Close

Rezultati i Sondazhit: Cili është heroi më i madh i Kombit

Votues
205. Nuk mund të votoni në këtë sondazh
  • Adem Jashari (përfshirë tërë familjen e tij)

51 24.88%
  • Gjergj Kastrioti - Skënderbeu

123 60.00%
  • Luan Haradinaj (dhe Shkëlzen Haradinaj)

2 0.98%
  • Zahir Pajaziti

8 3.90%
  • Ridvan Qazimi - Komandant Lleshi

1 0.49%
  • Ismet Jashari

1 0.49%
  • Tahir Sinani

1 0.49%
  • Mujdin Aliu

0 0%
  • Agim Ramadani

1 0.49%
  • Salih Çekaj

1 0.49%
  • Dikush tjetër

16 7.80%
Faqja 38 prej 50 FillimFillim ... 28363738394048 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 371 deri 380 prej 497
    Akoma vazhdon kjo teme?? Edhe 19 faqe me komente...

La vita non si spiega, si VIVE!

Citim Postuar më parë nga -BENI- Lexo Postimin
    Gjergj Kastrioti - Skënderbeu lindi rreth vitit 1405. Ishte djali më i vogel, dhe fëmija i parafundit i familjes me shumë fëmijë të Gjonit dhe të Vojsavës, familia e së cilës banonte në krahinën e Pollogut. Ata kishin katër djem (Stanishin, Reposhin, Kostandinin dhe Gjergjin) dhe pesë vajza ( Marën, Jellën, Angjelinën, Vllajkën e Mamicën). Gjergji lindi në një kohë kur Principata e Kastriotëve ishte e fuqizuar. Kur osmanët morën Krujën (në fund të vitit 1414 ose në fillim të vitit 1415), që ishte në kufi me Principatën e Kastriotëve. Gjoni, i cili më 1410 u kishte dhënë një djalë peng osmanëve (ndoshta Stanishin) u detyrua edhe tani t’u jepte atyre peng djalin e vogël, Gjergjin.

Për një periudhë rreth 10-vjecare, Gjergji vazhdoi shkollën e içogllanëve të Edrenesë, ku përgjithësisht futeshin djemtë e sundimtarëve të posanënshtruarve e vasalë, për t’i përgatitur e edukuar me frymën osmane, si komandantë të zotë e feudalë të bindur.

Natyra e kishte pajisur Gjergj Kastriotin më dhunti të veçanta, shumë të çmuara. Ai ishte shtatlartë e shumë i fuqishem. Ishte mendjemprehtë dhe mësoi disa gjuhë të huaja. Gjatë viteve të shkollimit Gjergji u dallua nga të tjerët. Atij ia vu emri mysliman Skender dhe mori pjesë në fushata të ndryshme ushtarake në Ballkan dhe në Azinë e vogël. Luftonte mbi kalë e më këmbë dhe ishte mjeshtër i pashoq në përdorimin e shpatës e të armëve të tjera.

Pasi mbaroi shkollën e içollganëve, Skender hyri në kuadrot ushtarake dhe mori titullin e beut, duke pëparuar shpejt në karierë shtetëore: nga spahi arriti deri në postin e lartë të sanxhakbeut.

Në mesin e viteve ‘20 ai u dërgua në Shqipëri dhe qëndroi si kuadër i Perandorisë osmane deri në fund të viteve ‘30. Si spahi Skënderbeu pati një timar të madh në zonën midis Lezhes dhe Rubikut, ku ndodheshin edhe porti i Shufadasë dhe kriporet e Shënkollit. Në vitet 1437-1438 Skënderbeut iu tha posti i subashit të Krujës, kurse me detyrën e sanxhakbeut të Sangjakut Shqiptar ishte i biri i Teodor Muzakës, Jakup Beu.

Gjatë viteve të qëndrimit në Shqipëri Skënderbeu, ashtu si dhe Jakup Beu, favorizoi elementin shqiptar në marrëdhënie me administratën osmane dhe u kujdes për mbarëvajtjen e Principatës së Kastriotëve.

Në fund të viteve ‘30 kur në Ballkan po fillonin trazirat antiosmane, sulltan Murati II transferoi Jakup Beun dhe Skënderbeun nga postet e larta që kishin në Shqipëri. Emërimin e tij si sanxhakbej larg Shqipërisë, ndoshta në Nikopol të Bullgarisë. Skënderbeu nuk mund ta shikonte si një “gradim”, por si shprehje të mosbesimit të sulltanit ndaj tij dhe ndaj elementit shqiptar që ishte përfshirë në administratën e shtetit osman, (aq më tepër që në atë kohë atij i kishte vdekur i ati dhe dy vëllezër dhe në krye të Principatës duhej të vihej ai me Stanishin).

Nje Hero ka Shqiperia,edhe i Mbare Kombi SHQIPETAR,i cili eshte : GJERGJ KASTRIOTI - SKENDERBEU!
    Interesant Qfare tolerance kishte ne mes te martesave te perzira Shqiptaro-Sllave me sa duket edhe nga emrat e femive Gjone Kastrioti ishte nje njeri tolerante edhe pse i martuar me Vojsaven Sllave aje edhe Femite i pagezoje xhysmen Shqipe e xhysmen Sllavisht .

Ata kishin katër djem (Stanishin, Reposhin, Kostandinin dhe Gjergjin) dhe pesë vajza ( Marën, Jellën, Angjelinën, Vllajkën e Mamicën).
    Stanisha . Jellena . Vllajka . Mamica
    Ndryshuar për herë të fundit nga Prishtina.C : 27-05-2011 më 12:34

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Zjarri I Hyllenderit nuk dogji te verteten qe Jova-n (Gjon) Kastrioti kishte 9 femije me Vojsaven, Repos (Rrapush), Stanisa (Stanish), Kostandin dhe Djuradj (Gjergj), te permendur ne kete rend ne kronikat e Athansios, murg ne manastirin e Hyllenderit; dhe 5 vajza- Mara, Jela (Gjela), Andjelija (Angjelina), Vlaitsa (Vlashka) dhe Mamica. Eshte shkruar se Mara u martua me Stefan Cernojevic, Vllazka mori Stefan Balshen. Djali I vetem i Skenderbeut u martua me Irinen, vajze e Lazar Brankovicit dhe mbese e Gjergj Brankovicit. Ky informacion eshte verifikuar nga Karl Kopf, historian, etnograf dhe arkeolog qe u mor me pemen gjeanologjike te kastrioteve nga mesi viteve 1800 ne Akademine Imperiale te Shkencave ne Vjene. (Merrini me reserve keto "konfirmime" se nuk jane gjeresisht te pasakta).
    Per me shume.
    http://www.forumishqiptar.com/showpo...1&postcount=60

Je si si na del trashegimia e se Shkabes 2 Krenare dhe Hyllandarit tek Brankovicet, e jo e kunderta.
    Ndryshuar për herë të fundit nga javan : 27-05-2011 më 13:34

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Ja dhe ky Serbi tjeter tashi, dhenderri Stefan Cernojevic:

Sipas burimeve veneciane, emri Cernovic eshte perkthimi sllavisht i emrit Shqiptar Gurazi. Disahere atyre u referohen thjesht si Juras. Ja nje pasazh nga Marino Sanudo : "13 Qershor, 1774.— Drivasto e Alessio tolse Zuan Zernovitch, alhanese.. ." (cituar pe F. Miklosic, Dinastia Serbe e Crnojevic, f. 42),
    po ashtu: “Jurasevitsch.. nuk deshironte ti dorezohej Dhespotit Serb dhe as Venecianeve (Glasnik 14, Miklosic, f.52).

Miklosic vazhdon te na thote se emri Zeta, qe perdorej me kuptimin e Docleas antike (sot Montenegro), eshte patjeter me origjine Shqiptare (f. 29). Ndersa Montenegro, e cila nuk perputhet pike per pike me Zeten, eshte nje emer gjeografik qe u fut ne perdorim per here te pare ne shekullin XV pas pushtimit turk. Ne harta shfaqet vetem ne shek. XVII.
    “Albanien in der Vergangenheit” f 69 Jirecek, po edhe Savo Birkovic, Durham konfirmojne detaje per sa me lart.
    http://www.forumishqiptar.com/showpo...78&postcount=2
    Ndryshuar për herë të fundit nga javan : 27-05-2011 më 13:27

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Keni mbetur ju, fundi i botes dhe korja e injorances te beni histori. Fjala renkon kur e perdorni ju per te mashtruar dhe per deshmuar ate qe nuk jeni dhe nuk do te jeni kurre, njerez te drejte e besimtare.

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    10-06-2009
    Vendndodhja
    Ne Kontinentin tim
    Postime
    315
    jovan

cfar do te thuash me gjitha kto copi qe i sjell ne kte tem,,se un spo kuptoj asgje??

,c´far do te thuash konkretisht,,,???

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    10-06-2009
    Vendndodhja
    Ne Kontinentin tim
    Postime
    315
    Citim Postuar më parë nga Prishtina.C Lexo Postimin
    Interesant Qfare tolerance kishte ne mes te martesave te perzira Shqiptaro-Sllave me sa duket edhe nga emrat e femive Gjone
    kush te tha ty qe kan qen martesa??? ky jovani??

a po do te thuash se te gjith ata kosovar qe kan emra osman,

e kan baben apo nanen turke??

Nana jeme e ka emrin Liri,,,,tash pse e kam un emrin Albert,,

cika jeme,,,,e ka pas baben Gjerman???

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    10-06-2009
    Vendndodhja
    Ne Kontinentin tim
    Postime
    315
    kjo qe thoni per Vojsaven dhe per Shqiponjen me Dy Koka,,

duhet te jet pa tjeter prodhim i ndonje Prifti Ortodoks,,,qe ne at koh,,kishte ndonje funksion,,si puna e Vasil Bollanos qe kishte ne Himar,,,dhe shkruante ne faqen Zyrtare te Bashkis,,Giorgius Kastriotius hahah

dhe kto jan ato shkrimet mbeturina qe mbesin,,,e pas 5 shekujsh ne vitin 2500,,leshohen Greket,,,e thon,,ja ne kemi argumentjus ,,,nga Vasilaqis Bollanis qe ne Himaren e asaj kohe Gjergj Kastrioti shqiptohej Giorgius Kastriotius,,

te njejta jan pretendimet e Serbeve etj etj
    Ndryshuar për herë të fundit nga iLirjam : 27-05-2011 më 16:20

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    15-12-2010
    Vendndodhja
    ....Europe...
    Postime
    1,155
    Citim Postuar më parë nga BriCjapi Lexo Postimin
    Jakup???

ah c´ka po tu krujka ty!! kruje kruje,,veq po i han brinat,,sa her ta krujsh llokum.

ama ti mu ad tane masi spom bajka mu

....jo bre une si thej brinat se sjam bricjap....
    ..une veq stilin ekam si t'capit....

ej Saqip pernime nuk t'bojke , edhe qka ta kisha tregu ni storje me Cjap....lol.....

...hajt bre se spo mduhet kurgjo....

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    25-05-2011
    Postime
    58
    Citim Postuar më parë nga Gordon Freeman Lexo Postimin
    Adem Jashari (përfshirë tërë familjen e tij)....................32 25.20%
    Gjergj Kastrioti - Skënderbeu....................................75 59.06%

prape se prape edhe po ti shtosh familjen e gjithckah,25 milionet, skenderbeu i vetem (dmth pa familje) kryeson po ti shtosh edhe familjen ? kam frike se mund ta le edhe ne 0 pastaj

Palidhje, se sa per Skenderbeun, shqiptaret nga Kosova moti do t'i ishin ber kurban sikur te mos ishte i pari i trimave, Ademi dhe Hamza.

Historin e skenderbeut e pikturuan nga prifterinjt, qe e ngjyn me poezi, fantazma e mite.
    Tane dihet qe populli o injorant, si fmija, marak n'prralla.

Un jam realist, nuk ja humbi asnjehere meritat grandioze familjes s'Adem dhe Hamez Jasharajt.

Faqja 38 prej 50 FillimFillim ... 28363738394048 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •