o albo, po neqoftese ato nuk kualifikohet si prova atehere cfare mundet te quhet prove sipas teje, fantazirat e tuja? huazimi tregon qe shqiptari i hershem i ka degjuar keto fjale dhe i ka adaptuar, dmth qe ne ndergjegjen tone mesha ka qene ne gjuhe latine, prandaj kemi terminologji latine. sa per manastiret (nuk e di per te cilet ke e ke fjalen) ne shqiperi nuk gjen nje ne funksion qe eshte me i vjeter se 1000 vjet, dhe te gjithe jane ndertuar nga bizantet. ne qoftese ke ndermend ato te butrintit dhe te apolonise apo ndonje tjeter me te lashte, nuk kane asnje ndryshim me ato kishat e lashta greke apo latine, sepse ne ate kohe ndryshime te tilla nuk ekzistonin. pra kjo nuk deshmone se feja e arbrit ka qene orthodhoksia.
kurse ky tjetri na thote jane fjale te perbashketa indo evropjane, o i uruar ketu nuk po flasim per fjale 5000 mije vjecare qe i ndajne gjithe popujt indoevropjane, si psh. mama, baba, numri dy, tre, etj. kemi te bejme me terminologji kristjane qe s'ka me shume se 2000 vjet. keto terminologji jane perhapur ose me latinishte ose me greqishte, popujt qe kane qene nen ndikimin latin kane terminologji latine, nga spanja deri tek anglia. ketu mundet te perfshihet edhe shqiperia.
pastaj me nxjerr dhe shkrimet e matrenges, une nuk thashe shqipja eshte latinisht, thashe qe terminologjite fetare kane origjine latine. tashti me repikat e tuja une kam nxjerr dy konkluzione: 1) Juve nuk keni qef te degjoni ose 2) Asnjeri ketu nuk kupton se cfare do te thote 'terminologji.'
p.s. meqe pyete ne pashe apo jo ndonje fjale me origjine latine atje, me thuaj pak origjinen e fjales "mekat."
Krijoni Kontakt