Close
Faqja 6 prej 45 FillimFillim ... 4567816 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 51 deri 60 prej 446
    IT Professionals Maska e Sirius
    Anëtarësuar
    13-11-2002
    Vendndodhja
    Geneve
    Postime
    582
    Citim Postuar më parë nga Scion Lexo Postimin
    Ka qene nje spekullim i Einstein ne fillimet e Teorise Speciale te Relativitetit, ku supozonte se ne rast se une udhetoj me shpejt se drita dhe shikoj veten ne pasqyre duke ecur, do te behem i padukshem sepse udhetoj 1.2m/sec me shume se drita.

Ne te vertete, ne rast se dikush do te udhetonte me shpejtesi te drites, koha do ndalonte per ne si vrojtues te atij objekti/anije. Koha rrjedh normalisht per personin qe udheton me ate shpejtesi sepse drita prape brenda objektit do te udhetonte me shpejt se anija.

Relativiteti spekullon ne lidhje me kohen, ne fakt koha sipas koncepteve moderne nenkupton shigjeten termodinamike, thjesht eshte nje kufi i cili percakton shkallen e Kaoticitetit qe ti nuk mund te udhetosh para apor prapa ne kohe sepse do i binte qe ne nje te ardhme te rritesh kaotiken e kozmosit me energji nga e kaluara, apo prapa te krijoje kaotike ne me energji/materie qe nuk i perket kozmosit perkates.

Eshte pak e komplikuar, por gjithmon merr per analogji "Tabelen" e bilardos ose ato qe quhen "Sisteme te mbyllura Termodinamike". Eshte e pamundur teorikisht qe pas nje goditje te topave, keta te fundit nuk do hynin ne vrime e do ketheheshin en gjendjen fillestare te trekendeshit.

Sa me shume qe nderhyjme ne sistemet e mbyllura aq me shume e shtojme kaoticitetin e tij . Njesoj si me enen e gazit, sa me shume qe rrisim temperaturen aq me shume rrisim shkallen e kaotikes se gazit (Atomet levizin me shpejt)

Duke pas parasysh kete me lart, duhet te kesh parasysh qe edhe nese me relativitetin mund, teorikisht, te abuzosh me Termodinamiken nuk mund te abuzosh, thjeshte ... kjo e fundit eshte ajo qe na censuron ne lidhjme me kohen.

Ky ligj thote, cdo gje me ne fund do te shkaterrohet
    Pyetja kozmologjike pas kesaj eshte, si ka mundesi qe nje anije kozmike qe eshte shkaterruar ne te ardhmen te kethehet ne te sotmen tone, duke i ikur fatit te shkaterrimit?

Edhe dicka ne lidhje me shpejtesine e drites, mes atyre pyetjeve qe ngrejne kozmologet eshte dhe kjo :

Perse 300000 e jo me pak apo me shume?

Ne fakt, keto qe ke permend ti si dhe shume teori te tjera te cilat kane nje tentative per burgosje te koncepteve te njeriut, njekohesisht edhe ngadalasim te zhvillimit te tyre thjesht nuk ja vlen te diskutohet.

Nejse kuptohet se bazat i kane ne fiziken aktuale ''zyrtare'', por ne nje apo me shume menyra mundohen te kapen per me te lehten, sepse aty gjejn mbeshtetje nga ata te cilet nuk arrijn ti konceptojn (edhe nese munde ta bejne kete te fundit kan frike ne zbehjen e reputacionit te tyre) teorit te cilat i skjarojne shume gjera lidhje me dyshimet ne fjale.

Me shkurt lexo per dy teorit kryesore, te ndihmojn lidhje me dyshimet qe ke, String Theory dhe M-Theory.

Per me mujt me diskutu per udhetimin ne kohe, duhet te flitet perbrenda kufijve te konceptimit te universeve paralele, per ndryshe nuk ja vlen te diskutohet, sepse vetem shembulli i paradoksit te takimit me vetveten mund ti japi fund diskutimit.
    Nothing comes from nothing

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    16-11-2005
    Postime
    8,691
    Relativiteti spekullon ne lidhje me kohen, ne fakt koha sipas koncepteve moderne nenkupton shigjeten termodinamike, thjesht eshte nje kufi i cili percakton shkallen e Kaoticitetit qe ti nuk mund te udhetosh para apor prapa ne kohe sepse do i binte qe ne nje te ardhme te rritesh kaotiken e kozmosit me energji nga e kaluara, apo prapa te krijoje kaotike ne me energji/materie qe nuk i perket kozmosit perkates.

Eshte pak e komplikuar, por gjithmon merr per analogji "Tabelen" e bilardos ose ato qe quhen "Sisteme te mbyllura Termodinamike". Eshte e pamundur teorikisht qe pas nje goditje te topave, keta te fundit nuk do hynin ne vrime e do ketheheshin en gjendjen fillestare te trekendeshit.

Sa me shume qe nderhyjme ne sistemet e mbyllura aq me shume e shtojme kaoticitetin e tij . Njesoj si me enen e gazit, sa me shume qe rrisim temperaturen aq me shume rrisim shkallen e kaotikes se gazit (Atomet levizin me shpejt)

Ky ligj thote, cdo gje me ne fund do te shkaterrohet
    Pyetja kozmologjike pas kesaj eshte, si ka mundesi qe nje anije kozmike qe eshte shkaterruar ne te ardhmen te kethehet ne te sotmen tone, duke i ikur fatit te shkaterrimit?

Edhe dicka ne lidhje me shpejtesine e drites, mes atyre pyetjeve qe ngrejne kozmologet eshte dhe kjo :

Perse 300000 e jo me pak apo me shume?
    sa per ligjin e termodinamikes mbi rritjen e entropise, komplet bullshit nese me lejohet, kuptohet qe nje sistem i mbyllur pa nderhyrje nga nje GJALLESE tenton te rrise entropine, por kur flasim per token apo universin kjo teori eshte komplet e pabazuar. I gjithe gabimi eshte tek fjala "Spontane", sepse automatikisht heq nga ekuacioni boten e gjalle biologjike qe eshte pjese e natyres dhe i nenshtrohet ligjeve te njejta. Jeta eshte po aq spontane sa rritja e entropise dhe siç jemi mesuar te vrojtojme te gjitha forcat ne univers ekuilibrohen apo jane duale me njera tjetren. Ne kete rast rritjen e entropise e ekuilibron jeta e gjalle.

Sa per shpejtesine e drites. Pse afersisht 300.000 e jo me pak ose me shume?
    Po konstantja e pershkueshmerise magnetike ka nje vlere te sakte e jo me pak ose me shume, po konstantja e pershkueshmerise elektrike eshte konstante e vlera e saj nuk eshte as me pak e as me shume?
    Ne fakt shpejtesia e drites eshte konstante per faktin se rrjedh direkt nga vlerat e pershkueshmerise magnetike dhe elektrike ne boshllek,
    me sakte shpejtesia e drites ne katror eshte e barabarte me 1/pershkueshmeri magnetike*pershkueshmeri elektrike.
    Kjo nuk eshte koincidence perderisa vete drita eshte vale elektromagnetike.
    Ideja se shpejtesia e drites eshte thjesht nje shpejtesi zhvendosje e drites apo e nje vale te çfaredoshme elektromagnetike eshte e gabuar, sepse shpejtesia e drites eshte nje konstante e transferimit energjitik po ta mendosh mire.
    Do ta thelloj me teper kete po nuk kam kohe per momentin qe ta trajtoj ne menyre te qarte e te kuptueshme.

i/e regjistruar Maska e davidd
    Anëtarësuar
    02-09-2009
    Postime
    2,016
    Citim Postuar më parë nga fegi Lexo Postimin
    GJENEVE-Duket se Ajnshtajni është gabuar. Një ekip shkencëtarësh në CERN ka arritur të regjistroi grimca neutrinoje që udhëtojnë më shpejtë se drita.

Siapas Reuters: Antonio Ereditato, i cili punon në laboratorin e CERN në kufirin Franko-Zvicerian, tha se matjet gjatë tre viteve treguan se neutrinot lëvizin 60 nanosekonda më shpejtë se drita në një distancë prej 730 kilometër.

“Jemi të bindur mbi rezultatet, por kemi nevojë që edhe koleg të tjerë të kryejnë testet e tyre për të qenë më të sigurt” tha Ereditato. Ai konfirmoi se studimi mund të përmbys një pjesë kyce të teorisë së relativitetit të Ajnshtajnit, e cila thotë se asgjë në univers nuk mund të udhëtoj më shpejt se drita.

“Është e rëndësishme të bëhet e qartë se asnjë nuk po deklaron një zbulim, apo ndonjë kontraditë tjetër me teorinë e relativitetit” tha James Gillies, zëdhënësi i CERN. Ai tha se nevojiten që të bëhen eksperimente të tjera dhe kërkoi ndihmë nga laboratorë të tjerë që të zhvilloinë eksperimentet.

Eksperimenti u krye për të studiuar fenomenin e oshilacioneve të neutrinos, kur grimacat elementare të njohura si leptone transformohen në mënyrë spontane nga një grimcë subatomike (e quajtur myon-neutrino) në një tjetër (e quajtur tau-neutrino).

Laboratori i CERN lëshon një tufë myon-neutrino që udhëton në një distancë prej 730 kilometër dhe arrin në një laborator nëntokësor në Gran Sasso në Itali, ku shkencëtarët vëzhgojnë sa myon-neutrino janë kthyer në tau-neutrino oshilantë.

Relzultatet e eksperimentit ishin të pabesueshëm: Neutrinot arritën në destinacion 60 milisekonda më shpejt se sa do ti duhej dritës të përshkonte të njëjtën distancë.
    "Thënë ndryshe, në një garë prej 730 kilometrash, grimcat neutrinos kapërcejnë vijën e finishit 20 metra më herët nga drita, nëse kjo e fundit do të përshkonte të njëjtën distancë, saktëson CNRS.
    "Muaj të gjatë kërkimesh dhe verifikimesh na mundësuan identifikimin e një efekti instrumental që shpjegon rezultatin e masave tona", siguron zëdhënësi i eksperimentit "Opera", Antonio Ereditato, i cili shprehet i paduruar për të krahasuar këto rezultate me eksperimente të tjera.

"Nëse konfirmohet nga eksperimente të tjera, ky rezultat i habitshëm dhe aspak i pritshëm nëse i referohemi teorive të Albert Ajnshtajnit (Einstein), mund të hapë perspektiva të reja teorike tërësisht novatore", nënvizon CNRS (Qendra Kombëtare e Kërkimeve Shkencore, Francë) në një deklaratë për shtyp.

I inaguruar ne vitin 2006 bashkepunimi nderkombetar Opera drejtohet nga nje grup kerkimi qe perfshin rreth 160 shkencetare nga 11 vende te ndryshme te botes. (a.h/d.b/BalkanWeb)

http://www.google.se/url?sa=t&source...OATGgag9h-15Lg
    ka mundesi edhe eshte gabuar, per kohen e tije ka qen gjei dhe mbetet... sic ishte edhe newton deri sa te dal nje tjeter me i mire dhe te hedh poshte teorin e relativitetit.
    me sa kam par e degjuar kohet e fundit, edhe shpejtesija e drites seshte e njejte, por eshte si pune trafikut rrugor qe kur ka trafik makinat ecin me me ngadal kur ska ecin me shpejt, kshu eshte dhe puna e shpetesise se drites, seshte shpejtesi kostante. dolem icik nga tema me duket
    Ndryshuar për herë të fundit nga davidd : 01-10-2011 më 21:12

Enraged Maska e Scion
    Anëtarësuar
    22-07-2008
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    2,296
    Citim Postuar më parë nga xfiles Lexo Postimin
    sa per ligjin e termodinamikes mbi rritjen e entropise, komplet bullshit nese me lejohet, kuptohet qe nje sistem i mbyllur pa nderhyrje nga nje GJALLESE tenton te rrise entropine, por kur flasim per token apo universin kjo teori eshte komplet e pabazuar. I gjithe gabimi eshte tek fjala "Spontane", sepse automatikisht heq nga ekuacioni boten e gjalle biologjike qe eshte pjese e natyres dhe i nenshtrohet ligjeve te njejta. Jeta eshte po aq spontane sa rritja e entropise dhe siç jemi mesuar te vrojtojme te gjitha forcat ne univers ekuilibrohen apo jane duale me njera tjetren. Ne kete rast rritjen e entropise e ekuilibron jeta e gjalle.

Sa per shpejtesine e drites. Pse afersisht 300.000 e jo me pak ose me shume?
    Po konstantja e pershkueshmerise magnetike ka nje vlere te sakte e jo me pak ose me shume, po konstantja e pershkueshmerise elektrike eshte konstante e vlera e saj nuk eshte as me pak e as me shume?
    Ne fakt shpejtesia e drites eshte konstante per faktin se rrjedh direkt nga vlerat e pershkueshmerise magnetike dhe elektrike ne boshllek,
    me sakte shpejtesia e drites ne katror eshte e barabarte me 1/pershkueshmeri magnetike*pershkueshmeri elektrike.
    Kjo nuk eshte koincidence perderisa vete drita eshte vale elektromagnetike.
    Ideja se shpejtesia e drites eshte thjesht nje shpejtesi zhvendosje e drites apo e nje vale te çfaredoshme elektromagnetike eshte e gabuar, sepse shpejtesia e drites eshte nje konstante e transferimit energjitik po ta mendosh mire.
    Do ta thelloj me teper kete po nuk kam kohe per momentin qe ta trajtoj ne menyre te qarte e te kuptueshme.
    Weeeh Xfiles,
    Vete universi funksionon mbi parimin e entropise eshte kaq e thjeshte si 1,2,3 mos i hyjme me shume debatit... Edhe vrimat e zeza (Zbulim i Hawking) per shkak te entropise nuk jane te rrafshta dhe qe ketu doli nocioni "Singulariteti Lakuriq" :P

Sa per shpejtesine, qe eshte konstante (C) kete e dijme te gjith, pyetja shtrohet ne rrafshin kozmologjik, sepse edhe po te ishte 600000 prape me C do shenohet. Gjithsesi, faleminderit qe i solle sqarimet, jane shume te vlefshme per te gjith.
    What can be asserted without evidence, can be dismissed without evidence

Enraged Maska e Scion
    Anëtarësuar
    22-07-2008
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    2,296
    Citim Postuar më parë nga Rrushi_CH Lexo Postimin
    Ne fakt, keto qe ke permend ti si dhe shume teori te tjera te cilat kane nje tentative per burgosje te koncepteve te njeriut, njekohesisht edhe ngadalasim te zhvillimit te tyre thjesht nuk ja vlen te diskutohet.

Nejse kuptohet se bazat i kane ne fiziken aktuale ''zyrtare'', por ne nje apo me shume menyra mundohen te kapen per me te lehten, sepse aty gjejn mbeshtetje nga ata te cilet nuk arrijn ti konceptojn (edhe nese munde ta bejne kete te fundit kan frike ne zbehjen e reputacionit te tyre) teorit te cilat i skjarojne shume gjera lidhje me dyshimet ne fjale.
    Nuk jane teori, jane "Thought Experiments", i ka thene vete Einstein! Eshte komplet tjeter gje, nese ti, une apo kushdoqoft tjeter; thjeshte nga mospelqimi te mos pranojme ti marrim ne konsiderate

Citim Postuar më parë nga Rrushi_CH Lexo Postimin
    Me shkurt lexo per dy teorit kryesore, te ndihmojn lidhje me dyshimet qe ke, String Theory dhe M-Theory.

Per me mujt me diskutu per udhetimin ne kohe, duhet te flitet perbrenda kufijve te konceptimit te universeve paralele, per ndryshe nuk ja vlen te diskutohet, sepse vetem shembulli i paradoksit te takimit me vetveten mund ti japi fund diskutimit.
    E di mo rrushi, Robert Schwarz me String-Theory rreth viteve 1982 dhe Ed Witten dicka me vone (1995) me M-Theory (spekullim, M-theory, Master theory, ose M=W(seprapthi) si Witten theory) dhe eshte goxha "filozofi interesante", nuk eshte se nuk me pelqen por thjeshte ka shume mundesi te bien si teori per vete faktin se Universet paralele kane 0 shanse per ti vertetuar ne lab. Ti e di shume mire qe fizika do "Hard Facts" e jo mumbli xhumbli me 11 dimensione. Ne akoma te katertin nuk e dime se c'eshte e le me te 11-tin. I vetmi aspekt qe eshte vertet interesant dhe risi nga M-Theory eshte Super-Graviteti. Gjithsesi eshte teme me vete!

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    16-11-2005
    Postime
    8,691
    Weeeh Xfiles,
    Vete universi funksionon mbi parimin e entropise eshte kaq e thjeshte si 1,2,3 mos i hyjme me shume debatit... Edhe vrimat e zeza (Zbulim i Hawking) per shkak te entropise nuk jane te rrafshta dhe qe ketu doli nocioni "Singulariteti Lakuriq" :P
    Ligji i termodinamikes mbi entropine eshte komplet i pabazuar, te lutem me verteto te kunderten.
    vrimat e zeza sipas hawking jane nje riciklues i materjes dhe e ka shpjeguar shume bukur ne nje prej librave te tij te famshem qe nuk ia mbaj mend titullin, mbase ajo brief history of time qe me duket se eshte i vetmi liber qe kam lexuar nga ai.
    Nese ne menyre spontane nje sistem tenton ta rrise entropine, si ka mundesi qe ne toke psh ka nje lloj mekanizmi bioligjik qe quajme jete dhe tenton ne menyre spontane ta uli entropine? Sepse rritja e entropise ta themi thjesht eshte materja "e vdekur" qe ne menyre spontane tenton te ule nivelin energjitik te brendshem duke prishur strukturat e rregullta, kurse jeta ben te kunderten, rrit nivelin energjitik te brendshem duke krijuar struktura te rregullta dhe komplekse. Ai ligj eshte i thjeshte ne formulim, por mbase ca si teper i thjeshte sepse mua me rezulton si jo i vertete.
    Te konsiderosh kohen si shigjete termodinamike, edhe pse kuptoj qe merret si e mireqene nga shkencetaret le te themi me ne ze, le te leme menjane per nje moment ato qe na thuhen si te mireqena sado autoritar te jete burimi dhe te mendojme pak me koken tone nese ka ndonje gje qe nuk bind ne ato qe thuhen, se perfundojme pastaj si nje fe e institucionalizuar qe meqe filan x,y,z ka then kete gje mos ta diskutojme fare.
    Te ftoj te sjellesh ndonje argument çfaredo per te mbeshtetur rritjen e entropise ne univers(nuk po flasim per nje sistem te lokalizuar).

Lere pastaj kur flasim per universin qe akoma nuk e dime me saktesi nese ka patur ose jo nje fillim te mirefillte apo eshte i perjetshem dhe nepermjet mekanizmave si vrimat e zeza riciklon vazhdimisht materjen duke rikrijuar hidrogjen me bollek per te rifilluar ciklin nga e para.

Ka shume te çara te thella ne kete menyre te te parit te universit, se dashur padashur do kalojme tek universi ne kete pike. Nese entropia rritet vazhdimisht atehere çfare rezultati do kemi si perfundim? Do behet kaos total? Ej po prit po sikur kaos total ishte momenti i krijimit te universit (çfaredo kuptimi mund te kete 'momenti i krijimit' perderisa me sa duket edhe koha eshte krijuar ne ate cast). Tani sikur kjo te ishte e vertete habitem se si universi qe tenton ta rrise entropine arriti dhe lejoi te krijohen struktura komplekse jete. Me vjen keq po nuk mund ta heqim veten nga ekuacioni, nuk jemi jashte "provezes" se universit por brenda tij dhe nese sipas ketij ligji ne dalim si nje Anomali meqe nderhyrja e gjallesave nuk quhet spontane atehere nuk e ka fajin universi, leqe ai prap e ka fajin meqe permban ne vetvete mendjet qe e krijuan kete ligj.

Sa per driten, mos te bejme lojera fjalesh, pyete pse ka nje vlere dhe jo nje tjeter. Eshte si te pyetesh pse konstatja gravitacionale eshte kaq dhe jo aq. Sqarimet qe solla jane njohuri e pergjithshme qe i gjen edhe ne wikipedia, nuk ishte ajo ideja, u mundova te shohim fenomenin elektromagnetik nga nje pikepamje tjeter, jo si nje udhetim apo zhvendosje e mirefillte ne hapesire-kohe siç mund te jete nje trup i ngurte, sepse kjo eshte menyra e ngulitur ne imagjinaten e te gjitheve per menyren e zhvendosjes se drites. Mendoj se neseduhet ta shohim nga nje pikepamje tjeter, dmth energjitike.
    Nuk e di nese e kuptova mire "pyetjen ne rrafshin kozmologjik", mbase e ngarkojme trurin me "paragjykime" te tipit kozmoligjik se e mira do ishte te kuptonim me mire se çfare eshte drita dhe me siguri kjo do te na sjelli ndriçim edhe ne rrafshin kozmologjik.
    Ndryshuar për herë të fundit nga xfiles : 02-10-2011 më 03:22

Enraged Maska e Scion
    Anëtarësuar
    22-07-2008
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    2,296
    Ligji i termodinamikes mbi entropine eshte komplet i pabazuar, te lutem me verteto te kunderten.*1
    vrimat e zeza sipas hawking jane nje riciklues i materjes dhe e ka shpjeguar shume bukur ne nje prej librave te tij te famshem qe nuk ia mbaj mend titullin, mbase ajo brief history of time qe me duket se eshte i vetmi liber qe kam lexuar nga ai.
    Te sugjeroj te lexosh edhe "The grand design" eshte goxha tematik. Nje copez perkethimi e ke dhe tek forumi i filozofise. Ketu
    Sa i perket vrimave te zeza, nuk kam c'te shtoj ne lidhje me konceptin e riciklimit, thjesht besoj debati (qe te fokusohemi) eshte mbi kohen, shpejtesine e drites, lidhur dhe me artikullin origjinal nga temehapesi.

*1(Ne nje nga citimet me poshte, do sjell dhe materialin se perse entropia e universit rritet, dhe tjetra ku bazohet ky koncept.)

Nese ne menyre spontane nje sistem tenton ta rrise entropine, si ka mundesi qe ne toke psh ka nje lloj mekanizmi bioligjik qe quajme jete dhe tenton ne menyre spontane ta uli entropine? Sepse rritja e entropise ta themi thjesht eshte materja "e vdekur" qe ne menyre spontane tenton te ule nivelin energjitik te brendshem duke prishur strukturat e rregullta, kurse jeta ben te kunderten, rrit nivelin energjitik te brendshem duke krijuar struktura te rregullta dhe komplekse. Ai ligj eshte i thjeshte ne formulim, por mbase ca si teper i thjeshte sepse mua me rezulton si jo i vertete.
    Citimi ne te kuqe.
    Pikerisht nga kjo ngrihen dhe pikepyetjet e medha kozmologjike.
    Athere, meqe jemi qenie te cilet kemi tendencen te luftojme kohen, kjo domosdoshmerisht nenkupton se ne rastin e nje udhetimi ne te ardhmen, ne kemi luftuar kunder principit tone. Thjeshte, nuk mund te vdesim dy here, eshte e pakuptimte!

Te konsiderosh kohen si shigjete termodinamike, edhe pse kuptoj qe merret si e mireqene nga shkencetaret le te themi me ne ze, le te leme menjane per nje moment ato qe na thuhen si te mireqena sado autoritar te jete burimi dhe te mendojme pak me koken tone nese ka ndonje gje qe nuk bind ne ato qe thuhen, se perfundojme pastaj si nje fe e institucionalizuar qe meqe filan x,y,z ka then kete gje mos ta diskutojme fare.
    Te ftoj te sjellesh ndonje argument çfaredo per te mbeshtetur rritjen e entropise ne univers(nuk po flasim per nje sistem te lokalizuar).
    Edhe une jam kunder Dogmes ne shkence, por ka disa gjera qe thjeshte jane te tilla, shigjeta termodinamike eshte nje nga ato. Jo sepse eshte term kurioz (Sepse une besoj qe spjegimi linguistik eshte i pamjaftueshem) por thjesht, lidhet me ate qe ne quajme principi Antropik. Te pakten, me aq sa kuptoj une personalisht, Shigjeta e Kohes, eshte vetem nje hije e dimensionit te katert, qe akoma vazhdojme te mos e kuptojme sakte.

Entropia e universit si koncept lindi me "Big Bang" si teori, ku u shtrua pyetja perse universi lindi nen nje entropi kaq te ulet. Kjo mbeshtetet ne faktin se, ne nivele e madhesive kuantike te universit 10-43 sec, universi qe uniform dhe me entropi shume te ulet. Me kalimin e kohes, Entropia filloi te rritet gradualisht dhe sot kemi nje univers i cili vazhdon te rrise entropine, duam apo s'duam ne.
    Sigurisht, kontribuesit me te medhej te rritjes jane Vrimat e Zeza - Super te medha.
    Ja dhe burimi zyrtar i cili konfirmon kete qe them une (Meqe me pyete per materiale)

http://arxiv.org/abs/0909.3983

Dhe po sipas autoreve te keti artikulli, entropia eshte shume here me e madhe sesa e mendonim me pare.

Ne te dy rastet, edhe kur kemi Sistem universi te mbyllur i cili do pesonte kolaps, apo dhe rastin e sistemit te hapur, entropia do te rritej. Fati i universit do te vendoset nese universi (Ne rastin e sistemit te mbyllur) do te pesonte nje kolaps (shume pak gjasa te ndodhi) ose ne universin Sistem i hapur, ku rritja ne pershpejtim do te asgjesonte materien, dhe cdo gje do perbehej nga copza kuantike qe do rezultonte me nje pershkallezim te rritjes se entropise dhe arritjen e niveleve te temperatures se Zero absolute. Se c'fat do pesoje perfundimisht ka pak rendesi per neve si qenie njerzore per shkak se ne te dy rastet do te thote vdekje. (Sigurisht, eshte e rendesishme per shkence)

Lere pastaj kur flasim per universin qe akoma nuk e dime me saktesi nese ka patur ose jo nje fillim te mirefillte apo eshte i perjetshem dhe nepermjet mekanizmave si vrimat e zeza riciklon vazhdimisht materjen duke rikrijuar hidrogjen me bollek per te rifilluar ciklin nga e para.
    Sipas asaj qe quhet, Mainstream science, besohet qe sot nuk kemi nevoje as per vrimat e zeza per te krijuar nje cikel te pa-fund big-bangesh. Sipas ketyre, besohet qe big-bang jane shfaqe kataklizmike ku nje membrane e universi tjeter perplaset me nje univers tjeter, se sa dhe ku dhe a ndodh kjo gje akoma ne momentin qe flasim?
    Ne nuk kemi mundesi te vrojtojme shfaqe te tille! Si njerez ne gjykojme ne ceshtje sekondash, komoditeti yne per te pare/vrojtuar shfaqe te tilla eshte i pashprese, sepse universi apo universet kane pothuaj te gjith kohen ne dispozicion per te krijuar ngjarje te tilla. Pyetjet qe lindin nga kjo jane shume shqetesuese, sepse c'kuptim do kishte nje univers pa njerez per ta studiuar dhe vrojtuar ate. Dhe tjetra, a do besdisej universi/universet ne rast se rezultat nje sistem universi apo unviersesh nuk arrinin te prodhonin njerez? Sigurisht JO e madhe.

(Mainstream Science, M-Theory dhe gjith kandidatet per nje teori totale. Parashikimet qe dalin nga keto teori jane fantashkence horror, nuk dua ti besoj fare .... lol )

Ka shume te çara te thella ne kete menyre te te parit te universit, se dashur padashur do kalojme tek universi ne kete pike. Nese entropia rritet vazhdimisht atehere çfare rezultati do kemi si perfundim? Do behet kaos total? Ej po prit po sikur kaos total ishte momenti i krijimit te universit (çfaredo kuptimi mund te kete 'momenti i krijimit' perderisa me sa duket edhe koha eshte krijuar ne ate cast). Tani sikur kjo te ishte e vertete habitem se si universi qe tenton ta rrise entropine arriti dhe lejoi te krijohen struktura komplekse jete. Me vjen keq po nuk mund ta heqim veten nga ekuacioni, nuk jemi jashte "provezes" se universit por brenda tij dhe nese sipas ketij ligji ne dalim si nje Anomali meqe nderhyrja e gjallesave nuk quhet spontane atehere nuk e ka fajin universi, leqe ai prap e ka fajin meqe permban ne vetvete mendjet qe e krijuan kete ligj.
    Te kam sqaruar me lart, se ne momentin e krijimit universi ishte me entropi shume te ulet (Afer zeros) Forcat ishin uniforme, materia gjithashtu me nje rregullsi qe do ta kishim zili ne si njerez, e aspak kaotike
    A do kete big rip, apo big crunch ... jane pyetje per tu diskutuar. Deri me tani Big-Rip eshte favorit, por shkenca duhet te mesohet me surpriza, sic eshte dhe tema ne fjale.

Sa per driten, mos te bejme lojera fjalesh, pyete pse ka nje vlere dhe jo nje tjeter. Eshte si te pyetesh pse konstatja gravitacionale eshte kaq dhe jo aq. Sqarimet qe solla jane njohuri e pergjithshme qe i gjen edhe ne wikipedia, nuk ishte ajo ideja, u mundova te shohim fenomenin elektromagnetik nga nje pikepamje tjeter, jo si nje udhetim apo zhvendosje e mirefillte ne hapesire-kohe siç mund te jete nje trup i ngurte, sepse kjo eshte menyra e ngulitur ne imagjinaten e te gjitheve per menyren e zhvendosjes se drites. Mendoj se neseduhet ta shohim nga nje pikepamje tjeter, dmth energjitike.
    Nuk e di nese e kuptova mire "pyetjen ne rrafshin kozmologjik", mbase e ngarkojme trurin me "paragjykime" te tipit kozmoligjik se e mira do ishte te kuptonim me mire se çfare eshte drita dhe me siguri kjo do te na sjelli ndriçim edhe ne rrafshin kozmologjik.
    Tek sqarimi i fenomenit, ishe shume i sakt dhe nuk kisha fare kundershtim. Tek citimi, edhe projektimi i energjise (Ardhme|Shkuar) nenkupton dashepadashje mase, e qe ketu material, e ne nje forme apo tjeter vijme prape tek anijet kozmike lol. Sigurisht, bazuar tek Einstein dhe E=mc2, Energji/materie!
    Duam apo s'duam, loje fjalesh do kete gjithmon persa kohe nuk kemi nje pergjigje definitive se kush eshte roli yne ne univers. Kur thash qe edhe po te ishte 600000 ajo prape C do ishte, por mbase universi qe do ishte do dukej komplet ndryshe, dhe mbase s'do eksiztonim ne si njerez per te bere pyetje te ketilla.

Respekt,
    Scion
    Ndryshuar për herë të fundit nga Scion : 02-10-2011 më 09:07

100 % shqiptar Maska e Milkway
    Anëtarësuar
    08-01-2007
    Vendndodhja
    In the land of eagles
    Postime
    7,375
    Nese Universi lindi me Big Bengun , behet pyetja ku perhapet ? Si quhet "hapesira" ne te cilen smadhohet Universi ?

Dhe pyetja tjeter , ne kete "hapesire" ku gjindet Universi yne , a ka mundesi (logjikisht flasim) qe te jene edhe 1,2,...Universe si i joni ?

100 % shqiptar Maska e Milkway
    Anëtarësuar
    08-01-2007
    Vendndodhja
    In the land of eagles
    Postime
    7,375
    Citim Postuar më parë nga Darius Lexo Postimin
    Mos ngaterrohet shpjetesia e drites dhe teoria e Einstein me universet paralele.
    Sjam duke folur per Universe Paralele , por per bashkesi Universesh mbrenda kesaj "hapesire" ku zgjerohet Universi yne .

Faqja 6 prej 45 FillimFillim ... 4567816 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •