Close
Faqja 23 prej 32 FillimFillim ... 132122232425 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 221 deri 230 prej 320
    Citim Postuar më parë nga chino Lexo Postimin
    Ta sqaroj une. Liria negative fetare eshte e kongruenca e lirise fetare per jofetaret. Kjo nenkupton se per te kuptuar kete, duhet t'i sqarosh vetes se cfare eshte liria fetare. Liria fetare eshte ose me mire te thuhet nenndahet ne keto elemente:

1. Liria per deklarim te besimit
    2. Liria per praktikim te besimit
    3. Liria per te jetuar konform asaj qe meson feja perkatese.

Nisur nga kjo, liria negative fetare eshte:

a) Liria per deklarim te mosbesimit
    b) Liria per mospraktikim te besimit
    c) Liria per te mos qene i prekur nga praktikimet fetare.

Pra nese vajza mban shami ne shkolle, thyhet liria nen c). Kjo e para. Pastaj nese vajzes i lejohet te vije me shami, duhet t'i lejohet edhe ateistit te deklaroje disi mosbesimin ne Allahun. Per shembull nepermjet te nje karikature te tij apo te Muhamedit ne bluze.

Kjo shihet si ofendim nga muslimanet.

Lindin konflikte.

S'ka gje me te qarte.
    Po a thame qe lirite e kane cakun aty ky fillojne lirite e tjetrit? As fetari nuk mund te veshi bluze me shkrime ofenduese per ateistet, e as anasjelltas. Nje fetar qe shkruan ne bluze nje sharje banale per atesitet, do konsiderohej si ofendim nga ateistet dhe do fillonin konfliktet.

Ka lloj lloj bluzash me shkrime e foto qe mund te ngjallin konflikte. Por puna eshte qe te shfaqesh ate qe je vete. Te shprehesh besimin apo mos-besimin tend, dhe jo te sulmosh ate te tjetrit. Mosbesimi ne Allah mund te shprehet me nje bluze qe shkruan "Une nuk besoj ne Allah". Ketu thjesht po tregon se cfare beson ti. Po kur e shpreh bindjen tende permes talljes se dikujt tjeter, atehere lindin konflikte. Keshtu eshte dhe rasti qe dhashe me siper me nje fetar qe ne bluze shan atesitet. Ai po sulmon te tjeret dhe nuk po shpreh besimin e vet.

el kafirun Maska e chino
    Anëtarësuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    Citim Postuar më parë nga the admiral Lexo Postimin
    ky eshte arsyetim krejt ne vuja te trasha. pra sipas teje duhet te vlente ne te gjithe vendet demokratike dhe jo vetem ne shqiperi.
    pse juristet europiane nuk arsyetojne si ti?
    sepse eshte arsyetim i gabuar.
    Te jeshe i sigurt se argumentojne si une. Por sic te thashe disa here deri tani eshte ne pyetje prerogativa e ligjdhenesit nacional.

el kafirun Maska e chino
    Anëtarësuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    Citim Postuar më parë nga Qyfyre Lexo Postimin
    Po a thame qe lirite e kane cakun aty ky fillojne lirite e tjetrit? As fetari nuk mund te veshi bluze me shkrime ofenduese per ateistet, e as anasjelltas. Nje fetar qe shkruan ne bluze nje sharje banale per atesitet, do konsiderohej si ofendim nga ateistet dhe do fillonin konfliktet.
    Shembulli im nuk permbante nje ofendim per muslimanet, por thjesht nje deklarim te mosbesimit. Nje akt kongruent me bartjen e shamise. Por jane muslimanet ata qe do interpretonin nje veprim te tille si nje ofendim. Ashtu si muslimanet qe kane "te drejte" te intepretojne nje veprim te tille si ofendim, ashtu edhe ateistet bartjen e shamise.

Mu per arsye se lirite kane caqet dhe kufite e tyre, ndalohet shamia.

Keto biseda i bej vetem per te treguar se kushtetueshmerisht vendimi i MASH eshte i paster. Qe disa njerez nuk pajtohen me vlerat kushtetutore, kjo dihet. Qejfet e individeve nuk jane norma, mbi te cilat mund te gjykoje nje shoqeri, nje ministri. Por kushtetuta.

el kafirun Maska e chino
    Anëtarësuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    Citim Postuar më parë nga the admiral Lexo Postimin
    ..
    ti ke SHPIKUR nje liri: liria per te mos qene i prekur nga praktikimet fetare. NJE LIRI E TILLE NUK EKZISTON. E KE SHPIKUR TI.
    I ke ne internet, mund t'i lexosh. Ja ku per shembull:

http://de.wikipedia.org/wiki/Religionsfreiheit

(Aty nen paragrafin dy ne fillimte artikullit ku shkruan "negative Religionsfreiheit")

Fakti qe "habitesh" nga keso liri, duhet te te tregonte se nuk ia ke haberin kesaj gjeje. Vetem pak i skrupullt te ishe, do nderpritje sulmimet e kota qe ia ben MASH. Nje gje s'e kuptoj: Perse nuk i perziheni ne pune edhe kirurgjeve? Perse nuk i thoni se kirurgu e mbajti gersheren ne doren e gabueshme, kur operoi. Saktesisht te njejten e beni ne lidhje me juristet e MASH ne kete rast.

po nese shpik edhe une nje liri: liria per te mos qene i prekur nga mospraktikimet fetare???
    Saktesisht kjo sigurohet me ndalimin e shamise. Gjeje vete, perse.

Shembulli im nuk permbante nje ofendim per muslimanet, por thjesht nje deklarim te mosbesimit. Nje akt kongruent me bartjen e shamise. Por jane muslimanet ata qe do interpretonin nje veprim te tille si nje ofendim. Ashtu si muslimanet qe kane "te drejte" te intepretojne nje veprim te tille si ofendim, ashtu edhe ateistet bartjen e shamise.

Mu per arsye se lirite kane caqet dhe kufite e tyre, ndalohet shamia.

Keto biseda i bej vetem per te treguar se kushtetueshmerisht vendimi i MASH eshte i paster. Qe disa njerez nuk pajtohen me vlerat kushtetutore, kjo dihet. Qejfet e individeve nuk jane norma, mbi te cilat mund te gjykoje nje shoqeri, nje ministri. Por kushtetuta.
    Deklaroje qe je atesit, nuk ka asnje problem. Shkruaj "Une jam ateist". Por shprehja e besimit tend nuk behet me simbolet e besimit te dikujt tjeter. Kur behet kjo, behet thjesht per te nxitur konflikt. Dhe shamia ashtu si bluza qe shkruan "Une jam ateist", nuk perben asnje ofendim.

Sigurisht qe cdo person mund te ankohet per lloj lloj gjerash. Shami, bluzen me logo te nje partie kundershtare, uniformen e nje skuadre qe urren etj etj. Ka lloj lloj njerezish. Keto raste e shume te tjera do trajtohen nje nga nje e varet si vendoset. Por ne pergjithesi, kur shpreh mendimin apo besimin tend, pa prekur ate te tjereve, nuk ka pse lindin konflikte.

Nese vendimi eshte ne baze te kushtetues shqiptare apo jo, eshte veshtire per tu percaktuar. Une nuk e them me siguri qe bie ndesh me kushtetuten, se nuk jam aq i informuar ne fushen ligjore. Por mendoj se eshte nje ligj i panevojshem. Nuk kemi pasur konflikte deri me sot, thjesht incidente tek tuk, qe zakonisht kane qene mes institucionit dhe personit dhe jo mes personave te ndryshem.

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,203
    Postimet në Bllog
    22
    A je i sigurte qe kushtetuta shqiptare ploteson interesat e muslimaneve?Islami eshte ne lufte me vendet e demokracive, eshte ne kundershtim me shtetin laik.Pra sistemi qe kemi zgjedhur nuk ploteson deshirat e secili.Pra ne sistemin tone eshte pranuar, qe te na mohohen disa te drejta qe na ushqen feja qe kemi.
    Kushtetuta shqiptare u garanton lirite te gjithe shtetasve shqiptare njesoj, qofshin keta muslimane te krishtere apo ateiste. Kushtetuta nuk ben dallim ndaj asnje besimi, ndaj anje komuniteti fetar, ndaj asnje qytetari te vetem.

Prandaj boll na cudite me idiotlleqet qe shpalos ne kete forum sikur kushtetuta qenka ne lufte me Islamin e Islami me demokracine, pasi po te ishte keshtu, nuk do te ishim ne prag te 100 vjetorit te shtetit shqiptar, por ky shtet do te kish marre fund me kohe. Muslimanet shqiptare jane po aq liridashes dhe japin po ate kontribut ne shoqeri qe jep ti dhe kushdo. Dhe thirrjet e tua donkishoteske per lufte ndaj Islamit nuk jane gje tjeter vecse nje lufte qe zhvillohet vetem brenda mendjes tende.

Ti e shume si ty, duke mos pasur nje besim e duke mos kuptuar se cfare do te thote te jesh i lire, e justifikoni ekzistencen tuaj vetem duke u rene ne qafe njerezve te tjere, qofshin keta muslimane apo te krishtere. Shijoni lirine tuaj qe u jep kushtetuta e mos u jep mend shqiptareve te tjere se si duhet te konsumojne lirine e tyre.

Me vjen keq Aldo se nuk e njeh fare gjendjen ne shqiperi.......je akoma ne Greqi(jo fizikisht) me sa po kuptoj.
    Te siguroj per nje gje , qe shumica ne shqiperi nuk jane as muslimanet,as kristianet e as ateistet, por jane ata qe besojne se ekziston nje force e mbinatyrshme por nuk besojne ne prifterinj e hoxhallare.
    Dhe a e di pse Albo..........sepse e keni kthyer besimin ne biznes
    Kur une shkruaj, ti lexo e meso, se nese ti nuk ke patur fatin te dalesh jashte kufijve te Shqiperise, une po bej dy dekada jete ne Amerike. Shqiptaret nuk kane ate tradite demokratike qe kane amerikanet dhe ne duhet te mesojme prej tyre, pasi asnje shoqeri tjeter ne historine e njerezimit nuk ka qene aq diverse dhe aq energjike sa c'eshte shoqeria amerikane.

Mentalitetin shqiptar une e has ne forumin shqiptar perdite, dhe nuk kam nevoje te ma pershkruash ti, qe ta ka pak enda te flasesh ne emrin e gjithe shqiptareve. Fol ne veten e pare njejes dhe lexo se cfare kane per te thene me gojen e tyre shqiptaret e tjere.

Shqiperia eshte e shpetuar. Pa kryq e gjysem-hene ajo shpjehet me tej, vihet ne gjendje qe te jete e afte te sfidoje me sukses kerkesat e se ardhmes. Behet fjale per nje debim te feve nga cdo rol i rendesishem shoqeror, jo per zhdukje te tyre. Pra ashtu si kane vepruar shtetet perendimore 3-4 shekujt e fundit.
    Shko ne Gjakove e thuaj bashkefshatareve katolike qe nuk mund te mbani me kryq ne qafe. Pastaj shko ne Prizren e thuaj banoreve qe vajzat e tyre nuk mund te mbajne me shami ne koke. Pastaj shko ne Prishtine e thuaj "kullerkeve" dhe "kullerkave" qe nuk mund te mbani me tatuazhe ne krahe apo ne trup. Hajde ketu ne forum e na thuaj se cfare pergjigje te dhane.

Dhe pasi te hash nje dru te mire ne te treja vendet, ne ato ditet qe do jesh i shtruar ne spital, hap ndonje liber historie dhe meso historine e Republikes se Punes se Shqiperise qe nga viti 1967 e deri ne 1990. Qe te kuptosh qe ajo qe ti mbron nuk eshte zhvillim, eshte prapambetje, eshte kthim ne kohen e ateizmit militant ku Shqiperia e shqiptaret cuditen boten duke hyre ne librat e rekordeve boterore si vendi i vetem ne bote i veteshpallur ateist.

Albo

el kafirun Maska e chino
    Anëtarësuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    Deklaroje qe je atesit, nuk ka asnje problem. Shkruaj "Une jam ateist". Por shprehja e besimit tend nuk behet me simbolet e besimit te dikujt tjeter. Kur behet kjo, behet thjesht per te nxitur konflikt. Dhe shamia ashtu si bluza qe shkruan "Une jam ateist", nuk perben asnje ofendim.
    Nese jam ateist i bute, e bej kete qe thua. Po nese bindja ime e brendshme, pra ajo qe e ruan liria negative fetare se bashku me lirite tjera kushtetutore (e botekuptimit, e ideologjise, e mendimdhenies) me thote se Allahu eshte kriminel. Si ta shfaq kete bindje ne shkolle?

Nese jam ateist i bute, e bej kete qe thua. Po nese bindja ime e brendshme, pra ajo qe e ruan liria negative fetare se bashku me lirite tjera kushtetutore (e botekuptimit, e ideologjise, e mendimdhenies) me thote se Allahu eshte kriminel. Si ta shfaq kete bindje ne shkolle?
    Nuk e shfaq dot, se po sulmon nje grup tjeter. Ashtu si fetari qe num mund te thote "Ateistet jane kriminela". Edhe racist mund te jesh, por nuk lejohesh ta shfaqesh. Pra gjera qe ofendojne te tjeret nuk mund te shfaqen. Eshte ajo qe liria jote po bie ndesh me ate te tjetrit.

Por sic thashe secili mund te pretendoje se ofendohet nga lloj lloj gjerash. Mund te ofendohesh nga mjekra ime, shamia ime, ngjyra e kepuceve apo modeli i flokeve. Keto jane raste te vecanta qe ndonjehere shkojne edhe deri ne gjykata, ose nuk ua ve veshin njeri fare.

el kafirun Maska e chino
    Anëtarësuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952

Sigurisht qe cdo person mund te ankohet per lloj lloj gjerash. Shami, bluzen me logo te nje partie kundershtare, uniformen e nje skuadre qe urren etj etj. Ka lloj lloj njerezish. Keto raste e shume te tjera do trajtohen nje nga nje e varet si vendoset. Por ne pergjithesi, kur shpreh mendimin apo besimin tend, pa prekur ate te tjereve, nuk ka pse lindin konflikte.
    Edhe une mendoj keshtu. Po ja qe fete nuk mendojne keshtu. Vete librat e tyre thone se vec besimtaret jane njerez te mire. Te gjithe tjeret thone jane blablablabla (etiketime e sharjet me te renda). Eshte e vetekuptimte qe sulmet qe dalin nga fete jane tjera nga ato qe dalin nga palet tjera rivale (ato politike, sportive e tjera). Sepse besimtaret mendojne se fjala e tyre eshte e Zotit. Ndersa tifozet e partive politike apo klubeve sportive e tjera nuk nisen nga ajo qe Zoti ju ka thene te simpatizojne kete apo ate parti.

Nese vendimi eshte ne baze te kushtetues shqiptare apo jo, eshte veshtire per tu percaktuar. Une nuk e them me siguri qe bie ndesh me kushtetuten, se nuk jam aq i informuar ne fushen ligjore. Por mendoj se eshte nje ligj i panevojshem. Nuk kemi pasur konflikte deri me sot, thjesht incidente tek tuk, qe zakonisht kane qene mes institucionit dhe personit dhe jo mes personave te ndryshem.
    Nese nuk kemi pasur konflikte, duhet te hulumtohen arsyet. Nje nder to ka qene ateizimi shteteror 50 vjecar. Nje tjeter nder to ka qene mungesa e influences se burimeve genuine fetare, pra fale sistemeve te "ashpera" politike ju eshte pamundesuar grekeve, arabeve e tjereve te influencojne definimet e ceshtjeve fetare. Sot qe kjo nuk ekziston, duhen metoda tjera per te mbajtur problemin e feve mundesisht ne dore shqiptaresh. Per shembull ne dore te kushtetutes dhe nepemjet te saj ne dore te ligjdhenesit dhe nepermjet te tij ne dore te ministrive. Te gjitha shoqerite e bejne kete. Merr shembull Turqine, e cila qe 90 vite shkollimin e klerikeve e ka vene nen kontrollin e 100% te shtetit, te kemalisteve, te patrioteve turqe. Pra prodhon nje Islam per qejf te vetes. Kjo eshte nderhyrje ne liri themelore. Kete nuk do dija si ta justifikoja me kushtetute. Se ky vendimi i MASH eshte juridikisht absolutisht i drejte. Per arsyet qe i dhashe me lart.
    Ndryshuar për herë të fundit nga chino : 14-01-2011 më 14:15

el kafirun Maska e chino
    Anëtarësuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    Nuk e shfaq dot, se po sulmon nje grup tjeter. Ashtu si fetari qe num mund te thote "Ateistet jane kriminela". Edhe racist mund te jesh, por nuk lejohesh ta shfaqesh. Pra gjera qe ofendojne te tjeret nuk mund te shfaqen. Eshte ajo qe liria jote po bie ndesh me ate te tjetrit.
    Keshtu thote cdo fe.

Liria fetare (se bashku me lirite tjera qe i permenda) mbron boten e brendshme (besimin). Ka njeri, besimi i brendshem i te cilit thote se fete jane burimet nr. nje i krimeve. Se Zoterat fetare jane kriminelet me te medhenje qe ka njohur njerezimi ndonjehere (edhe pse kriminele fiktive). Kete deshiron ta shprehe ne bluze "Allahu eshte kriminel"

Faqja 23 prej 32 FillimFillim ... 132122232425 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •