Nuk thame se jemi me te mire. Varet c'fare do te thuash me Krishter apo Mysliman. Po qe se lexon Biblen e Kuranin do te shohesh qe ka shume krime monstruoze. Po qe se fetaret me verte ndjekin keto udhezime jane njerez te pamoralshem. Por shumica e Shqiptareve nuk i ndjekin keto libra. Sa per besimin ne zot une e shikoj si genjeshter. Une preferoj njerzit qe nuk besojne ne fantazma perpara atyre qe besojne ne fantazma. Per mua, zoti eshte njesoj me fantazmen dhe preferoj njerzit qe nuk besojne gjera te tilla.
Shqiptari model jame une! Po qe se ndiqni mesimet e mia do te perparoni si popull![]()
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga hof : 18-08-2013 mė 20:51
Me gjith respektin dua te te them ti si ateist nuk je me perfekt se kta te krishteret apo muslimanet.
Ateizmi esht thjesht nje fe tjeter, ku ne vend qe te adhurohet dhe glorifikohet nje zot, mohoet ekzistenca e tij.
Nje musliman thote qe Allahu esht zoti i vertete, i krishteri thote te njejten gje per Krishtin dhe Zotin e vet dhe cifuti gjithashtu thot te njejten gje per Jehovain.
Nje ateist thote qe anjeri nga keta nuk ekziston. E shikon ngjashmerine ketu? Pretendimet e secilit individ mbeshteten ne besime dhe jo fakte.
(Duhet ta pranoj qe ndjehem me rehat prane nje ateisti sepse e di qe kta nuk kane nje zot per te cilin te vrasin.)
Pozicioni i duhur per tu marre ne kete situate eshte qe ne nuk e dime nese zoti ekziston apo jo. Deri ne ditem qe provat do te sillen per ekzistencen ose mosekzistencen e zotit, gjithkush le te besoje e te praktikoje cfar te doje, per aq kohe sa nuk i prish pune tjetrrit. Nuk kemi pse t'rrime duke paragjyku besimet e tjetrrit sepse as tonat nuk jane to provuara dhe mund te paragjykohen po aq thjeshte.
Ne qofte se gjithkush logjikon ne kte menyre, atehere do kemi nje shoqeri te shendoshe dhe solide.
Morali nuk varet nga besimi ne gjera supernaturale. Dmth kur ke dy persona njeren qe beson ne gjera supernaturale dhe tjetren qe nuk beson, nuk te thone gje keto fakte se kush eshte me morale. Por per shoqeri une preferoj persona qe nuk besojne gjera supernaturale. Por varet se c'fare besojne. Per shembull edhe Krishterizmi edhe Islami (duke u bazuar ne librat e tyre) jane fe me shume te padrejta si diskriminim seksist per shembull, apo vrasja e atyre qe lene fene. Ka shume te tjera. Por ka edhe shume njerez qe thone se jane fetar dhe nuk i bejne keto te padrejta. Por te jap nje shembull tjeter shume nga keta fetaret besojne se ne jo fetaret do te veme ne ferr per tu torturuar per gjithmone pas vdekjes. Kete gje e konsiderojne morale. Ata njerez qe thone se nje monstruozitet i tille eshte i drejte nuk mundet ti konsideroj njerez moral.
Une nuk besoj tek zotet Romak apo Aztek apo Viking apo Ruse apo Ilir apo Cifut apo Arab apo Hindu... Por nuk mundet ta them me siguri te plote qe ndonje nga keta nuk egziston sepse nuk kame siguri te plote per asgje. Por po qe se nje moster si Allahu apo Jehovah do te egzistonte do ta luftuja deri ne fund, edhe ta dija qe fotorja eshte e pamundshme. Kete e konsideroje te vetmen pozicion moral edhe nga besimtaret. Moralin e zgjedhin veprimet jo fuqija. Veprimet e ketyre perendive te detajuara ne "librat e shenjte" jane c'njerzore dhe monstruoze. Kane vrare kalamaj, kane torturuar njerez, kane vrare kafshe per qef, kane bere gjenocid...
Tani, vetem besimi nuk prish pune dhe une nuk do ti persekutoja ata me besime te padrejta por do ti paragjykoja ne punet personale (por jo ne punet shteterore).
Jo.Ateizmi nuk eshte fee (religjion).
Fee don te thote besim ne egzistimin e nje entiteti te gjithfuqishem qe e krijoi boten,univerzin,cdo dite intervenon ne jeten tone,apo ne diten e fundit - diten e gjykimit - ne japim llogari per te berat tona.Religjioni perfshin ne vete rituale,lutje,organizohet ne institucione,mbron dogma te caktuara,libra te caktuara i konsideron te shenjte...etj.
Keto nuk i ke ne Ateizem.Ke ndegjuar ndonjehere per Bibel/Kuran Ateist,Kishe/Xhami Ateiste.
Ateizem eshte vetem pergjigje negative (ne mungese te argumenteve) ne pyetjen e thjeshte : " A Egziston Zoti" ?
Njejte sikur njerezit qe kane pergjigje ,te themi : Kush eshte me i mire Real M. apo Barcelona ?,...pra njerezit njejte sikur ne kete pyetje banale, kane pergjigje edhe ne pyetjen e shtruar :" A egziston perendija ".
Si i tille ,Ateizmi nuk eshte kurrfare kategorie morale,apo shikim gjithperfshires mbi boten sic ben te kunderten religjioni.
...Epo nuk eshte keshtu.Pikerisht Religjioni praktikon Misionarizmin.Pozicioni i duhur per tu marre ne kete situate eshte qe ne nuk e dime nese zoti ekziston apo jo. Deri ne ditem qe provat do te sillen per ekzistencen ose mosekzistencen e zotit, gjithkush le te besoje e te praktikoje cfar te doje, per aq kohe sa nuk i prish pune tjetrrit. Nuk kemi pse t'rrime duke paragjyku besimet e tjetrrit sepse as tonat nuk jane to provuara dhe mund te paragjykohen po aq thjeshte.
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga semiku : 19-08-2013 mė 00:17
Edhe une me ty jame ketu qe ateizmi nuk eshte fe.
Kohet e fundit lexova Biblen e Shejtanizmit (nga Anton Szandor LaVey) dhe mesova se kjo lloj Shejtanizmi eshte ateist dhe nuk beson ne Zot apo Shejtan por vecse merr karakterin e blibles Shejtanin dhe e konsideron si shembull per te bazuar jeten. Mu duk liber i bukur dhe fe/filozofi ne pergjitesi e moralshme dhe me vlera te larta. E kam fjalen se edhe une mundet te adaptoj shembuj nga kultura e Cifuteve por shembuj te mire si Shejtani e jo matrapaze si JehovahNe pergjithesi kjo 'fe' thote ndiq rrugen tende dhe bej si te duash pa i rene meqafe te tjereve.
Une e kuptoj logjiken tende, kjo pune ka vite qe diskutohet. Ndoshta ke te drejte, nuk duhet ta quajme ateizmin fe. Kuptimi tradicional i fese esht besimi por edhe adhurimi i nje fuqie supernatyrore. Edhe pse adhurimi mungon ne ateizem, nuk mund te thuajsh te njejten gje per besimin. Ti permende pyetjen: A egziston Zoti? Pergjigja e ksaj pyetje, qofte po ose jo, nuk ka per te pasur fakte qe ta mbeshtesin. Nuk ka tani dhe nuk ka per te pasur asnjihere. Pra besimi apo mohimi i nje zoti jane ne te njejtin nivel per sa u perket fakteve. Per te qene ateist, duhet te mbeshtetesh ne besim dhe jo fakte. Te besosh ne dicka do te thote te besosh se ajo nuk ekziston. Nuk ka pse zgjatet me shume ky muhabet.
E vetmja pergjigje shkencore e pyetjes se lartpermendur "A ekziston Zoti?" esht "nuk e di" dhe jo "po" as "jo".
Jam dacord qe morali nuk varet nga feja. Ne fakt na del qe shume fetare nuk jane aq te moralshem sa mbahen (shih prifterinjt pedofile).
Fete abrahamike perdoring friken per ti mbajtur besimtaret ne udhe te drejt. Mos mekato se pastaj perfundon ne ferr. Prandaj dhe fete ne pergjithsi terheqin njerezit e dobet menderisht qe bien pre e frikes me lehtesi.
Ti thua qe nuk ke siguri te plote per asgje dhe ne mendimin tim ky esht pozicionimi i duhur ne ket situate. Duhet te kesh nje mendje te hapur dhe te mos shkosh mbas besimeve por fakteve dhe faktet e vetme qe kemi ne lidhje me zotin esht se ekzistenca apo mosekzistenca e tij mbeten te panjohura.
Jo vetem Shejtani por edhe vet zoti eshte Ateist.; Sepse zoti nuk beson ne asnje zot tjeter...I beson vetvetes.
Haha,leje rehat Jehoven se nuk ka ne kete forum hebrej...ka Allallista dhe Jezusista !E kam fjalen se edhe une mundet te adaptoj shembuj nga kultura e Cifuteve por shembuj te mire si Shejtani e jo matrapaze si JehovahNe pergjithesi kjo 'fe' thote ndiq rrugen tende dhe bej si te duash pa i rene meqafe te tjereve.
Varet si e ka kuptimin fjala 'zot'. Per shembull po qe se eshte zoti i bibles apo kuranit atehre shkenca thote se nuk egziston se neriu eshte produkt i evolicionit e jo krijimit. Njesoj shume genjeshtra te tjera ne keto libra. Po qe se duam te themi krijuesi i Universit kjo eshte pyetje me e veshtire. Por ne nuk kemi justifikim te besojme ne zot specifik sic nuk kemi justifikim te besojme qe ne orbite te Jupiterit ka nje cajnik (shembull nga Russell). Dmth edhe se ne nuk e kemi vezhguar orbinen e afert e Jupiterit qe te themi nuk kemi gjetur cajnik neve nuk kemi justifikim te besojme se nje cajnik i tille egziston dhe nuk duket gje qe duhet besuar. Prandaj kur te thone njerzit per nje perendi apo tjeter edhe se nuk mundet te keshe fakte per ta provuar gabim ti nuk ke justifikim ta besosh nje gje te tille. Per shembull une mundet te them se tavolina ime fillon e vallzon kur nuk e vezhgon njeri. Edhe se nuk eshte e mundshme ta provosh gabim kete hipoteze nuk ka justifikim per tu besuar.
Krijoni Kontakt