1650 BC is a little too late
Kulmi i qyteterimit te lashte egjiptiane u arrit rreth 1000 vjet perpara asaj date qe jep ti.
U kurorezua me piramida e suksese te ndryshme si ne arkitekture e ne art.
Po perpara 1000 (pra 2700-2600 BC) vjetesh ca race ishin egjiptianet?![]()
F-I fotoja ishte ashtu e bashkangjitur me ate portretin e asaj vajzes aty.Une thashe vetem te analizohet portreti i Sfingsit qe eshte shume i vjeter dhe tiparet e tij.
Sa per lodhje eshte mire te lodhemi ngapak![]()
Nuk e kuptoj... une te tregoj :
- Foto te mumjeve egjiptiane 3500 vjecare
- Piktura te atyre koheve.
- Pamje te faraoneve apo te sherbetoreve te tyre te asaj kohe ne artin e tyre.
Kurse tani ti me thua, qe ja vlen te ndalesh ne krahasimi midis : Sfinksit, thjesht nje statuje 5000 vjecare dhe nje zezakeje te viteve 1900.
Mendoje ti si eshte me e drejte te gjykohet dhe kush eshte me afer te vertetes.
Nese mendon vertete se Egjiptianet e atehereshem kane qene negroide, eshte puna jote.
Une te solla thjesht ne vemendje ca fakte te cilat mund te duhet ti peshosh, e pastaj te gjykosh drejte.
Ne fund natyrisht secili eshte i lire te mendoje cfare te doje.
I takon mesit tė dytė tė mijėvjeēarit tė dytė para erės sonė, lulėzimi i civilimit egjiptian, dmth vitet 1500-1000 para erės sonė. Periudhė qė koiēidon me sundimet e Tutankhamun, Horemheb, Ramsesi i Madh, me betejat e tij tė famshme kundėr hititėve, dhe ndėrtimet e tij madhėshtore, si dhe njė sėrė faraonėsh tė tjerė qė s mė vinė ndėrmend. Pėrpara mbretėrisė sė mesit nuk dihet shumė dhe mungojnė faktet, kėshtu qė nuk do mėsohet kurrė nqs ishin racė e bardhė apo e ''zezė''. Deri tani historia ėshtė mjaftuar me zbulimet e periudhės sė mėvonshme, duke ndėrtuar njė tablo tė qartė se si pėrngjanin egjiptianėt e lashtė, dhe kjo nuk ėshtė risi.
relata refero
Gabimi eshte i imi qe postova ate foto te perbashket,mirepo e bera ne menyre te shpejt,une permenda qe 2 postime vetem Sfingsin sepse ajo eshte me rendesi ketu e jo ajo vajza e shek.19
Mua me duken interesante vetem konturat e portretit te ketij faraoni se ciles race i afrohet me shume.
Nuk mendoj qe egjiptianet e lashte ishin negroid,mirepo nje subrace me heterogjene.
http://i42.tinypic.com/ezk1w7.jpg
http://i44.tinypic.com/2ps10mt.jpg
http://i41.tinypic.com/2vrzpso.jpg
Atėherė, pėr ta bėrė diskutim mė pragmatik, duhen analizuar pėrparėsitė apo mangėsitė nė ruajtjen e veēantive gjenetike raciale ose nė rastin e pėrzierjes sė tyre (gjithmonė, nėse na lejohet tė bėjmė dallimet biologjike ekzistuese, duke anashkaluar tam-tamet propagandistike pėr mos-ekzistencėn e racave), sepse nė fund tė fundit ruajtja e kodit gjenetik apo jo, ėshtė ideja mbi tė cilėn u hap tema.
Ndjesė, nėse e kam kuptuar gabim.
Nuk kuptoj pėrse po vazhdohet me kokėfortėsi shembulli i Egjiptit i hershėm ose i vonshėm (pavarėsisht se Kleopatra mund tė etiketohet pa pikė problemi Borėbardha).. nqs fillojnė krahasimet, nuk ka asnjė shembull tė lashtėsisė qė mund tė qėndrojė pėrballė madhėshtisė sė organizimit politik-ushtarak-ekonomik tė Perandorisė Romake (edhe nėse orientalistėt arrijnė tė shėmbin mure me kokė, nė kėtė rast nuk nxjerrin ndonjė tingull nga goja). Dhe, po tė shihet nė prizmin tuaj kėmbėngulės, nuk ka asnjė zeshkan/verdhacuk tė mundshėm tė dyshimtė qė mund tė figurojė nė historinė e Romės.
Prektora
Pyka e terheq pyken thone.
Keshtu edhe puna me Egjiptin ne kete teme.Nese del se egjiptasit skan pasur race te paster kaukasiane ose "race superiore"atehere tere njerezimi kesaj race i ka borgj.
Mire po behet qe po hyn ketu edhe gjeneza racore e egjiptasve sepse egjiptasit jane njerezit qe me se shumti i kane dhene njerezimit si popull ne te gjitha lemite.Llogarit,nje ndertese e tyre ende mbetet e vetmja nga 7 mrekullite antike,dhe ka qene per 4300 vite ndertesa me e larte ne toke,pa i permendur zbulimet tjera.
Ketu po flitet per superioritet dhe inferioritet te racave,edhe pse keto raca shume vone kane marre kuptim,pasi te gjithe lidhen ne nje trung.
Superioritet / inferioritet janė terma tė cilat i pėrdorin ata qė janė tė interesuar, mua mė pėlqen termi natyralitet.
Egjiptianėt e lashtė, kanė lėnė nipėr e mbesa pas? A mos janė egjiptianėt e sotēėm?
Pyetje koti, ēfarė ka "superiore" inxhinieria egjiptiane ndaj asaj romake?
(kam dėgjuar shumė islamikė qė ngazėllehen tek tregojnė sesi saraēenėt e Andaluzisė, mėsuan Europėn sesi tė merrte ujė.. ndėrkohė "harrojnė" qė ujėsjellėsat romakė, ishin me tė gjatė sesa distanca e njė gare tė Formula 1 qė nė kohėt kur shpikėn arkitraun dhe ēimenton.. dmth, para se tė fillonte legjenda e Jezusit nga Galilea dhe jashtė perandorisė Romake bridhej me gamile)
Prektora
Gjithqka ka superiore,keta edhe vet e pranojne nje gje te tille,sepse per egjiptasit me shume kane shkruar romaket,greket dhe pasardhesit e tyre sesa vet pasardhesit e egjiptaseve.ēfarė ka "superiore" inxhinieria egjiptiane ndaj asaj romake?
Thjeshte kane histori shkence dhe zbulimesh 300o vite para romakeve.
Kujtoje qytetin Babilon,kullat dhe posaqerisht ujin ne at qytet te lashte.(kam dėgjuar shumė islamikė qė ngazėllehen tek tregojnė sesi saraēenėt e Andaluzisė, mėsuan Europėn sesi tė merrte ujė.. ndėrkohė "harrojnė" qė ujėsjellėsat romakė, ishin me tė gjatė sesa distanca e njė gare tė Formula 1 qė nė kohėt kur shpikėn arkitraun dhe ēimenton.. dmth, para se tė fillonte legjenda e Jezusit nga Galilea dhe jashtė perandorisė Romake bridhej me gamile)
Krijoni Kontakt