Qenka ba lesh-e-lin!

Postuar më parë nga
Hyj-Njeriu
Une pranoj qe shqipja(pellazgjisht a ilirisht nuk ka rendesi) eshte substrati i vetem i dialekteve por momenti i shkeputjes eshte aq antik sa edhe fjalet qe ne kete forum e pergjithesisht ne albanologjine jozyrtare shpjegohen duke marre per baze, fjale qe quhen te dialektik toske apo gege.
Pastaj ne gegerishtja eshte me besnike apo jo, kjo eshte ceshtje tjeter.
Tani provat jane disa dhjetra autore qe permendim cdo dite edhe ne, te cilet ne studimet e tyre permendin shpesh fjale dialektore per shpjegimin e fjaleve te qemotit. Biles nje nga kritikat e albanologjise zyrtare qe kam degjuar eshte pikerisht referimi i nje fjaleje dialektore si shpjeguese te nje fjale antike qe quhet greke apo latine.
Thone perderisa kjo eshte dialektore e dialektet jane krijuar vone, si mund ti referohemi nje fjale te tille te re (duke qene dialektore behet e re) per te shpjeguar nje fjale antike.
Ky lemsh duhet zgjidhur, se me duket do vazhdojme tek kjo teme te themi se Zeus shpjegohet me toskerishten Ze e nga ana tjeter do pranojme paradoksalisht se toskerishtja eshte e krijuar ne mesjeten e vonet.
Keta "autore" kane isuficience te materies se perhimte.
More XY, cila forme e shqipes ruan me teper arkaizma, arberishtja, arvanitishtja apo tironsja?
He more te dhjefsha teorite une ty.
Merre shkruaje (se kete doja te ta thoja aty ku te thash mos pordh), ose ia bej vetes 'tatoo', Dialektet nuk krijohen!
Qysh krijohen dialektet i njeri me logjike te invertuar? Qysh? Ndije cka flet "u krijuan dialektet" ne filan shekull hahahahaha.
Dhe sigurisht sipaslogjikes tende "u krijuan nga e para" e jo se "u konservuan sic ishin para ndarjes fizike dhe shtuan morfa te reja mbi ato ekzistueset", A?
He more djal...

Postuar më parë nga
alibaba
Raca jonë asnjëherë nuk u formu si popull. Asnjëherë nuk kemi pas gjuhë të vetme. Pellazgët nuk kishin nevojë të shtriheshin, ata ishin të shtrirë, qysh kur jetonin në shpellën e Krapinës e shpella tjera në Ballkan.
Paj tash mvaret cka quan popull, Sipas kesaj qe thua i bie-ka se as kinezet nuk jane popull.
Qysh nuk kemi pas nje gjuhe te vetme? Kemi pase kemi pase, permes asja gjuhe te vetme ne arrijme te gjejme shprehjet arketipore ne gjuhet bija, se ndryshe jo.

Postuar më parë nga
alibaba
Zeus mund të shpjegohet më mirë me ZOJS apo ZOT.
"Zëri" nuk më duket ndonjë gjë ma rëndësi që t'i jap emrin perëndisë. Në anën tjetër Zeusi me Zana nuk kanë lidhje etimologjike.
ZANA rrjedh nga THANA, perëndesha ilire. ZEUS nuk rrjedh nga THANA.
*Në anën tjetër, sot kur kemi dy dialekte kemi ZANA në veri dhe ZËRA në jug. Përse në kohën antike nuk kishim THANA dhe THËRA por vetëm THANA??
Zeus mund te spjegohet vetem me Zojs dhe asgje tjeter.
Zana nuk ka gjase te rrjedhe nga Thana.
Thana mes tjerash shoqerohet me Silvanin e jo me Zeusin me sa e kujtoj une. Thana eshte dru kalendarik.
*Po get nuk ka thana ne jug 

Postuar më parë nga
Hyj-Njeriu
Qenke ndikuar nga keqtrajtimi baptistor i fjaleve te mia. Asgjekundi nuk kam thene se toskerishtja eshte me e vjeter se gegerishtja apo anasjelltas, solla thjesht sa per ilustrim Zeusin apo ndryshe Zanusin per te thene qe kemi tek vete emri i Diellit te dyja format e sotme dialektore.
Oj shype mali, Zeusi nuk e ka as me te voglen lidhje me Diellin, stop! full stop!
Pastaj e kemi diskutuar me pare ceshtjen e Zeusit e kultin e tij . E vetmja pike ku kundershtoj bapon eshte se nuk mund te vije Zeus nga Dias nder te tjera edhe sepse Zeus ka rrenje Ze e prapashtese -us, ndersa Dias eshte Di+as (prapashtese)
Hiq nuk kane lidhje hiq, absolutisht! Hajt abshkoi pra Ze + Di mos po te del ZA pahiri hehe
Ze per mua nuk eshte e barabarte me Di edhe sikur 1 mije euro te me jepnin nuk do e pranoja.(mbase e ekzagjerova me leket)
Hihihihi
A eshte fjala Zeus ne origjine nje epitet/percaktim i Diellit ashtu si Dias apo jo? Kete do me pelqente nga ana jote te sqaroje perfundimisht.
P.s Alibaba behet fjale per Zeus Zanus, jo per zanat.
O ku ke pa ti Zanus oj shype?

Postuar më parë nga
Zëu_s
D.m.th Zeus te kúka Zojs, gjermonisht.
Emni Zeus duhet me kan zotnues, mbret, sundues, prijs etj. n'gjuhen e sodit
Po por vetem ne periudhen e monoteizmit pluralist, e me vone kur u shnderrua ne zot ne periudhen e hershme te kristianizmit, fjala zot behet === Force potence zotesi, pra ajo qe eshte sot.

Postuar më parë nga
zenith
tosk do te thote toke,gjithashtu dhe/dheu......................etrusket ishin pellasge ishin dhe toske(toscana)..............qyteti CORTONA ...te korat tona...toskerisht
JO bre daj Tosket nuk kane ekzistuar para mesjetes se hereshme e as geget. Harronje kete budallizem.

Postuar më parë nga
alibaba
Zeusi ka karakteristikat e sotme të Dragoit shqiptar:
1. Zeusi u shëndrrua në dem dhe kishte si simbol të vetin demin, dhe Dragoi përveç njeri mund të ishte edhe dem.
2. Zeusi kishte si armë rrufenë, edhe Dragoi kishte si armë rrufenë.
3. Dragoi ishte hyjni qiellore, sepse kishte krahët, edhe Zeusi sihte hyjni i Qiellit.
Zeusi s'ka të bëjë me kultin e Diellit.
Siç e ceka më lartë, Zeus ka të bëjë me Zojs, që dmth Zotnues, ose edhe thjesht Zot (perëndi).
Në çamërishte zotit i thonë ZOJS.
1. fshije krejt edhe harro qe e ke shkrua najhere
2. vec pjesen e dyte
3. pjesen e pare plotesisht, te dyten modifikoje ose precizoje cka quan qiellore, ose quaje me sakte meteorologjike. Hyjni qiellore/ astrale ishin Dielli, Hena, Merkuri, Venera, Marsi, [faetonti], Jupiteri, ... Zojsi origjinal nuk eshte.
Zeus Jupiter, mund te thuash por kjo prap eshte Jupiter, pra si te thuash Zoti Jupiter, sepse fjala Zeus me nuk ka me kuptim individual e te pervecem.

Postuar më parë nga
Styx
Shume te mira keto kuotimet, por nuk i pergjigjen pyetjes se sa tribu pellazge kishte, dhe pse fliteshin dy dhe jo me shume dialekte? Madje nuk thone as edhe ne se kishim dy dialekte para apo pas lindjes se Pellazgut.
Une di kete qe kur u lind pellazgu Zoti i kishte ri-ndare tokat- zoterimet. Vetem per disa gjigante (Antitatent) ndarja nuk ndryshoi, me pak fjale edhe pas permbytjes ata mbajten zoreimet qe i idhin dhene ne origjinen fillestare te njeriut.
Personalisht ndarjen dialektore e vendos pas permbytjes (kulles dhe Babelit). Ajo para pembytjes duke qene njera, dhe ajo pas, nga dega pellazgjike nga familja Noes.
Prap me bibla e kurane.
Ne periudhen e belbanit apo babelit
sic kam shkruar 1 a 2 vite me pare gjuhet vec ishin te ndara, miti se zoti ua ndryshoi gjuhet rrjedh nga prifterinjte emisare pellasg ne babel ne lidhje me problemin e ndertitmit te kulles.
Nje gabim tjeter qe po e ben e qe nuk mu dha rasti ta korrigjoj ne shkrimin ku e kishe bere ende eshte se ti ke kthyer permbys renditjen e ngjarjeve.
Nuk ishte ndermarrja nderkombtare pellasge e projektit te ndertimit te kulles ne babel shkaktare e permbysjes, por e kunderta, -permbysja ishte arsyeja si dhe motivi i ndertimit te kesaj kulle.
Ne cilin shekull permenden per here te pare Atintanet? Dhe cfare paske nuhatur rishtas ne lidhje me kete fis ilir?

Postuar më parë nga
Hyj-Njeriu
Alibaba c'pune ka Zeusi me Panteonin e Olimpit? Zeusi eshte qartesisht i Dodones e aty i gjendet fillesa jo tek Olimpi. Olimpi e panteoni 12sh eshte shume i ri ne krahasim me Zeusin e kur ekzistonte Zeusi gjysma e hyjnive te Olimpit nuk dihet nga i kishin breket.
Une po pres postimin e Styx-it pasi besoj mund ta sqaroje me qarte kete gje.
Nime?!
Iliret e hershem i luteshin Zeusit apo Apollonit?
Olimpin e themloi MATA jone menjehere pasi kishte bere boten dhe kishte pajtuar forcat kunderthenese te natyres me harmoni balanse e drejtesi.
Zeusi nuk ishte as ne pelena kur Hermesi kryente punet e gjithe perendive tjere te mevonshem, as urani as kroni nuk qen te lindur para tij dhe Apolloni qe mbante per nje kohe dizginat e diellit eshte mija vjec me i vjeter Zeusi titan. Zeusi eshte perendia e fundit supreme qe eshte lindur, foshnje fare.

Postuar më parë nga
Hyj-Njeriu
Bere gjene me te mire te mudshme, sepse kufizimi i Zeusit brenda Olimpit thesalian eshte veper Hesiodiste e hesiodistesh.
Lidhjen e gjen tek tema e Dodones e tek menyra si behej profecia. Ne dodone fliste Dielli e simbologjia perkatese e verteton.
Po cfare dielli fliste ne Dodone aman se na cave...?

Postuar më parë nga
Styx
Desha te shtoj ketu se, gjithmone pas mendimit tim, antitanet qe rronin perqark Dodones jane ata qe kane gjuhen me te vjeter, matriarkalizmin, dhe perendite me te lashta. Familja e Pellazgut solli nje sistem te ri, krijoi Zeusin dhe hodhi perendite e lashta ne ferr, per te perkujtuar arrogancen dhe mosbindjen e tyre ndaj Zotit. Jo me kot kemi birin qe busrgos te jatin, Pellasgun me te ri qe perbuz ate Pellazgun e vjeter arrogant. Ketu fillon patriarkalizmi dhe perbuzja ndaj qenjeve te tjera njerezore. kety fillon parimi se ndarja e re eshte me e mire se e vjetra, ndonese kufijte e saj respektohen teorikisht, ketu fillon historia e dyndjeve pushtuese.
Kam dyshimet e mija ne se jane chame(t)ret apo dardanet (per mungese te nocioneve me te sakta) keta antitanet e perbuzur zellene.
Kam dyshimin se nuk ke mbeshtetje ne asnjeren nga keto qe po thua fare.
Krijoni Kontakt