Ndryshuar për herë të fundit nga symphony : 20-10-2011 më 14:25
Love has no limits
Egzistoj eshte Jarigas. E drejte!
sa per mbasdite apo pasdite, te dyja format perdoren. Une personalisht perdor- mbasdite.
Music to my heart that's what you are, a song that goes on and on.....
Eshte 'ekzistoj' sipas Fjalorit te Gjuhes se Sotme Shqipe
http://www.fjalori.shkenca.org/
nuk vijnt nga "me pas" as "me prapa"
'pas' dhe 'prapa' jane keqmesim e keqkuptim gjuhesor i koheve tona dhe aktualisht forma me e drejte e perdorimit ani qe eshte e gjymtuar.
fatkeqsisht pjesa fjaleformuese e formes me afer origjinalit
mbas dhe mbrapa
e jo "m'pas" as "m'prapa" te cilat forma do te origjinonin padyshim ne rast se do te vinin nga "me pas" por qeshtja eshte se nuk vijne nga me pas por nga mbe tashme e humbur plotesisht.
"Mbe kembe" eshte e drejte "me kembe" eshte gabim "ne kembe" akoma me i madh. por shqipet e sotme nuk dijne shqip. Kete te fundit e kane te theksuar gegnoret thone n'kambe n'vend qe m'kambe.
Aeneas Dardanus
Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...
gabimet standarde nuk jane e folme as e shqiptueme e drejte.
sepaku shkruhet ekzistence dhe ekzistoj.
disa kane pare qe shpes fjalet qe gabimisht i shqiptojme me j i shkruajme me i, dhe kane kuptuar ne menyre autodidakte se "une ekzistoj" duhet shkruar "une ekzistoi". Dhe ne vend se "jetoj" lere qe e shkruan por dhe tenton ta shqiptoje "jetoi" po aq gabim sa e ka shkruar. Forma e duhur dhe forma faktike rrijne si deshira me realitetin.
Eshte "ekzistoj".
Aeneas Dardanus
Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...
Mbas dhe mbrapa janë fjalë të përbashkëta të të dyja dialekteve. Në të shkruar unë përdor gjithnjë pas dhe prapa. Në të folur i përdor të dyja, por ndiej se pas dhe prapa janë forma më të sakta.
Nuk është e nevojshme të fillojmë të fantazojmë se si kanë rrjedhur këto fjalë që nga lashtësia, por disa gjëra kapen me të ndjerë. Për mua pas dhe prapa janë më të pastra e më të sakta.
Krijoni Kontakt