Kjo qe thua ti mund te jete nje e vertete pjeserisht.. Psh. ne Mal te Zi ke me shume mysliman dhe eshte me afer llogjikes ruajtja e identitetit te tyre, sepse sic ke thene edhe ti me lart, ata paten me ke te martohen. Por komuniteti katolik i shqiptareve qe eshte atje, ata si ia bene? Ata ashtu si nje komunitet i vogel qe ishin i kushtuan me shume rendesi identitetit shqiptar dhe ne kete menyre i shpetuan edhe asimilimit, u martuan ne mes vete sa do rreth te ngusht qe kishin. Madje ke raste te shumta kur martohen edhe mysliman me katolik. Problemi qendron tek doktrina e fese, ku doktrina ortodokse meson delet e saj se per ta me te afer jane ortodokset cfaredo kombsie qofshin ata se sa popullata e te njejtes kombesi, por me fe tjeter. Pra, me nje menyre feja ortodokse injoron identitetin kombetar dhe parsore per ta do te jete feja. Eshte edhe rryma selefiste qe vepron brenda Islamit, e cila i ka te njejtat parime sikur ajo ortodokse.
Ps. nuk e kam per qellim qe te sulmoj apo fajsoj per kete gje anetaret e komunitetit ortodoks te forumit, por desha te jap vetem mendimin tim personal rreth asaj se cka mendoj une per kete fe, cfare roli luan ajo dhe sa eshte e afte te ndikoj ne ceshtje te cakuara sic eshte asimilimi psh. Keshtu e perceptoj une fene ortodokse dhe shpresoj qe mos kete ndonje paqragjykim nga ju te nderuar anetare te forumit.
E kam thene edhe me pare dhe prap vazhdoj ta them se une denoj ata qe bene kete akt, te cilet demtuan kryqin, sepse nuk eshte aspak e kendshme te ndodhin keso lloj gjerash ne trojet tona shqiptare. Une isha edhe kunder demtimit te varrezave serbe ne Kosove, madje edhe kritikova nje anetar te forumit, i cili kishte hapur nje teme per te bere thirrje per te shkaterruar varrezat, kishat dhe gjithqka serbe qe ekziston ne Kosove, Gjeja per hakmarrje ndaj tyre pasi qe serbet hoqen lapidarin e deshmoreve te vrare ne Luginen e Presheves. E si mund te mos jem kunder demtimit te kryqit ne Shqiperi, kur kam qene edhe kunder demtimit te varrezave serbe ne Kosove??! Kjo gje eshte e pamundur, sepse pa mare parasysh se cfare feje kemi, ne te gjithe vellezer jemi. Por, nqse ai kryq eshte vene ne nje vend apo territor, i cili vend apo territor eshte i banuar vetem me banore te nje komuniteti fetar tjeter (katolik, mysliman apo bektashinj) eshte afer llogjikes demtimi i atij kryqi, sepse ai kryq provokon ata banore te atij vendi.
Shpresoj per mirekuptim
Shendet
Gon!

Krijoni Kontakt