Close
Faqja 13 prej 18 FillimFillim ... 31112131415 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 121 deri 130 prej 176
    . Maska e illyrian rex
    Anėtarėsuar
    11-10-2009
    Vendndodhja
    ne fronin tim
    Postime
    4,491
    Citim Postuar mė parė nga Uriel Lexo Postimin

Hutat: shpende fisnike qe mbartin virtyte te larta hyjnore
    Cfar ju shtyen te besoni se keta jane huta?

Une nuk dua te besoj se ekziston ndonje fjalor shqip ku ky shpend quhet hutė!

1. Nese ekziston nje pershkrim i tille, atehere kjo eshte nje goditje nen brez per gegerishten dhe nje deshmi e forte se cfar debillash e kane marre pergjegjesine mbi supe qe te perpilojne fjalor!

2. Shpendet qe i ke sjell ti jane shpend qe gjyshja ime nuk i ka pare ndonjehere ne jete, ndoshta as ne tv, dhe rrjedhimisht nuk ka pasur mundesi qe t'iu referohet me ndonje emer. Nese ndonjehere gjyshja ime ka folur per shpendin e quajtur hutė, ajo e ka pasur parasysh hutin qe po them une (ate te Athenes) e jo ate (vulture) qe ne tere Europen i numeron me gishta te dores, e qe biles ketej nga ne nuk besoj qe t'i kete rene rruga ndonjehere ndonjeres prej tyre.

3. Ja disa burime krejtesisht spontane, qe te vertetoni se ke e quajm geget hut. Koheve te fundit i referohemi si buf per hir te standardizimit te gjuhes...por gjithmone duke e kuptuar se buf eshte ai shpend qe ne e kemi quajtur gjithmone, nder breza, hut.

http://www.telegrafi.com/fun/huti-qa...esit-3042.html

http://www.mbretitregut.com/2010/09/...ti-dhe-kafeja/

4. Nese kerkoni ne EUdict per perkthimin e shpendit hibou (emri per hutin ne frengjisht, pra hutin e Athenes/Minerves) do te merrni dy pergjigje. Njera do te jete hutė dhe tjetra buf.

Kalimi i kesaj teme ne kete nivel te budallallekut eshte i paprecedent!
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga illyrian rex : 28-07-2012 mė 20:06

Citim Postuar mė parė nga baaroar Lexo Postimin
    Po ky shpend nė monedhat e Dyrrrahut a ėshtė Hutė?
    Hute eshte 100 %

Kesaj radhe e qellove
    Revolution 1848

. Maska e illyrian rex
    Anėtarėsuar
    11-10-2009
    Vendndodhja
    ne fronin tim
    Postime
    4,491
    Citim Postuar mė parė nga TROYAN Lexo Postimin
    Gjyshi im nuk dinte shqipe standarte, dinte toskerisht, ka vdekur para krijimit te standartit ne 72, dhe bufin e quante buf.
    Nuk e kuptoj ku doni te dilni me shkaterrimin e leksikut tosk ju te kosoves, nese nuk ju pelqen shqipja standarte krijoni nje standarte tuajen, mua nuk me intereson si e perktheni bufin ju ne kosovarisht.
    Hutini eshte skifter.
    Doni supremaci gege! doni "lufte" ndermjet shqiptaresh?

Shendet dhe pare lol.
    Gjyshi yt i thoshte BUF, por une nuk insistoj se BUFI ishte shpend qe bente pjese ne familjen e zvarranikeve. Eshte shume e thjeshte per ta kuptuar, nese e ke vullnetin per ta kuptuar!

P.s. Shko merru me pallavra te standardizimit atje ku e kane vendin, te gjuha shqipe. Sa per sqarim, dialekti gege nuk eshte kosovarisht. Eshte dialekt qe flitet ne Kosove, Kosove Lindore, Malesi, Iliride dhe ne pjesen me te madhe te Shqiperise. Por, po e perseris, shko e diskuto atje ku ka njerez te gatshem per kete diskutim. Une e kam thene me kohe ate qe e mendoj per standardin e '72-shit.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga illyrian rex : 28-07-2012 mė 20:41

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    19-07-2012
    Postime
    71
    Citim Postuar mė parė nga illyrian rex Lexo Postimin
    Gjyshi yt i thoshte BUF, por une nuk insistoj se BUFI ishte shpend qe bente pjese ne familjen e zvarranikeve. Eshte shume e thjeshte per ta kuptuar, nese e ke vullnetin per ta kuptuar!

P.s. Shko merru me pallavra te standardizimit atje ku e kane vendin, te gjuha shqipe. Sa per sqarim, dialekti gege nuk eshte kosovarisht. Eshte dialekt qe flitet ne Kosove, Kosove Lindore, Malesi, Iliride dhe ne pjesen me te madhe te Shqiperise. Por, po e perseris, shko e diskuto atje ku ka njerez te gatshem per kete diskutim. Une e kam thene me kohe ate qe e mendoj per standardin e '72-shit.
    Atehere pse nuk shkruan gegerisht ketu por na derdellit kot
    E vertete, ne kosove, maqedoni, mal te zi flitet dialekt geg, por jo i paster si gegerishtja ne shqiperi, e keni te infektuar me plot sllavizma, turqizma dhe arabizma. Dhe ne aksentin tuaj ndjehet pesha sllave, e dalloj menjere nje geg nga eshte, nga shqiperia apo nga kosova, vetem nga aksenti.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga TROYAN : 28-07-2012 mė 20:52

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    19-07-2012
    Postime
    71
    Perpara se te akuzoni shqipen standarte si shqipe te dushan mugoshes, qe per hir te se vertetes eshte shume e paster nga sllavizmat, beni mire te pastroni dialektin tuaj nga sllavizmat dhe turqizmat.
    Jepu dhe ca keshilla atyre vellezerve te tetoves ta pastrojne tetovarishto-turqishto-gegerishten, sepse ndryshe s'merremi dot vesh, duam perkthyes. Une shkodranisht dhe tropojanisht kuptoj perfekt meqe ra fjala.
    Pastaj eja merruni me standartin.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga TROYAN : 28-07-2012 mė 21:14

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    [QUOTE]
    Mua nuk me duket keshtu, dhe po them pse !
    Fjala me e vjeter e dokumentuar eshte gjithmone ne gjermanishten e lashte, fillimisht me UF, HUO, UHU(ne fise te ndryshme gjermane), me vone shfaqet po ne gjermanishten e lashte BUF dhe HUVELA-UVELA, nga kjo e fundit kemi ne gjermanisht moderne EULE, anglisht owl.
    Para se t'u tregosh te tjereve, ben mire te kontrollosh "faktet" qe parashtron s argumente.
    Gjermanishtja e lashte e ka uwila, qe perkon me 'ole' te anglishtes se vjeter. Ndersa gjermanishtja moderne ka Uhu qe perkon me Hoot te anglishtes dhe Huti te dialektit geg. Nga ana tjeter versioni Huvela deshmon per inkorporim te Hut/v ~owle, pra permban te dy vesrionet Hut dhe Owl dhe asnje version Buf.

Kurse ne italisht duket qe huazimi nuk eshte bere nga BUBO(latinisht) por ka te ngjare direkt nga longobardet gjermanike te mediolanum(milano) pra jep GUFO. Ne shqip eshte ruajtur e paprekur BUF SI NE GJERMANISHTE ANTIKE.
    Plini i vjeter, i cili eshte autot i vjeter latin, e quan kete shpend, Asio. Buba, bubulina dhe versione te ngjashme jane huamarrje shume me te reja dhe me gjase greke. Nj egjuhe tjeter me baze latine, Frengjishtja, e quan bufin me veshe, "Hibou a oreilles", ku Hibou bashkon si edhe ne versionin gjerman Hut/b~bou(f).

Shancet jane dy, ose shqipja e ka huazuar 2 mije e ca vjet me pare, ose gjermanike dhe ilire kane qene shume prane, pse jo me dialekte shume te ngjashme(spekullim i trashe imi, te cilin s'e provoj dot).
    Derdellitje te radhes.

Keshtu qe nuk eshte vllahomaqedone, persa i perket kukuvajkes, kukumjackes, agree eshte greqisht.
    Shkelqyeshem. Si e provon?

Diferenca !
    Arsyetimi i postimit qe ke cituar eshte horizontal, eshte perkthyer buf ne gjuhe te ndryshme te sotme, arabisht, bullgarisht, spanjisht. armenisht, turqisht etc etc. Arsyetim me vlere zero.
    Arsyetimi im eshte vertikal, jam ngjitur si vjetersi fjale.
    Ti nuk ke arsyetim nga asnje kend i horizontit qe te veshtrosh, dhe ketu perfshihet pike se pari thellesia dhe lartesia.

Nuk ka te ngjare kurre qe fjalen buf ta kene sjelle arabet ne europe, perkundrazi arabet e kane huazuar per vete(bufat neper shkretetira jane te ralle per te mos thene inekzistente)aq me teper ta kene futur ne spanjisht. Harroni nje gje kryesore, spanjollet jane latine dhe fjalen e kane huazuar nga latinishtja (BUBO).
    Nuk jam marre me vesrionin spanjoll qe te komentoj po di qe ndikimi maur ne Spanje nuk ka qene jo-ekzistent. Per me shume sipas Fulcher (1026) Turqit nuk jane tjeter porse Persiane, pra nga zona ku kishte bufa.

Strix noctua e cila vjen nga athene noctua eshte thjesht emertimi zyrtar latin qe i kane vene natyralistet vone ketij zogu...qe fjale per fjale perkthehet athina e nates(noctua). Ne latinishten e hershme eshte bubo. dhe ate klasiken dhe te vonshmen bile.
    Spekullim siperfaqesor.

Foto qe ka sjelle baaroar eshte buf, dhe jo hut, te pakten cfare dime ne shqiptaret e shqiperise dhe shqipja standarte, e cila ka ruajtur kete fjale shume te lashte, dhe mire ka bere.
    Fotoja qe ka sjelle Dalani eshte Huti ne gegerisht dhe buf ne toskerisht (pasi njoh shume gege te Shqiperise qe po ashtu e quajne Hut ne gjuhen e nenes). Buf duket si huazim oriental i futur me pas ne leksikun tone, sidomos ne Korce dhe Fier.

Rrenja eshte germa u, e cila nuk eshte gje tjeter perpos vajtimit te pikellueshem te ketij zogu.
    Anglishtja e ndan zogun qe ben u si Cucko (qyqe) dhe skifterin (Hawk), dhe ato 'hutat' me shumice si 'Vultures' per dallim nga Owl/Hoot.

Eshte interesant fakti qe gjermanishtja moderne ka humbur fjalen BUF, kurse shqipja moderne e ka fjale ekzakt te njejte me BUF te gjermanishtes antike, te gjitha huazimet ne gjuhet e tjera nuk jane ekzakte, perjashtim ben rumanishtja, ku bufnica nuk eshte e stokut latin, por e atij dako-trak.
    Nuk pame asnje fjale me perqasje etimologjike me 'buf' ne gjermanisht.

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    19-07-2012
    Postime
    71
    I kam shoshitur faktet ne te gjitha gjuhet e mundeshme europiane(jo keto perkthimet e bufit qe sillni ju nga gjuhet e sotme), dhe kam gjetur buf ne gjermanishten antike, dhe me e vjeter e para fare eshte forma UF, por kesaj here do ta bej si ty, s'do sjell asnje autor dhe asnje tekst, lodhu gjeje vete po deshe.

Shkelqyeshem. Si e provon?
    Sheklqyeshem. Si e provon ti qe eshte sllavomaqedone?

PS. Po te dua dhe une behem mjeshter sofizmash, por nuk preferoj.

mund te me akuzosh lirisht per wikipedist
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga TROYAN : 28-07-2012 mė 22:08

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    I kam shoshitur faktet ne te gjitha gjuhet e mundeshme europiane(jo keto perkthimet e bufit qe sillni ju nga gjuhet e sotme), dhe kam gjetur buf ne gjermanishten antike, por kesaj here do ta bej si ty, s'do sjell asnje autor dhe asnje tekst, lodhu gjeje vete po deshe.

Sheklqyeshem. Si e provon ti qe eshte sllavomaqedone?

PS. Po te dua dhe une behem mjeshter sofizmash, por nuk preferoj.

mund te me akuzosh lirisht per wikipedist
    Nuk merrem me sisteme te shkaterruar dhe urrejtje fanatike ndaj gjerave ndryshe. Urrejtja jote eshte aq e verber sa mburresh me bemat e Trojes dhe urren banoret e saj. Te bera nder qe te dhashe pergjigje aq te gjate, ose pergjigje.

Po te kishe syte ne balle do vereje qe postimi i Baptistit eshte shtuar ne postin tim, pas kerkeses time ne nje teme tjeter. Baptisti u perjshtua per kete postim, dhe shkrimet e Styx jane bashkuar me te Baptistit nga Albo, per arsye qe vetem ai mund t'i quaje maturi.

T'u pergjigja pasi Baptist nuk mund te pergjigjej vete, dhe sigurisht qe pergjigja e tij do ishte tjeter.

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    19-07-2012
    Postime
    71
    ca nderi me bere ti mua paj zot, dhe meqe sje marre me spanjollet mesoje nga une qe Buho eshte huazuar nga Bubo(lat).
    nuk mbaj une pergjegjesi per perjashtime, bashkime nickesh abuzive jane bere tek une disa here.

nese kupton postimin tim si urrejtje fanatike ben gafe, thjesht po te vertetoj qe Buf nuk eshte i shqipes standarte te "dushan mugoshes", por eshte i shqipes.
    e shumta e shumta mund te akuzosh romaket ose got-ostrogotet qe ja kane imponuar shqipes standarte.

nese e vure re, ti me ofendove, dhe une s'ta ktheva me te njejten monedhe, e megjithate shefi jot me perjashtoi, mua dhe jo ty.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga TROYAN : 28-07-2012 mė 22:45

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Peri yt i kuptimit eshte aq i holle sa mund te perdoret si sixhade. (Edhe "sixhade shqip eshte por jo shqip).

Po ta perkthej. Huti (alb)/Hoot(angl) jane te dyja fjale me baze onomatopeike, domethene qe imitojne ne kete rast ulurimen e bufit. Po ashtu Owl (angl)/Ulula(lat)/Ejulo(span) kane si baze ulerimen 'ankuese' ose hur-ling e kesaj shpeze. Latinisht 'ululis' nuk mund te jete me shqip se fjala 'uluris'.

Tashi me shpjego ti mua se c'do me thene BUF ne shqip ose ne nje gjuhe perendimore. Etimologjine dhe jo perkthimin.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga javan : 28-07-2012 mė 22:33

Faqja 13 prej 18 FillimFillim ... 31112131415 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •