Close
Faqja 2 prej 8 FillimFillim 1234 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 20 prej 71
    i/e regjistruar Maska e Syze
    Anëtarësuar
    06-08-2012
    Postime
    108
    Citim Postuar më parë nga El0na Lexo Postimin
    Shtresat shoqerore jane egzistente ne cdo vend te botes. Familja , paraja dhe niveli shoqeror sigurisht qe bejne diferencen ne statusin e nje individi. Problemi nuk qendron ne shtresat, ato do te jene perhere egzistente, problemi eshte prepotenca dhe kapadalleku.
    E lexove pjesën që flet për sistemin e kastave në Indi? Ata kanë këtë shtresë shoqërore nga ky sistem. Ky është tipari kryesor që shpjegon në mënyrën e tyre të jetesës.

Pra me sa kuptoj me "më poshtë se ne" ti nënkuptoje "shtresë më e ulët shoqërore" jo "njerëz më të ulët". Të keqkuptova, kërkoj ndjesë për këtë.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Syze : 27-08-2012 më 09:49

bubbly
    Anëtarësuar
    05-05-2003
    Vendndodhja
    USA
    Postime
    13,657
    Mendimin me te mire! lol
    Music to my heart that's what you are, a song that goes on and on.....

Gjithmone me ty Maska e El0na
    Anëtarësuar
    02-08-2012
    Vendndodhja
    KL
    Postime
    64
    Citim Postuar më parë nga Syze Lexo Postimin
    E lexove pjesën që flet për sistemin e kastave në Indi? Ata kanë këtë shtresë shoqërore nga ky sistem. Ky është tipari kryesor që shpjegon në mënyrën e tyre të jetesës.

Pra me sa kuptoj me "më poshtë se ne" ti nënkuptoje "shtresë më e ulët shoqërore" jo "njerëz më të ulët". Kërkoj ndjesë që të keqkuptova.
    It's ok .
    Une jetoj ne Malajzi , sapo futesh ne kete shtet harron nga vjen , harron ciles race e feje i perket.
    Eshte nje shtet qe i jep mundesite secilit ne menyre ta barabarte pamvaresisht ngjyres se fytyres.
    E mira e një kujtese të keqe është se mund të shijosh disa herë të njëjtën të mirë si herën e parë.

Anëtarësuar
    02-08-2012
    Vendndodhja
    KL
    Postime
    64
    Citim Postuar më parë nga the admiral Lexo Postimin
    fiks te njejten gje mendoj edhe une...
    dhi e zgjebosur e bishtin perpjete.
    nuk mendoja keshtu, por jam bindur 100% duke u perballur me mendimet e disave ketu ne forum.

kam vene re nje racizem me te madh se tek ata qe shume shqiptare i akuzojne si raciste...
    Nuk kane thene kot , i mbyturi te mbyt
    E mira e një kujtese të keqe është se mund të shijosh disa herë të njëjtën të mirë si herën e parë.

bubbly
    Anëtarësuar
    05-05-2003
    Vendndodhja
    USA
    Postime
    13,657
    Citim Postuar më parë nga El0na Lexo Postimin
    It's ok .
    Une jetoj ne Malajzi , sapo futesh ne kete shtet harron nga vjen , harron ciles race e feje i perket.
    Eshte nje shtet qe i jep mundesite secilit ne menyre ta barabarte pamvaresisht ngjyres se fytyres.
    Edhe ti po krahason jevgjit me veten tende?! Po jevgjit ne Shqiperi e Kane treguar me kohe qe Jane paraziter. Kane diskriminuar vete veten.
    Music to my heart that's what you are, a song that goes on and on.....

Anëtarësuar
    02-08-2012
    Vendndodhja
    KL
    Postime
    64
    Citim Postuar më parë nga PINK Lexo Postimin
    Edhe ti po krahason jevgjit me veten tende?! Po jevgjit ne Shqiperi e Kane treguar me kohe qe Jane paraziter. Kane diskriminuar vete veten.
    E ke shume gabim , nuk e njeh mire realitetin e Shqiperise. Jo vetem jevgjit por kushdo qe nuk ka perkrahje ne Shqiperi distinohet te behet parazit.

Nese do fillosh nje shkolle duhet te kesh nje mik , nese mbaron shkollen prape duhet te kesh mik qe te zesh pune. Te mbash vendin e punes po ashtu duhet te kesh mik.

Ketu vendosin politikat e Shtetit per te inkurajuar shkollimin e nje minoriteti. Ketu ku jetoj une shteti i ofron bursa falas Indianeve me qellim qe ti integroje ne komunitet. Dhe si rezultat vitet e fundit ka rezultuar si raca me perqindjen me te edukuar ne vend.

100%shqiptare Maska e loneeagle
    Anëtarësuar
    25-04-2002
    Vendndodhja
    not where i want to be
    Postime
    4,224
    Une i kam ditur se arixhi and evgjit jane ndryshe nejse ne shqiperi ata jane teper te diskriminuar shteti nuk i mbron gjynah! Rruges per ne sarande kishin zene nje fushe edhe benin nje jetese qe te keputej shpirti kasolle te ndertuara me rreze bimesh. ne elbasan i shifje rruges duke lypur kurse ne durres jetonin poshte nje ure. Per mendimin tim jane njerez edhe nuk duhen trajtuar si kafshe!
    I LOVE GOD

j&g

MR. BEAN - Laden Maska e the admiral
    Anëtarësuar
    03-06-2009
    Vendndodhja
    European Union
    Postime
    6,876
    fiks keshtu si ti pink e mendojne shume italiane dhe greke raciste (vendet ku jetojne me shume emigrante shqiptare).
    thone: shqiptaret e kane treguar vehten. kane diskriminuar vete vehten. te gjitha femrat ku*va dhe te gjithe meshkujt kriminele jane...

te pelqen kjo menyre e te menduarit??? e bukur, apo jo? buykur te futen te gjithe ne nje thes.

p.s. njoh jevgj qe jane 100 here me te ndershem dhe me puntore se shumica e atyre qe mbahen si "shqiptare puro".
    Vasudhaiva Kutumbakam

100%shqiptare Maska e loneeagle
    Anëtarësuar
    25-04-2002
    Vendndodhja
    not where i want to be
    Postime
    4,224
    po me parazit se zezaket edhe latinet e amerikes nuk jane, por amerika i jep ndihma ne maksimum, cash, foodstamps, shtepi falas, shkolle falas plus edhe ne pune shteti kane me shume advantage se cdo njeri tjeter. Kurse ne shqiperi njeri ne pune nuk i merr edhe leke per te ngrene shteti nuk i jep, perbuzen cdo dite nga shteti edhe nga njerezit.
    I LOVE GOD

j&g

Citim Postuar më parë nga Syze Lexo Postimin
    (Moderatorë, mund ta lëvizni temën në qoftë se nuk është në vendin e duhur. )

Në rast se nuk e dini ç'janë jevgjit (nuk besoj se ka njeri të mos e dijë këtë), një përmbledhje:

Origjina e jevgjitëve
    Legjendat përshkruajnë ardhjen e tyre nga Egjipti (ndaj dhe njhen me emrin Jevgj/Evgjitë/Magjupë ose Gyspy në anglisht), por këto janë vetëm përralla. Njerëzit injorantë në perëndim e lidhin origjinën e tyre me Europën Lindore. Kjo nuk është e vërtetë, edhe pse popullatat me të mëdha jevgjite (ndryshe të qujatur ciganë/gabelë/ashkali ose romë, që në gjuhën e tyre do të thotë "burrë") gjenden atje.

Jevgjit e kanë origjinën në Indinë veriore 1,000 vjet më parë. Gjuhën e tyre, i quajtur Romani (e cila ka humbur në shumë vende), lidhet padyshim me hindu dhe gjuhë të tjera indiane (quajtur indo-arian). Askush nuk e di se pse e kanë lënë Indinë. Disa thonë se paraardhësit e tyre, zejtarët dhe artistët, të shoqëruar trupat dhe pas disa konflikteve ushtarake në Indi. Nga vitet 1300 pas Krishtit arritën Evropën, pasi kaluan nëpër Persi dhe Turqi.

Imazhi i tyre ka qenë gjithmonë i diskutueshëm në sytë e europianëve: ata ose ishin njerëz shumë të dashur, ose shumë dashakeqës. Kur jevgjit erdhën në Europë, ata ishin të huaj për europianët, me lëkurën e tyre të errët, sy të zinj dhe flokë, veshje, zakonet dhe gjuhën. Për më tepër, jevgjit mbetën të izoluar, një zakon i trashëguar nga sistemi i kastave të Indisë.

(Sistemi indian i kastave me pak fjalë: njerzit rrinin të izoluar sipas punës që bënin, që trashëgohej brez pas brezi, dhe nuk mund të ndryshohej. Ishte bazuar në Hinduism. Është shumë më e komplikuar se kaq.)

Jevgjit në Shqipëri nuk e pranojnë realitetin e origjinës nga India. Ashkalitë janë Jevgj që e kanë humbur gjuhën e tyre origjinale; sot flasin shqip.

Referenca:
    http://www.abc.net.au/science/news/a...sh_1191889.htm
    http://news.softpedia.com/news/Where...om-72231.shtml
    http://danny.oz.au/anthropology/note...y-history.html
    http://en.wikipedia.org/wiki/Ashkali...lkan_Egyptians
    http://sq.wikipedia.org/wiki/Jevgjit

Rezultate gjenetike:
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1235543/

Rezultate gjuhësore:
    https://docs.google.com/viewer?a=v&q...R93msbrjNnr-sA
    Ti qe ke postuar keto links ketu, a e ke lexuar ca palacolliku eshte ai i wikipedias? Apo thjesht i postoni copy paste pa i lexuar fare? Na i nxorren gabelet shqiptare tani madje dhe me flamur me shqiponje dy krenore.

Faqja 2 prej 8 FillimFillim 1234 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •