Close
Faqja 0 prej 4 FillimFillim 12 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 31
    i/e larguar
    Anėtarėsuar
    26-04-2002
    Postime
    145

Emigracioni Shqiptar ne Itali

Emigracioni Shqiptar ne Itali

Konference ne Torino

Shoqata Kultutore Italo-Shqiptare “Vatra” e Torinos dhe F.I.A.P. – Federata e Shoqatave Shqiptare, Italo-Shqiptare dhe Arbėreshe tė Piemontit, organizuan tė Premten 11 Prill 2008 njė konferencė me temė emigracionin Shqiptar nė Itali. Konferenca u zhvillua nė Museo Diffuso della Resistenza, (corso Valdocco 4/a – Torino). I ftuari kryesor i saj ishte shkrimtari dhe sociologu Shqiptar Rando Devole.

Permbajtja e konferences

Nė vitin 1990 mijėra Shqiptarė tė varfėruar dhe tė dėshpėruar nga njė gjysmė shekulli diktaturė komuniste, kapėrcyen Kanalin e Otrantos nė kėrkim tė njė mundėsie, duke nisur atė qė do tė ishte nė vitet nė vazhdim njė proces i vazhdueshėm: emigracionin Shqiptar nė Itali.

Sot, pas thuajse njėzet vitesh, sa dhe mbi tė gjitha kush janė Shqiptarėt qė jetojnė dhe punojnė nė Itali? Ku jetojnė ata nė territorin e shtetit Italian? Cilat janė trajtat karakteristike tė pranisė sė tyre, krahasuar me popullatat e huaja me prejardhje nga rajone tė tjerė gjeografikė? Ku tė con rrugėtimi i ndėrmarrė prej tyre drejt Europės dhe idealeve tė saj tė lirisė, demokracisė, mirėqėnies dhe zhvillimit?

Kėto ishin disa nga pyetjet qe u diskutuan ne konference nga sociologu dhe shkrimtari Shqiptar Rando Devole, ekspert i emigracionit Shqiptar; Giuseppe Castronovo, Kryetar i Kėshillit Bashkiak tė Torinos; Ilda Curti, Asesore e Integrimit nė Bashkinė e Torinos; Vincenzo Cucci, President i F.I.A.P.; Claudio Risso, Sekretar Rajonal i Sindikatės FAI-CISL Piemonte; Stefano Tassinari, President i ACLI nė Provincėn e Torinos; Francesco Ciafaloni, President i Comitato Oltre il Razzismo; Arjana Cicako, Presidente e Shoqatės sė Gruas Alma Mater; Blenti Shehaj, President i shoqatės Art@mia.

Takimi, i moderuar nga Benko Gjata dhe Blerina Pashollari, u shnderrua edhe ne nje rast te mirė pėr t’ju afruar Shqipėrisė sė sotme pėrmes projektimit tė fotografive tė shoqėruar me muzikė tė lehtė Shqiptare dhe shijimit tė specialiteteve tė traditės sone gastronomike tė gėrshetuara me verėrat me famė boterore tė Piemontit.

Konferenca u organizua nga Shoqata Kulturore Italo-Shqiptare Vatra dhe F.I.A.P. – Federata e Shoqatave Shqiptare, Italo-Shqiptare dhe Arbėreshe tė Piemontit, nė bashkėpunim me patronatet ACLI dhe CISL, me pjesėmarrjen e Presidencės sė Kėshillit Bashkiak tė Torinos dhe tė Asesorateve tė Mundėsive tė Barabarta tė Provincės sė Torinos dhe atij tė Integrimit tė Bashkisė sė Torinos.

http://lh6.ggpht.com/BenkoGjata/SASP...4/DSC02021.JPG

Rando Devole

I lindur nė Tiranė, nė vitin 1967, sociolog, pėrkthyes dhe gazetar, ai ka studjuar nė Romė ku ėshtė diplomuar nė Letėrsi dhe Shkenca Sociale. Mė pas ka kryer Masterin ne Komunikim dhe Doktoraturėn nė Sociologji. Ai ėshtė autor, ndėr tė tjera, i “La scoperta dell’Albania. Gli albanesi secondo i mass media” (Ed. Paoline, 1996; me Ardian Vehbiun) dhe “Albania. Fenomeni sociali e rappresentazioni” (Agrilavoro, 1998). Ai kryen veprimtari kėrkimore pėr disa institute tė ndryshme dhe boton artikuj nė gazeta Italiane dhe Shqiptare.

Pėr impenjimin e tij sindakal nė favor tė emigrantėve Presidenti i Republikės sė Italisė i ka dhėnė titullin e nderit “Commendatore dell’Ordine della Stella della Solidarietą Italiana”.

Shoqata Vatra

Shoqata Kulturore Italo-Shqiptare “Vatra” ėshtė themeluar nė Torino, nė vitin 2002, me nismėn e njė grupi intelektualėsh Shqiptarė dhe Italjanė. Ajo ėshtė krijuar pėr t’ju dhėnė njė pėrgjigje sa mė tė shpejtė e tė organizuar sfidave tė reja e tė hershme qė karakterizojnė rrugėtimin e diasporės Shqiptare drejt integrimit tė plotė. Objektivat e saj kryesorė janė: nxitja, lehtėsimi dhe pėrshpejtimi i procesit tė integrimit; mbrojtja e identitetit kulturor e kombėtar tė Shqiptarėve (dhe njėkohėsisht ndėrgjegjėsimi i kėtyre tė fundit pėr rolin dhe rėndėsinė e tij tė dorės sė parė); promovimi i imazhit tė Shqipėrisė nė territorin e veri-perėndimit tė gadishullit Apenin. Shoqata synon t’i arrijė kėto objektiva pėrmes krijimit dhe koordinimit, nė territorin e mbuluar nga veprimtaria e saj, tė njė rrjeti bashkėpunimi sa mė tė ngushtė e funksional mes atyre aktorėve dhe faktorėve interesat e tė cilėve pėrkojnė, ndėrthuren e kryqėzohen me ato tė bashkėsisė Shqiptare.

kapedan ne mergim Maska e RedDardan
    Anėtarėsuar
    01-02-2008
    Postime
    325

Talking

Rrofshin Shqiptarčt e bashkuar pčr njč itali tč bashkuar ( senza bossi )

sa keq mč vjen qč sbanoj nč Torino knej nga Bari sbčjn asnjč koferencč...

PS:dje unč dhe nčna ime votuam pčr Di Pietro ( italia dei valori )
    kčt rradh sna eci mir...
    ...rradhčn qč vjen do kandidohem unč pčr premier kčshtu qč mbushja mčndjen atyre Arbčreshčve tč votojnč pčr mua...

ēao tč gjithve
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga RedDardan : 15-04-2008 mė 09:57

i/e larguar
    Anėtarėsuar
    26-04-2002
    Postime
    145

:)

Me shume kenaqesi

Kete here me vertete qe eshte keq puna ... e hengem nja pese vjet qeveri te LEGES!!

i/e regjistruar Maska e alda09
    Anėtarėsuar
    08-02-2008
    Vendndodhja
    a casa
    Postime
    1,327
    Citim Postuar mė parė nga RedDardan Lexo Postimin

kčt rradh sna eci mir...
    ...rradhčn qč vjen do kandidohem unč pčr premier kčshtu qč mbushja mčndjen atyre Arbčreshčve tč votojnč pčr mua...

ēao tč gjithve
    UUUUUU sa me vjen keq qe e paske bere rrugen kot(iluzione se ti s'voton)

Anėtarėsuar
    01-02-2008
    Postime
    325

Talking

Citim Postuar mė parė nga alda09 Lexo Postimin
    UUUUUU sa me vjen keq qe e paske bere rrugen kot(iluzione se ti s'voton):
    se unč them qč votova ti si ja bčn qč thua qč svotova....?!

Alda faji čshtč i joti qč nuk e binde burrin tč votojč pčr Di Pietro

i/e larguar
    Anėtarėsuar
    26-04-2002
    Postime
    145

Pyetje

Ej, interesante kjo. Nuk e njoh Alden po mendoj edhe une se duhej te kishte bere perpjekje qe burri te votonte nga ana "jone".

Kjo hap nje teme me vete: sa ndikim (kulturor, politik, vendimmarres) kane Shqiptaret (dhe te huajt e tjere ne pergjithesi) mbi shoqerine qe i rrethon? A i marrin seriozisht nevojat dhe pikepamjet e tyre ata qe kane prane (miqte, koleget dhe perse jo, edhe bashkeshortet e huaj) ???

Anėtarėsuar
    01-02-2008
    Postime
    325

Talking

mirč e ke ti...kam pas njč shoqe nč klasčn 8-tč "Alda" e kishte emrin dhe ishte shumč e bukur......sa qč ēdo gjč qč mč kčrkonte dhe unč i shkreti pčrnjčherč ja plotčsoja qejfin...

kurse kjo Alda jonč ( nč itali e kam fjalčn) mč duket qč nuk ka shumč ifluencč tek burri vet...mbase nuk eshtč aq e bukur sa shoqja ime qč kam pas nč shkollč apo ai djali e ka martuar qč ti bčjč vetčm punčt e shtčpisč dhe ti rrisi fčmitč dhe nuk merr parasysh bindjet e saja politike (X Alda09 jam duke bo shaka mos e merr seriozisht atč qč them ktu, sepse tč kam xhan )

i/e regjistruar Maska e alda09
    Anėtarėsuar
    08-02-2008
    Vendndodhja
    a casa
    Postime
    1,327
    mirč e ke ti...kam pas njč shoqe nč klasčn 8-tč "Alda" e kishte emrin dhe ishte shumč e bukur......sa qč ēdo gjč qč mč kčrkonte dhe unč i shkreti pčrnjčherč ja plotčsoja qejfin...

kurse kjo Alda jonč ( nč itali e kam fjalčn) mč duket qč nuk ka shumč ifluencč tek burri vet...mbase nuk eshtč aq e bukur sa shoqja ime qč kam pas nč shkollč apo ai djali e ka martuar qč ti bčjč vetčm punčt e shtčpisč dhe ti rrisi fčmitč dhe nuk merr parasysh bindjet e saja politike (X Alda09 jam duke bo shaka mos e merr seriozisht atč qč them ktu, sepse tč kam xhan )
    Ka mundesi te jem shoqja jote e klases se jam yll i rene nga qielli sipas jush te korruptoj burrin eeeeeeeee,sa per femijet i rrit po mo mos harro se jam grua e eancipuar une,shita gomarin bleva bicikleten

Anėtarėsuar
    01-02-2008
    Postime
    325

Talking

Citim Postuar mė parė nga alda09 Lexo Postimin
    Ka mundesi te jem shoqja jote e klases se jam yll i rene nga qielli: sipas jush te korruptoj burrin eeeeeeeee,sa per femijet i rrit po mo mos harro se jam grua e eancipuar une,shita gomarin bleva bicikleten
    akoma me biēikletč ?!....thuji burrit shpejt mč blej makinčn apo motorrin se ndryshe tč flesh vetčm poshtč tek bodrumi ( cantina )

apo bčja si kjo qč eshtč Majtas (shiko poshtč)
    .............................................

Durrsak-Rob Zoti Maska e Sherri
    Anėtarėsuar
    25-03-2004
    Vendndodhja
    Itali
    Postime
    869

kčt rradh sna eci mir...

ēao tč gjithve
    Knej ne Bari eshte nje shoqate e studenteve dhe ne krye kane nje president nga Durrsi.

Di qe organizojne nja 3-4 festa ne vit nqs s'gabohem.Nqs bojne noi takim a ndonje feste , dhe nqs te interesohen te marresh pjese, po e shkruj ktu ne forum.
    Divide Et Impera
    " Yo soy cubano, latinoamericano
    y pa’ todos mis hermanos yo les quiero cantar"

Faqja 0 prej 4 FillimFillim 12 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Nacionalizmi si nocion dhe zbatimi i tij ne praktike!
    Nga Anton nė forumin Ēėshtja kombėtare
    Pėrgjigje: 24
    Postimi i Fundit: 14-09-2009, 17:27
  2. Partia Islamike Shqiptare
    Nga Hyllien nė forumin Tema e shtypit tė ditės
    Pėrgjigje: 104
    Postimi i Fundit: 27-03-2004, 12:23
  3. Kadare - "Kombi shqiptar nė prag tė mijevjeēarit tė tretė"
    Nga Eni nė forumin Ēėshtja kombėtare
    Pėrgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 03-01-2004, 04:24

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •