Mos i thuani hajvan njeriut, mua me vjen mir qe e ka nga injoranca dhe jo nga njohuria e Islamit.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . disa kėshilla tė Llukmanit, drejtuar birit tė tij.
Thot Allahu xh.sh.:
Biri im! Mirė a keq qoftė ajo sa kokra e unthit qoftė nė qiej nė shkrepa a nė tokė, Allahu do ta nxjerė nė dritė, se Allahu ėshtė i butė dhe i informuar.
Biri im! Kryeje faljen dhe urdhėro tė bėhen vepra tė mirae ndalo nga veprat e kėqia. Pėrballo me durim ēka do tė gjenė! Kjo ėshtė me tė vėrtetė detyrė themelore.
Mos e kthe kryet me arogancė ndaj njerzėve dhe rrugės mos ec me kryelartėsi dhe arogancė. Se Allahu nuk e do arogantin e laverdaqin.
Jij i matur nė ecje dhe ule zėrin se me tė vertetė zėri ma i pakėndshėm ėshtė zėri i gomarit.
(Llukman: 16, 17, 18, 19)
Biri im! Tre persona njihen vetėm nė tre raste:
I buti njihet vetėm nė rast hidhėrimi; Trimi njihet vetėm nė luftė; Miku i vėrtetė njihet vetėm nė vėshtirėsirė.
Biri im! Meēuri ėshtė tė ulesh me tė varfėrit ashtu siē ulesh me mbretėrit.
Biri im! Shoqėrohu me dijetarėt se Zoti e ngjallė zemrėn e vdekur me dritėn e diturisė, siē e ngjallė tokėn e vdekur me shi.
Biri im! Kur tė prezentosh nė kuvend jep selam, ulu dhe mos shpejto nė tė folur derisa ata mos ta fillojnė bisedėn, nėse e pėrkujtojnė Zotin e madhėruar vazhdoje bisedeėn,. Po nėse fillojnė biseda tė kota, largohu prej tyre dhe kėrko vend tjetėr.
Biri im! Vėrtet fjala ėshtė mė e fortė se guri, mė e rėndė se durimi dhe mė e nxehtė se gaca ska dyshim se zemrat janė bahēe dhe mbjell nė to fjalė tė mira, nėse nuk mbinė e tėra, mbinė njė pjesė e tyre.
Biri im! Kij kujdesė ndaj tė keqit kur e nderon, ndaj fisnikut kur e keqtrajton dhe ndaj ngatėrestarit kur je nė armiqėsi.
Biri im! Bėru i matur, mos u bėn dorėshtrėnguar, mos e tepro nė grumbullimin e pasurisė por as mos e liro dorėn krejtėsishtė.
Biri im! Tradhėtia e zemrės del nė shesh prej fjalės nga goja apo nga shiqimi i syve.
Biri im! Mos qesh pa nevojė, mos bredh kot, mos e humb pasurinė, e tjetri tė pėrfitojė nga pasuria jote. Pasuria jote ėshtė ajo ēka e len pėr tė ardhmen e pasuria e huaj ėshtė ajo ēka e len mbrapa.
Biri im! Kush mėshiron mėshirohet, kush hesht shpėton, kush flet mirė nderohet, kush flet keq mėkaton, kush nuk e sundon gjuhėn pendohet.
Biri im! Botėn do ta lėsh prapa, prandaj mos e harxho zemrėn nė tė sepse ajo nuk ėshtė krijesė e jote, ate e ka krijuar Zoti. Ai atė e ka bėrė shpėrblim pėr tė nėnshtruarit dhe sprovė e dėnim pėr kryelartėt.
Biri im! Bota ėshtė det i pafund, nė tė janė fundosur shumė e shumė gjenerata tė kaluara, e do tė fundosen shumė e shumė gjenerata tė ardhshme. Mundohu qė tė jetė devotshmėria e Zotit anija jote, kurse mbėshtetja nė Zotin, tė jetė tradita jote. Zbukurohu me vepra tė mira,nėse shpėton, shpėton me mėshirėn e Zotit, nėse fundosesh, je fundosur me gabimin tėndė.
Biri im! Nga tė kėqiat e njerzėve kėrko mbėshtetje nė Zotin dhe nga vepra e fisnikėve, bėru i kujdesshėm.
Biri im! Bėhu shėrbetorė i fisnikėve, e kur mos u bėn shok i tė kėqinjėve.
Bėhu i drejtė do tė jesh i pasur.
Biri im! Kush ngarkohet me atė ēka nuk mundė ta bartė do tė bėhet i paaftė, kush ėshtė dashuru nė vetvete ėshtė shkatėru, kush ėshtė bėrė kryelartė ėshtė poshtėrsuar kush ka folur pak ka gjetur shpėtim.
Biri im! Bėri mirė familjes, mos u angazho nė punė tė kota e ta humbasish familjen nė kėtė botė dhe tė ndalohet shpėrblimi nė ahiret.
Biri im! E kam shijuar idhtėsinė e hardhelit, e kam pėrjetu rėndėsinė e durimit, mirėpo nuk kam kėrku hidhėsirė mė tė madhe se ajo e varfėrisė. Nėse varfėroheshmos ua ēfaq njerzėve pėr ta penguar ate sepse, kush ėshtė ai qė ka kėrkuar nga Zoti e Ai nuk i ka dhėnė, kush ėshtė qė i ėshtė lutur Zotit e Ai nuk i ėshtė pėrgjigjur? Kush ėshtė ai i cili ėshtė penduar e Zoti nuk i ka pranu pendimin.
Biri im! Bėru i matur, mos e lėsho dorėn plotėsishtė, dhe as mos e shtrėngo fortė dhe mos shpenzo pa nevojė.
Biri im! Mos ia mėso dikuj atė ēka nuk e din derisa mos ta veprosh atė qė e ke mėsuar.
Biri im! Bėru trgėtarė i devotshmėrisė sė Zotit, do tė fitosh profit pa harxhuar mall.
Biri im! Prezento nė pėrcjelljen e kufomėve e jo nė ahengje tė darsmave, sepse kufama ta pėrkujton ahiretin e dasma ta pėrkujton kėnaqėsinė e kėsaj bote.
Biri im! Mos e vono pendimin se vdekja vjen befasisht.
Biri im! Largohu nga e keqja (sherri) pse sherri ėshtė prej krijesave mė tė kėqiave.
Biri im! Frigohu Zotit dhe mos kėrko prej njerzėve qė tė te ndrerojnė ty pse i frigohesh Zotit e ju pėrkundrazi jeni i keq.
Biri im! Rruaju borgjit se borgji tė poshtėron ditėn dhe tė shqetėson natėn.
Biri im! Rruaju nga hidhėrimi se hidhėrimi i ka shkatėruar zemrat e tė menēurve.
Biri im! Rruaju nga rrena, sepse rrena ta shkatėron fenė, ta humb burrėrinė, ta humbė pozitėn, ta merr fytyrėn, nu tė ndėgjon askush, kur tė flasėsh nuk tė beson askush, dhe nuk do ta kesh kėnaqėsinė nė botėn tjetėr, pas kėsaj edhe nėse e flet tė vėrtetėn tė poshtėrojnė nė kuvendime, tė urrejnė edhe nuk i tregojnė sekretet e tua, por e mbyllin kuvendimin dhe nuk tė besojnė asgjė, kėshtu ti nė zemrat asgjė, por mė e keqja nga kėto ėshtė se ke fitu hidhėrimin e Zotiti nė kėtė botė dhe e meriton hidhėrimin e Tij nė ahiret.
Biri im! Mos lejo qė ushqimin tėnd ta haje ēdokush por vetėm tė devotėshmit dhe pėr ēėshtjet e tua konsultohu me dijetarėt.
Biri im! Fjala jote le tė jetė e ėmbėl, fytyra jote le tė jetė gėzuar dhe angazhohu qė tė jeshė i dashur pranė njerzėve.
Biri im! Sheri mė keq ėshtė i atij prej tė cilit mendojnė njerzit se nuk ėshtė i keq.
Biri im! Mos u kėnaq me veprėn e injorantit qė tė fitosh simpatinė e tij, dhe mos e konsidero tė lehtė hidhėrimin e dijetarit ku
Krijoni Kontakt