuar
    22-04-2008
    Postime
    84
    mos ik prej teme , Baptist. nuk je duke thene asgje . nuk eshte qesharake fare ajo se qfar ben.
    Tani e deshmove veten se nuk din gje fare. katundar

Anëtarësuar
    22-04-2008
    Postime
    84
    Citim Postuar më parë nga Styx Lexo Postimin
    Ban mire te lexosh nganjehere ato qe shkruan vete. Ti kam nenvizuar dy vende kga ku mund te derivohet qe Pirro mbanete kurore dushku dhe brire cjapi pas citimit tend. Kjo konfirmon ate qe ka thene Baptisti per kuroren me gjethe dushku, por shkon me tej dhe flet edhe per brire dhije/cjapi per te cilen une vete nuk kisha degjuar me pare.
    jo jo ke bere nje keqkuptim, fajin e kam edhe un qe nuk e kam spjeguar me mire.
    Pirro mbante kuroren me briret e cjapit, per tu dalluar prej tjereve si mbreit, kurse ushtria e Pirros mbante kuroren e dushkut poashtu siq tha Baptisti , dushkut dodonas. Pra maqedonasit ne pamundesi qe te venin briret e cjapit mbi koke per ta kopijuar , vinin kuroret e dushkut.

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    O lapec kqyre veten se na tranove me budallaqe e me piktura te kicit e me thashetheme botimesh pa recenzure.

N'kofte c'ai Pirro, une personalisht jam Gjergj Kastriota!
    mos sill berllok ne teme.
    Aeneas Dardanus

Faqja 4 prej 5 FillimFillim ... 2345 FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Kreu i CIA-s, Goss, vizitë të fshehtë në Shqipëri
    Nga Irfan në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 27-06-2005, 11:05
  2. Përgjigje: 7
    Postimi i Fundit: 06-12-2004, 14:30
  3. Një kamera e fshehtë trondit qeverinë?!
    Nga ALBA në forumin Problematika shqiptare
    Postimi i Fundit: 11-05-2004, 15:19
  4. Si e formuam organizatën e fshehtë "Bashkimi Shqiptar"
    Nga Eni në forumin Historia shqiptare
    Postimi i Fundit: 30-04-2002, 07:49

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •