Close
Faqja 17 prej 24 FillimFillim ... 71516171819 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 161 deri 170 prej 234
    Revolucioni është afër Maska e Nuh Musa
    Anëtarësuar
    02-05-2002
    Vendndodhja
    vjenë, austri
    Postime
    4,463

Për: Myftiu Tërnava: Nuk kemi gjak të njomë për të ujitur shkretëtirat e arabëve

Citim Postuar më parë nga Korcar-L1 Lexo Postimin
    Nuh ti ke te drejte, ne mendjet tuaja, ai eshte i perkryer sepse ktheu menyren e te menduarit e bazuar nga antikiteti grek ne ate qe ne shikojme sot. Me shkrimet kritike te tij, ai hoqqi qafe kete ryme te islamit neoplatonik, i cili kishte sjelle vecse zhvillim ne nje kohe qe europa ishte ne erresire, dhe i hapi rrugen tunelit te nendheshem te erresires. Nuk eshte e rastesishme qe zhvillimi i civilizimit arab ndaloi me shfaqjen e tij, nuk eshte e rastesishme qe mbahet si personi me i rendesishem ne islam, sigurisht pas muhamedit. Jam dakord me ty se eshte nje nga mendimtaret me te medhenj (per sa i perket islamit), por kjo nuk do te thote se "mendoi" per mire. Rezultatet i shikon dhe sot.
    Pse, mendimtaret antik si kane menduar ???....ata jane vare e prere per arsye te mendimeve te tyre qe kane shkuar ndesh me kuptimet e pergjithshme qe kane rrezulltuar nga "feja" pagane qe kane patur shoqerite e atehershme. ASNJE mendimtare musliman nuk eshte vrare.....jane futur neper burgje nga PUSHTETARET, sepse me prirjen e qarte te tyre per drejtesi, dhe aftesine e tyre per ta propaguar drejtesine qe e kerkon feja islame, i kane rrezikuar pushtetin pushtetareve. Pra,jo se kane shkuar ndesh me vlerat e islamit, por me fuqine faktive te pushtetareve. Nje dallim rrenjesore karshi kohes se antikuitetit dhe kohes se islamit. Jo pra, nuk e ka kthyer assesi menyren e te menduarit, ne te kunderten, ai e ka nenvizuar. Al ghazali asnjehere nuk ka qene kunder arsyes, ngase e ka njohur ate, dhe ka qene nenvizues i kolegeve te vet historik.

Nje nder cilesite me te medhaja te mendimtareve eshte rrespekti i denje mes njeri tjetrit !, forme me te persosur te qortimit se asaje mes mendimtareve nuk ka !, nje qortim, qe ne essence e ka gjetjen e te vertetes. Krejt e kunderta me qortimin politik. Nje mendimtare dhe nje pushtetare, ASNJEHERE, nuk do te dalin ne perfundime te frutshme, ngase pushtetari ka interes, kurse mendimtari nuk ka interes.

Nuk eshte al ghazali ai qe e ka ndale rrugen e qortimit konstruktiv, por eshte ibn tejmije, nje kundershtare i al ghazalit !.......ne shoqerite muslimane nuk ka qene nevoja aq e gjere per qortime te ketilla sic i ke patur ne shoqerite e krishtera nga mesjeta e kendej, per arsye se shoqerite muslimane kane qene te paqesuara dhe te siguruara. E kam cek disa here ketu se shoqerite muslimane i kane ne reference periudhat me te gjata te paqes brenda historise se re qe e njohim.

tung
    albanish by nature

2. Anetarët më poshtë kanë falenderuar Nuh Musa për postimin:

Aferim (13-04-2015)

Veritas liberatis Vos
    Anëtarësuar
    07-10-2006
    Postime
    2,204

Për: Myftiu Tërnava: Nuk kemi gjak të njomë për të ujitur shkretëtirat e arabëve

Citim Postuar më parë nga Nuh Musa Lexo Postimin
    Pse, mendimtaret antik si kane menduar ???....ata jane vare e prere per arsye te mendimeve te tyre qe kane shkuar ndesh me kuptimet e pergjithshme qe kane rrezulltuar nga "feja" pagane qe kane patur shoqerite e atehershme. ASNJE mendimtare musliman nuk eshte vrare.....jane futur neper burgje nga PUSHTETARET, sepse me prirjen e qarte te tyre per drejtesi, dhe aftesine e tyre per ta propaguar drejtesine qe e kerkon feja islame, i kane rrezikuar pushtetin pushtetareve. Pra,jo se kane shkuar ndesh me vlerat e islamit, por me fuqine faktive te pushtetareve. Nje dallim rrenjesore karshi kohes se antikuitetit dhe kohes se islamit. Jo pra, nuk e ka kthyer assesi menyren e te menduarit, ne te kunderten, ai e ka nenvizuar. Al ghazali asnjehere nuk ka qene kunder arsyes, ngase e ka njohur ate, dhe ka qene nenvizues i kolegeve te vet historik.

Nje nder cilesite me te medhaja te mendimtareve eshte rrespekti i denje mes njeri tjetrit !, forme me te persosur te qortimit se asaje mes mendimtareve nuk ka !, nje qortim, qe ne essence e ka gjetjen e te vertetes. Krejt e kunderta me qortimin politik. Nje mendimtare dhe nje pushtetare, ASNJEHERE, nuk do te dalin ne perfundime te frutshme, ngase pushtetari ka interes, kurse mendimtari nuk ka interes.

Nuk eshte al ghazali ai qe e ka ndale rrugen e qortimit konstruktiv, por eshte ibn tejmije, nje kundershtare i al ghazalit !.......ne shoqerite muslimane nuk ka qene nevoja aq e gjere per qortime te ketilla sic i ke patur ne shoqerite e krishtera nga mesjeta e kendej, per arsye se shoqerite muslimane kane qene te paqesuara dhe te siguruara. E kam cek disa here ketu se shoqerite muslimane i kane ne reference periudhat me te gjata te paqes brenda historise se re qe e njohim.

tung
    Ne radhe te pare, ti ngateron llazn m llozin, une quaj mendimtare dhe fillozofe ate qe sjellin perpaarim dhe jo ata qe kane 1400 vjet qe perpiqen te rruajne te njejtat zakone barbare.
    Se dyti, Islami = Politike, nuk mund te kuptosh islamin pa politike, rregullat e islamit u imponuan nga do, ose kthehesh ne mysslo ose te pritet koka (ne rastin me te mire), Qe kur islami fillohej te perhapej, bota kurre nuk ka patur qetesi, vetem luftra e terror. Isalmi u kthye ne personifikim te territ dhe jo me te paqes sic thua ti. Ne emer te islamit kryen akte nga me baarbare pa pusshim per 1400 vjet. Kur ka pare kjo bote paqe nga islami?
    Shqiperia ka rreshtur se ekzistuari qe kur jevgjit i thane vetes "shqiptar".
    xfiles

Anëtarësuar
    02-05-2002
    Vendndodhja
    vjenë, austri
    Postime
    4,463

Ne radhe te pare, ti ngateron llazn m llozin, une quaj mendimtare dhe fillozofe ate qe sjellin perpaarim dhe jo ata qe kane 1400 vjet qe perpiqen te rruajne te njejtat zakone barbare.
    Se dyti, Islami = Politike, nuk mund te kuptosh islamin pa politike, rregullat e islamit u imponuan nga do, ose kthehesh ne mysslo ose te pritet koka (ne rastin me te mire), Qe kur islami fillohej te perhapej, bota kurre nuk ka patur qetesi, vetem luftra e terror. Isalmi u kthye ne personifikim te territ dhe jo me te paqes sic thua ti. Ne emer te islamit kryen akte nga me baarbare pa pusshim per 1400 vjet. Kur ka pare kjo bote paqe nga islami?
    Je i sigurte "cili" i ngaterron gjerat ketu ???

Ja nje ndihme e vogel -> pjesa dermuese e shqiptareve jane musliman !, arabet perbejne diku 20% te mbare muslimaneve !

tung
    albanish by nature

5. Anetarët më poshtë kanë falenderuar Nuh Musa për postimin:

Aferim (13-04-2015)

Veritas liberatis Vos
    Anëtarësuar
    07-10-2006
    Postime
    2,204

Citim Postuar më parë nga Nuh Musa Lexo Postimin
    Je i sigurte "cili" i ngaterron gjerat ketu ???

Ja nje ndihme e vogel -> pjesa dermuese e shqiptareve jane musliman !, arabet perbejne diku 20% te mbare muslimaneve !

tung
    Edhe shqiptaret prapa bote jane, apo harrove ti se para LB2 ishin me shume se 90 % analfabete

Te thashe dhe njeher kemi perkufizime te ndryshme per fjale si mendimtar, fillozof. per te mos vazhduar me shkencetare.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Korcar-L1 : 13-04-2015 më 11:36
    xfiles

Kane kaluar shume shume vite e cuditerisht keto me poshte serisht mbeten realiste:

“Nizamë e xhelep s'ka, jemi popull fukara!... O halldup shallvarëgjerë në të zënça dot gubërë, do ta bëj si t'jatër herë”....

Anëtarësuar
    02-05-2002
    Vendndodhja
    vjenë, austri
    Postime
    4,463

Edhe shqiptaret prapa bote jane, apo harrove ti se para LB2 ishin me shume se 90 % analfabete

Te thashe dhe njeher kemi perkufizime te ndryshme per fjale si mendimtar, fillozof. per te mos vazhduar me shkencetare.
    Nje....pasiqe pjesa dermuese e shqiptareve kane qene musliman, natyrisht se nuk kan qen analfabet mbasiqe e kane zoteruar alfabetin arab.

Dy.....tek filozofija nuk mund te kete ndryshime ne perkufizimin, ngase ajo nuk njeh kufij dogmatik. Mund te kete vetem keqkuptime per arsye njohurishe.

Filozofet nuk jane mare me kohet e namazit.

Tung
    albanish by nature

9. Anetarët më poshtë kanë falenderuar Nuh Musa për postimin:

Aferim (13-04-2015)

Veritas liberatis Vos
    Anëtarësuar
    07-10-2006
    Postime
    2,204

Nuh, analfabet do te thote analfabet si me shkronja arabe ashtu dhe me ato latine.
    xfiles

11. Anetarët më poshtë kanë falenderuar Korcar-L1 për postimin:

mesia4ever (18-04-2015)

Anëtarësuar
    02-05-2002
    Vendndodhja
    vjenë, austri
    Postime
    4,463

Nuh, analfabet do te thote analfabet si me shkronja arabe ashtu dhe me ato latine.
    Fatkeqesisht nuk ka (ose une nuk i njoh) studime shkencore/sociologjike, mbi pasojat e ndrimit abrupt te alfabetit sic e pesuan popujt e ballkanit, turqia, kaukazi, afrika.....

Por une mendoj, se konzervatizmi i madh i shoqerive eshte pasoje e drejtperdrejte qe lidhet me kete !, shoqerite nuk paten mundesi (pos shtreses elitare) te njohftohen drejtperdrejte me kohen moderne (industrializimin, shkencen, levizjet politike), dhe mbyllen ne "kohen" qe e njihnin, dhe te ciles nuk i frigoheshin, kjo ishte e kaluara, ajo qe e trasheguan !..............kurse ndeshja e shtreses elitare me kete fenomen u zhvillua ne forme AGGRESSIVE, qe e pati te kundertin effekt, pra, shoqerite ne vend qe te integroheshin ne vije pas shtreses elitare, ata u revolutuan dhe e humben besimin....keshtuqe deri ne ditet tona ekziston nje divergjence mes popullit dhe krahut politik !, dhe kjo fryme, per arsye te kohes, nga nje mosmarveshje/keqkuptim, eshte shnderuar ne mentalitet, eshte krijuar nje nderlidhje me inteligjencen emocionale !. Sot kemi dy tabore, ne njeren ane krahun politik me aleatet e vjeter, nga te cilet sherbehet, shtresen elitare, dhe ne anen tjeter popullin. Kurse ndeshja aggressive mes dy taboreve vazhdon edhe ne ditet tona....vetem motivet kane ndryshuar, asaj kohe motivi ishte keqkuptimi i thjeshte (analfabetizmi dhe reagimi aggressiv i elites ndaj popullit), sot eshte interessi personal.....

Fajin kryesore e ka "analfabetizmi"..........njeriu nuk frigohet, vetem atehere kur i njeh gjerat !

Shoqerite perendimore ishin totalisht ANALFABETE, gradualisht u alfabetizuan (alfabetizimi i tyre shkoj krah me krah me maqinen e avullit, per ata nuk ishte vegel e djallit, sepse VET e ndertuan, hap pas hapi).....ne te kunderten shoqerite tona, NE ISHIM ALFABET, abrupt u "analfabetizuam", neve as qe na u dha mundesia ta njohem "maqinen e avullit", dicka qe nuk e njeh, asaje edhe i frigohesh, per ne ishte vegel e djallit.....

Qe ne start faji i eshte lene "fese", pra, paaftesia e elites politike per ta emancipuar popullin mbulohet me akuza, qe vazhdojne deri sot, edhe pse populli thot: ooooo duduk, nuk me ka lene mua feja mbas, por TI, TI qe ta kam dhan besimin se do te me udheheqesh i ke fajet, TI nuk me sjell rrezulltate, TI nuk mi ofron kushtet, TI me ne fund nuk me len qe se paku VET une te dal ne dalalet me aftesite e mia....lere se nuk ke vet aftesi te ndihmosh, por edhe aktiv pengon !

Ne pergjithesi mund te terhiqet nje rezymee i tmerrshem per fatin tone: akoma jemi ne "start", nuk kemi leviz, bejme shlajf tash e 100 vjet !, dhe ki ankth e ka nje konstante -> akuza mbetet e njejte !, perderisa akuza mbetet e njejte, DIJE, se edhe ne nuk kemi ndryshuar !

tung
    albanish by nature

Veritas liberatis Vos
    Anëtarësuar
    07-10-2006
    Postime
    2,204

Ne radhe te pare shpresoj qe flet per shoqerine shqiptare dhe jo ate ballkanase ne pergjithesi, sepse nuk jane te njejta.
    kur thua "shoqerite nuk paten mundesi (pos shtreses elitare) te njohftohen drejtperdrejte me kohen moderne (industrializimin, shkencen, levizjet politike), dhe mbyllen ne "kohen" qe e njihnin, dhe te ciles nuk i frigoheshin, kjo ishte e kaluara, ajo qe e trasheguan !"

Une to te argumentoja te kunderten, ishin ato shtresa "elitare" konservatore qe nuk e lane driten e zhvillimit te hynte ne Shqiperi. Vetemen nepermjet emigrimit, kryesisht te krishteret, ariten te "hapnin" syte ne perendim. Statusi i elites ne shqiperi, ishte ne vend numero, kjo sepse u interesonte te ishte i tille. Perandoria osmane ishte "parajse" e elites islame shqiptare, dembelleku kishte aritur kulmet, tespije gjithe dite e diites.Keto jane trashegimet nga osmanet, dmth asnje zhvillim. Po kjo ishte si rrjedhoje e kultures osmane e cila ishte e themeluar ne mesimet islame, ne sshariah. Keshtu qe te thuash ".....faji i eshte lene "fese", pra, paaftesia e elites politike per ta emancipuar popullin..." eshte gabim, Zogu, katrani... u perpoq te fuste nje reze drite nga perendimi, por nuk mundi te ndryshoje mentalitetin e krijuar mbi baza fetare, vecse me force (ashtu sic beri Enveri).

"Shoqerite perendimore ishin totalisht ANALFABETE, gradualisht u alfabetizuan (alfabetizimi i tyre shkoj krah me krah me maqinen e avullit, per ata nuk ishte vegel e djallit, sepse VET e ndertuan, hap pas hapi).....ne te kunderten shoqerite tona, NE ISHIM ALFABET, abrupt u "analfabetizuam", neve as qe na u dha mundesia ta njohem "maqinen e avullit", dicka qe nuk e njeh, asaje edhe frigohesh, per ne ishte vegel e djallit....."

Ketu jam dakord 100% mee ty, vecse kemi mendime te nddryshme kur vjen puna tek "perse ndodhi keshtu" , ti ja hedh fajin politikes, une ja hedh sistemit politik te asaj kohe te themeluar ne islam. Aq i forte ishte ndikimi islam sa qe hadithet u kthyen ne zakone e tradita.

"Ne pergjithesi mund te terhiqet nje rezymee i tmerrshem per fatin tone: akoma jemi ne "start", nuk kemi leviz, bejme shlajf tash e 100 vjet !, dhe ki ankth e ka nje konstante -> akuza mbetet e njejte !, perderisa akuza mbetet e njejte, DIJE, se edhe ne nuk kemi ndryshuar !"

Ne shtetin e shikojme si nje "armik" dhe jo si mbrojtes i te drejtave tona, kjo sepse shteti perdoret per nevoja personale, njelloj si ne feudalizm. Ne ne kete nivel jemi akoma, persa i perket mentalitetit....akoma nuk kemi kaluar ne zhvillimin indrustrial.

PS te na fali frumi per gabimet orthografike, por fajin e ka tastiera
    xfiles

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    24-04-2009
    Postime
    1,464

....ku shkeli turku,nuk doli bari...
    Edhe pse ka tanime njeqind vjet qe iku turku,perseri shtetet(popujt)qe nderruan fene dhe u bene ne mase te konsiderueshme islam,mbeten prapa botes,sepse islami eshte prapambetje.... Ne rastin e ballkanit kemi bosnjen,territoret e rrafshta Shqiptare,sangjakun(dikur popullsi shqiptare,tanime e humbur ne dentoitet fetar e kombetar),pjeset shqipfolese ne"maqedoni",etj.Qeshte e verteta te gjthe keto territore sot si pasoj e perqafimit islam ngelen prapa botes se qytetruar.Pra, keta popuj si pasoj e shnderrinit te identitetit_humbjes se identitietit, edhe per nje kohe te gjate do te vuajne,sepse neperkemben veten e vet,varret e te pareve te tyre.Keto vende qe permenda me siper(e edhe vendet tjera ballkanike)jane te pergjakura pellembe per pellemb nga perandorija e eger osmane.Mallkimi i Eterve te Tyre qe shkelen keta popuj,edhe po i perciell dhe do ti periell edhe ne vazhdim..Keta popuj qe permenda me siper fatkeqesisht jane te lidhur akoma me osmanet e"rinj",dhe kjo lidhje do ti qoj gjithmone ne luftera dhe prapaskena ku domosdo nuk kan per te qene te lire asnjehere.
    ...Kata popuj te siperpermendur,se pari duhet te lirohen nga beselidhja qe kan me osmanet,per te qene popuj vetevendoses,ndryshe,Europa gjithmone do te vendos per ta...

E sa per deklaratat e e hoxhes se vonuar,kush nuk pajtohet me te,nuk ka nevoj te humb kohen kot me shkrime,porse rrugen te hapur e keni ikni sa me par drejt vendeve tuaja te preferuara arabe,sepse atje e keni vendin.
    Ndryshuar për herë të fundit nga dielli1 : 15-04-2015 më 10:17

Faqja 17 prej 24 FillimFillim ... 71516171819 ... FunditFundit

Fjalët Kyçe për Temën

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •