Postuar mė parė nga
salihaj
Ish kan martue njani. Grueja e ti u kallxojke shumė elierze. kur meten vetem n'shpi, mas darsmes, po i thot burri grues me shkue me mush ujė n'oborr.
- Prit ta veshi ferexhen, - i tha e shoqja - se kam havale prej knuesit.
E veshi ferexhen e duel me merrė uj n'oborr. Kishin pasė n'shpi kijet e do dhen.
I thot ni dit grueja t'shoqit:
- Duhet me i hjek kijet se kam havale pej tyne. Edhe kingjyt mashkuj shka janė duhet me i pre se edhe pej tyne kam havale.
Kur i hjek burri kijet e i pret kingjat, nuk vonoi shum e grueja po i thot:
- Edhe kujat duhet mi shit se edhe pej tyne kam havale.
Kshtu, ka pakė pėr ditė, nuk met gja e gjallė n'shpi. I shoqi bahet dyshim ne vedi:
"Ēka u ba puna e ksaj grueje kėshtu qe mi faroi krejt gjanė e gjallė? A ban vaku me kanė kaq elierze!" E dan menen me provue gruen. Ni dit i thot:
- Unė do t'shkoj nėr miq e nuk vi nja pes gjasht dit.
Drue, ujė e miell i len mrena n'shpipėr mos me dalė grueja pėrjashta edhe tfillon e shkon nėr miq. T'dyten pramje kthehet e hip tinės n'tavan pėrmi sobė e kqyr pej ni bire ēka po ban shoqja mrena n'sobė.
Grueja kish pasė dy jarana. I kish pas thirrė me ardhė at natė, tash qi s'e kish pasė burrin n'shpi. Kur u ba natė, erdhen jaranat e grueja e qoi gjith naten me ta n'sobė.
Burri pej tavani po kqyr. Dikur u largue, shkoi prap nėr miq e u vanue nja ni javė.
Kur erdh, e gjet gruen n'shpi.
- Qysh u vanove e m'ke lan n'shpi vetun? - foli grueja.
- Po unė ti kam pas lan krejt senet pėr ēka ki pasė nevojė.
- Mu kan sosė senet, e me dalė n'oborr m'pake najkush, e ti e dinė qe unė kam havale.
- Valla, moj grue, kam ngue pėr gra tjera qi kanė ka ni jaran, po si ti qi kishe dy, s'kam ngue!
Dahet me grue, e kthen gruen n'gjini, shet tokė e mall, teshė e koteshė e shkon n'Stamoll me jetue. Kur shkon n'Stamoll, e nxuni ni shpi me **** e po rrin qaty. Mas pak dite nisen me u thy dugajtė natėn. Kurrqysh me i ra n'fije hajnit, as zaptitė, as mreti, as kėrkush.
Djali, tuj shetit rrugėve t'Stamollit, e shikonte ni sheh plak me mjekėrr t'gatė. I kish lidh shehi disa cigare rreth kambve e disa kėrrpa n'fund t'kamve qe ju virshin deri n'tokė. Kish pas vetė djali ni dit njanin:
- Kush asht ky plak qi po shkon kshtu rrugės, e pse i ka lidhė kto cingare n'kamė?
- Asht Sheh Miza, - i thanė. Asht njeri evliha e kėrkuj s'i ban keq e as n'hak t'hujin s'i hin. Ato cigaret i ka qitė n'kamė mos me i shkelė mizat, bubrrecat e ēka asht gja qi ka shpirt, qi m'u tremė kur t'kalon ai.
Dugajtė u thejshin nat pėr natė e mreti e kish pas hapė fjalėn: "Kush ma gjanė hajnin, due m'e ba pashė". Ky djali, ni natė, ka rri n'ni kafe me ni oficer, i thot oficerit:
- Valla unė e kishna gjetė hajnin, sall t'ishna ni here me mretin.
Mretit i shkojn n'vesh kėto fjalė e qon e e thrret.
- Ēka t'duhet me mujtė e me zanė hajnin? - i thot.
- M'duhet nja dhetė polic me ardhė me mue e me kanė nėr urdhnin tem. Ēka t'u tham unė, ata me ba.
Mreti ja dha dhetė polic t'mirė ky i muer e tfhilloi me ta natėn ēarshisė. Shkoi dogri n'shpi tė Sheh Mizės e cakati n'derė. Duel Sheh miza. Djali u thot policėve me lidhė. E lidhin e ja gjajnė n'xhep qelcat e shpisė. Kur hallakatėn nėpėr shpi, e gjajnė tanė at mall qe e kish pas vjedhė nėpėr dugajė. U habiten policet e s'dojshin me i zanė besė syve t'vet. Kur ja quen Sheh Mizen mretit, ky u ēudit, e nali djalin vetėm me nj'anė e e pveti:
- Me ēka mujte m'e gjetė ti kta qi kėrkuj s'i ka shkue nėr men qi Sheh Miza a hajni.
Djali i foli kshtu mretit:
- E kam pasė ni grue, padishah, qi u kallxojke elierze e madhe, sa qi edhe pej knuesit havale ka pasė. Ni natė unė u msheha n'tavan e ajo, tuj kujtu qe jam n'udhė, e kaloi natėn me dy jarana. Edhe Sheh Miza u kallxojke evliha sikur grueja jeme e s'dojke m'i shkelė as mizat rrugės. Ma ka merrė menja qi edhe ky ka me dalė si grueja jeme e qata, kur m'i dhe polict, kam shkue drejt n'shpi t'ti e aty e gjetem mallin qi a vjedhė nepėr dugajė.
Mreti ja zgjati dorėn djalit edhe e bani pashė, e Sheh Mizėn e kalbi n'haps.
Krijoni Kontakt