Nuk morem vesh kush zbuloi dhe si rezultoi qe numrat arabe jane shtese e vonshme.
Nuk morem vesh kush zbuloi dhe si rezultoi qe numrat arabe jane shtese e vonshme.
Kolona u ndertua me urdher te senatit romak nen survejimin e Apollodorit. Autoresine e tij e verteton historiani gjerman Conrad Cichourius, i cili publikoi pas nje studimi te gjere tek '' Die Reliefs der Trajanssäule. Berlin 1896'' motivet ne fjale.Postuar mė parė nga javan
relata refero
e vertete por "graii" do te thote "grate" dhe gjuha 'protohelene' eshte normalisht menyre per te thene Shqipja, duke e mohuar ate.
fjala 'grek' hyn ne perdorim vetem pas Lekes dhe ndonese ashtu preferojne ta lexojne -asnjehere nuk e ka kuptimin 'grek' por shqiptar imathiot.
fakt qe nuk ndryshojne shume por jane emra e fjale te ndryshme, historikisht dhe etimologjikisht.
Qeshtja tjeter e temes eshte - si ndertoi Apollodori kete "minare" mbi 30m te larte - kur teknika e ndertimit te kohes nuk lejonte ngritjen e blloqeve ne lartesi me te madhe se 18m. Eshte fjala per blloqe 50t.
Dhe ne nje kohe kur "minareja" s'ishte shpikur akoma.
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Baptist : 14-07-2012 mė 14:38
Aeneas Dardanus
Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...
kolona e trajanit
Un shqip pyeta, si e verteton qe skulptura/basoreliefi qe punuar nga Apollodori?
Sa per arkitekturen dhe survejimin me ngjan se qeshe une qe thashe se Apollodori qe inxhinieri (mbi 1 km, 20 kembe ne ure 50m larg njera tjetres, 45m te larta e 18m te gjera), por dyshoj te kete qene skulptureberesi.
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga javan : 14-07-2012 mė 14:55
ajo qe di une eshte qe origjinalisht ne maje te kolones ka qene nje shqiponje me dy koka, e deshmon nje monedhe me kolonen e trajanit, s'di se ku e kam foton e kesaj monedhe ne pc, por qe e kam e kam.
kte shqiponje e shkaterruan ne mesjete, dhe papa sixtus V vendosi nje figure bronxi te shen pjetrit ne maje.
pra sic e sheh javan, nderhyrje jane bere here pas here gjithandej....dhe ato numrat korsive tek postimi i pare i temes, jane te shtuar.
kolona dhe pse e ka bere apollodori, s'ka lidhje hic me lindjen, prezanton luftrat e romakeve me daket. pervec se nga aparenca, s'ka lidhje me minaret e xhamive, te cilat jane mjaft me te vonshme.
duhet te jete ndertuar ne kete menyre.
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Billy Joe : 14-07-2012 mė 15:12
Cfare nderhyrjesh? Bazilika qe e ngjitur ne ure. Ura e prish rreth 2 shekuj me vone mbase, per te mos lejuar hordhite aziatike te depertojne ne Ilirik dhe Rome. Pse u deshte te shtohej viti i ndertimit ne numra te huaj, ne kohe te mesjetes ne nje ure jo-funksionale?
Une nuk di per ndonje shqiponje ne maje te minares, por per nje statuje (si ai i kolosit te rodit) te Trajanit me nje glob ne dore.
C'do me me thene "pervec se nga aparenca, s'ka lidhje me minaret e xhamive"? Cfare lloj lidhje tjeter, vec aparences ka nje minare xhamie me nje minare kishe, kolona atike e mermerit ne nje kishe me ate te nje pallati laik? Po flitej per arkitekture. Dhe per minare jo-funksionale me shkalle attashuar nderteses qendrore.
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga javan : 14-07-2012 mė 15:18
po nuk eshte minare mer jahu, minaret dalin pas muhab(m)etit te allahut qe u allahofte ishalladmth ca shekuj me vone.
ti s'di per nje shqiponje ne maje te kolones por une di, ja ta gjej foton e monedhes dhe ta shoc.
rri i qete se gjysem hene s'kishte kollona e trajanit lol
bile xhamite e para kane qene pa minare, ne shekullin e VIII kane filluar ti bejne xhamite me minare.
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Billy Joe : 14-07-2012 mė 15:37
Krijoni Kontakt