Close
Faqja 49 prej 69 FillimFillim ... 39474849505159 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 481 deri 490 prej 686
    i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    08-09-2009
    Postime
    547
    Seminarist,

Besoj se nuk do te vonoje shume edhe vertetimi me shkrim i mesimit te Kishes. E kam kerkuar ne katedrale te premten, do ta skanoj sapo te ma sjellin ne dore dhe do ta vendos ketu ne forum per te gjithe. Por, nese e ke ti me shkrim qendrimin e fundit te Kishes Katolike, te lutem sille dhe i veme kapak kesaj bisede.

Po ta pohoj edhe njehere se pavaresisht mangesive ne mesime apo besime, qe i kane te krishteret e rrymave te tjera jashte asaj katolike dhe ortodokse, te krishteret e pagezuar ne emer te Trinise se Shenjte dhe qe besojne ne Krishtin Zot dhe Njeri pranohen si vellezer dhe motra ne Krishtin. Sa per vertetim, ne Katedralen e Tiranes eshte vendosur kurore mes nje katolikeje dhe nje evangjelisti pa pasur nevoje qe te ripagezohet ky i fundit. Te me falni per perdorimin e ketij termi, por nuk e di nese jane ungjilloret per te cilet beni fjale ju ketu apo ndonje degezim tjeter. Thjesht, jam shume e painformuar per emertimet e ndryshme te degezimeve protestante. Edhe njehere kerkoj falje.

Sigurisht qe disiplina e qendrimeve ndaj te krishtereve jashte Kishes Katolike ka ndryshuar gjate shekujve, pasi disiplina nuk eshte dogme. Por jo vetem kjo; ka ndryshuar edhe disiplina per shume aspekte te jetes se krishtere edhe per vete katoliket. Normalisht qe Kisha Katolike ka evoluar jo per mire, por per shume mire ne kete pike.

Besa, te themi te drejten, Kisha Katolike eshte shume me tolerante sesa kishat e tjera lidhur me sakramentin e pagezimit. Psh. po te shkosh neper burgjet tona, gjen protestante (nuk di te them se te cfare degezimi) dhe ortodokse qe kerkojne t'i ripagezojne katoliket. Nderkohe qe Kisha Katolike nuk e kerkon kurre kete, nese eshte pagezuar me ato cilesi qe i kemi cekur me lart. Gjithashtu, Kisha Katolike e lejon kungimin e besimtareve te vet ne Kishen Ortodokse, ndersa nuk ndodh e kunderta.

Dua te permend edhe qe, ne Shqiperi, prej disa vitesh, cdo fillim viti, zhvillohet java e lutjes per bashkimin e te krishtereve. Mbahen lutje te perbashketa, mesha, predikime dhe veprimtari te ndryshme mes ortodokseve, protestanteve dhe katolikeve. Jo vetem gjate ketyre diteve, por gjithmone Kisha Katolike iu drejtohet protestanteve me emrin vellezer dhe motra ne Krishtin. Nuk kam degjuar as edhe njehere te vetme qe Kisha Katolike t'i quaje ata ndryshe. Nese Konferenca Ipeshkvnore e Shqiperise eshte gabim dhe meson ndryshe nga mesimi i Kishes, atehere me paste ne qafe edhe mua.

Te fala ne Krishtin!
    Adoremus in Aeternum Sanctissimum Sacramentum!

Άγιος Ειρηναίος της Λυών Maska e Seminarist
    Anëtarësuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Citim Postuar më parë nga albani1 Lexo Postimin
    Me duket se nuk e ke lexuar mire postimin tim.
    Lexoje edhe njehere por me shume imtesi.

Sepse kam thene qe ky pasazh nuk tregon se duhet ti lutemi shenjtoreve. Si dhe jam i sigurte qe Zoti nuk i jep shans te dyte atyre qe shkojne ne ferr.ferri eshte vendi i perhershem per ata qe shkojne aty.Prandaj abrahami e kishte te qarte kete gje dhe i tha qe smun te beje asgje dhe jo vetem kaq por edhe sikur te donte nuk mund te shkonte dot deri aty.
    Albani1, le te kemi ndershmerine e duhur per te bere nje bisede te ciles ti vet i hyre.

Nuk ka se si ta tregosh dhe nuk e ke treguar dot qe ne ate pasazh nuk ka lutje te pasanikut drejtuar Abrahamit. Nuk e ben dot, sepse aty thuhet tekstualisht iu lut. Kjo ka rendesi, qe pasaniku u lut dhe Abrahami e degjoi. Nuk ka rendesi rezultati, sepse, sic te thashe edhe vete Zoti te njejten pergjigje do ti jepte pasanikut.

Anëtarësuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982

Ky eshte nje varg inkurajimi per ty. Jeremia 29:12-13

Ztb
    Po te inkurajoj edhe une me nje varg po nga Jeremia, kap 15, vg1

"Zoti më tha: “Po të qëndronin edhe vetë Moisiu e Samueli përpara meje, zemra ime s’do të përkulej në të mirën e këtij populli! M’i flak larg syve të mi! Le të shkojnë!"

Anëtarësuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Dielli Ime,

ne sakrament te marteses katoliket (qe njehere e nje kohe i bene zbor Zogut me Xheraldinen) kane filluar te leshojne pe, jo vetem me evangjelistet, por, te pakten keshtu kam degjuar, edhe me jo kristianet (muslimane etj). Kusht pra per martese ne Kishe eshte qe njeri nga cifti te jete katolik, dhe qe tjetri te pranoje ceremonine.

Kam bindjen se Konf.Ipeshkvnore nuk ka se si te mare vendim ne lidhje me evangjelistet, ne nje kohe qe keta nuk kane doktrine te shkruajtur; ndryshojne nga grupi ne grup, madje secili individ brenda te njejtit grup mund te kete menyre personale te te besuarit (zbulesa); aq me teper, kur ne asnje grupim ungjillor nuk njihet sakramenti i pagezimit, si hapi i pare deciziv te te berit i krishtere, pr me teper qe jo domosdoshmerisht kane pagezim ne emer te secilit person te Trinise, por mmund te pagezohen edhe thjesht ne emer te Krishtit.

Nje prove e forte e pozicionit kundrejt evangjelisteve do ishte nqs do pranoheshin ne kishe katolike pa u pagezuar.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Seminarist : 24-04-2010 më 18:21

Inxhinier Maska e albani1
    Anëtarësuar
    16-08-2007
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    840

Edhe njeher

Citim Postuar më parë nga Seminarist Lexo Postimin
    Albani1, le te kemi ndershmerine e duhur per te bere nje bisede te ciles ti vet i hyre.

Nuk ka se si ta tregosh dhe nuk e ke treguar dot qe ne ate pasazh nuk ka lutje te pasanikut drejtuar Abrahamit. Nuk e ben dot, sepse aty thuhet tekstualisht iu lut. Kjo ka rendesi, qe pasaniku u lut dhe Abrahami e degjoi. Nuk ka rendesi rezultati, sepse, sic te thashe edhe vete Zoti te njejten pergjigje do ti jepte pasanikut.
    Nuk thashe qe nuk u lut abrahamit por qe kjo nuk eshte nje shembull per ne qe edhe ne duhet me u lut abrahamit. Nqs ti vazhdon te lutesh abrahamit ateher lutja jote jo vetem qe nuk do te degjohet por edhe nuk eshte aspak biblike qe te degjohet . Edhe Juda shkoi te varte veten a do ta besh ti kete?

Qe ti lutesh abrahamit duhet qe ai te kthehet tek vendi ku ishte duke u larguar nga parajsa dhe qe ti te jesh ne ferr si pasaniku . por kjo nuk eshte me e mundur pasi abrahami nuk leviz me nga parajsa dhe ti nuk je ne ferr dhe nuk ke deshire te shkosh dhe une uroj dhe mendoj qe te mos shkosh .

prandaj ta dhashe ate varg inkurajimi sepse tek Zoti ke pergjigje.
    Kurse ti nuk me inkurajove dhe aq shume me ate vargun qe me dhe.
    Ndryshuar për herë të fundit nga albani1 : 25-04-2010 më 02:48
    Perendia eshte aq i madh, saqe ne na duhet perjetesia per ta njohur Ate plotesisht.

Anëtarësuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Po cfare logjike eshte kjo? Nqs ti do e perdoresh me ndershmeri metrin tend logjikues, do te duhet te analizosh keshtu. Perderisa pasaniku iu lut Abrahamit dhe perderisa nuk u kritikua pse e beri ate lutje, atehere del se lutja ndaj shenjtoreve eshte e mundshme.

Ndryshe, po te ishte e kote edhe e pamundur ajo lutje, Abrahami do i thosh: Bir, pse me lutesh kot mua? Une nuk kam asnje lloj pushteti te bej gje. Duhet ti drejtohesh VETEM Zotit direkt.

Ose, akoma me keq, duke qene ne dy ane te pakapercyeshme, Abrahami as qe do e degjonte dot lutjen e pasanikut. Keshtu qe as per pergjigje s'do behej dot fjale.

Anëtarësuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    prandaj ta dhashe ate varg inkurajimi sepse tek Zoti ke pergjigje.
    Kurse ti nuk me inkurajove dhe aq shume me ate vargun qe me dhe.

Inkurajim per mua eshte e verteta dhe jo te ndierit mire. Kjo e fundit eshte filozofia karizmatike pentikostale, qe, duke bertitur se e kane mundur djallin se jane te lumtur e te shpetuar, vetesugjestionohen dhe ia mbushin mendjen vetes se keshtu eshte.

Tek Jer15:1, tregohet qarte fuqia e ndermjetimit, ashtu sikurse e deshmon edhe Jakobi 5: 14-16

"14 Është ndokush ndër ju i sëmurë? Le t’i thërrasë udhëheqësit e Kishës! Ata le të luten mbi të duke e lyer me vaj në emër të Zotit 15 dhe lutja e fesë do ta shpëtojë të sëmurin dhe Zoti do ta ripërtërijë e, në qoftë se ka bërë mëkate, do t’i falen. 16 Rrëfejani mëkatet njëri-tjetrit dhe lutuni për njëri-tjetrin që të shëroheni!

Lutja e të drejtit ka shumë fuqi kur thuhet me gjithë zemër.

Keto jane ca vargje te tjera qe kane dale jashte perdorimit ne boten evangjelike.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    08-09-2009
    Postime
    547
    Dielli Ime,

ne sakrament te marteses katoliket (qe njehere e nje kohe i bene zbor Zogut me Xheraldinen) kane filluar te leshojne pe, jo vetem me evangjelistet, por, te pakten keshtu kam degjuar, edhe me jo kristianet (muslimane etj). Kusht pra per martese ne Kishe eshte qe njeri nga cifti te jete katolik, dhe qe tjetri te pranoje ceremonine.

Kam bindjen se Konf.Ipeshkvnore nuk ka se si te mare vendim ne lidhje me evangjelistet, ne nje kohe qe keta nuk kane doktrine te shkruajtur; ndryshojne nga grupi ne grup, madje secili individ brenda te njejtit grup mund te kete menyre personale te te besuarit (zbulesa); aq me teper, kur ne asnje grupim ungjillor nuk njihet sakramenti i pagezimit, si hapi i pare deciziv te te berit i krishtere, pr me teper qe jo domosdoshmerisht kane pagezim ne emer te secilit person te Trinise, por mmund te pagezohen edhe thjesht ne emer te Krishtit.

Nje prove e forte e pozicionit kundrejt evangjelisteve do ishte nqs do pranoheshin ne kishe katolike pa u pagezuar.
    Seminarist,

Normalisht qe, per pranimin e pagezimit ne Kishen Katolike, cdo rast shqyrtohet individualisht.

Te fala ne Krishtin!
    Adoremus in Aeternum Sanctissimum Sacramentum!

Anëtarësuar
    16-08-2007
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    840

Seminarist ti e kupton shume mire

Po cfare logjike eshte kjo? Nqs ti do e perdoresh me ndershmeri metrin tend logjikues, do te duhet te analizosh keshtu. Perderisa pasaniku iu lut Abrahamit dhe perderisa nuk u kritikua pse e beri ate lutje, atehere del se lutja ndaj shenjtoreve eshte e mundshme.

Ndryshe, po te ishte e kote edhe e pamundur ajo lutje, Abrahami do i thosh: Bir, pse me lutesh kot mua? Une nuk kam asnje lloj pushteti te bej gje. Duhet ti drejtohesh VETEM Zotit direkt.

Ose, akoma me keq, duke qene ne dy ane te pakapercyeshme, Abrahami as qe do e degjonte dot lutjen e pasanikut. Keshtu qe as per pergjigje s'do behej dot fjale.
    Ti e sheh qe abrahami ate po i thote pasanikut qe eshte e kote qe po i lutet atij sepse ai nuk ka asnje pushtet te beje asgje vecse po ia thote me edukate.

Degjo ti po deshe vazhdo lutu shenjtoreve por une thjesht po te beje te ditur madje jo une por bibla qe eshte e kote sepse nuk do te marresh asnje pergjigje , te pelqen apo nuk te pelqen.
    Une kaq e kisha besoj misionin me te tregu se eshte e kote te lutesh shenjtoreve po qe se od te diskutojme ndonje varg tjeter mire perndryshe sa per mua e di kujt do ti drejtohem Zotit sepse tek Ai kam pergjigje.
    Eshte mire qe edhe ti te shikosh thelle ne jeten tende sepse perderisa asnje here nuk ke marre pergjigje nga shenjtoret atehere me mire mos u lodh kot fillo te kerkosh kerkesa tek Jezusi dhe di ti shikosh pergjigjet ne jeten reale jo ne endrra.

Abrahami thashe qe nuk ishte ne parajse e shohiim qarte kete gje dhe vendi ku ishte ai ishte afer sa nje humnere dhe keshtu qe edhe mund te degjoheshin perederisa edhe e degjoi.
    Perendia eshte aq i madh, saqe ne na duhet perjetesia per ta njohur Ate plotesisht.

Anëtarësuar
    16-08-2007
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    840

Inkurajimi?!

Inkurajim per mua eshte e verteta dhe jo te ndierit mire. Kjo e fundit eshte filozofia karizmatike pentikostale, qe, duke bertitur se e kane mundur djallin se jane te lumtur e te shpetuar, vetesugjestionohen dhe ia mbushin mendjen vetes se keshtu eshte.
    Inkurajimi eshtre pjhese e fjales se Zotit sipas te vertetes , por ne e shikojme te verteten ne fjalene e Tij dhe jo gjekundi tjeter, ne e shkojme te verteten tek Jezusi dhe jo diku tjeter.

Tek Jer15:1, tregohet qarte fuqia e ndermjetimit, ashtu sikurse e deshmon edhe Jakobi 5: 14-16
    Perseri ke marre nje varg jashte kontekstit dhe po deshe mund ta diskutojme se bashku. Ku varg ka lidhje me krejt pasazhin aty.

Jer15:1-2 tregohet per denimet qe do te marre populli i Izraelit per 4 lloje denimesh . Pastaj Jeremia 15:3-14 tregon me detaje se cfare do te pesoje populli i Izraelit. Pse gjithe ky denim? pergjigja eshte tek pasazhi paraardhes tek Jeremia 14:13-22 sepse populli po besonte profetet e rreme qe i drejtonin Izraelitet te adhuronin idhujt. SHikojme qe vargu 16 kete gje .Jeremia 14:20 tregon per popullin qe po pranon mekatet dhe ligesine deri tek vargu 23 ku rrefen se edhe idhujt jane te kote qe i kane ndjekur deri me tani kot.
    Por Zoti thote se nuk do te kete meshire sepse ata kane mekatuar rende. DHe Zoti thote se edhe sikur ligi i Moisiut ti dale perpara qe eshte premtimi i Zotit per hebrenjte qe ata nuk do te shkaterrohen perjete dhe edhe sikur fjala profetike e thene permes profetit samuel ku Zoti kish bere premtime per hebrenjte tu dilnin perpara syve prap nuk do te kete meshire sepse tek vargu 21 po tek kapitulli 14 populli i kujton Zotit beslidhjen e Tij me kete popull qe nuk do ti hedhe poshte perjete. Prandaj Zoti e thote kete gje se edhe perpara beslidhjes qe ka bere me kete popull permes ligjit te Tij te dhene nga Moisiu edhe perpara fjales profetike te dhene nga Samueli Ai Zoti nuk do te kete meshire per kete popull ne kete brez.
    Ne fakt Zoti do te plotesoje fjalen e Tij tek kapitulli 15: 2-3 sepse keshtu populli do te vije ne pendese reale dhe kete do ta shohim kur Zoti thote se pas kesaj do te kete perseri meshire per kete popull dhe tek Jeremia 15:19-20 Zoti jep premtim me kusht qe nes do te rikthehen tek Zoti perseri Ai do ti cliroje dhe do ti restauroje sic ka bere gjithmone.

Keshtu pra nuk shohim asnje inkurajim per tu lutur shenjtoreve nga ky pasazh.
    Tek vargu 1 qe ti permend nuk behet fjale per ndermjetesim te shenjtoreve por per fjalen e thene prej tyre e cila eshte fjala e Zotit (beslidhja e Zotit permes Moisiut dhe fjala profetike permes Samuelit)

Edhe prap Zoti na tregon se ne lidhje me ate popull jo me ndonje popull tjeter Ai nuk do te nderoje mendje per ate plan qe ka tani. Ketu nuk behet fjale fare per ndermjetesim shenjtoresh.

"14 Është ndokush ndër ju i sëmurë? Le t’i thërrasë udhëheqësit e Kishës! Ata le të luten mbi të duke e lyer me vaj në emër të Zotit 15 dhe lutja e fesë do ta shpëtojë të sëmurin dhe Zoti do ta ripërtërijë e, në qoftë se ka bërë mëkate, do t’i falen. 16 Rrëfejani mëkatet njëri-tjetrit dhe lutuni për njëri-tjetrin që të shëroheni!

Lutja e të drejtit ka shumë fuqi kur thuhet me gjithë zemër.
    Ne fakt kane dale jashte kontekstit ashtu sic i ke sjelle ti.
    Sepse behet fjale per te shkuar tek pleqte e kishes qe jane drejtuesit e kishes ne toke . Ndermjetesimi behet nga njerez qe jetojne ne toke dhe jo ne qiell. Edhe ti seminarist nese je i semure mund te shkosh te lutesh bashke me drejtuesin e kishes tende dhe nuk thote te lutesh shenjtoreve ne qiell.
    Dhe tjetra qe shikojme eshte qe Zoti do ta sheroje dhe jo pastori i kishes apo peshkopi. Peshkopi do te lutet por Zoti do te sheroje.
    Prandaj te them vazhdimisht qe duhet te lexosh ne kontekst vargjet jo me kot.
    Nuk thote gjekundi ketu per te lutur shenjtoreve te luten por thote per tu kerkuar peshkopeve te kishes ketu ne toke qe te luten per ne dhe besimi yne qe kemi tek Zoti do te na sheroje por Zoti do te na rimekembe.
    Ky pasazh nuk ka asnje interpretim tjeter. Nese e interpreton ne menyre tjeter do te dalesh ne doktrine te gabuar totalisht dhe nese del ne doktrine te gabuar del edhe ne padituri dhe ne herezi pa e ditur as vete.

Edhe kur thote rrefeni fajet njeri tjetrit kjo eshte dicka qe une si besimtar e praktikoj perdite me nusen time , ne te dy i rrefejme gabimet qe bejme ndaj njeri tjetrit dhe keshtu dashuria per njeri tjetrin rritet.
    Madje eshte edhe nje pasazh qe e praktikoj me te tjere besimtar kur i them dicka ofenduese atehere do ti shkoje atje dhe do ti kerkoje te falur edhe kur behet fjale per fja teper te shkuara qe nuk ja kam rrefyer akoma. Madje edhe kur kemi bere mashtrime qe te tjeret nuk i kane kuptuar edhesikur te kete kaluar nje kohe e gjate Fryma e Shenjte do te na i kujtoje qe te shkojme edhe ti rrefejme keto mekate ndaj viktimave tona , perndryshe do te jemi te semure dhe nuk do te marrim sherim. Per ket pasazh ne fakt mund te sjell nje teme me vehte . Por nuk ka lidhje fare me te luturit banoreve te parajses.

Keto jane ca vargje te tjera qe kane dale jashte perdorimit ne boten evangjelike.
    Keto vargje sic i shikojme nuk kane asnje interperetim ashtu sic ti i sjell .
    Deri tani nuk ke sjelle asnje varg te tille per lutjen ndaj atyre qe jane ne parajse .
    Po pres per vargje nese ke nese nuk ke atehere kuptoje qe bibla nuk na meson asgjekundi te lutemi banoreve te parajses.

Lexoje te gjitha ato me te zeza.

Faqja 49 prej 69 FillimFillim ... 39474849505159 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •