Close
Faqja 6 prej 7 FillimFillim ... 4567 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 51 deri 60 prej 69

Tema: Tėrmetet...

Nuk e di Ballist. Ishujt Aleutine dhe kjo pjese e Alaskes njihen per aktivitet te theksuar sizmik dhe numri i termeteve gjate vitit arrin 3-4 mije. Pra nje mesatare prej 13 ne dite. Dhe ne vitin 2002 ka patur nje shpeshtim te termeteve ku brenda 72 oresh kane rene pothuajse 140 te tille. Por ajo qe e ben shume te vecante kete rradhe nuk eshte thjesht numri i larte i tyre. Eshte ndryshimi i thellesise qe fillon nga 30 km deri ne siperfaqe fare 1 km ose 0 km.
    Keto jane informacionet qe kam dhe deri tani skam mundur te gjej asnje koment shkencor mbi fenomenin. Eshte vetem lajmi per sa po ndodh. Te shpresojme qe do kete ndonje deklarate zyrtare me nje shpjegim rracional.

Vjen dhe shpjegimi qe mund te quhet zyrtar mbi termetet e shumta ne zonen e Alaskes.

Sipas shkenctareve termetet e shumta jane si rezultat i perplasjes se ty pllakave te medhaja tekntonike, ato te Paqesorit dhe te Amerikes se Veriut. Perplasja e ketyre pllakave ne qindra vjete kane shkaktuar termete te magnitudave shume te medhaja (mbi 7 balle) dhe kjo zone njihet per nje aktivitet te jashtezakonshem sizmik.

Per me shume mund te lexoni lajmin origjinal ne anglisht: June 14, 2006 Rat Islands Earthquake

Perfundimisht numri total i termeteve qe vazhduan te binin deri ne daten 28 qershor, ka qene mbi 400. Pjesa derrmuese e tyre ishte e magnitudave te siperpermendura dhe ne kete numer nuk jane perfshire ato qe kane qene poshte 2 balle te shkalles rihter.

DuRrEsAk&MoDeRaToR Maska e Bledari
    Anėtarėsuar
    22-04-2002
    Vendndodhja
    Durres - Shqiperi
    Postime
    2,071
    Darius pershendetje, po shihja ate linkun ku jepet live dhe qe behen update cdo 30 minuta lekundjet sizmike ne disa vende kryesore te botes dhe pashe nje dicka qe me beri te mendoja a jane te verteta apo jo?
    Me posht ke foto qe tregon gjithcka.
    Fotografitė e Bashkėngjitura Fotografitė e Bashkėngjitura  

Po Bledar, ajo website (dmth institucioni qe e kontrollon) monitoron gjithe veprimtarine sizmike ne bote dhe rezultatet qe publikon jane mese te sakta. Madje jo te gjitha te dhenat botohen...

Nje tjeter termet i nje magnitude te madhe ka goditur sot brigjet e Azise juglindore. Si per ironi te fatit, gjate perkujtimit te cunamit qe goditi keto zona 2 vjet me pare ne te njejten dite, pra 26 dhjetor, nje tjeter termet shume i fuqishem i shkalles 7.1 rihter goditi Taiwan dhe shkaktoi nje vale cunami rreth 1 meter te larte qe ju drejtua brigjeve filipinase.

Te dhenat per deme materiale apo ne njerez jane ende te paqarta po fakti qe 3 termete te rena ne te njejten dite ne tre vite te ndryshme (2003-iran,bam; 2004-oqeani indian; 2006-taiwan 7.1) eshte me te vertete shume i cuditshem. Ne foton e meposhtme mund te ndiqni detaje me shume te termetit.
    Fotografitė e Bashkėngjitura Fotografitė e Bashkėngjitura  

DuRrEsAk&MoDeRaToR Maska e Bledari
    Anėtarėsuar
    22-04-2002
    Vendndodhja
    Durres - Shqiperi
    Postime
    2,071
    Citim Postuar mė parė nga Zeri_i_Mirdites Lexo Postimin
    Termeti i pare qe kam ndjere (edhe pse kam qene fare i vogel) ka qene i 15 Prillit 1979.Besoj qe ka qene 7 ballesh.Shumica juaj mbase nuk ka pas lindur akoma atehere.

Besoj se ky ka qene termeti me i forte dhe me demtimet me te medha ne Shqiperi.
    Ky termet ka ndodhur pikerit ne ate date dhe ka ndodhur ne oren 07.19 minuta une atehere nuk kam pas lindur por sa me kane treguar gjysherit e mi dhe babai im epiqendra e termetit ne vitin 1979 ka qene ne SHkoder ku e gjith Shkodra dhe pallatet qe ishin ndertuar atehere u prishen dhe shume njerez vdiqen dhe me aq sa me kane thene e gjith Shqiperia u mobilizua dhe shkuan ne aksion ne shkoder qe e ringriten perseri qytetin e Shkodres per 1 vit e riben me te bukur sec ishte por ai termet ka qene me i fuqishmi ne shqiperi ne gjithe historine e Shqiperise dhe ai termet.

Ate termet e mbaj mend dhe une shume mire ndonese kam qene fare i vogel. Mesa me kujtohet epiqendra ka qene ne fshatin Bacallek i cili pesoi dhe demtimet me te medhaja. Me kujtohet fare mire forca goditese dhe dridhjet e pallatit ku jetoja si dhe ulerimat e njerezve. Ka qene dite e diele dhe te gjithe ndoheshin neper shtepia. Nje tjeter termet shume i forte qe me ka mbetur ne kujtese eshte ai i janarit te vitit 1986 qe e pati epiqendren ne fshatin Ndroq te Tiranes. Ra andej nga ora 2 e nates dhe me kujtohet qe e gdhime nga frika perjashta. Nuk pati viktima por demet materiale ishin te ndjeshme. Gje e frikshme

Citim Postuar mė parė nga Darius Lexo Postimin
    Ate termet e mbaj mend dhe une shume mire ndonese kam qene fare i vogel. Mesa me kujtohet epiqendra ka qene ne fshatin Bacallek i cili pesoi dhe demtimet me te medhaja. Me kujtohet fare mire forca goditese dhe dridhjet e pallatit ku jetoja si dhe ulerimat e njerezve. Ka qene dite e diele dhe te gjithe ndoheshin neper shtepia. Nje tjeter termet shume i forte qe me ka mbetur ne kujtese eshte ai i janarit te vitit 1986 qe e pati epiqendren ne fshatin Ndroq te Tiranes. Ra andej nga ora 2 e nates dhe me kujtohet qe e gdhime nga frika perjashta. Nuk pati viktima por demet materiale ishin te ndjeshme. Gje e frikshme

Lere lere, se ai i 1986 ishte tmerr me gjithe mend . Dukej 15-kateshi sikur bente gjimnastike ate nate (te pakten keshtu mu betuan ato qe e pane) . Edhe pse kam qene ne gjume te thelle ate nate, mbaj mend vetem tim ate qe bertititi i tmerruar dhe nje lloj zhurrme si bubullime e forte. Poashtu do doja te pyesja nese ndonjeri pa ndonje lloj drite ne horizont ate nate sepse ime me mu betua, biles edhe sot e kesaj dite, qe pa nje ndricim te madh ne dritaren e dhomes gjate momentit te termetit. Nuk e di nese ka pare vertete nje gje te tille apo e kishte nga frika e momentit
    ABCĒDDhEĖFGGjHIJKLLlMNNjOPQRRrSShTThUVXXhYZZh (Alfabeti Shqip, 36 gėrma)

Edhe une kam qene ne gjume dhe nuk e kam pare driten por kam degjuar ate zhurmen e temerrshme. Megjithate me kujtohet qe disa njerez kane treguar per nje drite shume te forte qe pasoi termetin. Kush e merr vesh se cfare ka qene...

Faqja 6 prej 7 FillimFillim ... 4567 FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Himarė, mėsimi nis me himnin grek
    Nga karaburuni nė forumin Tema e shtypit tė ditės
    Pėrgjigje: 134
    Postimi i Fundit: 15-08-2009, 04:07
  2. Pse ndodhin fatkeqėsitė natyrore?
    Nga altin55 nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 26
    Postimi i Fundit: 27-11-2005, 22:21

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •