Close
Faqja 8 prej 9 FillimFillim ... 6789 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 71 deri 80 prej 90
    i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    02-08-2009
    Postime
    193

Për: Bashkëpunim i ngushtë Shqipëri-Turqi në fushën ushtarake

Citim Postuar më parë nga EuroStar1 Lexo Postimin
    Superfuqi Shqipria ?? hmm

Me keto mend qe kemi ne, nuk ka Turk, Amerikan dhe as Alien qe na ben dobi neve !

Mjafton te shohesh se c'politikan kemi dhe te tregon se c'popull jemi
    Pse kaq pesimist? Jo vetem politikanet shqiptar por dhe ata grek ne qeverin shqiptare do deshironin nje shtet te forte shqiptar. Greket e thone nje fjale 'atdheu eshte aty ku ha buke'

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    25-05-2008
    Postime
    3,745

Me keto mend qe kemi ne, nuk ka Turk, Amerikan dhe as Alien qe na ben dobi neve !

Fatkeqesisht ,ke te drejte ... me kete intelegjence qe kemi do duhej te ndodhte ndonje mrekulli .

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    22-08-2009
    Postime
    389

Citim Postuar më parë nga ulne Lexo Postimin
    Pse kaq pesimist? Jo vetem politikanet shqiptar por dhe ata grek ne qeverin shqiptare do deshironin nje shtet te forte shqiptar. Greket e thone nje fjale 'atdheu eshte aty ku ha buke'
    E vertete kjo e kane kete fjale te Urte, por nenkuptojne pervec Shqiperise

I regjistruar diku … Maska e Le dévoué
    Anëtarësuar
    20-08-2012
    Postime
    2,185

Nuk do t'zgjat gjithmone keshtu.
    Shqiperia e fuqishme, eshte nje nevojë elementare per mbijetesen e popullit Shqiptar ne ballkan. Kte e din serbet, greket, malazezet, turqit ! E din edhe kroatet, boshnjaket e sllovenet por jo edhe evropa.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Le dévoué : 11-02-2013 më 06:16

i/e regjistruar Maska e Fehmikaciu
    Anëtarësuar
    11-01-2013
    Vendndodhja
    Prishtinë
    Postime
    1,006

Për: Turqia: Ballkani i sigurt me nje Shqiperi te fuqishme

Citim Postuar më parë nga drague Lexo Postimin
    pse ka dale ne shitje Kosova?
    Kosova ka dal ne shitje per shkak te politikave te gabuara,qe kan udhhequr partit te paafta,per ta udhhequr vendin.
    Njerzit e paaft,nuk munden ta qojne vendin ne drejtimin e duhur,prandaj gjdo gabim e ka koston e vet,kjo kosto dikun ne fund duhet te reflektohet,ky reflektim pastaj akumulon energji negative ne qdo pore te jetes ketu ne DARDANI.
    Nuk eshte turp te thua nuk di,kurse eshte budallaki kur qashtjet vitale te shtetit ti marrin per sipri HISTORIANET(RASTIN E INDUSTRIS) dhe INGJINJERET,problemet e hartimit te kushtetutave,pra krejt kontra,kurse rezultati tani veq shifet...

Citim Postuar më parë nga Le dévoué Lexo Postimin
    Nuk do t'zgjat gjithmone keshtu.
    Ne fakt, me sa shkruhet ne historit shekullore dhe me c'po shoh vet ne ditet e sotme, nuk shoh ndonje ndryshim !

Ne qe kemi qen jemi akoma dhe ADN-ja eshte kompromentuar aq shume sa qe cdo dite e me shume me shtohet bindja qe Shqiperia duhet te kolonizohet domosdoshmerisht... me te mire apo me te keq. Nje popull si i yni nuk duhet te lihet pa fre. Perfundimisht kam arritur ne kete konkluzion pasi ne si popull nuk dim ti mbledhim rripat politikaneve qe vet i vendosim dhe i rivendosim dhe i sterrivendosim aq here sa na jen ber si gjysherit tane
    Revolution 1848

I regjistruar diku … Maska e Le dévoué
    Anëtarësuar
    20-08-2012
    Postime
    2,185

Shqiptaret jan mesuar me Enver Hoxhen dhe Ibrahim Rugoven, ku e di sa hajvana, sa te paaft e sa mjerana te ken qen, nje here si ta votoje nje lider,.. ate do ta votoj deri sa te vdes !! Kte e din lideret shqiptar si Berisha e Hashim Thaçi, tash qe jan kryetar partie,.. do te jen deri sa te vdesin ! Mentalitet komunist !!!

i/e regjistruar Maska e cool_shqype
    Anëtarësuar
    30-05-2007
    Vendndodhja
    jetoj me lemoshat e nanes natyre
    Postime
    1,024

[QUOTE=Anesti_55;3586530]
    Citim Postuar më parë nga DoLpHiN Lexo Postimin

Cfar ka ketu qe je shqetesuar, a nuk eshte evretete historike?Tashme nuk me e fshehur pasi jo vetem eshte pranuar ne tv por dhe ne dokumentet nderkombetare eshte vertetuar.Dy garnizone shqipatre moren pjese ne lufte.Politiken shqipatre e benin bejleret muslimane dhe ato kishin problem per pronat e tyre dhe jo per te pase nje shtet shqiptare.Ne duam ti bijme Greqise sot dhe jo me atehere kur lufterat ishin pjese e jetes ne rajon.Shqiptaret jane te rrezikshem po u fuqizuan dhe kete e kane treguar ne historine e tyre ne perandori.Perandoria kyesishte luftetaret shqipatre i kishte.Teoria per nje Shqiperi te forte , eshte nje politike e re per turqit, pasi kur ato ishin zot te perandorise , kurre nuk i dhane autonomi shqipatreve , biles i ndeshkuan keq ato qe vetem e menduan nje ide te tille.Pra turqia vete e kishte frike fuqizimin e shqiptareve.Tashme qe eshte perzene nga Ballkani perendimore , kerkon te futet nga " dritarja shqipatre".Si thua ti,ka aq budallenje ne perendim te mos e kuptojne kete dredhi te saje? Me duket karagjoz kur shoh kryeministrin shqipatre qe pretendon te kerkoje tek nderkombetaret bashkimin kombetare, kur ne te vertete perendimi e shikon faktorin shqipatre nen kenveshtrimin e tyre dhe jo te shqipatreve.Ato na krjiuan shtet , ato na dhane identitet, ato po vijne te na japin mundesi te reja , por ne kerkojme ti perpunojme mesazhet e tyre me sofwarin tone.Shqipatret do te kene aq liri , sa fuqite perendimore do ti japin atyre dhe jo sa do te duan ato.Kjo eshte gjeopolitika qe frenon shtete shume here me te medha se ne e jo me shqipatret, qe po i ushqen me pikatore.

Me sa kenaqesi do ta pranoja kete shprehje, por nuk konvenon me realitetin e se shkuares , por dhe te sotemes dhe se fete kane nja 50 vjet qe i kemi hequr.Fakti qe nuk bejeme martesa te perziera eshte dashuri apo urrejtje?Fakti qe mbajme kultet me emra sulltanersh , eshte per shqipatrizem apo per te mbajtur gjalle osmanizmin qe ishte armiku kryesore mbi te krishteret?Fakti qe nuk keni ndjesi per kultet e krishtera mesjetare , a nuk trgon se ju ndjeheni turq dhe jo shqiptare?faktet qe ne revolta kerkoni Baben , a nuk eshte kjo nje ndjenje antishqiptare dhe brenda saje dhe anti e krishtere?Do te shkuarja shume me teper bor behen te merzitshme.Por nga te gjitha sa thash me larte, me rendesi eshte nje e vertete e pa kontestueshme."Muslimanet "shqiptare kurre nuk u bene muslimane , pasi ato nuk u ushqyen kurre me vlerat e islamit.Shqiptareve te krishtere qe u konvertuan , ju desh nja 200 vjet me harruar fisin nga kishin ardhe dhe me pas me u ndjere nje grupim kunder te krishtereve dhe jo se ishin muslimane.Po ku konsistonte ndryshimi mes ketyre du bashkesive? Per mua dhe llogjikes se pa kontestueshme, keto ishin po te njetet te krishtere (nuk po marrim parasyshe mbetjet e armikur qe beri fole ne kete bashkesi)por njeri grupim u ushqye me urrrejtje per palen tjeter, ndersa te krishteret vazhdonin te ushqeheshin me vlera te krishteres , si nje detyre e kishes apostolike ne sherbim te popullit te vet.Pra njeri grupim erdhi duke u shkaterruar dhe sot e ndjejme qe problematika shqipatre eshte ne kete bashkesi dhe tjetra vazhdonte te pasurohj shpirterishte , saqe dhe sot , kur mungoi edukimi per 50 vite , ajo ndjehet qarte,te krishteret sidomos ortodoksit, kane mardhenie korrekte me ligjin dhe jane me cilesoret ne vend , por po te siguroje une se dhe ne rajon , jane me te miret.Nuk vrasim grate me sqepare ne.Pra i dashtun ku e mbeshtet ate shprehje , qe sinqerishte do ta enderroja te ishte e vertete?

Te me urresh mua , eshte njelloj te urresh Jezuesin, pasi ne sjelljen time ne jete i jam afruar shume figures se tije.Ceshtjet e vorio epirit , jane sajesa tuajat dhe dashakeqeve, pasi ne ortodoksit nuk jemi luftarake kur na duhet te jemi ne paqe , ndersa pikerishte ju dhe se fitoni paqen nga te tjeret, mbeteni luftarake te cdo kohe.Sjellja e cdo "muslimani" eshte pikerishte luftarake, eshte hakmarrje dhe kjo vjen nga shpirti qe eshte krijuar nga doza e madhe e urrejtjes, me te cilen politika osmane i ushqeu.S'ka nevoje te me pyesesh mua, per te gjete nje shkak per tu grindur e fyer, por lexo shtypin tend te te gjitha ngjyrave, lexo se cilet jane te kerkuarit nga interpoli, lexo se cilet jane elementet ne burgjet shqipatre dhe te huaja, lexo ne qiell e ne toke , futu dhe nen dete dhe do te prezantohesh me viktimat e tyre makabre.Zotri , nese ju ve ne dukje keto mangesi, kjo nuk eshte as fyerje dhe as urrejtje per muslimanet shqipatre, por nje detyim si vellezer te nje gjaku, per ti thene te vertetat mbi tryeze dhe te rrahim sebashku problematiken per ndryshim.Po nuk e beme ne shqipatret me njeri tjetrin , kush do te na i beje, serbi apo greku.Pra duke nxjerre ne pahe problematiken e secilit komunitet, ne nuk duhet te fyhemi, por te ndjehemi me afer, pasi keto ceshtje nuk mund te trajtohen nga sferat e larta te shoqerise , as nga politika , as nga punonjesit shkencore qe jane ne shumicen e rasteve te shitur, apo te kercenuar.Ne shtresa e mesme, jami te vetmit qe mund te ndryshojme vetveten dhe te tjeret.Kjo qe shpreh une do te thote patriotizem , pra te duash popullin tend , te duash ndryshimin, perparimin e tije, pra te fusesh popullin tend ne reforme.Une nuk besoje se ai qe ndjehet shqiptare, eshte kunder reformave social kulturore.Kjo duhet te jete ceshtje e dites, duhet te jete si nje gjendje emergente , me drite te kuqe dhe jo ceshtje kufishe , camesh, hartash etnike etj.Ne ne rajonin tone te vetmit qe kemi nje mundesi per te krijuar nje meiqesi te mire jane greket.Pra me gjithe problematikat e dyaneshme , synimi patriotik duhet te jete perafrimi dhe jo krijimi i grackave ordinere, per ti lene topin e fajit tjetrit.Greqia nuk eshte Papas, por ajo qe me ne ka bashkejetuar per mijra e mijra vjet.Kush kerkon ti hedhe zjarre kesaj mardhenie , eshte antishqiptare.
    KE FILLUAR TE ME PELQESH O NASTY I PESAVE.....
    Ke te drejte..... te vetmit qe jane pothuajse te nje gjaku me ne jane nje pjese e popullsise ne Greqi dhe DUHET te kemi mardhenie vllazerore dhe me respekt .....POR A E KANE PO TE NJEJTEN DESHIRE SHUMICA NGA KATA VLLAZEN.....UN THEM QE JO (mbeshtetur ne 1 dekade experience personale ne ate vend)....pasi nuk kane harruar te na kujtojne qe jemi turko-alvani, vjedhes, burgazhinj, kemi vrare SpiroMiljon dhe roberuar voriopecionistat...bla.bla..bla .......
    NUKU BEHEMI VLLAZEN O I URUAR.....DJALLEZIA OSE NAIVITETI BIZANTIN QE FATKEQSISHT GREQERIT DHE DISA NGA SHQIPET ORTHODHOKSE MBARTIN PA DASHUR NE KURRIZ, SI NJE THES ME LERA HISTORIKE NUK E LEJON NJE VLLAZERI QE 300 VJET TE NJEJTET PADRINO TJERREN, E U EXEKUTUA ME MIRE SE C'KA QE PARASHIKUAR....... HARRUAT ME SA ZELL VRATE E PRETE PRAPA KRAHEVE C'DO NJE QE NUKU LLOMOTISTE GJUHEN E PERENDISE, SE JU PELQEU MEDALJA E TRASHIGIMTARIT TE LASHTE ME DEGEN E VJEDHUR TE ULLIRIT NE BUTIN E KRESE, JU PELQEU DORA E TURKUT E LEPINIT ATE TE RUSIT DHE IU DHURONIT FUSTANELLA E PRANONIT PER MBRET NJE HOMO GJERMAN.

Ata Greqerit e tu qene dashnoret me te zellshem te Osmallinjeve dhe prandaj edhe mbreteruan me begati kolosale....... te njejten bene edhe Haxhiqomilsat ne krahun tjeter......dum baben...dum baben....dhe baba diku ne cep po mprehte lapsin per nje kapitul te ri ne nevojtoren e historise......ja keshu o nesti i 5-ve.
    Ndryshuar për herë të fundit nga cool_shqype : 20-02-2013 më 16:43
    each second is eternity as eternity is now,
    and now, now is forever

Perjashtuar Maska e Saimo79
    Anëtarësuar
    19-06-2012
    Postime
    36

[QUOTE=Anesti_55;3586530]
    Citim Postuar më parë nga DoLpHiN Lexo Postimin

Cfar ka ketu qe je shqetesuar, a nuk eshte evretete historike?Tashme nuk me e fshehur pasi jo vetem eshte pranuar ne tv por dhe ne dokumentet nderkombetare eshte vertetuar.Dy garnizone shqipatre moren pjese ne lufte.Politiken shqipatre e benin bejleret muslimane dhe ato kishin problem per pronat e tyre dhe jo per te pase nje shtet shqiptare.Ne duam ti bijme Greqise sot dhe jo me atehere kur lufterat ishin pjese e jetes ne rajon.Shqiptaret jane te rrezikshem po u fuqizuan dhe kete e kane treguar ne historine e tyre ne perandori.Perandoria kyesishte luftetaret shqipatre i kishte.Teoria per nje Shqiperi te forte , eshte nje politike e re per turqit, pasi kur ato ishin zot te perandorise , kurre nuk i dhane autonomi shqipatreve , biles i ndeshkuan keq ato qe vetem e menduan nje ide te tille.Pra turqia vete e kishte frike fuqizimin e shqiptareve.Tashme qe eshte perzene nga Ballkani perendimore , kerkon te futet nga " dritarja shqipatre".Si thua ti,ka aq budallenje ne perendim te mos e kuptojne kete dredhi te saje? Me duket karagjoz kur shoh kryeministrin shqipatre qe pretendon te kerkoje tek nderkombetaret bashkimin kombetare, kur ne te vertete perendimi e shikon faktorin shqipatre nen kenveshtrimin e tyre dhe jo te shqipatreve.Ato na krjiuan shtet , ato na dhane identitet, ato po vijne te na japin mundesi te reja , por ne kerkojme ti perpunojme mesazhet e tyre me sofwarin tone.Shqipatret do te kene aq liri , sa fuqite perendimore do ti japin atyre dhe jo sa do te duan ato.Kjo eshte gjeopolitika qe frenon shtete shume here me te medha se ne e jo me shqipatret, qe po i ushqen me pikatore.

Me sa kenaqesi do ta pranoja kete shprehje, por nuk konvenon me realitetin e se shkuares , por dhe te sotemes dhe se fete kane nja 50 vjet qe i kemi hequr.Fakti qe nuk bejeme martesa te perziera eshte dashuri apo urrejtje?Fakti qe mbajme kultet me emra sulltanersh , eshte per shqipatrizem apo per te mbajtur gjalle osmanizmin qe ishte armiku kryesore mbi te krishteret?Fakti qe nuk keni ndjesi per kultet e krishtera mesjetare , a nuk trgon se ju ndjeheni turq dhe jo shqiptare?faktet qe ne revolta kerkoni Baben , a nuk eshte kjo nje ndjenje antishqiptare dhe brenda saje dhe anti e krishtere?Do te shkuarja shume me teper bor behen te merzitshme.Por nga te gjitha sa thash me larte, me rendesi eshte nje e vertete e pa kontestueshme."Muslimanet "shqiptare kurre nuk u bene muslimane , pasi ato nuk u ushqyen kurre me vlerat e islamit.Shqiptareve te krishtere qe u konvertuan , ju desh nja 200 vjet me harruar fisin nga kishin ardhe dhe me pas me u ndjere nje grupim kunder te krishtereve dhe jo se ishin muslimane.Po ku konsistonte ndryshimi mes ketyre du bashkesive? Per mua dhe llogjikes se pa kontestueshme, keto ishin po te njetet te krishtere (nuk po marrim parasyshe mbetjet e armikur qe beri fole ne kete bashkesi)por njeri grupim u ushqye me urrrejtje per palen tjeter, ndersa te krishteret vazhdonin te ushqeheshin me vlera te krishteres , si nje detyre e kishes apostolike ne sherbim te popullit te vet.Pra njeri grupim erdhi duke u shkaterruar dhe sot e ndjejme qe problematika shqipatre eshte ne kete bashkesi dhe tjetra vazhdonte te pasurohj shpirterishte , saqe dhe sot , kur mungoi edukimi per 50 vite , ajo ndjehet qarte,te krishteret sidomos ortodoksit, kane mardhenie korrekte me ligjin dhe jane me cilesoret ne vend , por po te siguroje une se dhe ne rajon , jane me te miret.Nuk vrasim grate me sqepare ne.Pra i dashtun ku e mbeshtet ate shprehje , qe sinqerishte do ta enderroja te ishte e vertete?

Te me urresh mua , eshte njelloj te urresh Jezuesin, pasi ne sjelljen time ne jete i jam afruar shume figures se tije.Ceshtjet e vorio epirit , jane sajesa tuajat dhe dashakeqeve, pasi ne ortodoksit nuk jemi luftarake kur na duhet te jemi ne paqe , ndersa pikerishte ju dhe se fitoni paqen nga te tjeret, mbeteni luftarake te cdo kohe.Sjellja e cdo "muslimani" eshte pikerishte luftarake, eshte hakmarrje dhe kjo vjen nga shpirti qe eshte krijuar nga doza e madhe e urrejtjes, me te cilen politika osmane i ushqeu.S'ka nevoje te me pyesesh mua, per te gjete nje shkak per tu grindur e fyer, por lexo shtypin tend te te gjitha ngjyrave, lexo se cilet jane te kerkuarit nga interpoli, lexo se cilet jane elementet ne burgjet shqipatre dhe te huaja, lexo ne qiell e ne toke , futu dhe nen dete dhe do te prezantohesh me viktimat e tyre makabre.Zotri , nese ju ve ne dukje keto mangesi, kjo nuk eshte as fyerje dhe as urrejtje per muslimanet shqipatre, por nje detyim si vellezer te nje gjaku, per ti thene te vertetat mbi tryeze dhe te rrahim sebashku problematiken per ndryshim.Po nuk e beme ne shqipatret me njeri tjetrin , kush do te na i beje, serbi apo greku.Pra duke nxjerre ne pahe problematiken e secilit komunitet, ne nuk duhet te fyhemi, por te ndjehemi me afer, pasi keto ceshtje nuk mund te trajtohen nga sferat e larta te shoqerise , as nga politika , as nga punonjesit shkencore qe jane ne shumicen e rasteve te shitur, apo te kercenuar.Ne shtresa e mesme, jami te vetmit qe mund te ndryshojme vetveten dhe te tjeret.Kjo qe shpreh une do te thote patriotizem , pra te duash popullin tend , te duash ndryshimin, perparimin e tije, pra te fusesh popullin tend ne reforme.Une nuk besoje se ai qe ndjehet shqiptare, eshte kunder reformave social kulturore.Kjo duhet te jete ceshtje e dites, duhet te jete si nje gjendje emergente , me drite te kuqe dhe jo ceshtje kufishe , camesh, hartash etnike etj.Ne ne rajonin tone te vetmit qe kemi nje mundesi per te krijuar nje meiqesi te mire jane greket.Pra me gjithe problematikat e dyaneshme , synimi patriotik duhet te jete perafrimi dhe jo krijimi i grackave ordinere, per ti lene topin e fajit tjetrit.Greqia nuk eshte Papas, por ajo qe me ne ka bashkejetuar per mijra e mijra vjet.Kush kerkon ti hedhe zjarre kesaj mardhenie , eshte antishqiptare.
    Po kaq karagjoz je mor gjakprish ? po kjo cfar eshte apo dhe ky me sjelljen qe ka i eshte afruar Jezusit

Këshilltari i Samaras kërcënon me Ligjin e Luftës

Politikani grek, Failos Kranidiotis, njëherësh edhe këshilltar i presidentit Samaras për minoritetin grek në Shqipëri, në një intervistë për websitin “Aftonomi” ka deklaruar se, ‘nëse shovinistët shqiptarë kërcënojnë ‘vorioepirotët’, Greqia do të reagojë ashpër”. Këshilltari arrin deri atje sa na kujton ligjin e grek të luftes me Shqipërinë. Ai shtoi gjithashtu se Berisha nuk duhet të harrojë se shqiptarët kanë jetuar nën ‘sqetullën’ e Greqisë”. Failos Kranidiotis foli për çështjen e Vorio Epirit, ndalimin e pensioneve OGA për emigrantët e moshuar, gjendjen e arsimit në pjesën veriore të Epirit, të drejtat e minoritetit etnik grek, por edhe për retorikën nacionaliste të përdorur së fundmi nga disa politikanë shqiptarë.

Intervista:

-Ju njiheni se keni mjaft lidhje dhe njohuri për Epirin e Veriut dhe se keni punuar mjaft për çështjet e tij. Kur filluat të angazhoheshit për herë të parë?

Nuk mbahet mend që kur. Pjesën më të madhe të njohurive i kam mësuar që i vogël nga dashuria e madhe që kam për atdheun dhe i jam mirënjohës. Kam mësuar se është një e drejtë kombëtare dhe detyrë që të lëvizësh në të dyja anët e kufirit pa kontroll pasaportash. Më vonë kur isha student, kam qenë më i organizuar në aktet patriotike. Kam marrë pjesë në demonstratat që janë organizuar për Vorio Epirin. Këto kanë qenë referenca për pikëpamjet e mia kombëtare për 25 apo 27 vjet. Puna ime aktuale, angazhimi në politikë, artikujt e shumtë dhe betejat ligjore për çështjen më kanë njohur me shumë miq nga Vorio Epiri. Në konferencën Juglindore të vitit 2010, kam qenë i folësi i parë që ka marrë pjesë. Atje kam folur, si gjithmonë, për grekët e Himarës.

-Për ju, çështja e Vorio Epirit është territoriale apo lidhet me të drejtat e njeriut?

I përfshin të dyja. Nga njëra anë ekziston “Protokolli i Korfuzit” dhe themelimi i autonomisë. Në anën tjetër, kemi marrëdhëniet e fqinjësisë së mirë me Shqipërinë, të cilat duhet të jenë në proporcion të drejtë me respektimin e të drejtave të minoritetit grek. Por, në rast se shovinistët shqiptarë kërcënojnë sigurinë e Vorio Epirit, detyrat e Republikës së Greqisë do të jenë të qarta. Duke parë ligjin dhe historinë, ne e i njohim mjaft mirë ato relieve ku kanë jetuar të parët tanë. (Nënkupton ligjin e luftës me Shqipërinë)

-Kohët e fundit nuk ka patur zhvillime të mira politike në Shqipëri, teksa retorikat nacionaliste kanë zënë vend në klasën politike shqiptarë. Cili është komenti yt?

Ekspansionistët turq dhe fashistët islamikë, kanë një ndikim tek shovinistët shqiptarë, madje kanë nxitur dëshirën për aventura tek forcat politike shqiptare. Ju ndoshta mendoni se kriza ekonomike në Greqi mund t’i japë atyre një mundësi të mirë për të lobuar. Le ta provojë Berisha dhe ata fashistët e Aleancës Kuqezi. Shqipëria me ne ka një kufi dhe ka jetuar me ndihmat tona. Nga përkeqësimi i marrëdhënieve me Greqinë, për shkak të shovinizmit të tyre qesharak, i vetmi humbës do të jetë vendi i tyre. Do të jetë një humbje e madhe për ta. Unë nuk do të jem i vetmi që do të bllokojë rrugën e tyre evropiane.

-Shqipëria i ka nënshkruar thuajse të gjitha konventat ndërkombëtare për të drejtat e njeriut, në rastin e minoritetit grek, a mendoni se të drejtat e tyre respektohen?

Jo. Tirana ka një rrugë mjaft të gjatë për t’u bërë një demokraci evropiane. Ne duhet të ushtrojmë më shumë presion për këtë dhe duhet të jemi konstant.

-Fatkeqësisht, vendi u godit nga kriza ekonomike, e cila nuk ka lënë pa prekur edhe Vorio Epirin. Memorandumi i tretë përfshin një shkurtime të pensioneve OGA për Vorio Epirin, duke shtyrë ara që të braktisin shtëpinë e të parëve. Çfarë duhet bërë që të shmanget dezertimi nga Vorio Epiri?

Mendoj se duhet të anulohet shkurtimi i pensioneve me motivin e një emergjence apo cenimit të interesave kombëtare. Është e pakonceptueshme që të largohen nga vendi i tyre. Ata i mbijetuan pushtimit turk, i mbijetuan regjimeve të Zogut dhe Hoxhës dhe humbën gjithashtu demokracinë dhe kufijtë e hapur me atdheun. Ky është një problem mjaft serioz që duhet zgjidhur urgjentisht. Fillimisht kërkohet që të bëhet një përmirësim dhe Greqia duhet të ndërmarrë hapa ekonomikë të cilat do të mund t’i krijonin kushte atyre që të jetonin ende atje. Të gjitha së bashku, mbështetja dhe edukimi grek në fshatrat dhe qytetet e Vorio Epirit, zhvillimi ekonomik, vigjilenca e Greqisë e kujdesi ndaj tyre, janë kushte të domosdoshme për mbijetesën dhe prosperitetin e vëllezërve tanë të Vorio Epirit.

Protokolli i Korfuzit

Më 24 prill 1914, Fuqitë e Mëdha njoftuan Greqinë se ishin të gatshme t’u bënin lëshime për ”Vorioepirotët”. Protokolli parashikoi që Korça e Gjirokastra, edhe pse do ishin në shtetin shqiptar të kishin një administratë të vetën. Për shkak të ndihmës që i dha Italia, Greqia i la ishullin e Sazanit. Sipas këtij protokolli, dy prefekturat jugore të Shqipërisë do të gëzonin administrim gjysmë autonom. Ato do të kishin xhandarmërinë lokale dhe ushtria shqiptare nuk do të kishte të drejtë të hynte veçse në rast lufte në jug të vendit. Në shkollat, mësimet do të jepeshin në gjuhën greke dhe administrata do të përdorte si gjuhë zyrtare edhe greqishten. Në terren grekët formuan xhandarmërinë vorioepiriote dhe shpallën autonominë me qeverinë e Zografos me kunatit e tij Kapapano dhe një oficer grek tëhuajtur Dhulis. Ndërsa francezët ndihmuan Themisktokli Gërmenjin të ngrinte xhandarmërinë e Korçës dhe republikën autonome të Korçës. Me mbarimin e Luftës se I Botërore Greqia u trajtua si shtet jo i besueshëm sepse kishte prishur armëpushimin dhe Protokolli famëkeq nuk u njoh nga Konferenca e Paqes.

Përgatiti: Erald Deliu
    http://shekulli.com.al/web/p.php?id=16984&kat=87

Degjo nje keshille miqesore mor gjak prish; sa do te mundoheni me fut percarje fetare ne Shqiper nuk keni me ja arrit se i bie vllau me vra motren e e djali tezez me vra djaln e halles
    ps her tjeter emrin Shqiptar shkruje mir paster dhe qarte KYLISH grek

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    22-08-2009
    Postime
    389

Citim Postuar më parë nga Akili-A Lexo Postimin
    projekti neo-otoman po vazhdon te zbatohet. porti i durresit ju shit nje kompanie turke, portet jane sektoret me strategjik te cdo kombi.
    kjo deshmon se shqiptaret e kane orientimin e tyre akoma nga osmanet, duke mos dashur te thellojne marredhenie me shtetet perendimore.
    Domethene po ti ishte shitur asaj kompanise Greke nuk do te ishte sektor strategjik??????
    Pastaj Turqit kane blere sektore edhe ne Gjermani France bile tani se fundmi edhe nje Port te rendesishem ne Greqi, cdo te thote kjo qe Gjermanet ,Francezet apo Greket KANE ORIENTIM OTOMAN??

Faqja 8 prej 9 FillimFillim ... 6789 FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •