Close
Faqja 3 prej 18 FillimFillim 1234513 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 21 deri 30 prej 176
    Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Nuk morem vesh kush zbuloi dhe si rezultoi qe numrat arabe jane shtese e vonshme.

Hierark i lartė Maska e Uriel
    Anėtarėsuar
    07-02-2010
    Vendndodhja
    Torre della Fame
    Postime
    1,207
    Citim Postuar mė parė nga javan
    Kolona Trajanit qe pjese e ures, njelloj si keto basoreliefet ne foto. Si e provon qe Apollodori eshte autori?
    Kolona u ndertua me urdher te senatit romak nen survejimin e Apollodorit. Autoresine e tij e verteton historiani gjerman Conrad Cichourius, i cili publikoi pas nje studimi te gjere tek '' Die Reliefs der Trajanssäule. Berlin 1896'' motivet ne fjale.
    relata refero

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Citim Postuar mė parė nga Baptist Lexo Postimin
    Arqitektura ne fjale eshte shpikje e minares;
    se -a ka qene e mbuluar me pllaka cokoloate apo vafel petlla eshte e parendesishme.
    Sigurisht qe eshte e rendesishme. Minaret i kane mbulesat e praruara. Shpikje e kohes. Shiko qishat 'bizantine'. Po jam dakord se duhet te ekzistoje minarja se pari, pa te kete mbulese.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga javan : 14-07-2012 mė 14:34

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar mė parė nga Billy Joe Lexo Postimin
    e di qe nuk eshte ashtu, thashe ne kuptimin qe graeci filloi te perdoret gjeresisht si term dhe te nenkuptonte helenet.
    aristoteli tek Meteorologica I xiv pohon qe graii eshte nje term i perdorur origjinalisht nga iliret per te quajtur dorianet.
    kurse historiani gjerman klasik Georg Busolt thote qe Graea (γραία) derivon nga gjuha proto helene grau--->old lady, pra grua e vjeter, grua dhe grau nuk ndryshon aq shume, jo?
    e vertete por "graii" do te thote "grate" dhe gjuha 'protohelene' eshte normalisht menyre per te thene Shqipja, duke e mohuar ate.

fjala 'grek' hyn ne perdorim vetem pas Lekes dhe ndonese ashtu preferojne ta lexojne -asnjehere nuk e ka kuptimin 'grek' por shqiptar imathiot.

fakt qe nuk ndryshojne shume por jane emra e fjale te ndryshme, historikisht dhe etimologjikisht.

Qeshtja tjeter e temes eshte - si ndertoi Apollodori kete "minare" mbi 30m te larte - kur teknika e ndertimit te kohes nuk lejonte ngritjen e blloqeve ne lartesi me te madhe se 18m. Eshte fjala per blloqe 50t.
    Dhe ne nje kohe kur "minareja" s'ishte shpikur akoma.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Baptist : 14-07-2012 mė 14:38
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    05-03-2012
    Postime
    641
    kolona e trajanit
    Fotografitė e Bashkėngjitura Fotografitė e Bashkėngjitura   

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Citim Postuar mė parė nga Uriel Lexo Postimin
    Kolona u ndertua me urdher te senatit romak nen survejimin e Apollodorit. Autoresine e tij e verteton historiani gjerman Conrad Cichourius, i cili publikoi pas nje studimi te gjere tek '' Die Reliefs der Trajanssäule. Berlin 1896'' motivet ne fjale.
    Un shqip pyeta, si e verteton qe skulptura/basoreliefi qe punuar nga Apollodori?

Sa per arkitekturen dhe survejimin me ngjan se qeshe une qe thashe se Apollodori qe inxhinieri (mbi 1 km, 20 kembe ne ure 50m larg njera tjetres, 45m te larta e 18m te gjera), por dyshoj te kete qene skulptureberesi.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga javan : 14-07-2012 mė 14:55

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    05-03-2012
    Postime
    641
    Citim Postuar mė parė nga Baptist Lexo Postimin
    e vertete por "graii" do te thote "grate" dhe gjuha 'protohelene' eshte normalisht menyre per te thene Shqipja, duke e mohuar ate.

fjala 'grek' hyn ne perdorim vetem pas Lekes dhe ndonese ashtu preferojne ta lexojne -asnjehere nuk e ka kuptimin 'grek' por shqiptar imathiot.

fakt qe nuk ndryshojne shume por jane emra e fjale te ndryshme, historikisht dhe etimologjikisht.

Qeshtja tjeter e temes eshte - si ndertoi Apollodori kete "minare" mbi 30m te larte - kur teknika e ndertimit te kohes nuk lejonte ngritjen e blloqeve ne lartesi me te madhe se 18m. Eshte fjala per blloqe 50t.
    Dhe ne nje kohe kur "minareja" s'ishte shpikur akoma.
    ajo qe di une eshte qe origjinalisht ne maje te kolones ka qene nje shqiponje me dy koka, e deshmon nje monedhe me kolonen e trajanit, s'di se ku e kam foton e kesaj monedhe ne pc, por qe e kam e kam.
    kte shqiponje e shkaterruan ne mesjete, dhe papa sixtus V vendosi nje figure bronxi te shen pjetrit ne maje.

pra sic e sheh javan, nderhyrje jane bere here pas here gjithandej....dhe ato numrat korsive tek postimi i pare i temes, jane te shtuar.

kolona dhe pse e ka bere apollodori, s'ka lidhje hic me lindjen, prezanton luftrat e romakeve me daket. pervec se nga aparenca, s'ka lidhje me minaret e xhamive, te cilat jane mjaft me te vonshme.
    duhet te jete ndertuar ne kete menyre.
    Fotografitė e Bashkėngjitura Fotografitė e Bashkėngjitura  
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Billy Joe : 14-07-2012 mė 15:12

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    ajo qe di une eshte qe origjinalisht ne maje te kolones ka qene nje shqiponje me dy koka, e deshmon nje monedhe me kolonen e trajanit, s'di se ku e kam foton e kesaj monedhe ne pc, por qe e kam e kam.
    kte shqiponje e shkaterruan ne mesjete, dhe papa sixtus V vendosi nje figure bronxi te shen pjetrit ne maje.

pra sic e sheh javan, nderhyrje jane bere here pas here gjithandej....dhe ato numrat korsive tek postimi i pare i temes, jane te shtuar.
    duhet te jete ndertuar ne kete menyre.
    Cfare nderhyrjesh? Bazilika qe e ngjitur ne ure. Ura e prish rreth 2 shekuj me vone mbase, per te mos lejuar hordhite aziatike te depertojne ne Ilirik dhe Rome. Pse u deshte te shtohej viti i ndertimit ne numra te huaj, ne kohe te mesjetes ne nje ure jo-funksionale?

Une nuk di per ndonje shqiponje ne maje te minares, por per nje statuje (si ai i kolosit te rodit) te Trajanit me nje glob ne dore.

C'do me me thene "pervec se nga aparenca, s'ka lidhje me minaret e xhamive"? Cfare lloj lidhje tjeter, vec aparences ka nje minare xhamie me nje minare kishe, kolona atike e mermerit ne nje kishe me ate te nje pallati laik? Po flitej per arkitekture. Dhe per minare jo-funksionale me shkalle attashuar nderteses qendrore.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga javan : 14-07-2012 mė 15:18

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    05-03-2012
    Postime
    641
    Citim Postuar mė parė nga javan Lexo Postimin
    Cfare nderhyrjesh? Bazilika qe e ngjitur ne ure. Ura e prish rreth 2 shekuj me vone mbase, per te mos lejuar hordhite aziatike te depertojne ne Ilirik dhe Rome. Pse u deshte te shtohej viti i ndertimit ne numra te huaj, ne kohe te mesjetes ne nje ure jo-funksionale?

Une nuk di per ndonje shqiponje ne maje te minares, por per nje statuje (si ai i kolosit te rodit) te Trajanit me nje glob ne dore.

C'do me me thene "pervec se nga aparenca, s'ka lidhje me minaret e xhamive"? Cfare lloj lidhje tjeter, vec aparences ka nje minare xhamie me nje minare kishe, kolona atike e mermerit ne nje kishe me ate te nje pallati laik? Po flitej per arkitekture. Dhe per minare jo-funksionale me shkalle attashuar nderteses qendrore.
    po nuk eshte minare mer jahu, minaret dalin pas muhab(m)etit te allahut qe u allahofte ishalla dmth ca shekuj me vone.

ti s'di per nje shqiponje ne maje te kolones por une di, ja ta gjej foton e monedhes dhe ta shoc.

rri i qete se gjysem hene s'kishte kollona e trajanit lol

bile xhamite e para kane qene pa minare, ne shekullin e VIII kane filluar ti bejne xhamite me minare.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Billy Joe : 14-07-2012 mė 15:37

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    po nuk eshte minare mer jahu, minaret dalin pas muhab(m)etit te allahut qe u allahofte ishalla dmth ca shekuj me vone.

ti s'di per nje shqiponje ne maje te kolones por une di, ja ta gjej foton e monedhes dhe ta shoc.

rri i qete se gjysem hene s'kishte kollona e trajanit lol

bile xhamite e para kane qene pa minare, ne shekullin e VIII kane filluar ti bejne xhamite me minare.
    Me ngjan se ti nuk je ne teme. Po thuahet nga origjininuan minaret? Dhe po dalin ca konkluzione se keto qenkan me se pakti kopje te monumentit te varrit te Trajanit. Nje nga Zotet e Romes.

Faqja 3 prej 18 FillimFillim 1234513 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •