Muk eshte fatkeqese qe kemi 2 Fe. fatkeqesia me e madhe esthe se jemi shume te prapambetur ne pikpamje shoqerore. Jemi te pa kulturuar! Fatekeqesia me e madhe eshte sepse disa shqiptare mendojn se Feja eshte Kultura qe e formon njeriun dhe i jep ati nje identitet! eshte plotesisht e kunderta. Feja eshte nje "pasuri" personale, ajo mund ti japi identitet vetem aty ku ka boshllek! Kultura e vertet e ben njeriun "objektive" tolerant dhe jo "subjektive" dhe paragjykues! Ne duart e nje njeriu te "ndritur" feja eshte nje mrekulli por ne duart e "injorantit" eshte nje vegel obsolutisht e demshme! sidomos ne shqiperine e sotme nga pikpamja kulturore, masat jane plotesisht "injorant" dhe aq me teper varferia qe iu imponohet me cdo kusht! "injoranca" dhe "varferia" kan qene dy barrat me te renda qe kan mundur ta mbajn popullin tone te nenshtruar!
Midis njerezve, duke filluar qe nga Enver Hoxha e deri tek politikanet "antishqiptar" te qeverrise se sotme ajo qe i barazon ata me mua eshte emri Shqiptar! dua apo sdua une eshte nje e vertet absolute! Ajo qe e ben ose cben shqiptarin nuk eshte "koka me lafsht apo pa lafsh" Ato jane rituale personale jane nje "subkulture" shume personale! Feja eshte nje Subkulture! Jane gjera te tjera ato qe percaktojn etnicitetin, feja nuk hyn kety! Grekt dhe Sllavet perfitojn nga mbrapa mbetja kulturore e shqipetareve dhe perdorin dogam te tilla per ti shplar mendjen!
Ajo qe i ben Kroatet dhe Sllovenet Serb eshte rraca dhe gjaku qe kan. Po te masesh Etnicitetin e tyre me Metrin e fes ato dalin te jent Austriake, sepse ate kulture kan, prandaj jane me te perparuar ne shoqerin edhe me tolerant ndaj Feve te ndryshme! Por ja qe ata nuk jane Austriak jane Serb koke e kemb! Serbet dhe Greket jane Fanatik te Qerruar, Sekti ortodoks eshte ai me extremisti me fanatik ne te gjithe Besimet!
Une kam jashtzakonisht rrespekt te madh per ate element te shoqerise shqiptare qe nuk ndryshoj fene gjate perandorise osmane! Eshte nje qendrim dinjitoz dhe per ty admiruar. Ata une i identifikoj me elementin e shoqerise shqiptare gjate dhunes babare te ushtruar ndaj tyre nga kriminelat komuniste, ky persekutim ishte shume here me i ashper se ajo e Osmaneve ndaj popullsise jo myslimane. Ajo pakice qe nuk iu perkule atyre dhe qendruan dinjitoz! Ne te njejten frym nuk mund ti cvlersoj masat per qendrimin tyre krejt indiferent. Madje ata ishin pothuajse te detyruar ti nenshtroheshin grushtit te hekurt per te mbijetuar! Kjo e fundit ka qene arsyeja e ndryshimeve te Fes dhe cdo perkujle morale, shqiprterore. Jane bere ne rrethana aq absurde sa shumica jone nuk rrin as ti perfytyroj lere dhe aq me teper te mund ti kuptoj! Esht eshume kollaj te flasesh ketu ku jemi ne ne sot!
Per mua nuk ka rendesi se kush Fe dominon ne shqiperi. Per mua ka rendesi qe shqiptaret te mos manipulohen me nga askujt! Eshte shume kollaj te pushtosh kur nje shoqeri eshte e percar! sote per sote shqiptaret jane plotesisth te percar. Ne disa vende me shume se disa te tjera!
Ne shqiperi kan ndodhur shume gjera te cuditshme dhe absurde, qe jane tashme te vertetuara! populli eshte i predispozuar te pranoj edhe konspiratat me absurde, Sepse ka jetuar ne nje absurditet per nje kohe shume te gjat! Nuk mendoj se katoliket, ortodokset dhe myslimanet e vertet shqiptar kane ndonje prokupime te vertet se cili komunitet eshte me i madhi! Sic pretendohet nga disa ne kete forum! Nuk kan si mund ta ken kete preokupim, sepse asnjeri dhe as tjetri nuk kan persekutuar njeri tjetrin ne dallime feje. Persekutime te tilla jane bere ose nxitur , nga elemente ekstreme te huaj qe gjithmone perdorin element autoktone per te fshehur gjurmet. Greket pretendojn se Marko Bocari eshte Grek sepse ai u vra nga nje shqiptar mysliman! Fatkeqsisht shqiperise nuk i kan munduar "Gomaret" autoktone ndo nje here! Mund edhe te ket pasur ndo nje rast ku elementi autoktone mund te ket bere nje gje te tille sporadikisht dhe jo te perqendruar ne ndon nje zote te vecant!
Une nuk e di kush eshte aleanca kuq e zi, nuk e di kush ata jane ne te vertet! une vetem shikoj veprimet e tyre dhe jo Premtimet! deri tani ata jane te vetmit qe bejn veprime ne nje kohe qe ata qe kan gjithcka ne dore bejn vetem deklarata dhe propagand!
Prandaj nje njeri qe nuk di historine e vertet, ai eshte i predispozuar ta perserisi ate!
Kjo pershkruan Shqiperine me se miri! Neriu meson nga gabimet dhe nga eksperienca! Por kur ai nuk arrin te kuptoj gabimet si mund ti korrigjoj ato!
Krijoni Kontakt