Close
Faqja 37 prej 126 FillimFillim ... 2735363738394787 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 361 deri 370 prej 1258
    ¯¯¯¯¯¯¯¯
    Anëtarësuar
    18-11-2005
    Postime
    749
    Citim Postuar më parë nga Qyfyre Lexo Postimin
    ose te e njejta faqe

http://lajme.shqiperia.com/lajme/art...3-pa-Megan-Fox shkruhet edhe mireseerdhe
    Mos u nisni nga faqet në internet e aq më pak nga artikujt. Nisur nga "Fjalori i gjuhës së sotme shqipe" e vitit 1980 shkruar nga Akademia e Shkencave, Instituti i gjuhësisë dhe i letërsisë, shkruhet me një e ajo fjalë.
    Ndryshuar për herë të fundit nga eldushka : 27-05-2010 më 14:13 Arsyeja: për një" t "

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    05-11-2009
    Postime
    2,382
    Citim Postuar më parë nga eldushka Lexo Postimin
    Duhet bërë dallimi midis emrit mireseardhje, apo foljes kalimtare mirëserdha dhe urimit "Mirë se erdhe!".
    Mund të na sjellësh ndonjë shembull nga fjalori ku në rastin e urimit shkruhet e ndarë?

Shembuj nga gazetat nuk dua.

.
    Ndryshuar për herë të fundit nga -BATO- : 27-05-2010 më 14:24

Mos u nisni nga faqet në internet e aq më pak nga artikujt. Nisur nga "Fjalori i gjuhës së sotme shqipe" e vitit 1980 shkruar nga Akademia e Shkencave, Instituti i gjuhësisë dhe i letërsisë, shkruhet me një e ajo fjalë.
    E solla meqe e kishte sjelle edhe BATO se nuk e mora vesh se c'kuptim kishte ai link.

Duhet bërë dallimi midis emrit mireseardhje, apo foljes kalimtare mirëserdha dhe urimit "Mirë se erdhe!".

Edhe nuk bashkohen dy e-të, por njëra bie dhe merr theksin logjik vetem e-ja e mbetur. Thjesht meqë vetë je penibël kundrejt gabimeve të të tjerëve të korrigjova formulimin tek kjo e dyta.
    Ne fakt per urimin po flas, se foljen nuk mbaj mend ta kem perdorur ndonjehere.

¯¯¯¯¯¯¯¯
    Anëtarësuar
    18-11-2005
    Postime
    749
    Citim Postuar më parë nga -BATO- Lexo Postimin
    Mund të na sjellësh ndonjë shembull nga fjalori ku në rastin e urimit shkruhet e ndarë?

Shembuj nga gazetat nuk dua.

.
    Shembullin nga fjalori duhet të na e sjellësh ti. Unë nuk kam sesi, sepse në fjalor gjenden vetëm fjalë edhe jo fjali.

Nëse e marrim si të mirëqënë këtë që ti shkruan, pra që shkruhet mirëserdhe atëherë mund të na sqarosh se cfarë gjymtyri në morfologji është kjo fjalë? Po në fjalor përse nuk u gjendkërka?

Kjo nuk është një fjalë e vetme, por një fjali e përbërë nga një ndajfolje një lidhëz ftilluese si dhe një folje, pra kallëzues. Kryefjala mungon edhe duke qenë se ka një folje të vetme, është fjali e thjeshtë. Mjafton të tentosh të zgjerosh me gjymtyrë të tjerë fjalinë apo t'i japësh foljes në fund trajta dhe veta të tjera dhe fjalia ndryshon, gjë që nuk është e mundur me gjymtyrët e thjeshtë sintaksorë apo morfologjikë.
    Kështu që fjalia mund të shprehet edhe ndryshe. Si më pas vijon:
    - Mirë se na erdhe!
    - Mirë se na erdhët!
    - Mirë se na nderuat!

Vete zot, vete shkop Maska e jarigas
    Anëtarësuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Napoli,Italy
    Postime
    5,221
    Citim Postuar më parë nga Qyfyre Lexo Postimin
    Jarigas, te ajo fjalia "Ti do te shkosh ne Tirane apo jo" eshte theksi ne fjali qe e tregon kuptimin. Nese eshte folja "dua" atehere theksi eshte te "do" dhe nese eshte e ardhshme athere thkesi eshte te "Tirane".

Ashtu si fjala "bari" si pershembull qe duke e lexuar nuk mund te merret vesh nese e ke fjalen per bariun apo barin.
    A mund ta shtjellosh pakez, me ndonje shembull shkrimi????
    Mua me duket krejt e pakuptimte te flasesh per theks mbi fjalen "Tirane"....

Kjo nuk është një fjalë e vetme, por një fjali e përbërë nga një ndajfolje një lidhëz ftilluese si dhe një folje, pra kallëzues. Kryefjala mungon edhe duke qenë se ka një folje të vetme, është fjali e thjeshtë. Mjafton të tentosh të zgjerosh me gjymtyrë të tjerë fjalinë apo t'i japësh foljes në fund trajta dhe veta të tjera dhe fjalia ndryshon, gjë që nuk është e mundur me gjymtyrët e thjeshtë sintaksorë apo morfologjikë.
    Kështu që fjalia mund të shprehet edhe ndryshe. Si më pas vijon:
    - Mirë se na erdhe!
    - Mirë se na erdhët!
    - Mirë se na nderuat!
    mire =>ndalfolje
    se =>lidhez
    na =>? (ose më, u,i,të,ju=>mire se ju erdhi)
    erdhe=>folje
    Jarigas

¯¯¯¯¯¯¯¯
    Anëtarësuar
    18-11-2005
    Postime
    749
    Citim Postuar më parë nga jarigas Lexo Postimin
    A mund ta shtjellosh pakez, me ndonje shembull shkrimi????
    Mua me duket krejt e pakuptimte te flasesh per theks mbi fjalen "Tirane"....

mire =>ndalfolje
    se =>lidhez
    na =>? (ose më, u,i,të,ju=>mire se ju erdhi)
    erdhe=>folje
    Na është trajtë e shkurtër e rasës dhanore. - Kujt i erdhe? Neve na erdhe.
    Ndryshuar për herë të fundit nga eldushka : 29-05-2010 më 05:40

Anëtarësuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Napoli,Italy
    Postime
    5,221
    Pra eshte ne zevendesim te kryefjales ne kete rast, apo jo????
    Jarigas

¯¯¯¯¯¯¯¯
    Anëtarësuar
    18-11-2005
    Postime
    749
    Citim Postuar më parë nga jarigas Lexo Postimin
    Pra eshte ne zevendesim te kryefjales ne kete rast, apo jo????
    Jo, jo. Kryefjala kërkon pyetjen Kush?, pra kryefjala do ishte ti, ose ju, kjo në varësi të numrit të foljes.

Anëtarësuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Napoli,Italy
    Postime
    5,221
    Po pyetjes "kujt", cila gjymtyre i pergjigjet?
    Jarigas

Faqja 37 prej 126 FillimFillim ... 2735363738394787 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •