Close
Faqja 10 prej 32 FillimFillim ... 8910111220 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 91 deri 100 prej 314
    New York Maska e mario_kingu
    Anëtarësuar
    09-12-2004
    Vendndodhja
    New York
    Postime
    2,225
    akoma kjo aleanca kuq e zi ??????
    shqiperia duhet te ket regjistrim fetar edhe kombtar si cdo popull ne bote
    Partizoni

Follow the Light Maska e presHeva-Lee
    Anëtarësuar
    24-11-2008
    Vendndodhja
    toka e shqiponjave
    Postime
    1,019
    Citim Postuar më parë nga Diella1 Lexo Postimin
    ^ Ato civilizime jane shuar dhe zevendesuar me eren e re kristiane, qe eshte dhe civilizimi me i fuqishem e i zhvilluar ne historine e njerezimit....Fakti qe u shuan provon qe krishterimi ishte me i forte se 'zoterat' e tyre pagane....
    Era e re Kristiane civilizimi me i fuqishem ne historin e njerzimit !!! hahaha
    civilizim e quan ti ti hudhesh shkenctaret ne turren e druve vetem pse thoshin se bota esht e rrumbullaket, un them ka qen periudha me e erret e Europes, pyte Vatikanin .
    Krenohem qi jom Shqyptar e Musliman

R[love]ution Maska e Hyllien
    Anëtarësuar
    28-11-2003
    Vendndodhja
    Mobil Ave.
    Postime
    7,708
    Citim Postuar më parë nga halla_mine
    Thuaje thuaje nese di gje.. do na mbete hatri.. mirep une jam teresisht i bindur qe ti nuk din gje.. Kjo shihet qarte nga komentet tua absurde qe s'para kane ndonje lidhje me realitetin shqiptar te sotshem, te djeshem, te ardhshem.. Nuk ju ve faj, me ngjet sikur jetoni diku ne lartesi, nder re dhe shikoni nga nje kendeveshtrim krejtesisht joadekuat per ti kuptuar ngjarjet zhvillimet..
    Po c'të them unë ty, nëse un jetoj në lartësi, ti që qënke vegjent i të ardhmes jetonke në ndonjë galaktikë tjetër.

Ne komentet tua shoh fare mire largesi shpirterore emocionale me trungun.. Komente te thata, pa puls, si te dala nga nje robo e jo nga nje qenie e gjalle.. aq me pak shqiptar, i cilido besimi ose pa te fare. E them me sinqeritet dhe nuk kam qellim ofensiv te ju lendoj. Nuk dyshoj ne intelektin tend sa ne lidhjen e tij te domosdoshme qe duhet ta kete me qendren drejtuese vendimarrese, me motorin emocional qe i jep kahje veprimi forces intelektive. Nuk te mungon shkathtesia dialektike por.. si te them.. nje berthame orientuese, nje busoll qe te tregon se pari ku gjindesh e pastaj drejtimin qe duhet te ndjekesh.
    Problemi juaj, është që historinë, mundoheni ta filloni kur ju leverdis. Enveri e fillonte nga vetja e vet, pastaj kur konsolidoi disa gjëra tha, ose i thanë, vendose cakun deri tek Iliria, dhe ashtu bëri si dëgjonjës i mirë që ishte. Kush merrej, ta zëmë me Pellazgë futej në burg, dhe kjo është ilustruar në disa tema në forum. Kush përkthente Illyricum Sacrume futej në burg(po po vepra madhore është përkthyer dhe gjendet ende në Arkivat Shtetërore e kycur!). Kush kishte lidhje dhe aspirata perëndimore futej në burg. Atëher një argument mund të vendoset se Enver Hoxha nuk i shërbeu interesave kombëtare, por interesave ideologjike të një kampi të caktuar, kamp i cili e katapultoi aty ku qëndroi, dhe varfëroi edhe më keq intelektualisht Shqipërinë(pasi i burgosi dhe i vrau), duke krijuar një qënie që ti nuk mund ta kuptosh dot.

Cfarë lidhje kërkon zotëri ? Nuk mund po ta them troc të argumentosh se feja është subjektive në Shqipëri, kur ne nuk e kaluam këtë etapë iluministe Europiane. Eshtë gabim, ashtu sic është gabim të thuhet se Shqipëria u bë "demokratike", sepse Shqipëria nuk ka histori recente demokratike, edhe pse ka predispozita historike për të qënë populli më i kulturuar nga ai aspekt, dhe rrjedhimisht sic po shikohet dhe vetë ka 20 vjet që nuk po ja dalim dot, pushtimi Otoman rrafshoi cdo gjë. Nuk mund të krahasohet Shqipëria me Cekinë ish-Komuniste, vende me nje taban të ish Austro-Hungarisë, një perandori me vlera kulturore të paimagjinueshme për ne që ndenjëm nën terrin Osman. Jo vetëm ne nuk u bëmë "demokratë", por as Grekët nuk arritën dot të krijojnë një shtet solid edhe pse dolën gati 100 vjet përpara nesh të pavarur dhe me ndihma skandalozisht më të mëdha se sa patëm ne. Sëmundja Osmane do kohë të c'rrënjoset nga mentaliteti i një populli dhe ky është realiteti ku ndodhet sot Ballkani. Ne, në pamundësi për të krijuar shtet demokratik do kthehemi nën sundimin ideologjik Turk ose Komunist, vec se përsëri do jetë i imponuar, pasi klasa popullore kërkon të tjera gjëra, kërkon Perëndimin dhe Demokracinë, jo Lindjen dhe Totalitarianizmin, dhe stoku ekziston tek populli dhe emigrantët që kthesa të mari një drejtim cilësor.

Nuk ve fare ne pikepyetje deshiren tende qe ta shohesh Shqiperin dhe trojet tjera shqiptare te lulezuara e te ndritura, madje pikerisht vetem ne shkrimet tua shoh flashe krenarie te zgjuara nga zbulimi i egzistimit ne nje kohe te larget te nje qyteterimi te begate, pasardhes te te cileve e konsideron vetveten dhe ne. Me nje krahasim qe nuk di sa mund te jete i qelluar, jetoni me mendje ne nje lloj babilonie te imagjinuar dhe nga atje beni komente per kohe te sodit gjuperdull, qe s'do mend se do te jene pa fuqi emotive, si nje pike zero gravitacionale ndermjet dy trupave qiellor.
    Mund te jete qe po gaboj ne analize sepse edhe nuk i lexoj cdohere ato qe shkruan, por nga ato pak qe lexoj, me len kete pershtypje. Nuk dua te me keqkuptosh, s'kam qellime ofensive por vetem kurreshtje paqesore vrojtuesi.
    Komenti yt prap nuk ka pikë kuptimi, se këndej më flet me krenari, këndej më akuzon që nuk qënkam emotiv. Dyshoj se ti e kupton atë që po thua. Nëse un apeloj me një narrativ popullor për epoka të arta, nuk ka si mund të mos jem emocional. Dashje pa dashje, ti që shkrojte u preke në vija emocionale që të bënë të shkruash një përgjigje ndaj meje. Apo mos vallë ky shkrimi yt, është poaq robotik sa dhe ai që më akuzon mua ? Megjithatë edhe një robot, sa për dijeni mund të shkaktoj emocione tek krijuesit e tij.

Unë kam parimin që cdo gjë duhet ndërtuar me bllok pas blloku. Por un nuk mund të shikoj ndërtim në 500 vjet Otomanizëm. Nuk mundem, sepse nuk ka asnjë ndërtim të tillë. Cdo gjë u rrafshua në atë periudhë, tabula rasa, dhe sot jetojmë në një varfëri të skajshme krahasim me fqinjët, pa një unitet të mirfilltë që pengon dhe një vizion për të ardhmen. Ajo periudhë kultivoi veset më të poshtra që sot i shikojmë në politikën shqiptare, bashkuar me komunizmin Enverist(jo Titoist që ishte ku e ku) që e mbylli në kafaz Shqiptarin krijoi vec një shtresë kobzezë në psikologjinë e Shqiptarit, një kancer që ndoshta mund të jetë i pakurueshëm. Shumë thonë se kemi si popull vitalitet, madje dhe të huajt e thonë, dhe kjo ndoshta mund të na shpëtoj. Megjithatë edhe ky vitalitet po shfryhet në politika boshe, në një rini që tymos e rri cajtoreve e kafeneve dhe që thjesht vegjeton. Nëse ty pastaj këto që them të duken joemotive përsëri atëher ke probleme. Ke probleme sepse ti smund ta kuptosh se si shkruaj e nga shkruaj unë, prandaj përcaktimet e tua në këtë drejtim ndaj meje kanë doza arrogance. E vërteta nganjëherë është e ftohtë dhe e hidhur. Nëse ke kundërargument eja parashtrohe ta analizojmë nga fusha e arsimit, politikës, sportit, ekonomisë etj, se ku jemi e ku po shkojmë.

E kam verejt psh. se keni idol Ukshin Hotin por njekohesisht edhe Ibrahim Pjeter Rugoven. Keta dy s'kane asgje te perbashket, jane teresisht ne kunderthenie te plota njeri me tjetrin. Pikepamjet e njerit jane ne lufte te ashper me ato te tjetrit. Eshte paradox i vertet dhe i pakuptueshem per mua qe nese e njihni njerin dhe keni admirim respekt ndaj ideve te tij, te njejten gje ta beni edhe per tjetrin. Eshte sikur per mua qe jam fans i Enverit, ne te njejten kohe te jem edhe supporter i Zogut.
    Natyrisht.. nuk je i obliguar te me pergjigjesh, por do te me interesonte ta dije si eshte e mundur nje gje e tille..
    Ti je fans i Enverit, un nuk shkoj me fansa, un nuk jam fans i askujt, kam preferencat e mia por kjo mënyrë e të shprehuri infantile nga ana jote tregon se sa di ti nga komunizmi në Shqipëri. Ti rrjedhimisht nuk mund ta kuptosh dot cka shkruar Ukshini, dhe si rrjedhojë as politikën e Rugovës, sepse vetë e pranove që për ty janë paradoksale. Që të kuptosh Ukshinin duhet të kesh lexuar nga gjithë tradita perëndimore duke filluar nga Aristoteli e Platoni e deri tek Weberi, Gramsci, Horkhajmeri, Frojdi, Frommi etj, që ishin të ndaluara gjatë komunizmit. Ukshini ka shkruar me "nxitim", sepse vepra e tij lehtësisht mund të mbushi 10 vëllime që të bëhet e kuptueshme për të gjithë. Por edhe nëse ai nuk e arriti dot, mund ta bëjnë pasardhësit e farës Shqiptare, por ja që nuk duan ta bëjnë, ose duan ta bëjnë por me një lëvizje islamike kombëtare, dicka që falimentoi më shumë se 100 vite më parë në lidhjen e Prizrenit që kishte një krah të fortë që shtynte në at drejtim. Por kur nuk ke perspektivë historike, je i prirur ti përsëritësh gabimet . Ka më rëndësi status quo-ja, rrethrrotullimi se sa zhvillimi. Sigurisht e di shumë mirë historinë e dy personazheve, por unë me sa di, me sa kam lexuar nga të dy, shoh se përcarja e madhe nuk kishte të bënte me vizionin e tyre atdhetar, por me implementimin e politikës për të arritur qëllimet. Sic u pa, edhe me kushtetutën e imponuar që Thaci nuk hezitoi ta pranonte, Kosova nuk mund të bazhkohet me Shqipërinë. Nëse nuk bashkohet me Shqipërinë, dhe nëse vizioni politik edhe pas masakrave të Serbëve në Evropë qe i tillë që nuk e lejon këtë gjë, del se Plani B i Rugovës, pra i vizionit Dardan ishte shumë herë më i preferueshëm. Vizioni Dardan zgjeron kufijtë e Kosovës aktuale në të gjitha skajet, madje edhe drejt Shqipërisë(deri në Kukës), dhe e con Kosovën në kufijtë pak a shumë të Vilajetit, ndërkohë që sot është Serbia që kërkon territore. Ky vizion mund të implementohej përkohësisht dhe Kosova të funksiononte sic funksionin Austria për Gjermaninë, sepse Kosova kishte njerëz më të përgatitur intelektualisht se sa Shqipëria në 1990, e jo sic është sot, një vend i humbur, pa lidhje, pa vizion patriotik, dhe me një zgjim neo-Otoman të frikshëm. Vizioni i UNIKOMB-it është shumë fisnik, patriotik, dhe duhet të shërbej si bazament ideologjik për të ardhmen e largët(ai Dardan për të mesme), sepse Ukshini është filozof dhe nëse ka vdekur, martir. Filozofët janë gjithmonë disa gjenerata përpara të tjerëve, janë le ta themi vizionarët e vërtetë të një kombi, për mirë(Ukshini) apo për keq(Qosja- edhe pse ky është pseudofilozof, më tepër publicist). Rugova qe politikan dhe akademik mjaft i zoti, dhe vizionin e tij të mesëm e pati shumë korrekt, tjetër gjë që u hodh dhe ai në kosh të plerave, ashtu sikurse dhe i Ukshinit. Lind pyetja atëher, kush e komandonte realisht Kosovën, kush ishte "alternativa shqiptare" që Ukshini flet kur u akuzua ? Mua nuk më rezulton të jetë Rugova. Ky skenar sot me art rikrijohet post mortem dhe post facto i personave në fjalë me aluzione dhe thashetheme, që fatkeqsisht po përdoren si referenca për agjenda politike të mbrapshta dhe anti-Shqiptare.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Hyllien : 20-07-2011 më 00:13
    "The true history of mankind will be written only when Albanians participate in it's writing." -ML

Anëtarësuar
    28-11-2003
    Vendndodhja
    Mobil Ave.
    Postime
    7,708
    Citim Postuar më parë nga Djal Dimali
    Hyllien

Me sa kam lexuar postimet e tua me ke len pershtypje se je nje njeri atdhedashes, ne saj te kesaj un kan krijuar nje respekt per ty.
    Gjithashtu dhe unë për ju. Falimnderit.

Te lutem, kur diskutojm si dy shqiptar reth ceshtje shqiptare, mos ti perziem dhe dashakeqesit e vendit ton ne kete bised.
    Duhet, sepse ti i dallon dhe ai tjetri, x apo y, nuk i dallon, prandaj fatkeqsisht duhet.

Un nuk te fajesova ty se i quajte Shqiptaret myslyman terorista, perkundrazi thash qe qarqe te tjera na kan quajtur ashtu me pa te drejt, per te arritur qellimet e tyre ne demin ton.
    As unë nuk thashë se më fajësove, por mu duk e pavend ajo shprehje në atë kontekst, megjithatë, kur thashë ti e përmende, nuk e thashë kot. Fakti që ty të erdhi në mëndje kjo gjë, e kupton vetë se sa delikate është kjo cështje në rraportet e Shqipërisë me Perëndimin, përderisa nuk hezitove ta përdorësh qoftë dhe me mua që jam Shqiptar. Kjo sigurisht është gjë pozitive.

Un nuk jam ritur ne nje familje ateiste, nuk jam ritur ne nje familje krejtesisht te krishtere, poashtu nuk jam ritur ne nje familje krejtesisht myslymane. Prinderit e mi kan dy besime te ndryshme. Dhe liria e besimit ka qen nje nga frymat kryesore ne familjen time, poashtu dhe ne qytetin ku un kam lindur dhe ku kam kaluar femijerin.
    Keto vlera un i kam mar me vete nga do qe kam shkuar.
    Un per vete jam myslyman, por kur flas per ceshtje shqiptare e kam parasysh qe ka dhe shqiptar te besimeve te ndryshme, mua kjo nuk me pengon, per kete gje un jam mburur para rethit tim shoqeror te kombesive te huaja.
    Nuk me pelqen aspak qe disa njerez nuk jan tolerant ne ate aspekt. Te lutem mos e mer personalisht kam deshir qe te debatojm si dy njerez me interesa te perbashketa kombetare, qe para se te bejn dallimet midis tyre duan qe te gjejn njeher pikat e perbashketa.
    Liria besimit të prindërve të tu, sikurse dhe tek fisi im i zgjeruar vjen si pasojë e komunizmit. Ti je një gjeneratë që ta themi, e kaloi "testin" komunist e sot fenë e shikon thjeshtë në mënyrë të ftohtë ndoshta, ose si pasojë historike. Por prap ti e kalove këtë test si dhe shumë të tjerë, përfshi dhe mua, me imponimin komunist që patën prindërit e tu, e shumë të tjerëve, jo me emancipimin shpirtëror që pati shoku yt Europian ta themi me Iluminizmin Europian, një proces aqsa dramatik dhe shkundës, po aq dhe natyral. E kjo është cështja, sepse ndërsa ti e unë ndoshta, ndoshta ja kemi hedhur ekstremizmit fetar dhe e shikojmë si faktor le ta themi, personal dhe dijmë nga kultura Shqiptare që mos e përziejmë me fenë, një pjesë e madhe do bie në relaps, dhe ka rënë. Do ketë reagim negativ ndaj mohimit të besimit që ti e shikon si liri të prindërve të tu, por që sic thashë lulëzoi në një epokë ku forca represive nuk lejonte ndryshe, e zbehu fenë.
    Forcat shoqerore sot Djalë në Shqipëri janë po aq të rrëmbyeshme dhe të pamëshirshme sac kanë qënë gjithmonë për popullin tonë që nuk po sheh dot qetësi shpirtërore e mendore. Sot këto forca, janë dallgë të paimagjinueshme që e përplasin individin sa nga një krah ekstrem i një politike të shpifur klanore-klienteliste pa pikë ideali porsa ti si idealist mundohesh të ndryshosh sistemin(dhe ai të ndryshon ty), aqsa nga krahu i një ekstremizmi fetar të paimagjinueshëm që do të c'rrënjosi cdo traditë e cdo figurë kombëtare që nuk i shkon përshtat narrativit të vet. Në mes qëndrojnë të pavarurit, që janë rracë në zhdukje, ku pjesa më e madhe e këtyre të pavarure janë një gabim historik si në rastin tonë(sipër i shpjegova pse), që vec koha do e vërtetoj a kemi emancipuar apo jo dhe ne.

Gabime nga e kaluara ka plot, por nuk na takon neve ti ndeshkojm apo te hakmeremi, apo te vetligesohemi.
    Neve duhet te nxjerim mesime nga e kaluara, qe te ecim akoma me perpara nga se mendojm vet dhe nga se ju pelqen te tjereve.

Kemi gati 20 vjet qe themi tranzicion tranzicion, po si kur te na duhen 50 vjet qe te dalim nga kjo gjendje e mjerueshme, ja vlen qe te nxitojm ne vendime qe ne vet nuk e dim se ca dobie kan ato per ne?

Sa per genin un e di se geni trashegohet dhe kalon brez pas brezi, por edukata qe mer nje shoqeri e ter esht me e demshme se nje apy dy breza te art te shkuar dem, keshtu mendoj un.

Un regjistrimit etnik dhe fetar ja kam friken ne jug te RSH ka plot raste qe shqiptar dem baba dem midis tyre dhe te fes islame, qe kan mar letra si vorio epiriot, ata shqiptar do vazdhojn te thojn qe jan vorio epiriot apo si do i vej halli kesaj pune?
    Nese zbardhet qe shum shqiptar kan genjyer per efekt letrash ne greqi, ata do humbasin letrat dhe te drejten e qendrimit ne ate shtet?
    Por nese na del qe 70 % e Korces, Permetit, Gjirokastres na qenkan grek (se ashtu ja shkrep mendja njerezve), kjo nuk do u japi shkak qarqeve shoviniste greke per te shtuar sulmet e tyre ne dem te shtetit ton?
    Kufijtë nuk ndryshojnë më. Nëse Europa deshte që Greqia të kishte atë cop të artë të Shqipërisë, nuk do e ndalonte marshimin e Venizellosit, sikurse bëri Anglia. Ne mund të rrijmë dhe 100 vjet në këtë vegjetim, por cështja është se ndërsa të tjerët përparojnë ne rrijmë në vend numëro, madje mund të shkojmë mbrapa. Ky vizion nuk lejon ndërtimin e një elite intelektuale që do krijonte një bazament demokratik të mirfilltë për Shqipërinë. Madje është shumë shumë i dëmshëm ja ta shpjegoj psenë.

Korcari, Permetari, Himarjoti, Sarandioti, Mirditori etj nuk e ndryshon fenë e as kombesine. Hidhu përpjet ti, as sot as pas 50 vitesh. Nuk ja ndryshoi dot Turku për 500 vjet. Atëhere cfar ndodh, ndodh që automatikisht shumë do thonë, sic po thonë, ti Korcari-L1 nuk je Shqiptar je Grek! Pse si kujton ti filloi fenomeni "Grek" në Himarë e në jug ? Gjithë orthodoksëve i thonin "Grek", dhe shumica në Himarë tash këtë gjë e implementon, sepse Shqiptarë smund të jenë, në qeveri nuk janë përfaqësuar kurrë, cfarë i mbetet të mendojnë për veten e tyre ? Dijnë Greqisht = Grek. Pa pikë logjike, por kështu ndodh. Mbas 50 vitesh, nëse sipas numrave të Enverit 30 % janë Krishterë(Katolik+Orthodoksë), por ti vetë e pranove se janë kthyer shumë, ti kujton se kjo situatë e gjuetisë së shtrigave, ose "name calling" ta themi Anglisht, do jetë më e mirë ?
    Dhe sa për dijeni, ky fenomen nuk filloi me Enverin, por qysh me Ali Pashain, prandaj dhe ta tha troc Korcari, po pe një Grek ke 50% shanc të kesh parë një Shqiptar, gjenetikisht të paktën.

20 vite flasin kundra teje, për të mos thënë 200.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Hyllien : 19-07-2011 më 23:31
    "The true history of mankind will be written only when Albanians participate in it's writing." -ML

Anëtarësuar
    28-11-2003
    Vendndodhja
    Mobil Ave.
    Postime
    7,708
    Citim Postuar më parë nga Maqellarjot
    Për mua, është shumë ironike, pohimi nga disa se feja është subjektive, apo nuk ka asnjë rrol apo ku di unë cfarë tjetër. Pse është ironike dhe dashakeqe gjithashtu kjo.

me siguri kjo deklarate mu drejtua mua indirekt, pasi une kam then qe feja eshte dicka subjektive!
    Ti mund ta kesh thënë këtu, por ky është vizioni politik shqiptar, nuk është se ti e the këtë se kështu mendon doemos, por edhe sepse kështu flitet në Shqipëri, me këto terma.

Shiko...Une nuk kam dyshim qe ti je shqiptar dhe ndjehesh shqiptar! Shqiptareizmi jote me duket sikur qenga "persekutuar" sepse sipas teje sektet e tjera te feve ne shqiperi pervec Myslimaneve qekan cenuar! Absurde! Per mua ti beso ku dhe ke te duash. madje mund edhe te hapesh sektin fetar tendin! Per sa kohe ti punon per te miren e te gjithe shqipetareve dhe jo per perfitimin e nje "klani" apo shoqerie te vecant, je shqiptar ivertet edhe sikur te kishe "5-koka" Sa i perket vendeve te tjera me te zhvilluara qe kan demografi katolike, kjo nuk eshte plotesisht e vertet! Ne fakt ato te me perparuarat jane vendet Protetstante! Keto vende u zhvilluan pikerisht nga nje filozofi e kundert! Qe pikerisht ndarja e Shtetit nga Feja! Disa fe jane me tolerant se te tjerat por ne praktiken e tyre te pa kontrolluar ato jane shume despote! Thash ne shkrimin e meparshem se Feja ne mendjen e nje te "ndrituri" mund te bej mrekullira, dhe nje mendjen e nje "injoranti" fus ketu edhe ata me te shkolluarit, se per mua vetem shkolla profesionale nuk te ben te ndritur, sic pretendojn shume, mund te behet nje vegel shkaterruese! VATIKANI NUK E NJEH PAVARSINE E KOSOVES! PSE? KJO ESHTE QENDRA E KATOLICIZMIT! Me kete qendrim ajo influencon gjithe "subjektet" dhe opinionin tyre kundrejt kesaj ceshje!
    E keqja jote, është që i merr shkëputur shkrimet e mia. Askush nga ju nuk po më përgjigjet me argumenta fjalë për fjalë, por po merrni nga një rrjesht e asaj po i rrihni, e megjithatë un prap do ju jap përgjigje, sepse vlerësoj debatin, dhe mënyren e kulturuar të debatit dhe të folësve. Por nuk është e drejtë që ti vec citon një fjali e pastaj më bombardon mua pa i analizuar ato që kam thënë në thellësi. Un nuk e kuptoj pse Shqiptaria ime po vendoset në pikpyetje, por sic i thashë Dimalit sipër, fenomenin Grek po e krijojmë vetë ne, sepse ti në forum, mua po më vendos në hipotezë, imagjino c'bëhet atje - dhe shumë herë me prapavijë jo gjithmonë atdhetare(psh. pronësore, ik ti "Grek", se e dua unë këtë shtëpinë këtu buzë detit apo liqenit apo malit pak rëndësi ka).
    Sigurisht që vendet me demografi Katolike nuk janë aq të zhvilluara sa ato që kanë demografi Protestante, edhe pse prap kjo është cështje jo lehtësisht e kuantifikueshme. Megjithatë e kam thënë dhe unë kur flas për "Iluminizmin", por mos harrojmë që Rilindja ndodhi edhe në Italinë aktuale ku pati një numër të madh njerëzish që shtynë gjithë Europën, edhe pse ky shtet sot është katandisur jo dhe aq mirë, sic e kam vënë re dhe në tema të tjera.
    Nëse shkolla profesionale mjafton apo jo, ky është debat shumë shumë i gjatë që ti ke dhënë mendimin tënd me një fjali, dhe unë plotësisht e rrespektoj. Dihet që dikush të vendoset në pozitat e suksesit ka të bëj dhe familja, kultura dhe ambienti përreth, pra jo shkolla profesionale shkurtimisht nuk mjafton për të qënë i ndritur apo i dobishëm për kombin, për suksesin personal deri diku po. Por kjo mos harro që mund të shkoj dhe në bumerang, sepse nëse ana shpirtërore ka të bëj, atëher subjketive apo jo, feja ndikon që cke me të në botëkuptimin e dikujt.

Tani c'punë ka Vatikani me Kosovën nuk e kuptoj në këtë debat, në mënyrën si e ke hedhur ti! Un nuk po them të kthehemi në Katolik, un po them të lejohet regjistrimi fetar meqë është kusht në Europën(edhe pse un nuk kam ndonjë preferencë që Shqipëria të futet, por mesaduket jemi shumë të paaftë që të zhvillohemi në mënyrë të pavarur) dhe meqë kur u krye në kohën e Enverit u krye arbitrarisht, por edhe për një arësye tjetër shumë të rëndësishme që do e përmend më vonë. Nga ana tjetër, popullin Shqiptar nuk i pyeti kush, kur u futëm në Konferencën Islamike mund të them unë po pa lidhje. Megjithatë nuk do e them, nuk do i futem nga penxherja një argumenti të tillë. Interesat Katolike në Shqipëri nuk kanë qenë të lidhura me Vatikanin sic paramendohet, por me ish-AustroHungarinë, sot Austrinë. Sot shumica e fondeve për ndërtime të atyre pak Kishash Katolike nuk vijnë nga Vatikani, vijnë nga Austria, por shumë pak veta e dijnë këtë gjëra dhe ja fusin si kau pelës si rrjedhojë. Vatikani ka interesa të tjera që askush nuk mund t'ia deshifroj dot, por që duke parë si u la Shqipëria në harresë të binte nën perandorinë Osmane, mund të spekulojmë në mënyrë inteligjene se një pjesë e mirë e saj ka interesa jo-Shqiptare në periudha të caktuara(sepse ka patur dhe periudha ku kemi patur Papë Shqiptarë). Si organizëm politik, Vatikani sot nuk e sheh të arësyeshme ta njohi Kosovën. Ndoshta, interesi i Vatikanit është që Shqipëria të jetë sa më e egër kundra Sllavëve, pra edhe si Musliman(ne Shqiptaret pra) Vatikanit i mjafton kjo politikë e hollë për të ruajtur pozitat e veta.

Ti flet me pervojen e nje njeriu "naive" dhe me Idealin e nje "Strategu"! Kjo qe thua ti esht eplotesisht nje Konspirat e perhapur nga qarqet extremiste te huaja dhe nga te zhgenjyerit autoktone! Ka shume gjera qe ndodhin ne shqiperi dhe dalin ne siperfaqe si knospirate, qe ne fakt jane te verteta, por sa i perket ceshtjes qe trajtom eshte plotesisht nje konspirat e ndrerlidhur ber lemsh, dhe ne qoftese nuk ndalohet do te jete tradhetia e rradhes per shqiptaret dhe kombin e tyre! Eshte me te vertet nje tragjedi qe pas nje diktature zhtazarake qe shkaterroj elementin "njerezor" ne shqiptarine mbar dhe percau nje popull te ter sote pas "Renjes" se saj, percarjet vashdojn ne menyre te ndryshme! Ate qe them une meri ne kontekstin qe jane perdorur mos i shtrembero! te thash me par mos bej "cherry picking"!
    Se ku e sheh ti naivitetin tim, ti e di, ndoshta në rastin tim është e kundërta, por ti nuk do e pranoje, sepse naiv do dilte tjetër kush. Cila është konspiratë ? Fjalët e Vrionit ? Shprehu më qartë të lutem dhe vendosi gjërat në perspektivë.

Feja eshte dicka shume subjektive ne krahasime me identitetin kombetar! Nje djalosh mysliman mund presi "lafshen" dhe falet ne Xhami kurse Katoliku nuk e pret dhe falet ne Kishe! Te duja parimet jan njesoj "lafsh pa lafsh" ata jane te dy shqiptare, Qellimet e fes jane te gjitha njisoj ne thelbin e tyre, per mos te hyre thell! Kjo e ben ata dy njerez me besime dhe nje "subkulture" te ndryshme por nuk i ben te huaj, Sepse flasin nje gjuhe, kan te njejtin histori, ndajn te nje kaluar, kan vuajtur, sidomos ne rastin e shqiperise, "the gjithe" njisoj. Identifikohen me te njejtit heronj "ato pak qe po na mbetin" se po na i bejne te gjith grek vllah dhe serb! me qe ra fjala ketu! Sulmimi i Heronjve te nje populli esht eshenja me ashiqare qe identiteti i tyre mundohet te cenohet! Pse nuk jane te gatshme Greket te bejn Enverin Grek! Ishte nga gjirokastra apo JO! Pse nuk bejn Toptanin Turk! ne kere rast kur te gjithe shqiptaret mysliman sipas tyre jan turq, kete te fundit e paskan perjashuar dhe ia njohin Shqiptarizmin! Te paktem ne i pranojm ata qe jane shqiptar sido qe te jen!
    Ti flet për lafsha e jam unë naivi. Ja pra që i Krishteri e do perëndimin ndërsa Islamiku nuk e di. Po ta analizojmë me përqindje, aktualisht ateistët dhe Krishterët janë 99% pro integrimit Europian dhe atyre vlerave. Mund të themi të njëjtën gjë për pjesën tjetër ? Mjafton të dëgjosh Hoxhat që askush nuk i thotë PUSHO(sic po më thoni mua indirekt) që po përdhosin cdo figurë kombëtare duke e bërë sllave, vllehe, greke, e cdo traditë kombëtare duke shtrëmbëruar historinë tonë. Shif mirë kush po i bën vllah e grek.
    Enver Hoxhën nuk ka ce do Greku, se Enver Hoxha e shkatërroi Shqipërinë, psikologjikisht të paktën. Shkurt, subjektivizmi fetar nuk distilohet tek "me lafshë apo pa lafshë", por ka ramifikime ideologjike, që në mungesë të një vizioni kombëtar janë shkatërruese, dhe si rrjedhojë un shoh Integrimin Europian si e keqja më e vogël. Të ishte për mua, Shqipëria duhet të aspironte të bëhej shtet neutral si Zvicra, por mesaduket nuk e kemi atë kapacitet, ose nuk duam ta bëjmë. Ti pyetjen duhet ta bësh pse mungon ky vizion, por automatikisht nuk kritikon kur Muslimanët thonë se vec një i tillë, pra Musliman mund të jetë Shqiptarë. Ju kam thënë dhe po e përsëris, problemin Grek po e hapni ju më mirë se Greku.

Ne permbledhje: Heronjt e shqiperise se vertet po cenohen, eshtrat e shqiptareve po cvarrosen per tu ri-varrosur si ushtar grek- po behen kishta ortodeokse aty ku nuk dihet se ka pasur kurr element ortodoks! Shtepia e kulutes Naim Frasheri(Hero Kombetar) por prishet dhe nje kishte ortodokse po ndertohet brenda mureve te saj, dhe ne menyre jo dinjitoze, pothuajse si lavira halesh! Greqia imponon rregjishtimin e popullsise me vetdeklarim Etnije dhe Feje! dihet qe shqipetaret po ndryshojn fen dhe Etnicitetin e tyre per arsye "enigmatike", disa marrin mencione nga greqia! Jane vendosur Gryqe Madheshote ne maja kodrash dhe kane formuar nje "vije kufitare" mu atu ku greket pretendojn se eshte ku perfundon "kufiri i vorio epirit". Parlamenti shqiptare miraton dhe hedh ne ligj rregjishtimin e me siperm te pa deshiruar nga shumica e popullit, ne munges te deputeteve, dhe fotojn me te duja duart! Pse mundohen politikanet tone ta bejne kete gje me cdo kusht? Ne qoftese ata jan kaq shumete preokupuar per "demokracine" e vertet, perse vjedhin vota dhe frasin njerez te pafajshme te paarmatosur ne demostrata paqesore?

Une njoh shume mysliman dhe asnji nga ata nuk ka ndjenja negative kundrejt Feve te tjerave! Perkukndrazi njoh Katolike shqiptare qe nga nje here me duken si Servila Italian! Apo Ortodoks si Servila Grek! Por ka edhe nga ata qe duan Turqin! keto jane pikpamje personale! dhe aq!

Cudi që nuk njeh Musliman që janë jo servila, por duken 100% si Arab e Turq dhe bëjnë be për ato dy shtete. Ja ti këtu tregova se je i anshëm, dhe shumë madje.

Megjithatë, një argument i saktë(pjesa me bold) e ke dhënë. Kjo po, ja vlen të debatohet. Mirëpo ka një gjë këtu. Shkurtimisht, politika ka dy motorë kryesorë, 1) Parimi(historia,ligjet, e drejta pra, implementimi i tyre) 2) Llogaritja(vizioni ideologjik, politik, kombëtar si dhe ndryshimi/shtimi i ligjeve etj). Këto të dya, që të funksionojnë ndershmërisht i lidh gjithsesi një fije, ajo që quhet tradita, që sot po zbehet fatkeqsisht, prandaj ke krahun llogaritës që po bëhet shumë i fuqishëm. Sigurisht ndryshimi/shtimi i ligjeve mund të sjelli dhe fundin e një vëndi nëse elementat e tjerë nuk janë në rregull, ose nëse politika bëhet krejt llogaritëse sic thashë më sipër. Në rastin tonë, nuk lëviz anjë motor, ne cdo gjë e bëjmë jashtë politikës, pra edhe llogaritja nuk ndodh në fushën e politikës por jashtë saj, personale vetiake e "politikanit" që tek ne mund të quhet dhe feudal, ose Bejler, një term më i përshtatshëm historik, nuk do kishte shumë ndryshim.

Tani, Greqia është në Europë, dhe Europa ka vendosur si kusht regjistrimin, por Greqia është, u fut, përpara nesh, sepse ne u bëmë komunist, ne e humbëm atë tren. Europa ja ka tërhequr veshin Greqisë por më tepër nuk bën dot. Greqia, po të vendoset përpara këtyre alternativave e ka faktikisht në dorë Europën ti thotë, që mua nuk më leverdis më ky vizioni juaj e po lidhem me Rusinë bie fjala, pikërisht në momentin më kritik. Pra në politikën e jashtme shikohen parimet, por kryesisht llogaritja sot që Europa është në krizë ekzistence dhe Greqia mund të përfitoj si dashnore e lindjes që është. Madje mua më bëri shumë përshtypje mënyra se si u shpreh ambasadori Danez(që solla dhe shkrimin), që thotë, ne ndërkombëtarët do vazhdojmë të ndihmojmë se Shqiptarët(populli) kanë vuajtur më shumë se sa duhet. Pra indirekt ai thotë, politikisht nuk ekzistoni, asnjë mekanizëm nuk është i saktë, por ne(ndërkombëtarët) nuk mund ta mbyllim derën sepse do ishte edhe më e padrejtë për popullsinë e pafajshme që ka vuajtur shumë(pra bën një referencë indirekte historike). Kjo shprehje e një diplomati Europian është e paprecedentë për kohërat që jetojmë, pasi ky njëri foli me parime dhe jo me llogaritje, për një popull që fundia e fundit nuk është as i tiji.
    Ti kthehemi prap pikës tënde shumë të rëndësishme. Implikimet pra sic e sheh janë të shumta. Mund të zgjedhim të rrijmë jashtë Europës ose të mundohemi të futemi. Po ndenjëm jasht dhe Europa kolapson ndoshta ishte lëvizje e duhur kjo e jona, por nëse Europa vazhdon, sic po duket, dhe nëse na futet dhe Serbia para nesh do kesh kushte të tjera vetoje përvec atyre Greke, e ndërkohë ekonomikisht do jesh blozë, dhe përvec "grekëve" që janë rrezik potencial, do kesh Serbët dhe martesat me ta, që janë rrezik real. E nëse ju keni frikë se x apo y Orthodoks regjistrohet si Grek, atëher cfarë e pengon atë njëri që mos vazhdoj në at drejtim dhe të minoj në të ardhmen edhe më shumë aspiratat e Shqiptarëve ? Në fjalë të tjera, cili është vizioni juaj kombëtar për këta njerëz të tjetërsuar ose potencialisht të tjetërsuar (përvec heshtjes time apo të kritikëve të tjerë, por që në rastin tim të kualifikohem dhe të mbaj statusin tim si Shqiptar)? Dhe cili është vizioni juaj kombëtar për një transformim optimal të shqipërisë si një vend që ka të gjitha të drejtat e një antari të EU-së, por nuk është i tillë, pra Zvicra e Ballkanit. Kjo e fundit është një bast shumë i rrezikshëm duke parë se cpo ndodh me radikalizimin e Islamit, paaftësinë politike dhe korrupsionin moral dhe intelektual.

i/e regjistruar Maska e Djal Dimali
    Anëtarësuar
    28-04-2011
    Vendndodhja
    Belgjikë
    Postime
    251
    Hyllien un kam bindjen qe per aq sa na kan penguar ne prap ne nje far menyre kemi perparuar.
    E kaluara jon esht pjes e te tashmes dhe do ket ndikimin e vet ne te ardhmen.
    Mesimet qe duhet te nxjerim ne nga e kaluara duhet ti bejm me gjakftohtesi dhe jo me sy te erret.
    Deshira+vullneti=mbrekullin
    Me e keqja per mendimin tim esht nje veturrejtje qe ekziston ne shoqerin ton, duhet ta lem pas krahve dhe ti shikojm gjerat me me optimizem, duhet qe ne si Shqiptar ti imponohemi te tjereve (deri ne ate mas qe esht e lejueshme)

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    30-11-2010
    Postime
    314
    Citim Postuar më parë nga Maqellarjot Lexo Postimin
    Korca eshte e gjitha shqipetare ortodokse apo jo, por me qe ra fjala, une besoj se trojet e verteta te shqiperise Jugore shtrihen deri ne Janine! dhe Korca eshe Zemra e jugut te SHQIPERISE!
    +10
    Sigurisht Korca nuk eshte e gjitha Ortodokse, ka muslimane ka ortodoks ka dhe shume ungjillore. Ki parasysh se nje apo disa anetar nuk perfaqesojne nje krahine, pavaresisht emrit qe mbajne ne forum. Sikur se njohim Korcen ne dhe ngelet te impresionohemi ne forum ..obobo Korca ..lol ndoshta theniet bombastike i bejne pershtypje dikujt qe nuk e njeh mire vendin dhe situaten.

Personalisht, shoqerine e ngushte shumica i kam Korcare, nje pjese te Krishtere dhe jane njerez per se mbari, shqiptare 100% dhe asnjehere nuk kam degjuar nga ato te percaktojne gjakun nga feja qe kane njerzit. Kete gje, pra barazimin e fese me gjakun (etnine) e bejne sistematikisht greket se etnia e tyre ka shkuar per lume me kohe dhe gjeja qe i bashkon eshte vetem feja. Edhe pretendimet e tyre per te ashtuquajturin vorjo-epir e kane bazuar ne ate qe te gjithe Ortodokset i barazojne apriori ne greke.
    Everyday is a gift, that's why they call it the present

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    17-07-2011
    Vendndodhja
    \
    Postime
    15
    Kush munet mem jep naj info ma shum rreth Aleances Kuq e Zi . A osht levizje qe angazhohet vetem rreth rexhistrimit t`popullsis apo ka edhe naj qellim tjeter ? Nese ka naj program t`ksaj levizje ish kon mir me postu ktu .

i/e regjistruar Maska e skampin
    Anëtarësuar
    12-01-2003
    Vendndodhja
    Spanjë
    Postime
    947
    Citim Postuar më parë nga Kavir Lexo Postimin
    Ke dëgjuar ti që arbëreshët tani duan të quhen grekoreshë se grekët e kanë ruajtur fenë, kurse shqiptarët e tradhëtuan.

Sa seriozisht që i merr edhe ti këto fantazitë "orthodhokse".
    Herën tjetër, kur të të tregpjë pallavra ndonjë korkar, i thuaj që kur shqiptarët ngriheshin kundër Turqisë (që nga Skënderbeu e Bogdani e deri tek A.Frashëri e Haxhi Zeka), Kisha GrekoOrthodhokse....që ruajti fenë....lëpinte topet e sulltanit si akullore dhe një gjë tjetër si lëpirëse.
    Pastaj lëre të llomotitë gjithë ditën që ka ruajtur fenë.
    e paskeni gjetur te gjithe me korca L..1.Nuk merret burri me nje cope jevg qe ka shit b... ke greku
    Kujdes nga shkjau
    Kujdes nga greku
    Kujdes nga ata qe harruan ATDHEUN
    AT GJERGJ FISHTA

Veritas liberatis Vos
    Anëtarësuar
    07-10-2006
    Postime
    2,204
    Greku eshte thjesht shqiptar i civilizuar, por shpellare si puna tende nuk kan Iq e duhur per ti kapur ca gjera. Sa do i lexuar te jete njeriu, perpara injorantit nuk gjen dot argumenta.
    Mos ja qaj hallin b...time ti, une greqine per pushime e shikoj...... megjithese kot vazhdoj po te fut dhe ti ne listen e injorimt
    Shqiperia ka rreshtur se ekzistuari qe kur jevgjit i thane vetes "shqiptar".
    xfiles

Faqja 10 prej 32 FillimFillim ... 8910111220 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •