Close
Faqja 2 prej 6 FillimFillim 1234 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 20 prej 57
    ♥ Kitty Loves Bubi ♥ Maska e Viola.V
    Anëtarësuar
    22-05-2010
    Vendndodhja
    CANADA
    Postime
    990
    Citim Postuar më parë nga HELEN OF TROY Lexo Postimin

Mirëpo një gjë është shumë e pakuptueshme dhe e patolerueshme. E kjo është përdorimi i barbarizmave (fjalëve apo shprehjeve të huazuara pa nevojë nga një gjuhë tjetër) të ndryshëm në vend të fjalëve të bukura dhe të ëmbla shqipe.
    Këta lloj barbarizmash i hasim në jetën e përditshme tek ata nga të cilët pritet më së paku. E këta janë udhëheqësit më të lartë shtetërorë, pra parlamenti , qeveria, mediet e shkruara e elektronike etj. Me të vërtetë këta njerëz dhe këto institucione po të dinin vlerën dhe rëndësinë e gjuhës nuk do të bënin shkelje të tilla.
    .
    Fjalet me bold mund ti heqesh nga fjalori personal te mos perdoresh "barbarizma"(nje barbarizem it's this word by itself )

ps : computer = ne shqip te lutem ?
    Microsoft = ?
    Cell phone = Ah , po celular i thone ne Shqip !
    Brain wash ?
    Music =?
    Dritare = penxhere ( kete e dime qe eshte Shqip )
    Coffee = Kafe i thone ne shqip ?
    Genre = gjini i thone ? E ka fjalen per gjinine mashkullore / femerore ?!
    edhe shume gjera te tjera ......lista eshte e pa fund

Nga keto qe jane permendur me larte disa prej tyre nuk jane fjale Shqipe : TOLERIM , BARBARE , PARLAMENT , MEDIA ( mediet ), ELETRONIKE , INSTITUCIONE etj ...
    Ndryshuar për herë të fundit nga Viola.V : 17-08-2010 më 15:45
    $ $ ¥ ... ♥♫ - ♥♫

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    05-11-2009
    Postime
    2,382
    Viola, pse disa fjalë nga ato fjalët që ke shënuar me të zezë ngjajnë me italishten e sotme, nuk do të thotë që janë të huazuara.

.
    Ndryshuar për herë të fundit nga -BATO- : 17-08-2010 më 15:31

Anëtarësuar
    22-05-2010
    Vendndodhja
    CANADA
    Postime
    990
    Citim Postuar më parë nga -BATO- Lexo Postimin
    Viola, pse disa fjalë nga ato fjalët që ke shënuar me të zezë ngjajnë me italishten e sotme, nuk do të thotë që janë të huazuara.

.
    Ne fjalorin Shqip gjen shume fjale te huazuara qe nga koha e Turqise ose edhe me pare ,deri ne kohet e sotme moderne ...( fjalori Shqip eshte shume i varfer )
    Ndryshuar për herë të fundit nga Viola.V : 17-08-2010 më 15:52
    $ $ ¥ ... ♥♫ - ♥♫

Darness Maska e Lilo-Ila
    Anëtarësuar
    06-07-2010
    Vendndodhja
    Kosovë
    Postime
    82
    Pajtohem me HELEN OF TROY, se munde te huazohen fjale nga gjuhet tjera te cilat nuk ekzistojne ne gjuhen tone,dhe te pershtaten me rregullat tona gramatikore,por nuk me duket aspak ne rregull te perdoren fjale te huaja kur i kemi fjalet tona per gjera te njejta te cilat tingellojne shume me mire.
    You are UNIQUE just like everyone else...

Anëtarësuar
    22-05-2010
    Vendndodhja
    CANADA
    Postime
    990
    Citim Postuar më parë nga HELEN OF TROY Lexo Postimin
    kete a ke mundesi tju a thuash ketyre evropjaneve te forumit qe behen si interesante dhe me tallin mua per gjuhen qe flas edhe nuk shikojne turinjte e tyre qe ne 10 fjale 9 i kane angleze
    Kete teme e ke hapur se ka vlera ETHNOLOGJIKE ( ethnos = komb ne Shqip ?! )dhe eshte interesante apo te hakmerresh me ata qe tallen me ty ?!
    Me sa kam vene re une shume njerez flasin Shqip ketu me perjashtim te ndonjerit qe shprehet ose Anglisht ose Greqisht ne te tere frazen .

ps: Αν δεν θα είχαμε άλλες εμπειρίες
    δεν θα μπορούσαμε να είχαμε καθόλου επιτυχίες !
    ( An dhen tha ikame ales embiries
    dhen tha borusame na ikame katholu epitiqies !)
    Ndryshuar për herë të fundit nga Viola.V : 17-08-2010 më 18:17
    $ $ ¥ ... ♥♫ - ♥♫

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    05-11-2009
    Postime
    2,382
    Citim Postuar më parë nga Viola.V Lexo Postimin
    Ne fjalorin Shqip gjen shume fjale te huazuara qe nga koha e Turqise ose edhe me pare ,deri ne kohet e sotme moderne ...( fjalori Shqip eshte shume i varfer )
    Kjo nuk ka lidhje me atë që të thashë unë. E kishim fjalën tek ato që ty të duken si italisht.

Anëtarësuar
    22-05-2010
    Vendndodhja
    CANADA
    Postime
    990
    Kjo nuk ka lidhje me atë që të thashë unë. E kishim fjalën tek ato që ty të duken si italisht.
    Bato , fjalet nuk m'u duken ne Italisht
    thjesht deshja te shprehesha llogjikisht
    qe gjuha jone bazohet e rrjedh nga Latinisht
    cdo gje tjeter eshte Turqisht , Greqisht e Anglisht .

Helen of Troy ka hapur kete teme per vete ?
    thote : 9 fjale jane Anglisht nga dhjete ,
    Flitet per vlerat e gjuhes dhe Ethnologjine ?
    Apo evropianet qe nuk shikojne turinjte ?

Nje teme e re behet me interesante
    kur shton dicka nga vetja ta besh me pikante
    Te lutem me thuaj si e shikon te verteten :
    Nje gjuhe perdorim e s'jemi marre vesh gjithe jeten !

Nuk eshte nje loje qe kam hapur me ty
    pergjigja me erdhi ne vargje dhe jo ne fjali .
    Ndryshuar për herë të fundit nga Viola.V : 18-08-2010 më 01:28
    $ $ ¥ ... ♥♫ - ♥♫

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    05-11-2009
    Postime
    2,382
    Citim Postuar më parë nga Viola. V
    thjesht deshja te shprehesha llogjikisht
    qe gjuha jone bazohet e rrjedh nga Latinisht(ja)
    Gjuha jonë nuk rrjedh nga latinishtja, përkundrazi. Ke nevojë të gërmosh e të lexosh më shumë. Nënvlerësimi i vetes i bën disa që të ndihen të mençur dhe të zhvilluar, po nuk u vë faj. Është thjesht mungesë njohurish.

Jashtë temës. Latinisht fillon me shkronjë të vogël. Nuk shkruhet shqipja me rregullat e anglishtes.
    Ndryshuar për herë të fundit nga -BATO- : 18-08-2010 më 04:30

Citim Postuar më parë nga Viola.V Lexo Postimin
    Fjalet me bold mund ti heqesh nga fjalori personal te mos perdoresh "barbarizma"(nje barbarizem it's this word by itself )

ps : computer = ne shqip te lutem ?
    Microsoft = ?
    Cell phone = Ah , po celular i thone ne Shqip !
    Brain wash ?
    Music =?
    Dritare = penxhere ( kete e dime qe eshte Shqip )
    Coffee = Kafe i thone ne shqip ?
    Genre = gjini i thone ? E ka fjalen per gjinine mashkullore / femerore ?!
    edhe shume gjera te tjera ......lista eshte e pa fund

Nga keto qe jane permendur me larte disa prej tyre nuk jane fjale Shqipe : TOLERIM , BARBARE , PARLAMENT , MEDIA ( mediet ), ELETRONIKE , INSTITUCIONE etj ...
    Microsoft duhet perkthyer?

Po Benz, BMW, Armani etj. do i perkthejme?

Anëtarësuar
    22-05-2010
    Vendndodhja
    CANADA
    Postime
    990
    Gjuha jonë nuk rrjedh nga latinishtja, përkundrazi. Ke nevojë të gërmosh e të lexosh më shumë. Nënvlerësimi i vetes i bën disa që të ndihen të mençur dhe të zhvilluar, po nuk u vë faj. Është thjesht mungesë njohurish.

Jashtë temës. Latinisht fillon me shkronjë të vogël. Nuk shkruhet shqipja me rregullat e anglishtes.
    Fillimisht deshja t'u permbahesha vetem ketyre vargjeve , ky ishte qellimi im .

Helen of Troy ka hapur kete teme per vete ?
    thote : 9 fjale jane Anglisht nga dhjete ,
    Flitet per vlerat e gjuhes dhe Ethnologjine ?
    Apo evropianet qe nuk shikojne turinjte ?

Nje teme e re behet me interesante
    kur shton dicka nga vetja ta besh me pikante

Te lutem me thuaj si e shikon te verteten :
    Nje gjuhe perdorim e s'jemi marre vesh gjithe jeten !

Me strofen e pare, ke te drejte nuk doli ashtu sic mendova si nisme , tingellon ndryshe nga cfare deshja te thoshja ne te vertete .
    Kjo teme qe eshte hapur ngjall nje kureshtje dhe nje debat shume te madh .Jo vetem qe eshte shume e veshtire teorikisht, por edhe teknikisht .
    Une vete nuk jam Etimologe dhe nuk e kam idene e kesaj fushe , di vetem drejtshkrim dhe gramatike ( qe me eshte bere lemsh keto kohet e fundit ).

Thanx to you , u riktheva dhe po lexoja per prejardhjen e gjuhes shqipe . Nga studimet e gjuhesise , pashe nje debat te zjarrte mbi hershmerine e gjuhes shqipe. Sipas ketyre studimeve ,
    "gjuha shqipe eshte nga gjuhet me te hershme ne bote, madje themeli i tere gjuheve të tjera." ( ?!?! )
    Gjithcka keta studjues i kane bazuar studimet e tyre ne lemin gjuhesor, ne gjuhet greke, latinishte, gotishte, sllavishten kishtare, turqisht, arabisht, hebraishte dhe deri tek gjuha japoneze. "Nga te gjitha te dhenat rezulton se gjuha shqipe eshte themeli i gjuheve te botes." ( ?!?! )
    Kane arritur ne konkluzion , qe jo vetem FJALA por edhe MENDIMI ka prejardhjen dhe VULEN SHQIPTARE ( !!! )
    Wow ! Nuk e dija !
    Dicka tjeter pashe : LLOGJIKA nuk eshte veper e Platonit , as e Aristotelit , por veper e MENDIMIT dhe VULES SHQIPTARE ( !!! )
    Sa do rrojme do mesojme !
    Po ta marr kete per te vertete do behesha shume krenare ( ne te vertete jam krenare qe jam Shqiptare ), por po ta marr per kuriozitet shkencor do t'i futesha nje rruge pa fund .
    ( No , thanx )
    Ndryshuar për herë të fundit nga Viola.V : 18-08-2010 më 23:37
    $ $ ¥ ... ♥♫ - ♥♫

Faqja 2 prej 6 FillimFillim 1234 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •