Kultura evropiane nuk i ka rrenjet nga shpataret apo kaloresit templare i nderuar.
Moral mund te marim qe nga kulturat e egjyptit te lashte e tek babilonasit apo epoka e arte arabe. Por te gjithe keto kultura te siperpermendra kane qene te ngritura mbi barbarizmin apo dhunes.
Kultura evropiane qe kerkojme ti perngjasim pati progresin e saj vetem atehere kur u shkeput nga faktoret negative qe permenda me lart.
Heroi yne kombetar Skenderbeu nuk ishte me pak se kaloresit templar ndaj dhe sjellja e tij si argument per moral apo kulture nuk eshte e pershtatshme per temen qe po diskutojme.
Thenia qe ke permendur eshte shume e bukur dhe eshte thene nga profeti Muhamed a.s sot e 1400 vjet me pare.
Respekte!
"And speak kindly to mankind '' Quran - 2:83"
Mbase është edhe fakti që jeton prej vitesh larg, dhe pastaj prap dalim edhe tek individualizmi. Dikujt i vjen më për mbarë ta thuaj në gjuhë të huaj, dikujt tjetër në gjuhën mëmë, kjo lidhet me shijet e personit më tepër, po ashtu edhe me lidhjen që ka krijuar mbase edhe me një kulturë të huaj, nga ajo e kulturës mëmë.
Tani sa për Shkodrën :-), me thënë të drejtën jemi pak njerëz krenarë, por jemi edhe shumë të dashur - provoje po deshe ti :-D.
Më shumë kjo: "më fal" e kemi më të vështirë me njerëzit shummmmëëë të afërt, sepse kjo lidhet më shumë me zgjedhjen e mënyrës se si do t'ia thuash. Pra nëse ke lënduar pa e menduar dikë shumë të rëndësishëm për ty, më shumë kërkon të gjesh mbase një mënyrë më të veçantë t'i kërkosh të falur. Pra do ta dallosh pak nga të tjerët.
Mua më ka ndodhur, që edhe për gjëra të vogla, për edukatë njerëzit me të cilët kam qenë duke folur më kanë kërkuar të falur, sepse shqiptarët në përgjithësi nuk janë njerëz të ftohtë akull, që nuk dinë ta thonë atë fjalë. Përkundrazi iu vjen shumë natyrshëm...sidomos edhe kur e kanë si etikë personale.
E mos i thuaj Endrit : shyqyr, sepse nuk është shqip, por i thuhet : oh sa mirë ! :-)
Ika ika ... :-)
Ah keshtu e di dhe une, nuk e kemi dhe aq ne fjalor sic te huajt. Per mendimin tim duhet te behet pjese e fjalorit te perditshem. Jo vetem kjo fjale por 'te lutem' apo pershendetje 'miredita' 'mirembrema' kur iken ne restorant etj.
Shqiperia eshte aq e vogel saqe kur shkon ne dyqan per te blere dicka njihen me njeri tjetrin njerezit dhe nese njihen e bejne kete pershendetje, por kur ste njohin jo dhe aq. Mbase kjo eshte, te shohin gjithe cudi kush jedhe nga cudia harrojne.
E ke gabim une thashe sheqyr me e lol. Fjale turke? Shqip e di une.
Sa per Shkodren, sdua te degjoj asnje fjale!!! Gjithe jeten me kane dhemb veshet duke degjuar mamane te flas. Tezja mbaroi ekonomikun atje por ne ate kohe nuk linte Enveri me shume se nje pjestar te familjes te shkonte larg qytetit per studime. Daja qe me fat qe beri letrat me mik, keshtu dhe ai po ne Shkoder. Me duket ne ate kohe degat qe zgjidhje ishin te caktuara nga nje qytet ne tjetrin, prsh Tirane pedagogji, Shkoder ekonomiku...dicka e tille. Nejse, mami im me e vogla e femijeve e kishte enderr te shkonte si dy te tjeret por s'ju realizua deshira dhe hajde kush e degjon po filloi. E fillon historine nga e para, mbas nje ore eshte akoma duke folur aha. Biles ja mbaroj dhe fjaline qe eshte duke thene ndonjehere. Thuaji po deshe qe e kemi degjuar x100 here, sdo ta dij vazhdon me te veten![]()
Kultur i thoni asaj:
Me u zhulav
Mu rre si grat
Mos me ba Bismla para ushqimit.
........................
A ,mjer per mua.... Edhe krushqi po thirrni te bej Arbri me Albanin.
Njeri tha jon rrezu shqiptart ne ashensor nejse.po nji rast po ta them se kure ne nji rast u ndal ashensori anglezt sdishin qa dreqi u ba e nji shqiptar i tha dreqit ik lesho rrugen dhe bismila u nis lifti.
Sa janë shqiptarët afër kulturës evropiane?
yyyyyyyyyyyyyyyyyyy jemi shume shume larg kesaj gjeje
zemra ime tull shpirti jot llac dashurija jon pallat 15 kac
Kultura evropiane nuk ekziston.Sa janë shqiptarët afër kulturës evropiane?
Jo jo, ato pershendetjet i kemi! Te pakten une ne cdo vend qe futem pershendes dhe me pershendesinAte "te lutem" jo shume, por faleminderit apo mirdita, mirembrema i kemi dhe i perdorim.
Ndersa per "me fal" mes njerezish te afert, me kujtohet para ca kohesh vellai im qe me thote: te te jap nje puthje a me fal? LOL E pamundur te thote "me fal" shkurt e shqip![]()
La vita non si spiega, si VIVE!
Krijoni Kontakt