Close
Faqja 51 prej 126 FillimFillim ... 41495051525361101 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 501 deri 510 prej 1258
    Citim Postuar më parë nga Vesel Hysa Lexo Postimin
    Në rastin e parë, e ka kuptimin e vënies së çdo sendi në vendin e vet...
    Meqe me kape dy here, po mundohem te gjej ndonje gabim edhe une. Mbase eshte e tepert ajo "e' aty?

Citim Postuar më parë nga SinFoni@ Lexo Postimin
    Pajtohem me ty eldush për sa i përket fjalisë së fundit.
    Themi qytete të bukura për hir të e-së fundore që përmban emri në fjalë.

((:
    E ke gjikundi rregullën per kete. Edhe une ashtu e them "qytete te bukura", por qenka rast pak i cuditshem.

¯¯¯¯¯¯¯¯
    Anëtarësuar
    18-11-2005
    Postime
    749
    Citim Postuar më parë nga Qyfyre Lexo Postimin
    E ke gjikundi rregullën per kete. Edhe une ashtu e them "qytete te bukura", por qenka rast pak i cuditshem.
    Tek i famshmi fjalor i gjuhes shqipe tek fjala bukur tek kuptimi i dyte i fjales nder shembujt shkruhet:
    "Zakone (virtyte) të bukura"
    Duke qene se fjalet zakon edhe virtyt jane te gjinise mashkullore edhe formojne shumesin si fjala qytet mund te mbeshtetemi tek ky shembull.
    Gjithsesi persa i perket rregullit dua te shoh edhe une se mos gjej ndonje gje.

¯¯¯¯¯¯¯¯
    Anëtarësuar
    18-11-2005
    Postime
    749
    Jepen shembuj se ne cilat raste perdoret viza, prandaj i bie qe ajo lloj fjalesh te jene pa vize.
    Ajo eshte peremer vetor qe kerkon numrin njejes, nderkohe qe fjalesh i perkon numrit shumes. Ka perplasje rrjedhimisht.

Qejfngelur formohet ne te njejten menyre si krahëhapur, kokëshkëmb dhe kokulur. Keshtu qe nuk ka nevoje per vize. Rregulla eshte shume e gjate, duhet ta lexosh vete.

Kosta-Rika, Santo-Domingo, San-Francisko, Buenos-Ajres etj. sipas rregullës se perdorimit te vizes, u dashkan shkruar me vize ne mes.

Kurse Los Anxhelos, La Paz, La Valeta etj. qe kane nje nyje te perparme ne gjuhet perkatese, shkruhen pa vize.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    18-09-2008
    Postime
    78
    Meqe me kape dy here, po mundohem te gjej ndonje gabim edhe une. Mbase eshte e tepert ajo "e' aty?
    Së pari, Qyfyre e nderuar, dua të them se asnjëri prej nesh s'është i pagabueshëm, as i gjithëdijshëm dhe s'do të duhej ta ndiejë veten aq keq kur bën ndonjë gabim. Për t'u shkruar e folur gjuha standarde pastër e pa gabime janë të nevojshme njohuri jo të pakta e të thella nga fusha e leksikut, e fonetikës dhe e gramatikës. Hapja e kësaj teme nga Batoja më ka pëlqyer shumë dhe gjithsesi ka për qëllim përmirësimin e përdorimit të gjuhës sonë në komunikimin e përditshëm në internet, por edhe jashtë tij. Ngulitjet dialektore e nëndialektore shpesh na "shtyjnë" të gabojmë dhe ne nuk do të duhej të korrigjohemi për "ta zënë"(a, si thua ti, "për ta kapur") njëri-tjetrin, sepse kështu nuk i kontribuojmë qëllimit të mirë të hapjes së temës, por për t'u ndihmuar ndërsjelltazi.
    Së dyti, shkronja "e", e cila të duket se është e tepërt aty ku e kam vënë, është pikërisht në vend të vet. Ja se pse: ajo në këtë rast është trajtë e shkurtër e përemrit vetor e rasës kallëzore në funksion sintaksor të përsëritjes së kundrinës së drejtë(në disa gramatika përdoret termi "kundrinor", por mua më pëlqen ky që e përdora), ku theksi logjik bie mbi foljen "ka" dhe jo mbi kundrinën. Po të binte mbi kundrinën, nuk do të përdorej përsëritja e saj, si në fjalinë time të mësipërme "Hapja... ka për qëllim...(dhe jo "e ka për qëllim..."). Më gjerësisht për këtë shih te libri i profesorit Rami Memushaj "Shqipja standarde", faqe 73.

i/e regjistruar Maska e ChuChu
    Anëtarësuar
    03-06-2002
    Vendndodhja
    nyc
    Postime
    3,400
    Citim Postuar më parë nga Vesel Hysa Lexo Postimin
    [B]
    Së dyti, shkronja "e", e cila të duket se është e tepërt aty ku e kam vënë, është pikërisht në vend të vet. Ja se pse:
    ne vend te vetë*

i/e regjistruar Maska e D&G Feminine
    Anëtarësuar
    08-08-2003
    Postime
    2,659
    ne vend te vet
    pa e

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •