Close
Faqja 161 prej 255 FillimFillim ... 61111151159160161162163171211 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 1,601 deri 1,610 prej 2545
    Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Hyj-Njeriu, lere me kaq. Eshte per te ardhur keq te lejosh nje qen bir qeni ta katandise kete teme ne kete pike.
    PS. Derrit natyral grek: ofendimet e tua te bejne te vesh buzen ne gaz. Keto ju mesojne per ciceroni?
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga Zëu_s Lexo Postimin
    Jo mire e ke, nuk mund te kesh siguri, per ate arsye tash po them:
    Me sa e di une, tjeter lloj furkash nuk kan maruar shqiptaret, per ne regjionin tone une nuk e di qe ka patur ndonje here tjeter lloj furkash (i pyeta edhe pleqt e mi), ndoshta kishin ate forme (qe po e sheh ne foto) vetem ne regjionin tone, se di.
    Ai vizatimi permban nje forme shume te hershme qe kane pasur plakat e mocme. Cfare dua te them eshte se Furka dhe Cfurku duhet te kene pasur origjinalisht te njejtin konstrukt, por perdorime te ndryshme. Pra jane fjale semantike.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

me 40 hajdutë Maska e alibaba
    Anëtarësuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Cfare dua te them eshte se Furka dhe Cfurku duhet te kene pasur origjinalisht te njejtin konstrukt, por perdorime te ndryshme. Pra jane fjale semantike.
    Të njëjtën gjë thashë dhe unë.

Por mund të jetë përdorë e njëjta vegël për të dy qëllimet, Sfurku shërben për mbledhjen e kashtës, sanës etj, dmth ushqimit për kafshë, dhe furka për tjerrjen e leshit, që të dyja kanë lidhje me blegtorinë.

Mendoj që Sfurku është më i vjetër si vegël, ngaqë nuk është e thënë të bëhet vetëm nga metali. Dhe pastaj është përdorë edhe për të futur leshin në të.

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga alibaba Lexo Postimin
    Të njëjtën gjë thashë dhe unë.

Por mund të jetë përdorë e njëjta vegël për të dy qëllimet, Sfurku shërben për mbledhjen e kashtës, sanës etj, dmth ushqimit për kafshë, dhe furka për tjerrjen e leshit, që të dyja kanë lidhje me blegtorinë.

Mendoj që Sfurku është më i vjetër si vegël, ngaqë nuk është e thënë të bëhet vetëm nga metali. Dhe pastaj është përdorë edhe për të futur leshin në të.
    E vertete, kete mendim e ke dhene. Por zakonisht, perpiqem te arrij ne konkluzione te pavarura bazuar nje nje tjeter grup faktesh, pasi kembimi i fakteve te panjohura dhe analizes logjike nga dy palet e ben argumentin me te shendoshe.

Verejtja qe ke dhene ne fund eshte interesante. Prej cfare elementi eshte cfurku Poseidonit? Dru apo metal? A u be ndarja mes furkes dhe terfurkut ne epoken e Hekurit?
    Aeneas Dardanus

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga Bizantin Lexo Postimin
    Jo, mua më fal se harrova që aftësitë e tua mendore janë të kufizuara. Shpjegohem.

1. A nuk totë Kocaqi në postimin që citon edhe Darius-i se ''thetis'' përdoret me kuptimin e ''detit'' dhe se fjala ''thalassa'' eshtë e greqishtes së sotme? Ku është referenca?
    2. Pasazhi që solle ti NUK është homerik, por siç e kuptove edhe ti (me vonesë) e tregon qartë që tjetër gjë është Thetis edhe tjetër gjë është thalassa dhe thetis NUK ka kuptimin e detit se THETIS është emër VETIAK! Edhe vetë pohimi se thalassa eshët fjalë që përdoret vetëm sot u hodh poshtë nga pasazhi yt.

Homeri siç thashë lartë përdor rreth 50 e ca fjalë për detin (midis të cilave edhe thalasa, okeanos, pelagos etj). Kaq.

Ti mer lal, ku e gjete se ah, lis edhe plep janë sinonime? Këto janë tre pemë të ndryshme! Është sikur të thuash se dhi, dash edhe mushkë janë sinonime vetëm se janë kafshë!

Mëso shqip njëher mer, pastaj merru me gërqishten...
    O Bisanct,
    "Theti"; qe, e s'qe emer vetiak, -ai emer eshte.

Kocaqi eshte ne fazen e cacitjes pa asistence dhe nuk eshte per tu cuditur nese merr n'thu e thyen hundet ne mes te dhomes se rrafshte.

Thalasa
    nuk eshte Det, as ne gjuhen homerike, e as ne ate shqipe. Ndoshta kjo fjale ne greqishte ka evoluuar si sinonim per detin tani, por det nuk eshte -talassa burimisht pershkruan "kurvature". Komplement me: "e valezuar"

Oqeani
    nuk eshte det fare, por perfytyrim i nje lumi mitik qe figurativisht, e saktesisht pershkruan "fundin e botes".
    O-(gkq)e-an: qe rrethon permbledh token rreth e perqark skajeve te saj, e qe personifikonte nje gjarper gjigand, pra nje nga titajte. Ndersa Homeri si prift Uranik e dinte me mire se cilido ne ckontekst e perdorte kete term. Ai kete e perdor, dhe e perdor ekskluzivisht ne kuptimin fundi/ "Kufiri i Botes".

Pellago
    eshte poashtu term qe nuk pershkruan detin por Pllajen.

Theti
    nuk eshte Deti, -as ne gjuhen homerike si e quani ju, as ne gjuhen shqipe.

Fjala apo emri "Dete" nga aspekti semantik u shkeput nga "toka" shume vone, sepse nje emer qe nenkupton "dete te hapur" duket sikur nuk ka ekzistuar me pare ne asnjeren gjuhe.
    Theti do te thote thate-sire ne det; mund te jete ishull; mund te jete gji, a ckado tjeter qe puthitet me detin (dete ne kuptimin e sotem), ang., shore; Pra cendrueshmeri, ngurtesire apo shkemb; siguri ne rafsh te pacendrueshem sic eshte thallasa.
    Pra Teti eshte Toke Bregtedetare, sepse thjeshte gjuha shqipe nuk lejon qe Theti te jete uje semantikisht ndonese leksikografikisht ajo u shnderrua ne det tashme.
    Per ato 47 fjalet tjera qe Homeri perdor per det, nuk di c'te them...
    b.b. Troy III p.a.e.
    Aeneas Dardanus

Warranted Maska e Qerim
    Anëtarësuar
    06-12-2003
    Vendndodhja
    Home
    Postime
    1,641
    als
    Faleminderit Bizantin qe na solle keto shembuj nga Iliada.

als gjendet edhe ne fjalorin arberesh ne kuptimin e ajka,alga.

Anëtarësuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Prej cfare elementi eshte cfurku Poseidonit? Dru apo metal? A u be ndarja mes furkes dhe terfurkut ne epoken e Hekurit?
    Sfurku fillimisht mund të jetë bërë nga një dru që mbaronte me dy apo tri degë. Pra një vegël primtive, mjaft e vështirë për punë. Pastaj është bërë dhe nga druri i gdhendur. Është mendimi im. Sepse kafshët u zbutën që nga mileniumi 6 të paktën, kur skishte fare metale, dhe këto kishin nevojë për ushqim. Kështu me sfurk primtiv mbledhej bari i tharë për nevoja të dimrit. Më vonë i është dhënë një formë më e mirë, dhe me kalimin e kohës është përdorë edhe për të futë leshin në të.

Por nuk ma merr mendja të ketë ndodh e kundërta, që Furka të ketë filluar të përdoret si Sfurk për mbledhjen e kashtës. Sepse logjika na shtyn të mendojmë, që të dyja fillimisht ishin me maje, pastaj Furkës iu ngjitën majet me njëa tjerën, dhe u bë sipërfaqe e tërë, e pandashme.

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga zenith Lexo Postimin
    ps.ik tani bjeri prap murit me koke,dhe mos shkruj me ketu budalliqe me "origjinalitete" leshi grekesh,se nuk ka,greket jane nje race e qelbur sirianesh qe erdhen ne ballkan shume vone...........

sorry ju te tjeret,po ky keshtu e do.
    Kete mundur pergjegje e ka marre qe moti akili-A
    Tek tema: Greqishtja e lashte dhe shqipja 02-04-2007, 22:10

Nuk e kuptoj pse kruhet ai me ty as ti me te sidomos tani pasi njeriu me top ia kishte fale dreqit duke u share me te si grate jevge ne pazar ne stilin "t'qifte buri jem" e "mi pifsh menstracijat" se u kishin mbaruar argumentet.

Lereni temen te vazhdoje dikah tjeter...
    Aeneas Dardanus

Anëtarësuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Prej cfare elementi eshte cfurku Poseidonit? Dru apo metal? A u be ndarja mes furkes dhe terfurkut ne epoken e Hekurit?
    Sfurku i Poesiedonit është metal.
    Ndarja duhet të ketë ndodh para përdorimit të Sfurkut metalik. Mendimi im.

OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Citim Postuar më parë nga Baptist Lexo Postimin
    Kete mundur pergjegje e ka marre qe moti akili-A
    Tek tema: Greqishtja e lashte dhe shqipja 02-04-2007, 22:10

Nuk e kuptoj pse kruhet ai me ty as ti me te sidomos tani pasi njeriu me top ia kishte fale dreqit duke u share me te si grate jevge ne pazar ne stilin "t'qifte buri jem" e "mi pifsh menstracijat" se u kishin mbaruar argumentet.

Lereni temen te vazhdoje dikah tjeter...
    po, ke shume te drejte,e ka marre pergjigjen me kohe nga ty.

dhe ne(jo te gjithe) po biem pre e lojes se tij per te shkaterruar temen.

Tema të Ngjashme

1. Në gjurmë të gërmave dhe shkrimit Pellazgo-Yllir #2
    Nga alfeko sukaraku në forumin Arkeologji/antropologji
    Përgjigje: 477
    Postimi i Fundit: 14-07-2010, 03:58
  2. Sola Scriptura
    Nga berat96 në forumin Komuniteti protestant
    Përgjigje: 17
    Postimi i Fundit: 24-08-2009, 11:48
  3. Letërsia shqiptare: probleme teorike-kritike në gjykimin e vlerave letrare
    Nga Kosovari_78_Ca në forumin Enciklopedia letrare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 25-01-2005, 15:56
  4. Makina e shkrimit
    Nga elvisi80 në forumin Humor shqiptar
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 08-11-2002, 03:31

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •