Close
Faqja 164 prej 255 FillimFillim ... 64114154162163164165166174214 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 1,631 deri 1,640 prej 2545
    Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    vetem ne fillim kur u formuan pellasget si popull ka qene nje gjuhe nje dialekt,por shume shpejt pas shtrirjes se pellasgeve gjithandej ishte i paevitueshem formimi i dy dialekteve dhe te folmeve per cdo tribu pellasge te marre vecas.
    Sa tribu pellazge ishin dhe sa dialekte?
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

me 40 hajdutë Maska e alibaba
    Anëtarësuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    messapo-japiget toske dhe galabrioi(dardane)gege jetonin ne te njejtin teritor.
    Japigët janë Japodët, nga Jutbina e Klladusha. Si mund të jenë Toskë?

Unë nuk besoj që ka ekzistu toskërihtja në kohë të lashta. Kjo duhet të ketë ndodhur, në kohën e romakëve, kur ata sollën kolonë romakë përgjatë Via Egnatia, duke bërë një izolim të përkohshëm mes veriorëve dhe jugorëve. Gjatë dyndjeve të popujve këta kolonë u dëbuan, dhe tashmë jug e veri u takuan por me dialekte të ndara.

Anëtarësuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    vetem ne fillim kur u formuan pellasget si popull ka qene nje gjuhe nje dialekt
    Raca jonë asnjëherë nuk u formu si popull. Asnjëherë nuk kemi pas gjuhë të vetme. Pellazgët nuk kishin nevojë të shtriheshin, ata ishin të shtrirë, qysh kur jetonin në shpellën e Krapinës e shpella tjera në Ballkan.

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga Hyj-Njeriu Lexo Postimin
    Une pranoj qe shqipja(pellazgjisht a ilirisht nuk ka rendesi) eshte substrati i vetem i dialekteve por momenti i shkeputjes eshte aq antik sa edhe fjalet qe ne kete forum e pergjithesisht ne albanologjine jozyrtare shpjegohen duke marre per baze, fjale qe quhen te dialektik toske apo gege.
    Pastaj ne gegerishtja eshte me besnike apo jo, kjo eshte ceshtje tjeter.

Tani provat jane disa dhjetra autore qe permendim cdo dite edhe ne, te cilet ne studimet e tyre permendin shpesh fjale dialektore per shpjegimin e fjaleve te qemotit. Biles nje nga kritikat e albanologjise zyrtare qe kam degjuar eshte pikerisht referimi i nje fjaleje dialektore si shpjeguese te nje fjale antike qe quhet greke apo latine.
    Thone perderisa kjo eshte dialektore e dialektet jane krijuar vone, si mund ti referohemi nje fjale te tille te re (duke qene dialektore behet e re) per te shpjeguar nje fjale antike.
    Ky lemsh duhet zgjidhur, se me duket do vazhdojme tek kjo teme te themi se Zeus shpjegohet me toskerishten Ze e nga ana tjeter do pranojme paradoksalisht se toskerishtja eshte e krijuar ne mesjeten e vonet.
    Pyetja ishte konkrete: Ku ke lexuar se toskerishtja eshte me e vjeter se gegerishtja? Asgje te keqe nuk ka ne se eksziston nje studim i tille. Por une nuk e kam pare akoma.

Ne se po perdor Zeusin per te deshmuar qe toskerishtja eshte varianti me besnik i pellazgjishtes, me lejo te te perseris per te njemijten here se Zeusi eshte nga perendite me te reja te panteonit. Kulti i Diellit ju mvesh Zeuzit por nuk i perkiste atij. Zeri gjithashtu nuk eshte tipar kozmik por atmosferik.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Anëtarësuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Ky lemsh duhet zgjidhur, se me duket do vazhdojme tek kjo teme te themi se Zeus shpjegohet me toskerishten Ze e nga ana tjeter do pranojme paradoksalisht se toskerishtja eshte e krijuar ne mesjeten e vonet.
    Zeus mund të shpjegohet më mirë me ZOJS apo ZOT.

"Zëri" nuk më duket ndonjë gjë ma rëndësi që t'i jap emrin perëndisë. Në anën tjetër Zeusi me Zana nuk kanë lidhje etimologjike.

ZANA rrjedh nga THANA, perëndesha ilire. ZEUS nuk rrjedh nga THANA.

Në anën tjetër, sot kur kemi dy dialekte kemi ZANA në veri dhe ZËRA në jug. Përse në kohën antike nuk kishim THANA dhe THËRA por vetëm THANA??

Hyllin Maska e Hyj-Njeriu
    Anëtarësuar
    22-07-2007
    Vendndodhja
    Fatkeqesisht mes ndergjinoresh
    Postime
    2,945
    Citim Postuar më parë nga Styx Lexo Postimin
    Pyetja ishte konkrete: Ku ke lexuar se toskerishtja eshte me e vjeter se gegerishtja? Asgje te keqe nuk ka ne se eksziston nje studim i tille. Por une nuk e kam pare akoma.

Ne se po perdor Zeusin per te deshmuar qe toskerishtja eshte varianti me besnik i pellazgjishtes, me lejo te te perseris per te njemijten here se Zeusi eshte nga perendite me te reja te panteonit. Kulti i Diellit ju mvesh Zeuzit por nuk i perkiste atij. Zeri gjithashtu nuk eshte tipar kozmik por atmosferik.
    Qenke ndikuar nga keqtrajtimi baptistor i fjaleve te mia. Asgjekundi nuk kam thene se toskerishtja eshte me e vjeter se gegerishtja apo anasjelltas, solla thjesht sa per ilustrim Zeusin apo ndryshe Zanusin per te thene qe kemi tek vete emri i Diellit te dyja format e sotme dialektore.

Pastaj e kemi diskutuar me pare ceshtjen e Zeusit e kultin e tij . E vetmja pike ku kundershtoj bapon eshte se nuk mund te vije Zeus nga Dias nder te tjera edhe sepse Zeus ka rrenje Ze e prapashtese -us, ndersa Dias eshte Di+as (prapashtese)
    Ze per mua nuk eshte e barabarte me Di edhe sikur 1 mije euro te me jepnin nuk do e pranoja.(mbase e ekzagjerova me leket)

A eshte fjala Zeus ne origjine nje epitet/percaktim i Diellit ashtu si Dias apo jo? Kete do me pelqente nga ana jote te sqaroje perfundimisht.

P.s Alibaba behet fjale per Zeus Zanus, jo per zanat.
    Shqiptari e ka care rrugen e historise me Palle ne dore!

Perjashtuar Maska e Zëu_s
    Anëtarësuar
    02-05-2006
    Postime
    1,672
    Citim Postuar më parë nga alibaba Lexo Postimin
    Zeus mund të shpjegohet më mirë me ZOJS apo ZOT.
    D.m.th Zeus te kúka Zojs, gjermonisht.

Emni Zeus duhet me kan zotnues, mbret, sundues, prijs etj. n'gjuhen e sodit
    Ndryshuar për herë të fundit nga Zëu_s : 17-08-2008 më 12:49

OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Citim Postuar më parë nga Styx Lexo Postimin
    Sa tribu pellazge ishin dhe sa dialekte?
    Virgilio (Eneide, VIII, V. 62-63), scrive:

“Si dice che i primi abitatori della nostra Italia furono i Pelasgi”.

Pausania (Arcadia, Libro VIII, 1,4,6)

“Gli Arcadi dicono che Pelago fu il primo a nascere nella terra dell’Arcadia. Dato che Pelago divenne re, il paese si chiamò Pelasgia in suo onore”

Pindaro (Carminia, Fragmenta Selecta, I, 240)

“Portando un bel dono, la Terra fece nascere per primo l’essere umano nell’ARCADIA, il “DIVINO PELASGO”, molto prima della luna”

Omero menziona i Pelasgi fra gli alleati dei Troiani, (Illiade, II, 840-843) e narra che Achille pregava lo “ZEUS PELASGICO DI DODONA” (Iliade, XVI, 223). Omero li menziona anche come “POPOLI di CRETA” , (Odissea, XIX, 177).

tosk do te thote toke,gjithashtu dhe/dheu......................etrusket ishin pellasge ishin dhe toske(toscana)..................qyteti CORTONA ...te korat tona...toskerisht
    Ndryshuar për herë të fundit nga land : 17-08-2008 më 12:42

Anëtarësuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    A eshte fjala Zeus ne origjine nje epitet/percaktim i Diellit ashtu si Dias apo jo? Kete do me pelqente nga ana jote te sqaroje perfundimisht.
    Zeusi ka karakteristikat e sotme të Dragoit shqiptar:

1. Zeusi u shëndrrua në dem dhe kishte si simbol të vetin demin, dhe Dragoi përveç njeri mund të ishte edhe dem.

2. Zeusi kishte si armë rrufenë, edhe Dragoi kishte si armë rrufenë.

3. Dragoi ishte hyjni qiellore, sepse kishte krahët, edhe Zeusi sihte hyjni i Qiellit.

Zeusi s'ka të bëjë me kultin e Diellit.

P.s Alibaba behet fjale per Zeus Zanus, jo per zanat.
    Siç e ceka më lartë, Zeus ka të bëjë me Zojs, që dmth Zotnues, ose edhe thjesht Zot (perëndi).

Në çamërishte zotit i thonë ZOJS.

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga zenith Lexo Postimin
    Virgilio (Eneide, VIII, V. 62-63), scrive:

“Si dice che i primi abitatori della nostra Italia furono i Pelasgi”.

Pausania (Arcadia, Libro VIII, 1,4,6)

“Gli Arcadi dicono che Pelago fu il primo a nascere nella terra dell’Arcadia. Dato che Pelago divenne re, il paese si chiamò Pelasgia in suo onore”

Pindaro (Carminia, Fragmenta Selecta, I, 240)

“Portando un bel dono, la Terra fece nascere per primo l’essere umano nell’ARCADIA, il “DIVINO PELASGO”, molto prima della luna”

Omero menziona i Pelasgi fra gli alleati dei Troiani, (Illiade, II, 840-843) e narra che Achille pregava lo “ZEUS PELASGICO DI DODONA” (Iliade, XVI, 223). Omero li menziona anche come “POPOLI di CRETA” , (Odissea, XIX, 177).

tosk do te thote toke,gjithashtu dhe/dheu......................etrusket ishin pellasge ishin dhe toske(toscana)..................qyteti CORTONA ...te korat tona...toskerisht
    Shume te mira keto kuotimet, por nuk i pergjigjen pyetjes se sa tribu pellazge kishte, dhe pse fliteshin dy dhe jo me shume dialekte? Madje nuk thone as edhe ne se kishim dy dialekte para apo pas lindjes se Pellazgut.

Une di kete qe kur u lind pellazgu Zoti i kishte ri-ndare tokat- zoterimet. Vetem per disa gjigante (Antitatent) ndarja nuk ndryshoi, me pak fjale edhe pas permbytjes ata mbajten zoreimet qe i idhin dhene ne origjinen fillestare te njeriut.

Personalisht ndarjen dialektore e vendos pas permbytjes (kulles dhe Babelit). Ajo para pembytjes duke qene njera, dhe ajo pas, nga dega pellazgjike nga familja Noes.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Baptist : 17-08-2008 më 12:59
    Aeneas Dardanus

Tema të Ngjashme

1. Në gjurmë të gërmave dhe shkrimit Pellazgo-Yllir #2
    Nga alfeko sukaraku në forumin Arkeologji/antropologji
    Përgjigje: 477
    Postimi i Fundit: 14-07-2010, 03:58
  2. Sola Scriptura
    Nga berat96 në forumin Komuniteti protestant
    Përgjigje: 17
    Postimi i Fundit: 24-08-2009, 11:48
  3. Letërsia shqiptare: probleme teorike-kritike në gjykimin e vlerave letrare
    Nga Kosovari_78_Ca në forumin Enciklopedia letrare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 25-01-2005, 15:56
  4. Makina e shkrimit
    Nga elvisi80 në forumin Humor shqiptar
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 08-11-2002, 03:31

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •